taa, a policja będzie za 2 godziny albo tak jak mnie kiedyś odpowie-"prosze przyjechać zgłosić włamanie na komendę bo nie mamy benzyny aby dojechać na miejsce zdarzenia"-w tym kraju to akurat na policję średnio można liczyć-lepiej liczyć na siebie...
pisząc "odstrasza" nie pisałam tego dosłownie a w przenośni.
użyłam określenia "odstrasza skutecznie" a pisząc to miałam na myśli że jest na tyle trudny do przebycia że złodziejowi nie opłaca się z nim mocować a woli zrezygnować i pójść gdzie indziej, gdzie będzie mu łatwiej.
nic nie pisałam o tym czy go widać czy nie widać tylko o tym że musi być dobrej firmy co w tym biznesie jest równoznaczne z tym że bedzie absolutnie niezawodny i skuteczny, bo to nie radio czy pralka co się może zepsuć i trudno - tu awaryjność może decydowac o znacznie poważniejszych wydarzeniach i to musi działać bezawaryjnie całymi latami.
Czujkę można zamontować w różny sposób-wcale nie na ścianie budynku-jest masa miejsc gdzie pozwolenia nie trzeba tak jak nie trzeba np. na skrzynki z kwiatami, osiatkowanie ,czy rower trzymany na balkonie ..
no i jeszcze tego by brakowało aby ktoś miał mi "pozwalać" założyć monitoring we własnym domu

-na szczęście mimo wielu paranoi- w takiej jeszcze nie żyjemy .