PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 05, 2012 10:03 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

A ja mam pytanie co do czasu naświetlania pomieszczenia lampą uv?
Jak długo, jak to najlepiej zrobić?

Ile czasu po odkażeniu lampą można przyjąć do domu szczepionego kotka?

Ile razy i w jakich odstępach powinien być zaszczepiony kotek na panleukopenię, aby można go było wziąć do mieszkania, gdzie był ten wirus?
......................... <3 Froteczkowo-Franciszkowy wątek <3.........................
Obrazek Obrazek Obrazek
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=152615

greenus

Od: Śro lis 28, 2012 17:15

Post » Śro gru 05, 2012 12:23 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Śro gru 05, 2012 16:00 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

- lampę UV (specjalną do odkażania lecznic) – trzeba ją pożyczyć od kogoś kto ma. Lampy mogą być bardzo różne, opisanie ich parametrów technicznych przekracza moje umiejętności. UWAGA! Niektóre są tak silne, że nawet krótkotrwałe przebywanie w ich świetle grozi uszkodzeniem wzroku i poparzeniami! Należy też pamiętać, że ze względu na zjawisko cienia nie jest to środek w pełni skuteczny! Nie odkazimy tak np. futrzastej narzuty czy spodniej strony stołu.

Lampę mam, ale co z tego jak dalej nie znam odpowiedzi na moje pytania :(
A w linku powyżej niestety nie ma na nie odpowiedzi.
......................... <3 Froteczkowo-Franciszkowy wątek <3.........................
Obrazek Obrazek Obrazek

greenus

Post » Śro gru 05, 2012 16:23 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

greenus pisze:Ile razy i w jakich odstępach powinien być zaszczepiony kotek na panleukopenię, aby można go było wziąć do mieszkania, gdzie był ten wirus?

Kot musi być zaszczepiony najlepiej dwa razy i od ostatniego szczepienia musi minąć co najmniej 2 tyg. Jak kot pierwszy raz jest szczepiony to przyjmuje się taki cykl szczepień:
1 szczepienie
2 szczepienie po 2 tyg. od 1
3 szczepienie po roku od 2
4 i kolejne co 2-3 lata
Niestety to nie daje 100% gwarancji, że kot nie zachoruje.

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Śro gru 05, 2012 16:28 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

greenus pisze:A ja mam pytanie co do czasu naświetlania pomieszczenia lampą uv?
Jak długo, jak to najlepiej zrobić?

Ile czasu po odkażeniu lampą można przyjąć do domu szczepionego kotka?

Ile razy i w jakich odstępach powinien być zaszczepiony kotek na panleukopenię, aby można go było wziąć do mieszkania, gdzie był ten wirus?

Z poradnika nt odkażania dla stomatologow:
Przyjmuje się, że wystarczający stopień czystości mikrobiologicznej w pomieszczeniu o wysokości 2,5-3 m w warunkach pokojowych zostanie osiągnięty przy zastosowaniu:
•lampy 15 W na powierzchni do 6 m2,
•dwóch lamp 15 W na powierzchni do 10 m2,
•lampy 20 W na powierzchni do 12 m2,
•dwóch lamp 30 W na powierzchni do 18 m2.

Czas, na jaki powinny zostać włączone lamy bakteriobójcze, wynosi od 2 do 8 godz. w zależności od przeznaczenia dezynfekowanego pomieszczenia (np. sala chorych, gabinet lekarski, gabinet zabiegowy czy sala operacyjna). Wyraźny efekt dezynfekcji powietrza w pomieszczeniu, np. między dwoma zabiegami, uzyskiwany jest już po włączeniu lampy na 15-20 min . http://poradnik-stomatologiczny.pl/pl/a ... _medycznej.
Ja bym włączyla na jakąś godzinę, może ktoś doradzi inaczej
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro gru 05, 2012 17:58 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Tylko należy pamiętać,ze lampa dezynfekuje powietrze i powierzchnie,na które pada jej światło.Pod łóżkiem już nie :wink:
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Śro gru 05, 2012 18:23 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Lampa, którą udało mi się pożyczyć jest nowa, jeszcze nie używana. Lampa uv-c.
Dwie żarówki po 30 W.

Jeszcze takie pytanie, czy fale świetle lampy przenikają przez marteiał? To znaczy, czy jeśli wywieszę na wieszakach ubrania, to czy gdy będą trochę sobą pozasłaniane, to czy fala przejdzie?

Czy po naświetlaniu powiedzmy 1 godzinę przewietrzyc mieszkanie? Aby powstał ruch powietrza? Gdzieś czytałam, że tak trzeba i że wtedy na kolejny czas należy włączć lampę.

Kupiłam zapas domestosu - jutro, co mogę potraktuję tym środkiem.
Widziałam, że aldewir można kupić w aptece. Zorientuję się czy i u mnie w pobliskich aptekach będzie taki środek.
Tylko doradźcie mi jak najlepiej i najefektywniej będzie on działał? Chodzi mi o pranie ubrań i generalnie wszystkich rzeczy, które można wyprać lub odkazic tym środkiem.

Dziękuję za wszystkie Wasze rady, są mi bardzo przydatne.

Poza tym co napisałam, to co mogę jeszcze zrobić, aby wykurzyć tego wirusa?
Obrazek Obrazek Obrazek

greenus

Post » Śro gru 05, 2012 19:20 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Dezynfekuj, im szybciej, tym lepiej, zanim nie poroznosisz wirusa na sobie
Lampa dezynfekuje tylko tam, gdzie bezposrednio pada światło
Mozna też dezynfekować temperaturą co najmniej 95 stopni: pranie z gotowaniem, gotowanie w garnku, prasowanie (najlepiej parą) i to żelazkiem nastawionym na len najlepiej
Pamiętaj, że domestos musi być na przedmiotach co najmniej 30 min. przed zmyciem
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro gru 05, 2012 19:56 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

greenus pisze:

Jeszcze takie pytanie, czy fale świetle lampy przenikają przez marteiał? To znaczy, czy jeśli wywieszę na wieszakach ubrania, to czy gdy będą trochę sobą pozasłaniane, to czy fala przejdzie?

Czy po naświetlaniu powiedzmy 1 godzinę przewietrzyc mieszkanie? Aby powstał ruch powietrza? Gdzieś czytałam, że tak trzeba i że wtedy na kolejny czas należy włączć lampę
Widziałam, że aldewir można kupić w aptece. Zorientuję się czy i u mnie w pobliskich aptekach będzie taki środek.
Tylko doradźcie mi jak najlepiej i najefektywniej będzie on działał? Chodzi mi o pranie ubrań i generalnie wszystkich rzeczy, które można wyprać lub odkazic tym

Lampa nie przenika przez materiał,dezynfekuje tylko wierzch.
Mieszkanie należy przewietrzyć,z powodu wytworzenia ozonu,biobójczego,ale rakotwórczego.Ruch powietrza można wymusić podczas pracy lampy na przykład wentylatorem,żeby dokładnie odkazić powietrze w danym pomieszczeniu,ale potem wywietrzyć i tak trzeba.
Aldewir,AHD 2000 ,Incidin i inne środki do dezynfekcji medycznej dostępne sa od ręki w sklepach zaopatrzenia medycznego.Koszt ok.25/30 zł za litrowe opakowanie.Pryskasz,wysycha i nie trzeba od razu prać.Zabijają nawet SARS.

mamaja4

Post » Czw gru 06, 2012 10:24 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

mamaja4 pisze:
greenus pisze:

Czy po naświetlaniu powiedzmy 1 godzinę przewietrzyc mieszkanie? Aby powstał ruch powietrza? Gdzieś czytałam, że tak trzeba i że wtedy na kolejny czas należy włączć lampę
Tylko doradźcie mi jak najlepiej i najefektywniej będzie on działał? Chodzi mi o pranie ubrań i generalnie wszystkich rzeczy, które można wyprać lub odkazic tym

Lampa nie przenika przez materiał,dezynfekuje tylko wierzch.
Mieszkanie należy przewietrzyć,z powodu wytworzenia ozonu,biobójczego,ale rakotwórczego.Ruch powietrza można wymusić podczas pracy lampy na przykład wentylatorem,żeby dokładnie odkazić powietrze w danym pomieszczeniu,ale potem wywietrzyć i tak trzeba.
Aldewir,AHD 2000 ,Incidin i inne środki do dezynfekcji medycznej dostępne sa od ręki w sklepach zaopatrzenia medycznego.Koszt ok.25/30 zł za litrowe opakowanie.Pryskasz,wysycha i nie trzeba od razu prać.Zabijają nawet SARS.

W aptece zamówiłam AHD 2000. I mam pytanie, może pomyślicie, że jestem jakaś przewrażliwiona, czy coś, ale chciałabym wiedzieć, czy są jakieś różnice między aldewirem, a ahd? Czy któryś jest lepszy?
W internecie szukałam informacji o tych środkach i wyczytałam, że aldewir do powierzchni, a ahd do rąk.
Czy to ma jakieś znaczenie?
Obrazek Obrazek Obrazek

greenus

Post » Czw gru 06, 2012 10:43 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Zależy jaki AHD-jest i do powierzchni i do rąk(skład bójczy się nie różni,tylko ewentualnie rozpuszczalnik tego do rąk jest łagodniejszy,ale piszę z głowy,bo ich przed sobą nie mam).Nie martw się,na pewno zamówiłaś dobry środek.

mamaja4

Post » Czw gru 06, 2012 11:16 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

greenus pisze:
W aptece zamówiłam AHD 2000. I mam pytanie, może pomyślicie, że jestem jakaś przewrażliwiona, czy coś, ale chciałabym wiedzieć, czy są jakieś różnice między aldewirem, a ahd? Czy któryś jest lepszy?
W internecie szukałam informacji o tych środkach i wyczytałam, że aldewir do powierzchni, a ahd do rąk.
Czy to ma jakieś znaczenie?

Jest zasadnicza różnica pomiędzy aldewirem a AHD 2000.
To są dwie zupełnie różne substancje: aldehyd glutarowy i etanol.
O ile skuteczność aldehydu glutarowego w przypadku wirusa pp jest potwierdzona o tyle nie jestem pewna czy 75% alkohol tłucze tego wirusa równie skutecznie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw gru 06, 2012 11:32 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Czas "namaczania":

HepatitisB/HIV-30 s
Hepatitis c-30s
SARS-30s
Influenza A-30s
Papovavirus-1 min
Adenowirus-1 min
nie wiem,do jakiej grupy należy wirus pp,ale AHD tłucze je równo...

mamaja4

Post » Czw gru 06, 2012 11:39 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

mamaja4 pisze:Czas "namaczania":

HepatitisB/HIV-30 s
Hepatitis c-30s
SARS-30s
Influenza A-30s
Papovavirus-1 min
Adenowirus-1 min

Dla pewności wszystko odkażę kilkukrotnie, a w weekend będziemy odkażać lampą.
Po tym wszystkim jeszcze raz odkażanie AHD i domestosem.
Pineczka uwielbiała siedzieć pod prysznicem. Aktualnie prysznic od godziny "moczy się" w dosmetosie, co raz to dolewam no i kuweta razem z prysznicem.

No i potrzymam tak z 10-15 minut w AHD rzeczy.

Doradźcie mi co mam zrobić z kwiatami? Bo tego ani lampą, ani chemią;/
Obrazek Obrazek Obrazek

greenus

Post » Czw gru 06, 2012 12:00 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

mamaja4 pisze:Czas "namaczania":

HepatitisB/HIV-30 s
Hepatitis c-30s
SARS-30s
Influenza A-30s
Papovavirus-1 min
Adenowirus-1 min

To trzeba doczytać...

"Some virus species can resist harsh environmental conditions, surviving on surfaces for long periods with the possibility of being transmitted to susceptible hosts. Studies are limited on the efficacy of disinfectants against viruses dried onto surfaces, in particular, with the identification of new pathogenic non-enveloped viruses that are expected to have high resistance to disinfection, such as parvoviruses. In this study a range of commonly used biocides, including heat, was tested against porcine parvovirus (PPV), minute virus of mice (a parvovirus), poliovirus type 1, adenovirus type 5, and vaccinia virus dried onto surfaces. PPV was the most resistant species identified, since many biocides generally considered as effective against non-enveloped viruses and used for high level disinfection demonstrated limited activity. Ethanol had poor activity against all non-enveloped viruses. Effectiveness against these viruses may be important in preventing nosocomial transmission of emerging pathogenic species such as bocavirus and other parvoviruses. This work confirms the need to validate disinfection products against viruses dried onto surfaces and demonstrates that PPV is a particularly resistant surrogate."

Alkoholem można na bieżąco dezynfekować ręce.
Natomiast oprócz tego, że jest średnio skuteczny - dość szybko odparowuje więc nie sprawdza się na większych powierzchniach, które powinny być wilgotne przez określony czas.

I jeszcze taki artykuł do poczytania:
http://www.royalcanin.us/library/biosecurity2-cats.aspx

W innym artykule (Scott FW.,Virucidal disinfectants and feline viruses) są opisane badania skuteczności jakim poddano trzydzieści pięć powszechnie stosowanych środków dezynfekcyjnych (były to środki odkażające, środki antyseptyczne, środki czyszczące służące do dezynfekcji).
I tak 22 z nich okazało się skutecznych wobec herpesa, 11 niszczyło wirusa calici ale tylko 3 z 27 dało radę wirusowi panleukopenii. Najskuteczniejszy okazał się 0,175% roztwór podchlorynu sodu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]