Iwooona pisze:No i zmierzyłam-zawzięłam się i zmierzyłam.. Tinka wpłynęła na moja ambicję ..I się załamałam. Miniu ma cukier-35. Co to znaczy?Od dwóch tygodni nie dostaje insuliny-jedynie karmę mokrą Animonda Integra Diabetic.Może powinnam dawać mu normalną Animonde? A może ten lek na trzustkę Amylan- powoduje takie wyniki.Kot bawi się -wygląda zdrowo. Co robić? Nakarmić...Karmy mokrej nie chce-dam mu trochę suchych...Zjadł i się myje...Nic niepokojącego w nim nie widzę
Małgorzata i Toffee pisze:Iwoona, ja bym była mocno zaniepokojona, bo według mnie to hipoglikemia. Jednak Twój kot wydaje się normalnie funkcjonować. Mój przy takim cukrze pewnie lałby się przez ręce i miał szklane oczy. Ja nie podaję insuliny jeśli glikemia jest 100 i mniej. Na Twoim miejscu nakarmiłabym kota jakąś normalną karmą wysokiej jakości, a potem się zastanawiała co powoduje takie spadki. Glukometr na pewno działa dobrze? Sprawdź na własnej krwi może.
To jeszcze ja, Tinka, ze swoimi sprostowaniami
Małgosiu, Iwoona nie ma powodu, żeby być zaniepokojona, bo jej kot
insuliny nie dostaje. Wiele kotów w remisji reaguje na początku dosyć niskimi wynikami. Miałyśmy nawet taki przypadek w V wątku. Ten kot podobnie jak kociak Iwooona był na horrendalnych dawkach Caninsuliny. Jakimś cudem udało się nam w wątku cukrzycowym po natychmiastowym zmniejszeniu dawki doprowadzić do remisji i odstawienia insuliny. Kociak jednak jeszcze przez wiele dni miał wyniki na granicy 35-40 mg/dl. Właśnie znalazłam – to był kot Kikin. Tu się zaczyna ich historia:
viewtopic.php?f=36&t=131572&hilit=kikin&start=945 Jeśli masz czas, przeczytaj ją. Na początku pisał wojtekn, mąż Kikin, a potem to już przez cały czas ona sama.
Inna opcja, tłumacząca tak niskie wyniki, to za mała kropla krwi. Niektóre glukometry podają fałszywie niskie wyniki, kiedy nabierzemy za małą kropelkę.
Pozdrawiam serdecznie
Tinka
PS: W związku z tym, że nie zdążyłam przeczytać ostanich dzisiejszych postów i ewentualnych sprostowań postu Małgosi, tekst mój musi pozostać tak, jak napisałam.