Maniek - stłuszczenie wątroby - anemia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 10, 2012 21:49 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

BOZENAZWISNIEWA pisze:Blue ja tak zapytałam...

No i bardzo dobrze że pytasz :)
Tym bardziej że kot może się zatruć wieloma rzeczami - niekoniecznie konkretnie trutką - ale trop może być cenny.

Jednak mi się intuicyjnie wydaje że to co wyszło w wyniku operacji zwiadowczej to efekt gwałtownego głodzenia, nie przyczyna.
Nie wiem co jest przyczyną i bym jej trochę poszukała, niepokoi mnie to coś z usg. Nowotwór? Jakiś ropień po wbiciu ciała obcego? Może to powoduje niejedzenie.
Mogło być i tak że kocurek po prostu sobie poza domem nie radził i głodował, ale skoro go nie było prawie 2 miesiące to coś jadał, a gdyby chudł stopniowo to nie powinno być aż takiego stłuszczenia wątroby. Jednak mogło być tak że na początku coś jadał a potem zrobiło się źle.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lis 11, 2012 8:49 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

sądzę, że stłuszczenie to skutek - nie było go 50 dni, Maniek to kaleka na dodatek bardzo się boi a więc wątpię żeby udało mu się przez ten czas zdobyć pokarm. W jego pierwszym stolcu (po powrocie do domu) była prawie sama trawa. Miał nadwagę, a więc jak drastycznie schudł to doszło do otłuszczenia narządów - dla mnie w miarę logiczne.

Co do tego czegoś, to okazało się, że to trzustka jest powiększona - stan zapalny.

bafoo

Od: Czw lis 26, 2009 15:33

Post » Nie lis 11, 2012 8:56 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

Czy kot zaczął normalnie jeść? Albo lepiej niż dotychczas?

Jeżeli nastąpiło stłuszczenie wątroby trzeba badać poziom amoniaku. Był kiedyś na forum kot, który po tygodniu niejedzenia miał "zepsutą" już wątrobę. Trzeba było u niego podawać laktulozę, aby codziennie była miękka kupa i w ten sposób jakoś funkcjonował. Nie pamiętam już szczegółów, ale wydaje mi się że był cały czas karmiony strzykawką, bo sam jeść nie chciał.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Nie lis 11, 2012 9:30 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

Kot nie jadł i dalej nie je. Ma założoną sondę od piątku i w ten sposób jest karmiony od wczoraj.

bafoo

Post » Nie lis 11, 2012 9:36 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

Tutaj masz link do Majusia ze stłuszczoną wątrobą - przy czym Majuś nie jadł z powodu kłopotów po wyszyciu cewki, więc linkuję od czwartej strony, gdzie już powoli pokazywała się diagnoza.
viewtopic.php?f=1&t=59354&start=45
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Nie lis 11, 2012 9:38 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

A jak się biedak czuje?
Przyswaja to jedzenie?
Trudna walka przed Wami, ale na pewno warto spróbować.
Tyle kocina przeżyła i przetrwała - ma ogromną wolę życia.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lis 11, 2012 9:51 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

po operacji źle się czuje, w końcu ma ranę na długości 10cm. Leży sobie. Trochę niespokojny. Pierwsze dwie próby podania mu karmy skończyły się wymiotami ale to chyba z powodu dużej dawki. Zmniejszyliśmy dawkę i nie wymiotuje. Do poniedziałku kroplówki + kontrola.

bafoo

Post » Pon lis 12, 2012 16:51 Re: Maniek nie ma apetytu - nie je od kilku tygodni

12.11.12
Morfologia krwi:
MCV 48
MCH 15,3
MCHC 31,9
Erytrocyty 6,02
Hematokryty 28,2 %
Hemoglobina 9,2
Leukocyty 28,4
Trombocyty 393

Potas 4,4

karmiony hill's l/d

włączony do leczenia essential forte

kot dzisiaj zachowuje się lepiej ale leży na podłodze (może kanapa za miękka i go drażni?)
dalej nie je

bafoo

Post » Pon lis 12, 2012 17:55 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

A czy jest leczony w kierunku zapalenia trzustki? Próbowałaś mu podać małymi porcjami coś lekkostrawnego (np mięsne Gerberki) z enzymami trzustkowymi, póki jego trzustka nie pracuje, jak należy? Dostaje leki przeciwwymiotne, coś na zobojętnienie kwasów żołądkowych?
Jest nawadniany?
Sam z siebie może nie zacząć jeść.
Czy całe leczenie to Essentiale F.?

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pon lis 12, 2012 19:22 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

kot jest karmiony przez sondę karmą hill's l/d (specjalna na wątrobę) bo sam nie chce jeść
dostaje proursan, essential, synulox, dzisiaj dostał ostatni raz kroplówkę. Dodatkowo sam pije wodę i wodę dostaje przez sondę (za każdym razem trzeba po karmieniu przepłukać sondę).

kot nie dostaje leków przeciw wymiotnych bo nie wymiotuje :)

bafoo

Post » Pon lis 12, 2012 19:39 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

Nie doczytałam o sondzie. A lekarz próbował Ornipural na wątrobę? Może warto zasugerować. Tak samo jak leki zobojętniające kwas żołądkowy w kroplówce lub zastrzyku. I skoro jest zapalenie trzustki, to może warto spróbować dodać do jedzenia enzymy trzustkowe.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pon lis 12, 2012 19:45 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

zapytam jutro

bafoo

Post » Pon lis 12, 2012 20:32 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

Mocno kciuki trzymam za Mańka :ok:

Walcz kocurku, bo masz naprawdę cudowny dom i kochających cię właścicieli :kotek: :ok:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Pon lis 12, 2012 20:58 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

aaa dostaje jeszcze witaminę E

bafoo

Post » Pon lis 12, 2012 21:01 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

Ornipural jest fenomenalnym lekiem na wątrobę. Ale nie wiem, czy można podawać przy trzustce. ZAPYTAJ KONIECZNIE!!!!!! Podaje się zastrzyki podskórnie.
Essentiale forte to też bardzo dobry (ludzki) lek. Świetnie odbudowuje wątrobę - przećwiczyłam na sobie. Moje potrójnie przekraczające normy wyniki wątroby w ciągu 2 tygodni wróciły do normy.
Czerwone wzrosły :ok: , ale i białe też. Hematokryt bardzo niski.

Marcelibu

[poprzednia][następna]