PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 17, 2012 20:56 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

To być może kazali mi kota zaszczepić po roku bo pewnie to szczepienie rok temu potraktowali jako pierwsze ( nie wiadomo czy kotka była wcześniej szczepiona a jest duża szansa że nie skoro została oddana ze schroniska z 10 innymi, koty były zaniedbane i chore)

kasiek41

Od: Śro cze 20, 2012 19:26

Post » Sob lis 17, 2012 22:09 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

fur pisze:
aassiiaa pisze:
fur pisze:Udało mi się zdobyć Feliserin , dzisiaj wieczorem dostanie chora kocica. Reszta kotów na wszelki wypadek we wtorek bo dopiero wtedy będę mieć wystarczającą ilość. Dodam ze moje koty FelVkowe , po 2 serii Virbagenu , jeszcze jedna przed nami...

Resztę kotów jak szczepiona to na razie obserwuj i przy pierwszym pawiu/biegunce surowicę podaj. Surowica z krwi dawcy także działa, więc podajesz tą którą masz pod ręką - liczy się czas.

Szukałam tez surowicy z krwi ozdrowieńca ale najszybciej właśnie Feliserin będę mieć. Załatwić coś w weekend to koszmar...a zawsze wszystko się wali właśnie w weekendy ehh
Feliserin dostała domięśniowo, woda do termoforka się właśnie gotuje, zaraz podłączamy kroplówki....mam nadzieje ze będzie dobrze, nie zniosę kolejnej straty cholera nie zniosę;/

Surowica nie musi być od ozdrowieńca. Wystarczy zdrowy, regularnie szczepiony kot, któremu łatwo pobiera się krew.
Jak wspomniałam wcześniej liczy się czas, a takiego kota łatwo znaleźć w otoczeniu.

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Sob lis 17, 2012 22:23 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Zapytam was jeszcze tak trochę na wyrost, bo moja kotka odeszła ( o czym pisałam wcześniej) ale może jeszcze kiedyś będzie mi to potrzebne więc chciałabym się upewnić.

Jeżeli kotka w schronisku dostała surowicę psią a mimo wszystko zachorowała na pp i odeszła ( nie była zaszczepiona) to podałybyście jej jeszcze w momencie gdy zachorowała surowicę od ozdrowieńca lub jeśli by jej nie było to od regularnie szczepionego kota?

kasiek41

Od: Śro cze 20, 2012 19:26

Post » Nie lis 18, 2012 13:13 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

aassiiaa pisze:Surowica nie musi być od ozdrowieńca. Wystarczy zdrowy, regularnie szczepiony kot, któremu łatwo pobiera się krew.
Jak wspomniałam wcześniej liczy się czas, a takiego kota łatwo znaleźć w otoczeniu.

Reszta moich kotów niestety zdrowa nie jest, znajomi kociarze to tez właściciele kotów zebranych z rożnych miejsc, zazwyczaj chorych;/ Ale szukam, dzwonie...może przed wtorkiem uda się coś zorganizować ehh

Kilkunastotygodniowy kociak niestety wczoraj odszedł :(

Kocica wczoraj słabiutka, dzisiaj rano tez bez życia, apatyczna strasznie. Przed chwila podstawiłam jej miskę z jedzonkiem, powąchała z zainteresowaniem ale bez entuzjazmu, zjadła jakieś dwa kęsy , zaczęła mruczeć i się ocierać o nogi po czym znowu poszła spać. Straszne się boje :(
Temperature ma w normie, odwodniona nie jest. 2x dziennie dostaje Ringera i 1 Duphalyta.
Po ilu dniach widać ewentualna poprawę zazwyczaj? O pogorszenie boje się pytać nawet:(

Pozostałe koty narazie bez zmian, apetyty i humory wyśmienite...i oby tak dalej.

fur

Od: Śro paź 10, 2012 8:33

Post » Pon lis 19, 2012 13:08 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

fur pisze:
aassiiaa pisze:Surowica nie musi być od ozdrowieńca. Wystarczy zdrowy, regularnie szczepiony kot, któremu łatwo pobiera się krew.

Reszta moich kotów niestety zdrowa nie jest, znajomi kociarze to tez właściciele kotów zebranych z rożnych miejsc, zazwyczaj chorych;/ Ale szukam, dzwonie...może przed wtorkiem uda się coś zorganizować ehh

Kilkunastotygodniowy kociak niestety wczoraj odszedł :(

Kocica wczoraj słabiutka, dzisiaj rano tez bez życia, apatyczna strasznie. Przed chwila podstawiłam jej miskę z jedzonkiem, powąchała z zainteresowaniem ale bez entuzjazmu, zjadła jakieś dwa kęsy , zaczęła mruczeć i się ocierać o nogi po czym znowu poszła spać. Straszne się boje :(
Temperature ma w normie, odwodniona nie jest. 2x dziennie dostaje Ringera i 1 Duphalyta.
Po ilu dniach widać ewentualna poprawę zazwyczaj? O pogorszenie boje się pytać nawet:(

Pozostałe koty narazie bez zmian, apetyty i humory wyśmienite...i oby tak dalej.

Nie karm kotki. Przy pp jelita to jedna rana. Trzeba dać im odpocząć. Skoro kotka dostaje Duphalyte, to nie ma obaw o zagłodzenie.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon lis 19, 2012 13:40 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

kasiek41 pisze:Zapytam was jeszcze tak trochę na wyrost, bo moja kotka odeszła ( o czym pisałam wcześniej) ale może jeszcze kiedyś będzie mi to potrzebne więc chciałabym się upewnić.

Jeżeli kotka w schronisku dostała surowicę psią a mimo wszystko zachorowała na pp i odeszła ( nie była zaszczepiona) to podałybyście jej jeszcze w momencie gdy zachorowała surowicę od ozdrowieńca lub jeśli by jej nie było to od regularnie szczepionego kota?

tak, przy wystąpieniu objawów podała bym surowicę. Surowicę od ozdrowieńca/szczepionego kota podaję nawet kilka razy w odstępach kilkudniowych, do ustąpienia objawów.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Pon lis 19, 2012 14:44 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

A co jak sama chce jeść? Dzisiaj nieco ożywiona, zainteresowana jedzonkiem. Zajdla pól saszetki...dawać czy przegłodzić?

fur

Post » Pon lis 19, 2012 16:27 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Dopóki je sam i nie wymiotuje masowo - karm!
Panleukopenia to nie lekkie zatrucie pokarmowe, głodówką jej nie pokonasz, przeciwnie, dobrze odżywiony kot ma większe szanse w walce z chorobą
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon lis 19, 2012 17:12 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Jeżeli kot sam chce jeść, to ja bym dawała, ale coś bardzo lekkostrawnego i odżywczego, czyli najlepiej convalescence, recovery itp. Można osłonowo na jelita dawać kleik z siemienia lnianego (ten kisiel po zaparzeniu, bez nasionek).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto lis 20, 2012 8:16 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Jana pisze:Jeżeli kot sam chce jeść, to ja bym dawała, ale coś bardzo lekkostrawnego i odżywczego, czyli najlepiej convalescence, recovery itp. Można osłonowo na jelita dawać kleik z siemienia lnianego (ten kisiel po zaparzeniu, bez nasionek).

Ja już jej chyba wszystko podstawiałam pod nos, zaczynając od RC, rożne rodzaje, smaki...poprzez gotowanego łososia, kurczaka, indyczka, wołowinkę...nic. W akcie desperacji kupiłam Whiskasa i jedynie to jakoś ja interesuje i coś tam skubnie, pogryzła tez parę psich chrupek..ale ilości nie wielkie niestety.
Biegunek nie ma, wymiotów również nie zanotowałam. Wody nie chce.

fur

Post » Wto lis 20, 2012 18:12 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

czy surowica psia a kocia to jakas roznica? Czy tylko rozni sie "pochodzeniem"?

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Wto lis 20, 2012 18:26 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kociara82 pisze:czy surowica psia a kocia to jakas roznica? Czy tylko rozni sie "pochodzeniem"?

ponieważ parvowirus odpowiedzialny jest za parwowirozę u psów i panleukopenię u kotów, to psia surowica działa również na pp, ale jest wieksze ryzyko wstrząsu po jej podaniu-to obce białko(nawet nie psie, bo psią surowicę pozyskuje się od koni). Jeden jedyny raz dwa lata temu podaliśmy psią surowicę kociakowi i koteczka odeszła w wyniku wstrząsu, ale wiem, że niektórzy podają i nic się takiego nie dzieje. jednak surowica od kota jest lepiej tolerowana i bezpieczniej ją podawać, nawet kilkukrotnie.

Szenila

Post » Wto lis 20, 2012 18:31 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

czyli w razie czego, jesli jest "pod reka" tylko psia, mozna podac, ale trzeba sie liczyc z ryzykiem... :roll:
ech... jakby nie bylo, to cholerstwo ma duza przewage nad nami nadal... :roll: :evil:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Wto lis 20, 2012 18:38 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kociara82 pisze:czyli w razie czego, jesli jest "pod reka" tylko psia, mozna podac, ale trzeba sie liczyc z ryzykiem... :roll:
ech... jakby nie bylo, to cholerstwo ma duza przewage nad nami nadal... :roll: :evil:

Ja miałam tylko psią. I gdyby nie ona nie było by mojego kota teraz :(
W głowie mieliśmy tylko słowa "podać-nie podać" a było po 23.00 i żadnego weta w pobliżu w razie wstrząsu. Ale zaryzykowaliśmy i kot na drugi dzień nie do poznania.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Wto lis 20, 2012 18:43 Re: PANLEUKOPENIA - jeśli ją zlekceważysz Twój kot umrze

Kociara82 pisze:czyli w razie czego, jesli jest "pod reka" tylko psia, mozna podac, ale trzeba sie liczyc z ryzykiem... :roll:

Ryzyko wstrząsu jest dużo mniejsze, niż ryzyko śmierci z powodu nie podania żadnej surowicy. Gdyby nie miała pod reka kociej surowicy od moich kochanych dawców, to podała bym psią zamiast żadnej.

Szenila

[poprzednia][następna]