Budki dla kotów wolnożyjących Łódź

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 09, 2012 12:08 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Ania, to ja w takim razie je spożytkuję :wink:

mgska

Od: Sob sty 12, 2008 18:50

Post » Nie gru 09, 2012 13:44 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Martusia, jak masz potrzebującego to pewnie :!:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Nie gru 09, 2012 17:42 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Ja tak śledzę ten wątek, od kilku miesięcy, bo zainspirował mnie pokazany tutaj sposób robienia budek ze styropianu. Ja wcześniej obklejałam kartony styropianem i potem streczem. Tutaj pisałam o tym viewtopic.php?f=1&t=119441&p=8567828#p8567828
I chciałam się pochwalić,że wczoraj zrobiłam pierwszą z samego styropianu, sklejonego klejem do styropianu (nie pianką montażowa)- z płyt 8 i 5 cm..
Buda dwukomorowa, na niej stoją budki/termosy,które ktoś mi podarował (gr 6cm) - wiem że te grubości nie są powalające, ale budy stoją na osłoniętym balkonie. W sumie na upartego z 10 miejsc noclegowych jest :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

fantek1

Od: Pt lut 13, 2009 15:09

Post » Nie gru 09, 2012 18:25 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Super budki :ok:
wg nas spokojnie można pominąć karton, on chyba nie za wiele daje, sam styropian bardzo dobrze izoluje. A bez kartonu jest mniej pracy, co jest nie bez znaczenia, gdy trzeba zrobić więcej budek. A te grubości 5, 6 , a zwłaszcza 8 cm są wystarczające, najważniejsze, żeby otwory wejściowe nie były za duże i osłonięte od deszczu, śniegu i wiatru. Zakrywasz czymś wejścia, jakimiś zasłonkami, kurtynkami ?

To na Twoim balkonie ta noclegownia ? :wink:
Obrazek

pisiokot

Post » Nie gru 09, 2012 20:54 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Tak,na moim balkonie. Mają deseczkę i sobie korzystają z balkonu, który ja nie "używam" w zimie.
Nie wiem czy nie zrobiłam tych komór za dużych...zaglądnęłam na balkon i na razie widziałam,że z nowej budy - z jednej komory wyszedł duży kot z młodym, a dwie stare grube kocice śpią ściśnięte w tej małej owalnej-tak,że jednej kotce dupa wyłaziła z tego okienka:) wariatki, wolą tak ściśnięte niż na apartamentach. Specjalnie dla tych grubych kotek zrobiłam szersze otwory :(
Myślę nad tymi kurtynami, mam nawet duży skrawek z zasłony prysznicowej plastikowej, i tak myślałam o pocięciu tego-ale boję się,że one nie wejdą do budy..kiedyś już próbowałam przy innych kotach i innych budach i zapierały się łapami, aby nie wejść do budy..
Obrazek

fantek1

Post » Nie gru 09, 2012 21:18 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Super miejsce:))

Na wejścia weź ofertówkę - koszulke na dokumenty.
Ja używam tego typu
http://allegro.pl/ofertowka-folder-typu ... 66981.html
można w biurach taka juz lekko zniszczona wycyganić.
Nacinam w paski 4-5 cm w taki sposób, żeby to w drugiej warstwie było przesunięte do połowy. Te ofertówki sa sprężyste i wracają po wejściu na swoje miejsce. Tylko dół jest ważny, żeby niegdzie nie haczyło, bo wtedy pasek ustawi sie po skosie i wieje.
W okienku piwnicznym takerem przycepiami na taśmę przylepna dwustronną. A w styropianie np mozna imoznić oprócz taśmy długimi pineskami tapicerskimi.
Z boku te skrajne paski też można podlepić.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie gru 09, 2012 22:40 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

fantek1, ja mam ustawioną budkę nieco oddaloną od tradycyjnego miejsca stawiania miseczek z jedzeniem i w momencie ustawiania apartamentu spryskałam wejście kocimiętką. Budka jest zamieszkana i to od następnego dnia po ustawieniu jej. Ma w otworze gustowne firaneczki :lol:

Twoja noclegownia jest naprawdę imponująca :ok:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon gru 10, 2012 17:18 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Dziękuję za miłe słowa :)
już dzisiaj w pracy szukałam foli,która by się nadawała jako kurtyna. Bo mój kawałek zasłony prysznicowej faktycznie może być za miękki i folia może się poruszać przy każdym małym wiaterku..
Posiadam suszoną koci miętkę, ale obawiam się,że kocury zaczną z wrażenia znaczyc budę.. zobaczymy, jutro spróbuję coś zadziałać :D
Obrazek

fantek1

Post » Pon gru 10, 2012 18:02 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Pisiokotki, ja o streczyku pamiętam, ale mój TŻ nie pracuje i źródełko na razie wyschło :?
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pt gru 14, 2012 15:49 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Zrobiłam dzisiaj kotary do bud na balkonie, z resztek mojej zasłony prysznicowej (też w kotki :) ) i sama nie wiem czy to zda rezulat..dałam do środka bud suszoną kocimiętkę, żeby zachęcić do środka..towarzysząca mi kotka na balkonie zbulwersowana że ją obudziłam z drzemki, była mocno zdystansowana do tych nowości..i poszła sobie z balkonu..
Jeśli koty będą się tego bały to ściągnę te zasłonki..
Obrazek
Obrazek
Obrazek

fantek1

Post » Pt gru 14, 2012 16:31 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Może te kotki jej nie pasują:)
Ja uparcie polecam teczki ofertówki, bo one są przezroczyst, sprężyste i w miarę sztywne a jednocześnie miękkie.
Bo chodzi o to, zeby były dwie warstwy z nacięciami przesunietymi względem siebie. Tu mniej więcej jest to o co mi chodzi
http://www.kolbud.pl/index.php?op=katal ... ktow&id=19
Te zasłony wstęgowe mogą się stykać albo zacodzić na siebie. Ja robie tak, że nakładaja się na siebie bo taka jest ta koszulka. Poza tym wydaje mi sie, że troszke to ciep;ejsze jak jest podwójnie a koty świetnie sobie radzą.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Sob gru 15, 2012 12:11 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Zasłonki są boskie :mrgreen:
Wyglądają na cienkie, nie powinny kociastych stresować.
ale kto tam za kotami trafi ...
Obrazek

pisiokot

Post » Śro gru 26, 2012 20:23 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Wczoraj zawieźliśmy kolejną dużą budę dla kotów mieszkających w okolicach Przybyszewskiego/Przędzalniana. Jest ich tam ok. 9-ciu, jedna buda to być dla nich za mało, teraz powinny się pomieścić.
I jedną małą dla starszej kotki mieszkającej na terenie zakładów Lenta.
Obrazek

pisiokot

Post » Nie sty 13, 2013 21:04 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Oddam dwie budki dla kotów.
Pierwsza znajduje się na rogu ulic Śląskiej i Kruczkowskiego (w rogu, za solarium) Oznaczona na załączonej mapce literą "A"
Druga jakieś 100 metrów dalej dokładny adres to Gojawiczyńskiej 1. Oznaczone na mapce "B"
Budki sam zrobiłem i umieściłem we wskazanych miejscach. Niestety koty w nich nie zamieszkały. Karmicielka kotów zwróciła także uwagę na "miłych sąsiadów" i doradziła jak najszybciej przenieść gdzieś indziej budkę bo wyląduje na śmietniku. Budki można odebrać w dowolnej chwili i przenieść w bardziej odpowiednie miejsce.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pyziax

Od: Nie sty 13, 2013 20:05

Post » Pon sty 14, 2013 13:08 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.25

Na razie nie mamy zgłoszeń, że ktoś potrzebuje budek dla swoich podopiecznych. Wszystkim, którzy się do nas zgłosili z prośba o budki, zrobiliśmy je.
Może przechowaj na razie gdzieś swoje budki, a gdyby się ktoś odezwał, że potrzebuje, to skierujemy go do Ciebie. Jeśli taka opcja Ci odpowiada to podaj proszę swój nr telefonu na pw.
Jak duże są te budki? Bo tak ze zdjęcia to wyglądają na takie "jednokocie".
Obrazek

pisiokot

[poprzednia][następna]