» Czw lis 15, 2012 11:57
Re: SchronWro - wrocławskie koty czekają na domy! Fot. str.
Żeby było jasne, ja wiem o jednym kociaku ze schroniska, który zszedł na PP w przeciągu 24 godzin od adopcji (kociaka adoptowała moja znajoma). Ma kotkę drugą, dorosłą, szczepioną, dodatkowo po 2 dawkach Zylexisu, dam znać jak się kicia czuje, w przeciągu 2 tygodni powinno się coś wykluć, jeśli ma się wykluć.
PP jest niebezpieczna bardzo dla kociaków, osłabionych, nieszczepionych oraz dla kotów dorosłych chorych (FIV, FeLV, sterydziarzy). Koty zdrowe, szczepione, są zabezpieczone. Jeden kot to nie epidemia ale mimo wszystko trzeba uważać, dobrze, że jest podawany Caniserin, dobrze by było odczyścić/odkazić porządnie izolatkę (kocia była na izolatce, była tam sama, nie było innych kotów w czasie adopcji w każdym razie). No i podstawowe zasady higieny i unikanie sytuacji ryzykownych (np. branie na tymczas kota jak się ma w domu jakiegoś chorego). Monitorować jak się ma sytuacja w najbliższych dniach w schronisku, czy są jakieś nowe zachorowania (szczególnie wśród kociaków) I osoby robiące zdjęcia - nie macać kociaków, myć ręce, używać żelu odkażającego (są takie małe buteleczki żelu np. w Auchanie, takiego bez wody co się używa, się go tylko w ręce wciera, warto się zaopatrzyć).