25 kotów żadnego pana,Potzrebna kasa na sterylki ;(

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt gru 07, 2012 21:54 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

kamari pisze:Lidka, przy jednym moim znajdku (ssał matkę, ale chudł w oczach) wet mi doradził mieszanie kociego mleka, którym go dokarmiałam, z kaszą manną, że to mu doda masy. U mnie to zadziałało. Od tej pory robię bezdomniakom mieszankę z kaszą manną.

Ok dzięki każda rada mile widziana , bo wody za bardzo nie piją a na mleko się rzucają ja nie daje go nigdy tylko w mrozy .....Jak ugotuje ryż wymieszam z puszkami i co mam tam jeszcze to moment i zjadaja lepiej jak suchą teraz w te mrozy....

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pt gru 07, 2012 21:57 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

W mrozy koty nie mają za bardzo gdzie pić, więc chyba lepsze jest mokre żarełko. Po suchym potrzebują wody, jak domowe.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pt gru 07, 2012 21:57 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

Nie wiem czy sa jakieś kostki mięsne do kupienia żeby zamrozić i potem dodać do ryżu czy kaszy ...bo można by coś takiego może kupić i wtedy jeszcze 10kilo suchego odjąć a za to kupić to....Takie jedzenie gotowane i treściwe w takie mrozy jest bardzo pożywne ....Bo suchy jest ok ale jak mrozów nie ma tak ja myśle , moge poczytać co inni o tym sądza .Ja tak pisze bo widze po tych kotach co karmie..

lidka02

Post » Pt gru 07, 2012 21:59 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

kamari pisze:W mrozy koty nie mają za bardzo gdzie pić, więc chyba lepsze jest mokre żarełko. Po suchym potrzebują wody, jak domowe.

Pisałyśmy razem ;) tak myśle jak ty suchy ok ale jak mrozów nie ma , bo one teraz wolą gotowae i jak mają mało zabierają się za suchy jak już nic innego nie ma ...A woda moment marznie a śnieg taki zimny ;(

lidka02

Post » Pt gru 07, 2012 22:02 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

Jak mam mało kasy, to bezdomniakom mieszam manną z podrobami i z dużą ilością skórek. Skórki są tłuste, sycące i wszystkie je jedzą.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pt gru 07, 2012 22:06 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

kamari pisze:Jak mam mało kasy, to bezdomniakom mieszam manną z podrobami i z dużą ilością skórek. Skórki są tłuste, sycące i wszystkie je jedzą.

Ja też tak robie co mam to mieszam , gotuje też na porcjach i teraz tłuszczu nie zbieram :ok:

lidka02

Post » Pt gru 07, 2012 22:18 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

podziwiam i chylę czoła przed każdym co karmi bezdomniaki...jesteście WIELKIE :1luvu:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Pt gru 07, 2012 22:28 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

Ja porobiłam sobie styropianowe osłonki na pojemniki do mokrego. Dłużej nie zamarza.
Gotuję grysik kukurydziany z platkami jeczmiennymi (owsiane szkodzą)
Podobno gęsi smalec na zime też jest dobrze dodawać.
U nas można jeszcze kupić mrożone kostkowane mięso podobne do BARFa, moze u Was też mozna

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt gru 07, 2012 22:32 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

Lidka pisze:Ja porobiłam sobie styropianowe osłonki na pojemniki do mokrego. Dłużej nie zamarza.
Gotuję grysik kukurydziany z platkami jeczmiennymi (owsiane szkodzą)
Podobno gęsi smalec na zime też jest dobrze dodawać.
U nas można jeszcze kupić mrożone kostkowane mięso podobne do BARFa, moze u Was też mozna

Jak widać jest troche tych możliwości tylko kasa.......Pusiu :1luvu:

lidka02

Post » Sob gru 08, 2012 0:41 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

Mam nowy pomysł odnośnie wody. Nie wiem na ile się sprawdzi, ale trzeba by przeprowadzić testy- zrobię je w przyszłym tygodniu. Znalazłam chemiczne ogrzewacze: http://allegro.pl/profesjonalny-ogrzewa ... 09107.html Można by spróbować pomiędzy miską z wodą a styropianową osłonką położyć taki ocieplacz- piszą że trzyma temperaturę powyżej 50 stopni przez 20 godzin. Kwestia ceny to inna sprawa, ale podejrzewam że hurtowa można by to znacznie taniej kupić. No i najważniejszy jest pomysł, a potem trzeba myśleć jak go zrealizować. ;)
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Sob gru 08, 2012 1:04 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

Pani Lidko - o współpracy pisałam, bo wcześniej Pani nie chciała naszej pomocy, dlatego wspominałam, że to właśnie Pani musi chcieć ją przyjąć w sprawie schronienia dla kotów, bo takie miejsce trzeba potem oporządzać, dbać o nie itp. Ja nie mogę się tego podjąć, a Pani wcześniej nie chciała od nas pomocy. Nie chciałam więc niczego rozpoczynać z urzędem, jeśli bym nie wiedziała, czy Pani zajmie się tym miejscem.
Urzędnik (przestańmy może już obrażać ludzi postronnych) mówił o przyzwyczajaniu się kotów nie do miejsca, a do budek. Pani najlepiej wie, jakie jest Przyjezierze i kto tam jeździ latem oraz co dzieje się w wakacje nocami. Dla bezpieczeństwa kotów lepiej, aby miejsce ich bytowania nie rzucało się w oczy i aby nie było łatwe do uszkodzenia. Kot w budce nocą to dla pijanych podrostków nie lada wyzwanie. A nawet jakby tam kotów nie było, to niestety pewnie po pierwszym lecie domków tez już by nie było - albo były by po nich zdewastowane lub spalone resztki. Dlatego zaproponowałam w urzędzie nieco inne rozwiązanie - trwalsze, chyba lepsze dla kotów, łatwiejsze do ogarnięcia. Jednak to nie takie hop siup, dlatego o tym na razie nikt głośno nie mówi, bo po co się nakręcać, jeśli nic się nie znajdzie.
Na sterylki tez będzie kasa, ale nie znajdą w budżecie nic na samą końcówkę roku. Za chwilę nowy budżet, to zaczniemy od nowa dziurę w brzuchu robić.
A Pani, Pani Lidko, niech weźmie do ręki potwierdzenia przesłania czy przekazania pism do urzędu (bo jeśli poczta, to ma Pani chyba potwierdzenia poleconych, a jak osobiście Pani zanosiła, to swoja kopię z potwierdzeniem przyjęcia niech Pani weźmie) i niech Pani podejdzie w wolnej chwili do urzędu zapytać, do kogo ma Pani udać sie po odpowiedź, bo chyba zaginęła po drodze. Proszę tylko starać się mieć nerwy na wodzy - wtedy wszystko łatwiej pójdzie. Oni na szybko znaleźli tylko to pismo o rejestracji jako karmicielki. Dla Pani informacji - nie muszą Pani rejestrować nigdzie. To wewnętrzna sprawa urzędu, jak kontroluje wydawanie karmy dla bezdomniaków. Co urząd, to rozwiązanie.
Nie wiem czy miała Pani kiedyś karmę Fun4Pets, produkuje ją Arion. Nie jest to najgorsza karma. Nasze bezdomniaki ją jedzą chętnie. Za takie pieniądze możemy kupić 4 worki, a do tego mokre i ryż, bo kupujemy w hurtowni, więc te 50 zł za worek to nie jest równe karmie za 50 zł za worek w sklepie internetowym. Faktycznie w sklepie internetowym jeśliby się w takiej cenie karma znalazła to byłaby po terminie lub niezły chłam.
Może zrobimy tak, że kupie jeden worek na próbę, Pani go weźmie do bezdomniaków (ta Pani, które sie pojawiła nowa do dyżurów w Przyju jest z ina, może by wzięła) i jak będą jadły, to dokupimy resztę albo zmienimy na inną, co?

Pisała Pani o kostkach mięsnych. Dla kotów nie spotkałam, ale dla psów jak najbardziej. Teraz sprawdziłam w internecie jedną hurtownię, z którą współpracujemy (mają hurtownię internetową i mogę w nocy sprawdzić), więc tam coś takiego jest http://www.kares-karma.pl/bingo-karma_d ... rzat.phtml za 4,40 za kg lub takie http://www.kares-karma.pl/azor_mrozonka ... rzat.phtml za 0,80 za 0,25 kg. Ale do cen w tej hurtowni trzeba doliczyć koszty transportu (jeśli do 30 kg to koszt 21 zł netto). Do tej drugiej hurtowni, która już nie liczy kosztów transportu mogę zadzwonić dopiero w poniedziałek, bo nie ma ich w sieci, a w weekendy nie pracują.
Żeby poprawić kotom jakość futra wielu hodowców polewa oliwą suchą karmę.
Obrazek
Naszym kotom się przelewa - darowiznę na konto!
Fundacja Kocia Dolina Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000

Igulec

Od: Wto mar 28, 2006 21:15

Post » Sob gru 08, 2012 1:06 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

a w czym Pani Lidko podaje mokre? Może zrobić pospolite ruszenie i zebrać tacki styropianowe, takie jak np. włoszczyznę sprzedają na nich i inne takie?
Obrazek
Naszym kotom się przelewa - darowiznę na konto!
Fundacja Kocia Dolina Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000

Igulec

Od: Wto mar 28, 2006 21:15

Post » Sob gru 08, 2012 2:02 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

o matko i córko, jakie to żenujące...jestem na wątkach Lidki już bardzo długo, mogę chyba spytać Waszą Fundację...gdzie byliście do tej pory :?: :?: :?:
gdzie byliście gdy Lidka potrzebowała pomocy na jedzenie, sterylki, kastracje, na leczenie
gdzie byliście gdy potrzebowała pomocy z Gminy :?: teraz chcecie zbierać tacki :?: pomyślałyśmy o tym wcześniej, Lidka ma tacki zebrane przez zaprzyjaźnione osoby z Forum, wykastrowała i wysterylizowała kilka kotów za pieniądze podarowane przez osoby z Forum którym dobro kotów leży na sercu...
macie możliwość kupić suche dla kotów...to kupcie, Lidka na pewno nie zapomni o żadnym głodnym kocie, pójdzie do niego czy to mróz, śnieg, deszcz czy upał i nakarmi
przecież robi to cały czas..................................
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Sob gru 08, 2012 9:35 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

:ok:

pogoda1053

Od: Sob sty 15, 2011 14:19

Post » Sob gru 08, 2012 9:37 Re: 25 kotów i żadnego pana ...

puszatek pisze:o matko i córko, jakie to żenujące...jestem na wątkach Lidki już bardzo długo, mogę chyba spytać Waszą Fundację...gdzie byliście do tej pory :?: :?: :?:
gdzie byliście gdy Lidka potrzebowała pomocy na jedzenie, sterylki, kastracje, na leczenie
gdzie byliście gdy potrzebowała pomocy z Gminy :?: teraz chcecie zbierać tacki :?: pomyślałyśmy o tym wcześniej, Lidka ma tacki zebrane przez zaprzyjaźnione osoby z Forum, wykastrowała i wysterylizowała kilka kotów za pieniądze podarowane przez osoby z Forum którym dobro kotów leży na sercu...
macie możliwość kupić suche dla kotów...to kupcie, Lidka na pewno nie zapomni o żadnym głodnym kocie, pójdzie do niego czy to mróz, śnieg, deszcz czy upał i nakarmi
przecież robi to cały czas..................................

:ok:Puszatku jesteś SUPER!

pogoda1053

Od: Sob sty 15, 2011 14:19

[poprzednia][następna]