BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 26, 2012 11:33 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

afiain pisze:Witam Wkońcu udało sie nam skończyc domek Dla Rybnickich Spitalniaków :D :piwa:
kilka zdjęc wykonanych w czasie prac nad domkiem.
Obrazek
ObrazekObrazek
Dzisiaj domek został postawiony w miejscu docelowym i wyglada tak :kotek:
Obrazek

Obecnie pracujemy nad dwoma małymi domkami bo tylko na tyle starczy man materiałow :cry:
Jak będa gotowe wstawie zdjecia :D

Czy te komórki nie są za małe dla kota?
Pamietajcie aby otwór wejściowy nie był przy podłodze, tylko wyżej - w górnym rogu pokoiku.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon lis 26, 2012 11:49 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

I jakaś kotara by się przydała, np. z pociętej w paseczki koszulki na dokumenty.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lis 28, 2012 22:32 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Witam,
oto kilka zdjęć naszej budki:

Obrazek
Skrzynia na kwiaty, którą wybrała kotka, dla siebie i kociąt

Obrazek
Tu widać kotkę i kocięta na wstępnie ocieplonej skrzyni

Obrazek
Takie były początki, skrzynia ocieplona styropianem o szer. 13 cm /boki, spód i góra/

Obrazek
Legowisko z futrzaka na siedzenia samochodowe

Obrazek
Zaraz pierwszej nocy, w jeszcze nie wykończonej budce. Było im ciepło, ale ciasno

Obrazek
Tu kocięta, przesiadują w środku całymi dniami

Obrazek
Kotka i jej dwoje dzieci

Obrazek
Widok na ocieploną budkę, jeszcze bez sufitu

Obrazek
Widok wewnętrznej ścianki działowej

Obrazek
Wyścielenie wnętrza, najpierw kocem polarowym, futrzakiem i pociętym grubym polarem

Obrazek
Otwór wejściowy od strony legowiska

Obrazek
Kocięta wtulone w polar

Obrazek
Zakończony etap ocieplania, widoczny sufit. Kotka sprawdza jakość wykonanej pracy

Obrazek
Budka uszczelniona pianką montażową, owinięta została grubą folią. Brzegi dokładnie sklejone, w taki sposób, że zakładki są zawsze obrócone do dołu. Dlatego, nie ma prawa zaciekać

Obrazek
Kotka w cieplejsze dni dużo czasu spędza, siedząc na wierzchu

Obrazek
Kotki wychodzą z budki

Obrazek
Na koniec, budka osłonięta jeszcze workami, w których są liście

Obrazek
Kotka na straży kociąt

Obrazek
I jeszcze raz portret kotków. Chyba jest im ciepło

W ten weekend zostało nam dorobić zasłonki w otworze wejściowym, od środka i na zewnątrz. A także zabezpieczenie samego wejścia ścianką styropianową. Osłona od deszczu i śniegu. Cała budka stoi pod dachem, na tarasie. Ale może zacinać z boku.
To by było na razie wszystko na temat budki.
Nadal pozostaje problem z karmieniem. Jeszcze, dopóki nie spadną duże śniegi, dojedziemy tam co drugi tydzień, na zmianę z sąsiadami. Ale jak zasypie dojazd, to dojeżdżanie stanie się niemożliwe.
Domek jest w lesie, ok. 1 km od wsi, za Różanem, ok. 110 km od Warszawy.
Co robić???????????
Może znajdzie się ktoś z tamtego terenu, kto mógłby dokarmiać koty w okresie największych śniegów. Pieniądze na karmę zapewnię.

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Czw lis 29, 2012 12:22 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Ewo, budka super, ale czy ona ma stać wejściem do góry?
W ten sposób więcej ciepła z niej ucieka (ciepłe powietrze uchodzi do góry), poza tym kotom wygodniej wchodzić "dzwiami" nie "dachem".
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Czw lis 29, 2012 13:05 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

No ja też bym na boczek to obróciła.

A tam jacyś ludzie w zimie sa w okolicy. Żeby jakieś jedzenie podrzucić.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw lis 29, 2012 18:55 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Podsunęłyście mi dobry sposob na wykończenie budki. Rzeczywiście chyba spróbujemy ją odwrócić. Już w ten weekend zrobimy co należy. Co dwie głowy, to niejedna.
Dziękuję.
Co do dokarmiania, to dla nas jest stanowczo za daleko dojeżdżać z W-wy. Ok. 110 km.
Błagam, może znajdzie sie ktoś kto zastąpi nas w dokarianiu przez okres najgorszych śniegów. Pieniądze na karmę zapewnię.

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Pt lis 30, 2012 9:00 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Ewa JANCZUK pisze:Podsunęłyście mi dobry sposob na wykończenie budki. Rzeczywiście chyba spróbujemy ją odwrócić. Już w ten weekend zrobimy co należy. Co dwie głowy, to niejedna.
Dziękuję.
Co do dokarmiania, to dla nas jest stanowczo za daleko dojeżdżać z W-wy. Ok. 110 km.
Błagam, może znajdzie sie ktoś kto zastąpi nas w dokarianiu przez okres najgorszych śniegów. Pieniądze na karmę zapewnię.

Ewo daj oddzielny wątek z prośbą o pomoc w tytule i określeniem miejsca. Do tego watku mało kto zagląda.

Prakseda

Post » Pt lis 30, 2012 9:30 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

powiem .... ŁAŁ .... zaznaczam - sama montuję budki : ze skrzynek, kartonów oklejonych folią i takie tam inne pomysły realizuję. Będę podczytywać :ok:
PLUTO - pies :) rasy bratnia dusza - już w DS !!!!
Obrazek

animalon

Od: Sob lis 27, 2010 8:48

Post » Pt lis 30, 2012 13:06 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Ewa JANCZUK pisze:Podsunęłyście mi dobry sposob na wykończenie budki. Rzeczywiście chyba spróbujemy ją odwrócić. Już w ten weekend zrobimy co należy. Co dwie głowy, to niejedna.
Dziękuję.

To jest jasna sprawa, że nie da sie dojeżdżać tak daleko.
A "tambylcy"?
Albo chociaż okolica?
Gdyby dało sie choć ogrodzić kawałek, i troche zabezpieczyc ale ze zdjęć nie bardzo to widzę.
Gdybyć jednak zdecydowała się coś suchego zostawić to pamietaj o umocowaniu tak, żeby było stabilne, żeby nie można było przewrócić.
A proste karmniki mozna zrobic nawet z butki 5 l po wodzie.
Ja mocowałm 2 butle z wyciętymi na dole otworami. to wszystko mocowałam do tacki na która się wysypywały chrupki. Całość mocowałam do szafki, bo to w piwnicy było.
Gdybys tam miała jakąś większa szafke to może można byłoby taka jadalnię zrobić. Sama nie wiem.
Choć i tak, ktos choc od czasu do czasu musiałby sprawdzic co sie dzieje. Ale otwórz nowy watek z prośbą o pomoc i okolica, może akurat ktoś jest w pobliżu.

Prakseda, ja wiem, ze watek jest starszawy i stron jest mało ale popatrz ile wejść:)

Lidka

Post » Pt lis 30, 2012 19:27 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Hej :)

Robie właśnie z kims budle na zime dla kotow i chcialabym sie was doradzic czy plyty steropianowe na 2 cm wystarcza ?
robie budke z kartonu - jka w tamtym roku - z tym ze wtedy dalam szersze plyty no i iwem ze koty w niej przebywaly i dalej przebywaja bo budka w srodku jest sucha i tylko zmienilam polar bo byl caly oklaczony :)
jednak teraz jedna budka nie wystarczy i trzeba kolejna :P
Wzielam karton , okleilam go w srodku i na zewnatrz tasma klejacą , potem zrobiony zostal otwor wejciowy u gory budki i teraz zostal obklejony steropianem - a i jeszcze w srodku na podloge budki dalam steropian no i zewnatrz okleilam budke steropianem o szerokosci 2 cm - na podloge dalam grubszy steropian bo akurat mailam a najwiecej zimna idzie od odlu i zastanawiam sie czy jak jeszcze obkleje to workami na smieci duzymi zrobie daszek i zaslone do budki i wysciele budke polarami to wystarczy ? 2 cm po bokach i na gorze to nie bedzie za malo ?

BaśkaW

Od: Pt lut 17, 2012 14:01

Post » Pt lis 30, 2012 20:39 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

2 cm to za mało.
Dziewczyny stosują 5cm.
Może gdyby dać i do środka.
Ten styropian to jest z tych miękkich czy twardych?
Bo one maja rózne współczynniki przewodzenia ciepLa
Im mniejszy tym styropian lepiej izoluje.
Dobrym izolatorem jest tez powietrze, ale ono musi byc szczelnie zamknięte, cos tak jak gaz w szybach.

Lidka

Post » Sob gru 01, 2012 11:40 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Prakseda pisze:Ale sprawdza proszę czy w sródku jest sucho. Ja keidys robiłam domki z płyt. Oprócz tego, że wymagają więcej pracy (robię w sezonie kilkadziesią domków, wieć dla mnie ma to znaczenie), to wiem z doświadczenia, że nawet najmniejsza nieszczelność (tam gdzie klej nie złapał) w ulewy czy wiosenne roztopy to miejsce dostawania się wody. Dlatego warto postawić taki domek wyżej. np na palecie i dodatkowo o góry położyc bardzo grubą folię.

Otwieram co jakiś czas, górę zrobiłam ruchomą by móc zmieniać bluzy i w razie zanieczyszczeń móc coś zrobić. Całość oczywiście zakleiłam czarną grubą folią kupioną w sklepie budowlanym.
W pomieszczeniu raczej jest sucho. Ponad to postawiłam budkę na dużej,stabilnej ławie, żeby nie stała na ziemi.
Koty są zadowolone i słodko tam śpią.

Dziękuję za wszelkie informacje i pomoc.

Jak dobrze, że jest tyle pomocnych ludzi.

kicia91

Od: Pt lut 15, 2008 15:38

Post » Pon gru 03, 2012 12:02 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

kicia91 pisze:
Prakseda pisze:Ale sprawdza proszę czy w sródku jest sucho. Ja keidys robiłam domki z płyt. Oprócz tego, że wymagają więcej pracy (robię w sezonie kilkadziesią domków, wieć dla mnie ma to znaczenie), to wiem z doświadczenia, że nawet najmniejsza nieszczelność (tam gdzie klej nie złapał) w ulewy czy wiosenne roztopy to miejsce dostawania się wody. Dlatego warto postawić taki domek wyżej. np na palecie i dodatkowo o góry położyc bardzo grubą folię.

Otwieram co jakiś czas, górę zrobiłam ruchomą by móc zmieniać bluzy i w razie zanieczyszczeń móc coś zrobić. Całość oczywiście zakleiłam czarną grubą folią kupioną w sklepie budowlanym.
W pomieszczeniu raczej jest sucho. Ponad to postawiłam budkę na dużej,stabilnej ławie, żeby nie stała na ziemi.
Koty są zadowolone i słodko tam śpią.

Dziękuję za wszelkie informacje i pomoc.

Jak dobrze, że jest tyle pomocnych ludzi.

Raczej czy całkiem sucho, to dla kotów ogrooooooomna różnica.

Prakseda

Post » Pon gru 03, 2012 14:03 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Lidka pisze:Gdyby dało sie choć ogrodzić kawałek, i troche zabezpieczyc ale ze zdjęć nie bardzo to widzę.
Gdybyć jednak zdecydowała się coś suchego zostawić to pamietaj o umocowaniu tak, żeby było stabilne, żeby nie można było przewrócić.
A proste karmniki mozna zrobic nawet z butki 5 l po wodzie.
Ja mocowałm 2 butle z wyciętymi na dole otworami. to wszystko mocowałam do tacki na która się wysypywały chrupki. Całość mocowałam do szafki, bo to w piwnicy było.
Gdybys tam miała jakąś większa szafke to może można byłoby taka jadalnię zrobić. Sama nie wiem.
Choć i tak, ktos choc od czasu do czasu musiałby sprawdzic co sie dzieje. Ale otwórz nowy watek z prośbą o pomoc i okolica, może akurat ktoś jest w pobliżu.

Nieustająco polecam kupiony na allegro karmnik dla drobiu.
autocytat:
A co do karmników: jakiś czas temu znalazłam takie coś na allegro.
Sprzedawca carlos20000
http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=16780633
produkt "karmnik, paśnik itd...
Obrazek
Kupiłam ten mniejszy. Jestem zachwycona.
Stabilne, z przyzwoitego, trwałego tworzywa sztucznego.
W dodatku tanie jak barszcz. 8O
Na dole wycięłam tylko po jednym (lub 2) szczebelku w trzech miejscach, żeby się kocia główka zmieściła - choć widzę, że równie zabawne, zdaniem kociastych, jest wygrzebywanie chrupek łapą :twisted:
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto gru 04, 2012 21:27 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Dziękuję.

A ile km od Różana znajduje się to miejsce i okolice jakiej wsi?
110 km od Warszawy to chyba sporo za Różanem. Chyba, że liczysz np z Ursynowa ;)
W samym Różanie znam karmicielkę, ale to pewnie dla niej za daleko, tym bardziej, że ona nie jest zmotoryzowana.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

[poprzednia][następna]