Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
- lampę UV (specjalną do odkażania lecznic) – trzeba ją pożyczyć od kogoś kto ma. Lampy mogą być bardzo różne, opisanie ich parametrów technicznych przekracza moje umiejętności. UWAGA! Niektóre są tak silne, że nawet krótkotrwałe przebywanie w ich świetle grozi uszkodzeniem wzroku i poparzeniami! Należy też pamiętać, że ze względu na zjawisko cienia nie jest to środek w pełni skuteczny! Nie odkazimy tak np. futrzastej narzuty czy spodniej strony stołu.
greenus pisze:Ile razy i w jakich odstępach powinien być zaszczepiony kotek na panleukopenię, aby można go było wziąć do mieszkania, gdzie był ten wirus?
greenus pisze:A ja mam pytanie co do czasu naświetlania pomieszczenia lampą uv?
Jak długo, jak to najlepiej zrobić?
Ile czasu po odkażeniu lampą można przyjąć do domu szczepionego kotka?
Ile razy i w jakich odstępach powinien być zaszczepiony kotek na panleukopenię, aby można go było wziąć do mieszkania, gdzie był ten wirus?
greenus pisze:
Jeszcze takie pytanie, czy fale świetle lampy przenikają przez marteiał? To znaczy, czy jeśli wywieszę na wieszakach ubrania, to czy gdy będą trochę sobą pozasłaniane, to czy fala przejdzie?
Czy po naświetlaniu powiedzmy 1 godzinę przewietrzyc mieszkanie? Aby powstał ruch powietrza? Gdzieś czytałam, że tak trzeba i że wtedy na kolejny czas należy włączć lampę
Widziałam, że aldewir można kupić w aptece. Zorientuję się czy i u mnie w pobliskich aptekach będzie taki środek.
Tylko doradźcie mi jak najlepiej i najefektywniej będzie on działał? Chodzi mi o pranie ubrań i generalnie wszystkich rzeczy, które można wyprać lub odkazic tym
Poza tym co napisałam, to co mogę jeszcze zrobić, aby wykurzyć tego wirusa?
mamaja4 pisze:greenus pisze:
Jeszcze takie pytanie, czy fale świetle lampy przenikają przez marteiał? To znaczy, czy jeśli wywieszę na wieszakach ubrania, to czy gdy będą trochę sobą pozasłaniane, to czy fala przejdzie?
Czy po naświetlaniu powiedzmy 1 godzinę przewietrzyc mieszkanie? Aby powstał ruch powietrza? Gdzieś czytałam, że tak trzeba i że wtedy na kolejny czas należy włączć lampę
Widziałam, że aldewir można kupić w aptece. Zorientuję się czy i u mnie w pobliskich aptekach będzie taki środek.
Tylko doradźcie mi jak najlepiej i najefektywniej będzie on działał? Chodzi mi o pranie ubrań i generalnie wszystkich rzeczy, które można wyprać lub odkazic tym
Poza tym co napisałam, to co mogę jeszcze zrobić, aby wykurzyć tego wirusa?
Lampa nie przenika przez materiał,dezynfekuje tylko wierzch.
Mieszkanie należy przewietrzyć,z powodu wytworzenia ozonu,biobójczego,ale rakotwórczego.Ruch powietrza można wymusić podczas pracy lampy na przykład wentylatorem,żeby dokładnie odkazić powietrze w danym pomieszczeniu,ale potem wywietrzyć i tak trzeba.
Aldewir,AHD 2000 ,Incidin i inne środki do dezynfekcji medycznej dostępne sa od ręki w sklepach zaopatrzenia medycznego.Koszt ok.25/30 zł za litrowe opakowanie.Pryskasz,wysycha i nie trzeba od razu prać.Zabijają nawet SARS.
greenus pisze:
W aptece zamówiłam AHD 2000. I mam pytanie, może pomyślicie, że jestem jakaś przewrażliwiona, czy coś, ale chciałabym wiedzieć, czy są jakieś różnice między aldewirem, a ahd? Czy któryś jest lepszy?
W internecie szukałam informacji o tych środkach i wyczytałam, że aldewir do powierzchni, a ahd do rąk.
Czy to ma jakieś znaczenie?
mamaja4 pisze:Czas "namaczania":
HepatitisB/HIV-30 s
Hepatitis c-30s
SARS-30s
Influenza A-30s
Papovavirus-1 min
Adenowirus-1 min
nie wiem,do jakiej grupy należy wirus pp,ale AHD tłucze je równo...
mamaja4 pisze:Czas "namaczania":
HepatitisB/HIV-30 s
Hepatitis c-30s
SARS-30s
Influenza A-30s
Papovavirus-1 min
Adenowirus-1 min
nie wiem,do jakiej grupy należy wirus pp,ale AHD tłucze je równo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Beanie, Blue, CatnipAnia, Google [Bot], kasiek1510, raiya, Szymkowa i 67 gości