Mój kocio-psi świat.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 09, 2012 8:24 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Witamy zieeeewająco.
Wet wie, że ofelia spacerująca. Powiedział coś takiego, że teraz szczepionki są lepsze i działają dłużej niż rok i można by nawet szczepić spokojnie co dwa lata. Ja i tak zaszczepiłam, fakt że z poślizgiem (akurat były straszne mrozy i czekałam aż trochę zelżeją, żeby mi kota nie zmarzła w drodze do weta).
Dostałam niedawno na imieniny spore opakowanie suchego whiskasa - dla moich bezdomniaczków. Wczoraj wszamały resztkę. Mają spust przed zimą! Może zaszaleję i kupię im teraz Purinę? Też nic ciekawego pod względem składu, ale chyba trochę lepsza od whiskasa. Kiedyś dostawały Ofelkowe resztki, ale na Barfie jakoś całkiem ładnie zjada całą lub prawie całą porcję, więc dla bezdomniaczków niewiele zostaje. Muszę opracować im zimową dietę.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pt lis 09, 2012 8:53 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

MB&Ofelia pisze:Witamy zieeeewająco.
Wet wie, że ofelia spacerująca. Powiedział coś takiego, że teraz szczepionki są lepsze i działają dłużej niż rok i można by nawet szczepić spokojnie co dwa lata. Ja i tak zaszczepiłam, fakt że z poślizgiem (akurat były straszne mrozy i czekałam aż trochę zelżeją, żeby mi kota nie zmarzła w drodze do weta).
Dostałam niedawno na imieniny spore opakowanie suchego whiskasa - dla moich bezdomniaczków. Wczoraj wszamały resztkę. Mają spust przed zimą! Może zaszaleję i kupię im teraz Purinę? Też nic ciekawego pod względem składu, ale chyba trochę lepsza od whiskasa. Kiedyś dostawały Ofelkowe resztki, ale na Barfie jakoś całkiem ładnie zjada całą lub prawie całą porcję, więc dla bezdomniaczków niewiele zostaje. Muszę opracować im zimową dietę.

Witajcie :)
Jeśli tak Ci powiedział to może faktycznie szczepić Ofelię co 2 lata albo chociaż 1,5 tym bardziej, że Wasza wyprawa do weta nie jest najprzyjemniejsza.
Co do karmy dla bezdomniaków to miałam styczność na razie z czterema firmami: Whiskas, Kitty Cat, Smilla i obecnie Purina. Dwie pierwsze jadły bo jadły, obecna Purina też szału nie robi natomiast Smilla to był przebój, zwłaszcza Sensitiv. Wsuwały aż im się uszy trzęsły :) . Teraz starszakom kupiłam wór Puriny, a młodszym Smille Kitten. Wszystkie bez wyjątków lecą najpierw do Smilli, a Purinę zostawiają "na czarną godzinę" :roll: Smille kupowałam w zooplusie, czasem jest fajna promocja - można kupić 12 kg za chyba 90 zł.
Jak skończymy tą nieszczęsną Purinę to chcę spróbować z Animondą Rafine - jakościowo taka jak poprzednie, ale może bardziej zasmakują.
A zimowa dieta z tego co czytałam na wątkach powinna być pożywna i tłusta więc chyba w słoninkę trzeba zainwestować. Koty się najedzą i sikorki skorzystają :ok:
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt lis 09, 2012 9:38 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Taaa, słoninka! Wczoraj koty dostały trochę takiego tłustszego mięsa, które odkrajam robiąc Barfa dla Ofelii (ona lubi chudziutkie, niestety). Szaraczka powąchała, trochę poskubała i poszła jeść chrupki :evil: . Po południu któryś z kotów zjadł (bo dziś rano miseczka była pusta), ale pewnie dopiero wtedy gdy zabrakło chrupów.
Dzisiaj pada, dałam na razie saszetki, bo chrupy by rozmokły. Muszę sprawdzić, czy Szaraczka reaguje na krople walerianowe (opracowuję metodę łapanki, w tym tygodniu jej się upiekło bo muszę wyjechać na weekend, ale w nastepnym tygodniu sterylka - o ile da się złapać).
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt lis 09, 2012 10:54 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

MB&Ofelia pisze:Taaa, słoninka! Wczoraj koty dostały trochę takiego tłustszego mięsa, które odkrajam robiąc Barfa dla Ofelii (ona lubi chudziutkie, niestety). Szaraczka powąchała, trochę poskubała i poszła jeść chrupki :evil: . Po południu któryś z kotów zjadł (bo dziś rano miseczka była pusta), ale pewnie dopiero wtedy gdy zabrakło chrupów.
Dzisiaj pada, dałam na razie saszetki, bo chrupy by rozmokły. Muszę sprawdzić, czy Szaraczka reaguje na krople walerianowe (opracowuję metodę łapanki, w tym tygodniu jej się upiekło bo muszę wyjechać na weekend, ale w nastepnym tygodniu sterylka - o ile da się złapać).

No patrz, jakie wybredne :D
Szaraczka ma gdzie się podziać po zabiegu? Z chęcią mogłabym pomóc w tym zakresie (mam fajne, ciepłe miejsce) gdyby nie ta odległość :roll:
Obrazek

nelka83

Post » Pt lis 09, 2012 12:31 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Mam dla niej miejsce, ale gdyby się udało znaleźć jakieś pomieszczenie w piwnicy, to będzie jeszcze lepiej. Ale chętnie znalazłabym dla niej tymczas na dłużej, bo wydaje mi się, że rokuje na oswojenie. Ale z tym to bieda... Oswojonych kotów nie ma gdzie wepchnąć, a co dopiero dziczkę :( . Ale tak mi szkoda, żeby miała wracać na ulicę.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt lis 09, 2012 12:43 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Masz racje, strasznie trudno o DT :( zazwyczaj zakocone po kokardki. Ewentualne DT, które nigdy nimi nie były mają wiele obaw i wątpliwości i nie chcą tymczasować (tak jak to było ostatnio z Kropką) :(
Szkoda tych futer, ale czasem nie ma wyboru.
Obrazek

nelka83

Post » Pon lis 12, 2012 9:37 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

W sobotę miałyśmy wycieczkę do weta. Wcześniej umówiłam Kitkę i Kropkę na testy. Poprosiłam tatę żeby z nami pojechał ponieważ nie byłabym w stanie kierować i pilnować Kity ubranej w szelki. Oczywiście zgodził się, ale po tym jak zobaczył mnie i wściekłego kota, za którym biegam i próbuję zapiąć szelki, zwątpił :D Obudził moją siostrę, która z nami pojechała. Kropka siedziała grzecznie w transporterze, a Kitę trzymała siostra. Jakoś dojechałyśmy z tą wścieklizną na kolanach i dopiero u weta się zaczęło... Wet nie zdążył jeszcze odpalić maszynki do golenia, a ta mała, niepozorna kulka zwana Kropką tak się darła, że normalnie ręce mi się zaczęły trząść. Trzymaliśmy ją w trójkę, pogryzła mi palca, krew lała mi się z ręki, ale udało się i krew pobraliśmy. Natomiast Kita - gryząca, drapiąca, denerwująca się z byle powodu nawet nie pisnęła 8O A w domu taka cwaniara :) ... Odczekaliśmy ile trzeba na wyniki testów i ... OBA NEGATYWNE :ok:
Teraz obie mogą ze sobą przebywać i bawić się ponieważ Kropka jest u nas w domu na tymczasie.
Nadal pilnie szukamy dla niej DS (Aron chce ją schrupać na kolację lub śniadanie :roll: ).
Obrazek

nelka83

Post » Pon lis 12, 2012 10:25 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Ha, skąd ja to znam! Moje kochane Ofelczątko u weta zmienia się w kłąb futra najeżony z każdej strony zębami i pazurami. U ciebie chociaż 3 osoby dały sobie radę, Ofelii w tym roku dali na spanko, bo trzy osoby nie dały rady pobrać jej krwi. Ja przezornie wyszłam z gabinetu, więc tylko słyszałam odgłosy przypominające rozwścieczonego tygrysa bengalskiego.
Ogłoszenia stopniowo wieszamy, teraz z Koszalina do rozwieszania ubyła Figa (bo ma już domek :P ), ale i tak wieszam 4 koty :wink: . Mam nadzieję, że jakiś dobry domek się znajdzie.
Poniedziałowe miziawki dla Futerek!
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pon lis 12, 2012 10:37 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

U nas trzy osoby do malucha to tez szału nie ma :D A Kitę wsadzili do takiego specjalnego "wora", pierwszy raz widziałam takie sprytne cóś. Ale mimo tego ona była aż sparaliżowana ze strachu więc chyba nie byłoby tak źle i bez wora.
Baaardzo się cieszę, że Figunia znalazła domek :ok:
Dziękujemy i również przesyłamy miziawki dla Ofelii i kotków z pod pracy (o ile się dadzą pomiziać :wink: ) :kotek:
Obrazek

nelka83

Post » Pon lis 12, 2012 10:49 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Taaa, Szaraczka tylko mi powąchała rękę i chyba mój krem do rąk nie przypadł jej do gustu, bo się cofnęła :?
Chyba nie reaguje na krople walerianowe. A bardzo szkoda, bo miałam taką fajną koncepcję łapanki :(
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pon lis 12, 2012 10:51 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Aaaa, bo to już! W tym tygodniu łapiesz, prawda?

edit. a miziawki przekaż im telepatycznie jak nie chcą ręcznych :D
Obrazek

nelka83

Post » Pon lis 12, 2012 11:01 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Pozdrawiamy poniedziałkowo!
Ale przeżycia, nie zazdroszczę.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon lis 12, 2012 11:06 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Erin pisze:Pozdrawiamy poniedziałkowo!
Ale przeżycia, nie zazdroszczę.

Witajcie :)
Masz racje, nie ma czego zazdrościć... Uwielbiam takie akcje :?
Obrazek

nelka83

Post » Pon lis 12, 2012 15:16 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Co za przeżycia :strach:
Ale ważne, że testy ujemne :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Wto lis 13, 2012 14:42 Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie

Panna Kitka :)
Obrazek

Are you talking to me? :|
:lol:
Obrazek
Obrazek

nelka83

[poprzednia][następna]