Busia opuściła swój kochający dom, teraz odpoczywa za TM [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 08, 2012 9:23 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Byłam wczoraj u Busi. Ma naprawdę wspaniały dom i opiekę, lecz wydaje mi się że ona jest cały czas zdenerwowana i dalej nie załatwia się do kuwety. Najchętniej leży na sofie i schodzi tylko do jedzenia.
Mały kociak jest wobec niej teraz wręcz agresywny, rzuca się od razu do gardła, ona się nie broni tylko cicho warczy.
Jest dla niego za spokojna i on to już wie. Wykorzystuje swoją przewagę psychiczną. Dlatego są cały czas oddzieleni jak są samo w domu, a nawet jak jest Ola to musi go pilnować, że dał jej spokój. W tej sytuacji nie wiem czy Busia się poczuje pewnie i odblokuje się. W stosunku do ludzi jest bardzo kochana i bardzo to okazuje.
Pomimo najlepszych chęci dt, myślę że Busi trzeba znaleźć nowy dt , gdzie będzie miała komfort psychiczny i gdzie doświadczenie też w postępowaniu z takimi skrzywdzonymi kotkami.
OLa bardzo kocha Busię, ale też martwi ją jej dalszy los i zdrowie psychiczne przy jej małym rezydencie.
Kod:
Soniusia Obrazek Feluś Obrazek Obrazek ObrazekBusia już wśród kocich aniołków [*] http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=360

lula11

Od: Pon paź 31, 2011 10:32

Post » Sob gru 08, 2012 10:05 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Ola za Busie, Ciebie i oczywiscie Aleksandra..jak miło czytac jak taki kociak po przejsciach znajduje w koncu wspaniały dom...mam nadzieje ze w niej sie tak zakochasz ze z DT będzie DS :mrgreen: :1luvu: :1luvu: :1luvu: krzywdy sobie na pewno nie zrobią...ona potrzebuje czasu i spokoju Aleksander to w koncu zrozumie...jeszcze bedzie tak ze przyjdzie do niej wtuli sie w nia i beda razem spali:)

ile kuwetek maja???jedna???spróbuj na 2 ...Busia zeby miała tylko swoja ...i w innym miejscu niz Aleksander ...u mnie to poskutkowało a jak przeszedł stres to juz jest tylko jedna ...dziela sie wszystkim bez problemu...a w chorobie Cekina w której bardzo cierpiał Łatek nie odstępował go na krok :D
oni potzrebują czasu ...Busia jest po przejsciach

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
agula76

Post » Sob gru 08, 2012 10:06 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Koty adaptują się czasem kilka miesięcy. Busia ma DT bardzo krótko, nie można po takim czasie wymagać super zgrania się kotów, bo czasem zajmuje to dłużej. Mały jej krzywdy nie zrobi, a rzucanie się do gardła ma na celu ustalenie zasad między sobą. Jeżeli Busia reagowałaby agresją to co innego, ale piszesz, że jedynie burczy na niego i znosi te zaczepki.
Myslę, że nie ma sensu aż tak bardzo izolować koty.
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Sob gru 08, 2012 20:19 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Ola boi się raczej o Busię, bo Aleksander da sobie rade , szybko dostosowuje sie do sytuacji. Ola nawet nie pozwala mu co noc spać u siebie, bo nocą atakuje ją i gryzie, taki mały diabełek :twisted:
Mają dwie kuwety, Busia swoją w swoim pokoju a Oluś w łazience, ale bardzo chętnie jak ma okazję korzysta z kuwety Busi. Ona niestety ma awersję do kuwety, nie wiadomo dlaczego. Dzisiaj co prawda zrobiła siusiu na podkład, Ola zrobiła jej taką prowizoryczną kuwetę na podłodze i posypała żwirkiem i kocimiętką, ale kupka była na sofie. wpadłam na pomysł żeby Busi zrobić spanko w kartonie takim ze sklepu i okazało się że to dobry pomysł, bo spała tam chyba całą noc i nie nabrudziła, tylko wyszła i zrobiła siusiu na podkład. Jak Oluś jest zamknięty w innym pokoju to Busia wtedy zwiedza mieszkanie. Nie przejawia agresji wobec malucha bo nawet pozwala mu ze swojej miski jeść. Tylko ona jest za spokojna, nawet troszkę pierdoła, bo pozwala małemu rządzić sobą.
Ale kochana, jak Ola ją woła po imieniu to przychodzi i kładzie się na kolanach i pozwala głaskać i brzuszek wystawia. Kot marzenie, tylko ten stres żeby pokonała.

Mam trochę zdjęć Busi, ale nie bardzo wyszły z tego aparatu, Busia też mrużyła oczy od lampy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kod:
Soniusia Obrazek Feluś Obrazek Obrazek ObrazekBusia już wśród kocich aniołków [*] http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=360

lula11

Post » Nie gru 09, 2012 18:00 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

A oto Busia dzisiaj zrelaksowana bo mały Oluś w drugim pokoju. Dzisiaj nawet za piłeczką biegała i zwiedzała sobie mieszkanie.
No i sukces, wreszcie kupka tam gdzie powinna być - w kuwecie !!! I oby tak było już zawsze :)
Obrazek
Kod:

lula11

Post » Nie gru 09, 2012 18:37 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Busia po prostu potrzebuje czasu i będzie wszystko ok.
Busia :ok:
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Nie gru 09, 2012 20:08 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Wrzucę to, co dzisiaj wrzuciłam na wątku moich futer
Fotka z dzisiaj (choć tak jest już w zasadzie od około 2 miesięcy)
Obrazek

A to wstęp do jednego z codziennych ataków - przełom lipca i sierpnia http://www.youtube.com/watch?v=o1JMPIMD5a4
i jeżeli nie odwracało się uwagi rezydenta to były takie bójki, że dosłownie kłaki latały, a ja chodziłam i zbierałam :roll:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Nie gru 09, 2012 20:12 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Mama nadzieję, że Busia z Olusiem się w końcu dogadają, choć to daleka droga przed nimi. No i jeżeli Busia zostanie w tym domu, bo to cały czas dt.
Ale dałaś mi nadzieję :)
Kod:

lula11

Post » Pon gru 10, 2012 19:26 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

no i mamy sukces, Busia wreszcie przeprosiła się z kuwetą :)) tfu, tfu żeby nie zapeszyć :)

Jest taka szczęśliwa, zwiedza sobie mieszkanie, czuje się w nim bardzo dobrze, ale z małym jeszcze się nie kochają. Najpewniej czuje się jak jest zamknięty w drugim pomieszczeniu.
Zamówiłam obroże antystresowe dla nich, może to pomoże w przełamaniu wzajemnej "niechęci".
Kod:

lula11

Post » Wto gru 11, 2012 19:25 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

jeden problem za nami, Busia już korzysta w pełni ze swojej kuwety, jutro wypróbujemy obróżki :)
Przydadzą się też w noc sylwestrową.
Kod:

lula11

Post » Wto gru 11, 2012 22:43 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

A ja trzymam kciuki! :ok: :ok: :ok: :ok: Oby tak dalej!
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Pt gru 14, 2012 23:12 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

DT opiekujący się Busią został zgłoszony do ślepaczkowego konkursu :ok:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Sob gru 15, 2012 17:37 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

To bardzo miła wiadomość i mam nadzieję, że wygra :)
Ola zasługuje na to, bo Busia wymaga jeszcze dużo cierpliwości i miłości.

Obrózki feromonowe chyba zaczynają działać na małego Olusia, stał się trochę łagodniejszy, ale jak widzi Busię to i tak od razu ją atakuje. Busia i tak jest spokojna bez dodatkowych kocich feromonów, ale teraz to ostoja spokoju :) Ola musiała zamienić kuwety, bo mały w kuwecie Busi zrobił sobie piaskownicę i tylko się w niej tarzał. Teraz ma na wyłączność i jest szczęśliwy.

Busia natomiast ma problemy jeszcze z załatwianiem wszystkim potrzeb fizjologicznych do kuwety - jak kupka jest w kuwecie to siusiu na podłodze. Nie wiemy o co chodzi. Ola mówi że trzeba jej dać jeszcze czas. Dziewczyna ma anielską cierpliwość. A może to jakieś problemy zdrowotne, ale wyniki miała robione przy odbiorze z lecznicy i były ok.
Kod:

lula11

Post » Wto gru 18, 2012 18:09 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

Mamy problem, Busia niestety nie chce siusiać do kuwety i nie wiemy o co chodzi. Kupka tak a siku na kanapie, fotelu i podłodze. Całe meble Ola ma zasikane, a ponieważ wynajmuje mieszkanie i meble sa właściciela boi się że ją stamtąd wyrzuci i jeszcze będzie musiała zapłacić za zniszczone meble. W mieszkaniu unosi się fetor kociego moczu. Podłoga jest myta domestosem i tam nie sika jak nim czuć, ale na pozostałe meble tak.
Kotka jest praktycznie sama zamknięta w pokoju. Warczy i syczy na malucha i dlatego Ola zamyka ją na cały dzień, wraca do domu po zajęciach późnym wieczorem.
Obróżki z feromonami chyba nic nie dały , co prawda dopiero tydzień je noszą, ale Busia ma problem. Może to zapalenia pęcherza?

Ale chyba będę musiała szukać Busi nowy dt - opiekunka już nie daje rady.

Jestem w kropce, bo nikt nie weźmie kotki z problemami na tymczas choćby.
Kod:

lula11

Post » Wto gru 18, 2012 18:45 Re: Busia bez oczka - w najlepszym dt na świecie :)

:(
Obrazek Obrazek

ewexoxo

[poprzednia][następna]