Burisia i Titoś moje kicie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 28, 2012 14:45 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

JolaJ

Od: Pt sty 14, 2011 18:58

Post » Śro lis 28, 2012 14:54 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

Na tych ostatnich zdjeciach jest Burisia?
Pisałam Ci już, że jak dla mnie Burisia wygląda na chłopaczka, a Titoś na dziewczynkę? :oops:
Mam nadzieję, że nie podpadłam Ci :wink:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Śro lis 28, 2012 14:58 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

Nie, na dwoch ostatnich jest facet. Titoś ma urodę dziewczyny, ale Buri jest bardzo delikatna w rzeczywistości i ma smukły pysio.
Nie podpadłaś :mrgreen:
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Śro lis 28, 2012 15:15 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

Revontulet pisze:Nie daję kotom wieprzowiny.
Ale wołowinę już tak. Surową.
Nie gotuję mięsa, bo surowe jest dla kotów lepsze (nie pamiętam dokładnie o co chodzi. Coś z białkiem- po ugotowaniu jest go jakos więcej, albo staje się trudniej strawne dla kota? Jakos tak to leciało).
W ogóle chciałabym, kiedyś przejść na BARFa :roll: .
Ratunku! Ja już teraz nic nie wiem :oops: .
Sucha karma to samo zło, mokra zawsze bedzie tylko konserwą, surowe mięso=robaki, gotowane jest nieodpowiednie dla kociego przewodu pokarmowego. To czym karmić koty?
smarti pisze: podobno tasiemiec siedzi teraz właśnie w mięsie :strach:

Przerażające :strach:

koty najlepiej karmić MYSZMI :ryk:

Obrazek

ale ta moja Burisia śliczna :1luvu: :1luvu: :1luvu: -wiadomo-ma dobre geny :ok: :ryk:

ale jej utuczyłaś pyszczek 8) 8) 8) :ryk:

Titoś też jest cool chłopak :kotek: 8) :1luvu:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Śro lis 28, 2012 15:21 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

niech żyją buraski :)
(czarnuszki też 8) )
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Śro lis 28, 2012 15:22 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

A, czyli wszystko mi sie pomieszało.
Ale teraz już wiem kto jest kto :wink:
Piękne koty.
Fajny misio z Titosia :D . a Burisię to chyba obudziłaś? Śliczne oczka ma :wink: .

smarti pisze:koty najlepiej karmić MYSZMI :ryk:

Dzisiaj czas mi sie kończy, ale jutro wybiorę się na polowanie i przyniosę kotom myszy :ryk:
Jeszcze nie wiem, gdzie ich będę szukać, ale na pewno znajdę :mrgreen:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Śro lis 28, 2012 15:22 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

śliczna, śliczna panienka jest
odpasiona w dt smarti więc nie może być mizerna :D

czarnuszki też są piękne, wszystkie ogoniaste są piękne
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Śro lis 28, 2012 15:25 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

[quote="Revontulet"]A, czyli wszystko mi sie pomieszało.
Ale teraz już wiem kto jest kto :wink:
Piękne koty.
Fajny misio z Titosia :D . a Burisię to chyba obudziłaś? Śliczne oczka ma :wink: .

Buri ma takie sowie oczy, zawsze zdziwione i niewinne, kochany przytulak jest.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Śro lis 28, 2012 20:11 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

JolaJ pisze:czy macie jakieś doświadczenia z tą karmą?

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... f_the_wild

Przepraszam że się wtrącam , ale moje doświadczenie z tą karmą jest fatalne. Wszystkie trzy moje koty robiły po niej "na rzadko". A Filon jest kotem , który zajada głównie RC pure feline łączone z fibre response ponieważ ma duże problemy z wypróżnianiem. Tosia natomiast jest wszystkożerna. Ogromna ilość ziemniaków w tej karmie nie była do zaakceptowania przez moje koty.
Tak naprawdę opinię o składzie karmy "wydaje" moja Betinka . Ona nie toleruje zbóż w tym ryżu i glutenu. Biegunkę ma po :Applaws ,Taste , Natural&Delicious,Acana Wild Prairie (za dużo kurczaka karmionego zbożem?) . Już nie pamiętam co jeszcze testowałam z tych bezzbożowych ale nie ma problemu po Acana Grasslands i Pacifica , Orijen i Happy Cat La Cuisine. Tu na 100% nie ma zbóż.
Tak samo jest w przypadku karm mokrych . Niby taka Feline Porta21 kurczak65% i rosół35%, a Betinie szkodzi. Dla niej dobre jest Grau bez zboża , Sheba z tapioką ,Defu Bio.Na szczęście pojawia się coraz więcej tych karm , więc nadal będę testować. No i dostaje surową wołowinę ( krowę :wink: ) ,średnio co drugi-trzeci dzień na kolację. U mnie wszystkie koty jedzą dużo surowej wołowinki ( NoNutki jeszcze nie). Zmieniam i urozmaicam im zarówno suche jak i mokre. Żywienie jest pod kątem Betinki , tylko Filona muszę "przepychać" :wink: .
Sorry ,że tak wlazłam w temat :oops:
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Śro lis 28, 2012 21:10 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

Witamy nową Cioteczkę i dziękujemy za opinię :D
Niestety, na jaką karmę nie spojrzę to wszędzie pełno kurczaka, aż za bardzo.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Śro lis 28, 2012 22:05 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

no Małgosia-masz rację z TOTW o tyle że u mnie nikt jej nie chce jeść-i rezydenci i tymczasy wyjadają royala a TOTW zostaje.
tylko uliczne ją zjadają-swoją drogą to nie wiem czym ci sąsiedzi je karmią skoro z takim smakiem wyjadają u mnie co podleci :mrgreen:

ale przy anemii aby przyswoić potas wetka zaleciła,robić kotu papkę z ugotowanego ziemniaka z sosem mięsnym-podobno w tej formie najłatwiej kotuś przyswoi potas.

no a co do surowej wołowinki to ja bym się bała-po tym co widziałam.
wiadomo przecież ze nie każdy kawałek mięsa który jest w sklepie jest badany-bada się losowo.
ja lubię tatara i swoim zdrowiem mogę ryzykować ale kotów bym się nie odważyła.
z faktami się nie dyskutuje, nawet jeśli to kotu nie pasuje- u mnie na surowe mięso szlaban choćby mnie Charlie miał zamiaukolić na śmierć przy robieniu obiadu :P
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Śro lis 28, 2012 23:05 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

Moim workiem TOTW rok temu wykarmiłam dzikie koty na Mazurach . Ale też się na to nie rzucały :roll: .
A jak moje futerka mają ochotę na ziemniaka , to albo kradną obierki podczas obierania albo zjedzą mi gotowane z talerza :mrgreen: .
Na Acanę moje koty specjalnie się nie rzucają , ale pomalutku znika . Orijen też bez emocji ale to Happy Cat La Cuisine im smakuje . A jest wersja z kaczką lub rybką.
Kurczaka nie ma Acana Grasslands i Pacifica .
Co do surowego mięsa nadal będę "ryzykować". Dzikie koty tym się żywią i dla mnie to naturalne. Jak niektóre Cioteczki wiedzą , moja Betina w zeszłym roku zaginęła na Mazurach . Spędziła w lesie ,na bagnach czy sama tylko wie gdzie 7tygodni ( przebyła prawie 10km). Musiała żywić się tym co upolowała(gryzonie , owady ,żaby) i znalazła na śmietnikach np rybie resztki. I pomimo tego ,że nie toleruje glutenu i wiele rzeczy jej szkodzi , naprawdę nie była w najgorszym stanie. Jadła co natura dała :wink: .
I tak sobie myślę ,że nawet te ewentualne robale w mięsie nie są tak szkodliwe , jak sztuczna karma , którą teraz żywimy zwierzaki. Bo co by nie mówić , to są tylko "fabrykaty".

A jeśli chodzi o ilość zjadanych przez nas ludzi robali , to na mnie przypadnie ich nie kilka a kilkanaście kg :roll: . Jestem uzależniona od owoców :twisted:
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Śro lis 28, 2012 23:16 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

Jak to dobrze że zapytałam i nie zamówiłam tego. Spróbuję tych innych pyszności które Małgosia proponujesz.
Moja Buri ma cukrzycę więc muszę uważać co je.
Dziś jest pierwszy dzień na nowej insulinie i ma lepszy apetyt na 100 % bo wylizanej miseczki to już dawno nie zostawiła.
Czy Wasze koty też ciągle śpią? Bo ja to nie mam już z kim pogadać w domu.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Śro lis 28, 2012 23:52 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

na dobranoc :P

Obrazek
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Czw lis 29, 2012 2:37 Re: Burisia i Titoś moje kicie, sytuacja opanowana:-)

to Titosiowe ?
do zacałowania :1luvu:

a w naturze mięsko jest troszkę inne niż w sklepach-myślę że bez porównania zdrowsze.

ale stado zarobaczone lamblią lub tasiemcem to nie są żarty-nie pomaga nic co wg. wszelkich mądrych ulotek powinno...
i aż strach żeby kota ciągłym i mało skutecznym odrobaczaniem nie zatruć :roll:
mam wrażenie że te chamskie robale to się wycwaniły i nie poddają się odrpbaczaczom tak chętnie jak jeszcze niedawno :roll:

ale oczywiście -każda z nas ma swoje racje i swoją intuicję.
i uważam że fajnie jest poczytać różne argumenty i wcale się nie odrażac o to że ktoś myśli inaczej..i miło być na takim wątku gdzie można się pięknie różnić sposobem myślenia :D
jak wiadomo-nie wszędzie tu tak można 8) 8) 8) :ryk:

dobrej nocki :D

smarti

[poprzednia][następna]