Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lis 12, 2012 11:15 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Daję kotom to mleko, słyszałam, że nie ma większej wartości, ale koty je piją.Daję moim maluchom śmietankę 30% z wodą.Nic się nie dzieje, po serku bieluchu również nie.Nie denerwuj się tak, luźniejsze kupki to nie biegunka.Mała dostaje antybiotyk, nie zalecił Ci wet lakctidu, albo czegoś podobnego? Dawałam Felusi, kiedy brała antybiotyk, chętnie go piła.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lis 12, 2012 12:26 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Ameba pisze:Dzisiaj powtórka z zastrzyków sobotnich. Ale dzisiaj przy kombiwicie pokazała pazury i kły, co bardzo ucieszyło doktora, bo stwierdził, że tak się powinien zachować zdrowy kot. Nos już czysty. Czasem sobie jeszcze coś wykicha, ale to już tak jedynie oczyszczająco. Od zeszłego poniedziałku zaszła tak wielka zmiana, jakby to był inny kot.

Sprawy kuwetkowe super. Apetyt ma ogromny. Zaczęłam jej dawać samo mięsko z mniejszą ilością rosołu, bo widać, że lubi i już bez zadławiania je zajada. Chrupki uwielbia. Surowe mięsko nie robi na niej żadnego wrażenia. Wołowiną się nawet nie zainteresowała, serce drobiowe też nie jedzenie.

Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale kupiłam jej mleko dla kociąt whiskasa i winstona. Takie gotowe, Whiskas w butelce, a Winston kartoniku. Jakoś boję się dawać śmietankę, bo była po niej słabsza kupka. Pije to mleko z wyraźną chęcią. Dawać jej, czy raczej spróbować jeszcze ze śmietanką? Bo te słabsze kupki mogły też być z innego powodu. Mleko oczywiście podaję zawsze ciepłe. Kupka po nim wygląda pięknie :lol:

Dziewczyny, dziękuję za słowa wsparcia. To dla mnie ważne. Pojutrze idę podać małej ostatni Zylexis i antybiotyk. A potem czekanie aż do następnego tygodnia... :roll:

Jeśli ładnie załatwia się po mleku, to jestem zdania, że samo mleczko :-) w końcu jest ono odpowiednio zrobione właśnie dla kotów i kociąt ;-) sama moim kupuję Winstona w Rossmanie. Teraz dostają od czasu do czasu, ale gdy były małe, to piły bardzo często ;-) taka już kocia natura, że one wszystkie uuuuuuwielbiają mleko :1luvu:
[Srebrna*14.08.2012]-Każdego dnia brak mi Ciebie*... [Felek*04.08.2012] [Filipek *17.08.2012] [Franuś *2011] [Kocur *2013] - Pamiętam o Was i tęsknię... [Chuda Lucunko...śpij słodko Kochanie...*06.02.2014]

madzik85

Od: Pon lut 20, 2012 10:33

Post » Pon lis 12, 2012 20:07 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Z eksperymentami ze śmietaną jeszcze poczekam. Jakoś się boję, żeby nie dostała niemiłych sensacji. W jej przypadku byłoby to bardzo niewskazane.
To mleko gotowe też kupuję czasem moim kotom i nigdy nie miały po nim problemów. Moim futrom daję też biały ser i twaróg President. Lubią i dobrze go tolerują.
Pomyślałam o tym mleku, żeby trochę urozmaicić małej dietę. Tak bardziej dla smaku. Choć myślę też o jakimś wapniowym pokarmie. W końcu ona jest malutka i rośnie.
Ja wiem, że to gotowe mleko to nie jest jakaś bomba wapniowa, ale jednak ma ono wapń w ilości takiej, jak ma mleko krowie. Zawsze coś.
A może powinnam kupić takie specjalne mleko dla malutkich kociąt? Takie w proszku?

Ameba

Od: Śro paź 24, 2012 20:39

Post » Pon lis 12, 2012 22:54 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Ameba pisze:Z eksperymentami ze śmietaną jeszcze poczekam. Jakoś się boję, żeby nie dostała niemiłych sensacji. W jej przypadku byłoby to bardzo niewskazane.
To mleko gotowe też kupuję czasem moim kotom i nigdy nie miały po nim problemów. Moim futrom daję też biały ser i twaróg President. Lubią i dobrze go tolerują.
Pomyślałam o tym mleku, żeby trochę urozmaicić małej dietę. Tak bardziej dla smaku. Choć myślę też o jakimś wapniowym pokarmie. W końcu ona jest malutka i rośnie.
Ja wiem, że to gotowe mleko to nie jest jakaś bomba wapniowa, ale jednak ma ono wapń w ilości takiej, jak ma mleko krowie. Zawsze coś.
A może powinnam kupić takie specjalne mleko dla malutkich kociąt? Takie w proszku?

Nie sądzę...to w proszku jest dla naprawdę malutkich kociąt, a Tola to już duża dziewczyna. Ja 4-tyg kotce podawałam takie z kartonika. Choć oczywiście i dziś bywa, że dorosłe po mleku/ogólnie nabiale robią rzadziej. Więc może wstrzymaj się z "eksperymentami" i zapytaj weta co o tym sądzi...
[Srebrna*14.08.2012]-Każdego dnia brak mi Ciebie*... [Felek*04.08.2012] [Filipek *17.08.2012] [Franuś *2011] [Kocur *2013] - Pamiętam o Was i tęsknię... [Chuda Lucunko...śpij słodko Kochanie...*06.02.2014]

madzik85

Post » Wto lis 13, 2012 10:03 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Wet uważa, że dobrze karmię, pytałam. Ja bym chciała dodatkowo jakby wynagrodzić jej okres głodu. Poza tym ona teraz też rośnie i wapń się kostkom przydaje. Przecież ona od dawna jest bez mamy, którą normalnie by jeszcze podsysała.
Będę dawać jej to mleczko po trochu, a potem popróbuję ze śmietanką i serkiem.

Ameba

Post » Wto lis 13, 2012 10:51 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Jak karmiłam butelką 4 maluchy, to resztę wypijały większe kociaki.
Bardzo im to smakowało, to ludzkie dla dzieci zresztą, również. :D
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Wto lis 13, 2012 14:10 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Do ok. 4 m-ca kociak toleruje laktozę, więc może pić zwykłe mleko. Chociaż uważam, że lepiej jednak podawać takie dla kotów, jeśli mamy oczywiście wybór ;)
Myślę, że w rozsądnych dawkach mleczko nie zaszkodzi, a wapń z pewnością się jej przyda. W końcu teraz "buduje" swój organizm.

madzik85

Post » Wto lis 13, 2012 19:35 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

W piątek ważyła 1,09 kg. Przed jedzeniem i po kupce.
Dzisiaj waży 1,25 kg !!! Przed jedzeniem i po kupce !!! :D

Ameba

Post » Wto lis 13, 2012 22:27 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Ameba pisze:W piątek ważyła 1,09 kg. Przed jedzeniem i po kupce.
Dzisiaj waży 1,25 kg !!! Przed jedzeniem i po kupce !!! :D

:love:

madzik85

Post » Śro lis 14, 2012 10:33 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Dzisiaj podany został ostatni Zylexis. Doktor chwalił małą, że nosek czysty, że waga się ruszyła.
I że się ładnie i wyraźnie zaróżowiła !!!
Jestem przeszczęśliwa, ale trudno, ja już teraz muszę zrobić ten test.
Jak wytrzymam cały tydzień?

Dzisiaj bawiłam się w kocią mamę po polowaniu. Zrobiłam z wołowego mięska cienką dżdżownicę i zaniosłam malutkiej. Bawiła się padliną dość długo. Na koniec zjadła ze smakiem!
Zuch dziewczyna :lol:

Ameba

Post » Śro lis 14, 2012 21:22 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Ameba pisze:Dzisiaj podany został ostatni Zylexis. Doktor chwalił małą, że nosek czysty, że waga się ruszyła.
I że się ładnie i wyraźnie zaróżowiła !!!
Jestem przeszczęśliwa, ale trudno, ja już teraz muszę zrobić ten test.
Jak wytrzymam cały tydzień?

Dzisiaj bawiłam się w kocią mamę po polowaniu. Zrobiłam z wołowego mięska cienką dżdżownicę i zaniosłam malutkiej. Bawiła się padliną dość długo. Na koniec zjadła ze smakiem!
Zuch dziewczyna :lol:

Bardzo się cieszę z takich wieści :) pogłaszcz i przytul malutką od cioci :1luvu:

madzik85

Post » Sob lis 17, 2012 19:29 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Dzisiejsza waga - 1,52 kg. Ale to przed kuwetką, tuż po spaniu :wink: Sama nie wierzyłam własnym oczom. Malutka urosła w każdą stronę. Nikt już nie wyczuje kręgosłupa i żeberek. Tuczę ją jak ta Baba Jaga z bajki.
Jak zostanie wreszcie wypuszczona z łazienki, to wszystko wyskacze :roll:

Ameba

Post » Sob lis 17, 2012 22:13 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Ameba pisze:Dzisiejsza waga - 1,52 kg. Ale to przed kuwetką, tuż po spaniu :wink: Sama nie wierzyłam własnym oczom. Malutka urosła w każdą stronę. Nikt już nie wyczuje kręgosłupa i żeberek. Tuczę ją jak ta Baba Jaga z bajki.
Jak zostanie wreszcie wypuszczona z łazienki, to wszystko wyskacze :roll:

Mam jednak nadzieję, że jej nie zjesz. :P

Cieszę się bardzo, ze malutka w coraz lepszej kondycji. Cały czas zaciskam kciuki. :ok:
A foteczki nie da rady zrobić ? :)
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Nie lis 18, 2012 10:47 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dowód na to, że jej nie zjadłam. Ciężko się powstrzymać, bo jest strasznie słodka.

Ameba

Post » Nie lis 18, 2012 10:59 Re: Domek dla maluszka, sierść półdługa na CITO!!<Trójmiasto

Nie wytrzymam do środy, jak sugerował wet. Idę na ten test w poniedziałek. Dziękuję za kciuki i proszę o jeszcze, bo to maleństwo naprawdę jest kochane.

Ameba

[poprzednia][następna]