PALUCH 8.MRAU. Całe morze kociąt. Wciąż przybywają...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 12, 2012 13:02 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Dziewczynka nie dała rady [*]

Szkoda ze schronisko nie informuje o potencjalnych zagrozeniach. Ludzie ktorzy biora koty/psy nie zawsze maja taka wiedze jak tu na forum. W efekcie kolega powiedzial ze jesli zdecyduje sie jeszcze kota, na pewno nie wezmie juz kota ze schroniska :(

Maykaw

Od: Śro wrz 09, 2009 19:45

Post » Pon lis 12, 2012 13:22 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Bardzo, bardzo przykro :(

Maykaw, trudno się koledze dziwić- tym właśnie mechanizmem działa dużo ludzi, szczególnie tych, którzy przychodzą po kocięta.

edit: O skutkach ewentualnych chorób z możliwością zejścia śmiertelnego na czele- od większości wolontariuszy potencjalny adoptujący dowiaduje się za każdym razem. Z moich doświadczeń wynika, że o odrobaczaniu także- przy okazji info o profilaktyce- od lekarza, ale tu wchodzi w grę czynnik ludzki i na przykładzie Revontulet widać, że nie każdy pamięta by o tym napomknąć. Niestety katalog kocich chorób nie zamyka się w kk, zarobaczeniu i panleukopenii, oprócz więc oświadczenia o ryzyku zachorowania zwierzęcia, które każdy bez wyjątku podpisuje, nie bardzo mam pomysł jak można byłoby zapewnić wszystkim uczulanie na niektóre rzeczy. Tym bardziej, że diagnostyka poza schroniskiem to jak widać też nie bajka.
Czyli w tym temacie wszystko w normie i bez zmian. Schronisko to nie jest dobre miejsce dla zwierząt. :roll:
Ostatnio edytowano Pon lis 12, 2012 13:40 przez jamkasica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Pon lis 12, 2012 13:32 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Wiem, tym bardziej ze jak szukal kotkow sama mu mowilam zeby ze schroniska bral, ze uratuje dzieciakom zycie.... ehhhh :(
male pocieszenie mowic komus ktow w ciagu niecalego miesiaca stracil 3 koty ze przynajmniej w kochajacym domu byly...

Maykaw

Post » Pon lis 12, 2012 13:54 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

w pełni rozumiem kolegę i bardzo mu współczuję :(
a najbardziej żal tych małych niewinnych kotusiów[']

jednak to pokazuje jaki jest ogrom cierpienia i potrzeb kocich w naszym "cywilizowanym" kraju i to że nasza pomoc tak czy inaczej jest im niezbędna, więc nie wolno się poddawać, choć często trzeba walić głową w mur wyjąc, przy okazji, z rozpaczy :( :cry:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pon lis 12, 2012 13:57 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Biedna Malutka ['].
Biegaj już zdrowo..

Moja koleżanka kilkanaście lat temu wzięła z Palucha dwa psiaki z parwowirozą, jednego po drugim. Dramat prawdziwy. Myślę, że już niestety tego ruchu nie powtórzy.. Trzeciego wzięła z jakiegoś innego źródła i przeżył..

Kaprys2004

Od: Śro kwi 02, 2008 15:53

Post » Pon lis 12, 2012 14:51 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

na tak ale z drugiej strony czego się można spodziewać biorąc kociaka lub szczeniaka ze schroniska z takim zagęszczeniem?
patrząc na to realnie , wiadomo że prawie każdy schron to bardziej obóz koncentracyjny niż spa, a więc biorąc stamtąd zwierzę, zwłaszcza dziecko-jest naprawdę bardzo duże prawdopodobieństwo że nie da się go uratować .
jeśli schron jest przystosowany do 800 psów a jest ich w nim 2.5 tysiąca plus koty to choćby nie wiem jaką nadludzką pracę wykonywali ludzie-pewnych zagrożeń ( w tym epidemią) nie da się wyeliminować.

to nie jest specyfika "tego " schroniska.
to raczej to, że tu się zwierzęta leczy a nie chore na starcie usypia.
Bo znam schroniska w Polsce gdzie chorych kotów nie uświadczysz 8O
są owszem, zaniedbane, niedożywione, w permanentnej biegunce, ale nie mają żadnych wyrażnych chorób - te z chorobami w tajemniczy sposób wyparowują...a więc "prawie" tak jak na zachodzie..

patrząc na to wszystko sama nie odważę się osądzić która opcja jest gorsza..

(oczywiście są też schroniska w Polsce, gdzie kociaki i psiaki na starcie zabezpiecza się przed pp i parwo ale tu podobno jest to niemożliwe..)
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pon lis 12, 2012 15:11 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

czy możecie pokierować mnie na wątek o zagrożeniach i profilaktyce podczas odrobaczania...
bo przyznam, że w tym temacie kompletnie zielona jestem ... :oops:
Śmierć nie jest wystarczającym powodem,żeby przestać Kogoś kochać (Krystyna Janda)...

Ladyś [*] TM:30.11.2015r. - Kochanie, tak bardzo mi Ciebie brak ...
Kropeczka [*] TM:8.09.2012r.

Aga&Iskierka&Lady

Od: Pt lip 04, 2008 21:59

Post » Pon lis 12, 2012 16:17 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Kolega rozmawial z wetem przed chwila, mala oprocz robakow miala tez koci tyfus....
chlopczyk mial "tylko" robaki.

Biedne maluszki :cry:

Generalnie dałam mu ponownie linka do forum, jesli bedzie znowu kiedys szukal kotow bedzie mial co poczytac w kocim abc.
Na razie zastanawia sie gdzie zutylizowc rzeczy ktorymi bawily sie maluszki....

Maykaw

Post » Pon lis 12, 2012 18:30 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Bardzo mi przykro z powodu dziewczynki [*].

Ale wg mnie ich pobyt w schronie nie miał nic wspólnego ani z robalami ani z tyfusem.
One takie już przyjechały :( . Jak i wiele innych.
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Pon lis 12, 2012 19:36 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Maykaw pisze:Dziewczynka nie dała rady [*]

Szkoda ze schronisko nie informuje o potencjalnych zagrozeniach. Ludzie ktorzy biora koty/psy nie zawsze maja taka wiedze jak tu na forum. W efekcie kolega powiedzial ze jesli zdecyduje sie jeszcze kota, na pewno nie wezmie juz kota ze schroniska :(

Schronisko informuje o zagrożeniach.
Od jakiegoś czasu podczas adopcji, adoptujący dostaje do zapoznania się i podpisania papier z informacją (przepraszam nie pamiętam szczegółów) ale chodzi o to - czy kot miał robione testy czy nie (jeśli tak to jakie), że koty pochądzą z nieznanych środowisk i 30% może się rozchorować.
Obrazek

zoyabea

Od: Pon wrz 27, 2010 15:39

Post » Pon lis 12, 2012 19:40 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

zoyabea pisze:Schronisko informuje o zagrożeniach.
Od jakiegoś czasu podczas adopcji, adoptujący dostaje do zapoznania się i podpisania papier z informacją (przepraszam nie pamiętam szczegółów) ale chodzi o to - czy kot miał robione testy czy nie (jeśli tak to jakie), że koty pochądzą z nieznanych środowisk i 30% może się rozchorować.

no ale jakie testy? felv, fiv? tu chodzilo o robaki ktore zabily kocieta, a po prawdzie pp niewprawnym okiem tez ciezko wylapac na poczatku.

Maykaw

Post » Pon lis 12, 2012 22:29 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Maykaw pisze:Kolega rozmawial z wetem przed chwila, mala oprocz robakow miala tez koci tyfus....
chlopczyk mial "tylko" robaki.

Maykaw, na jakiej podstawie wet wydał tę diagnozę? oboje mieli zrobione takie same badania/testy?
Jeśli mogłabys podpytać kolegę ofkors.
Obrazek Obrazek

jamkasica

Post » Wto lis 13, 2012 8:55 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Chłopiec mial robioną sekcję. Co do dziewczynki taka informację podał mu wet przez telefon, ma zadzwonic dzis do weta i dowiedziec się dokładniej o małą.

Maykaw

Post » Wto lis 13, 2012 14:52 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

Biedne maluchy :(
ALe chyba nie schronisko jest odpowiedzialne za robale?

Wczoraj u mnie na osiedlu (Wola) był EkoPatrol
Nie wiem, kogo mógł zabierać, ale coś się boję, że schronisko ma następnych nowych pensjonariuszy... :(
Obrazek Obrazek

bagheera

Od: Pt mar 11, 2011 20:22

Post » Wto lis 13, 2012 17:03 Re: PALUCH 8. MRAU. Idzie zima-podzielicie się ciepłem i kar

820/12 Obrazek
821/12 Obrazek
824/12 Obrazek
Obrazek Obrazek

jamkasica

[poprzednia][następna]