ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt lis 09, 2012 17:42 ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

W dniu 02.11.2012 znalazłam około 3 letnią białą-pręgowaną kotkę potrąconą przez samochód. W tym samym dniu w stanie wstrząsu przewiozłam ją do najbliższej kliniki weterynarii, gdzie udzielono pierwszej pomocy. Po wykonaniu badań laboratoryjnych i usg nie stwierdzono ciąży (kotka karmiąca). Wyczuwalne pod skórą powietrze-możliwa odma, podejrzenie złamania okolicy lewego barku, płynu w jamie brzusznej na chwile obecną brak. Wykonano serię zastrzyków wspomagające stan zwierzęcia po wypadku. Zalecono wykonanie RTG kończyny, klatki piersiowej i jamy brzusznej.

Następnego dnia- 03 listopada o godzinie 8.02 zadzwoniłam do straży miejskiej w Dąbrowie Górniczej w celu przekazania kotki do schroniska aby podjęto dalsze leczenie w związku z wypadkiem komunikacyjnym. Niestety efekt był marny!! Pan Otręba zajmujący się sprawą poinformował mnie, że musi czekać na decyzje z Urzędu Miejskiego Rady Gospodarki Wodnej Regionu – od Pana Trzewiczka, czy kot może być przyjęty. Oczywiście telefonu zwrotnego nie otrzymałam– totalna znieczulica ze strony naszego miasta! Nie zwlekając dłużej o godz. 15.30 osobiście zawiozłam do lecznicy na ul. Majakowskiego, gdzie kicia otrzymała kontynuację zastrzyków ratujące jej życie. Po drugim badaniu lekarz stwierdził poprawę, brak zmian w badaniu klinicznym (nie stwierdzono złamania, ani odmy). Zalecono obserwację objawów w celu ustalenia okolicy do RTG.

Tymczasowo pozostała pod moją opieką. Konieczne jest dalsze leczenie, które (mam wielką nadzieję) zakończy się sukcesem i kota wróci do normalnego trybu życia (są podawane zastrzyki około 5 szt). Kotka ma uraz neurologiczny nie może utrzymać równowagi – chwieje się na przednich łapkach a tylne są sztywne (niedowład kończyn), ale nie jest tak źle - kotka chodzi, a co najważniejsze korzysta ładnie z kuwety.

W tej ciężkiej dla mnie sytuacji proszę o pomoc!! Niestety w związku z charakterem mojej pracy nie jestem w stanie przygarnąć ją na stałe. Ze strony urzędu miasta nie znalazłam żadnego wsparcia, dlatego szukam osobiście nowego domu (niewychodzącego) dla ZNALEZIONEJ Kotki. Może ktoś jeszcze jest na tym świecie o dobrym sercu, osoba która zaopiekuje się kicią!

Kicia jest przeuroczym zwierzakiem, która zdecydował się żyć długo i szczęśliwie. Bardzo szybko nabiera sił i na przekór losowi jest wesoła, komunikatywna zdecydowanie lubi towarzystwo człowieka. Nie traci apetytu chętnie je wszystko.

Za wszelką pomoc i zainteresowanie z góry dziękuje i czekam na propozycje adopcji.

Iwona_26

Od: Pt lis 09, 2012 17:37

Post » Pt lis 09, 2012 18:49 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Czy robiłaś jakieś ogłoszenia o znalezieniu kotki? Może komuś zginęła? Masz jakieś zdjęcia?

moniczkaa1975

Od: Czw lis 03, 2011 22:58

Post » Pt lis 09, 2012 19:51 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Tak, dałam ogłoszenie o znalezionej kotce... ale cisza. Dziś mija tydzień i nic. Natomiast jeżeli chodzi o zdjęcia nie wiem jak załączyć :| jestem nowicjusze na tej stronie... jak coś mogę przesłać na maila. pozdrawiam
Ostatnio edytowano Sob lis 10, 2012 10:35 przez Iwona_26, łącznie edytowano 1 raz

Iwona_26

Post » Pt lis 09, 2012 20:08 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

zdjęcia można obejrzeć na poniższej stronie, zainteresowanych zapraszam !!

http://kociaczek.com.pl/oddam-kotke-w-d ... -i414.html

Iwona_26

Post » Pt lis 09, 2012 21:12 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Wstaw jeszcze link na stronę viewtopic.php?f=1&t=135270&start=945. Przejrzyj ogłoszenia może ktoś dał ogłoszenie na Twoją kicię :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wklejam parę zdjęć z powyższego ogłoszenia :)
Ostatnio edytowano Pt lis 16, 2012 20:51 przez moniczkaa1975, łącznie edytowano 1 raz

moniczkaa1975

Post » Sob lis 10, 2012 9:19 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Dąbrowa Górnicza nie ma schroniska - oni przekazują zwierzęta do schroniska w Sosnowcu. Więc na wszelki wypadek zajrzyj na "zgubione/znalezione" na stronie schroniska. My tutaj jesteśmy bardzo zakoceni, więc szanse na przygarnięcie kotki są niewielkie. Ale są na forum dziewczyny (np. CatAngel), które za drobną opłatą robią pakiety kilkudziesięciu ogłoszeń na dużej liczbie portali, co zwiększa szanse na znalezienie domu dla kici. :ok: :ok: :ok:
Cieszę się że pomogłaś kotce - niestety zbyt wielu ludzi przechodzi obojętnie obok cierpienia najsłabszych :( .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob lis 10, 2012 14:28 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Alienor pisze:Dąbrowa Górnicza nie ma schroniska - oni przekazują zwierzęta do schroniska w Sosnowcu. Więc na wszelki wypadek zajrzyj na "zgubione/znalezione" na stronie schroniska. My tutaj jesteśmy bardzo zakoceni, więc szanse na przygarnięcie kotki są niewielkie. Ale są na forum dziewczyny (np. CatAngel), które za drobną opłatą robią pakiety kilkudziesięciu ogłoszeń na dużej liczbie portali, co zwiększa szanse na znalezienie domu dla kici. :ok: :ok: :ok:
Cieszę się że pomogłaś kotce - niestety zbyt wielu ludzi przechodzi obojętnie obok cierpienia najsłabszych :( .

Co mi wiadomo DG ma podpisaną umowę z firmą która działa na zasadzie odbierania zgłoszeń w straży miejskiej i dostarczaniu zwierząt do schroniska w Chorzowie (jeżeli chodzi o koty) a psy prawdopodobnie do Sosnowca. Ale w moim przypadku nie było tak prosto jak by się wydawało. W opisanym wcześniej poście opisałam całą sytuacje jak urząd miasta mnie potraktował. Podejrzewam, że firma zgarnęła kasę za interwencje której tak naprawdę nie było! Tłumacząc się, że musi mieć pozwolenie (decyzje w tej sprawie).

Nie wiem co mam robić dalej jest pod moją opieką, sporo pieniążków kosztuje leczenie.
Jeszcze mam jedno pytanie może ktoś wie jak to wygląda od strony schroniska jeżeli przyjmują zwierzęta z takimi urazami? czy są one leczone czy od razu usypanie??? proszę o jakąkolwiek pomoc, z góry dziękuje pozdrawiam.

Iwona_26

Post » Sob lis 10, 2012 23:59 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Nie wiem co mam robić dalej jest pod moją opieką, sporo pieniążków kosztuje leczenie.
Jeszcze mam jedno pytanie może ktoś wie jak to wygląda od strony schroniska jeżeli przyjmują zwierzęta z takimi urazami? czy są one leczone czy od razu usypanie??? proszę o jakąkolwiek pomoc, z góry dziękuje pozdrawiam.

W schroniskach jest pełno wirusów szkoda kociaka, bo na pewno złapie jakieś choróbsko :( Musisz zrobić dużo ogłoszeń na necie, tutaj są sami kociarze, wszyscy są zakoceni po uszy i zazwyczaj sami są w ciężkiej sytuacji finansowej :roll: Jeśli kotka jest taka jak mówisz oswojona, przytulaśna.... szybko znajdziesz dla niej dobry dom, powodzenia :ok:
Na tym wątku znajdziesz instrukcję wklejania zdjęć na forum viewtopic.php?f=5&t=36202 :)

moniczkaa1975

Post » Nie lis 11, 2012 10:21 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

moniczkaa1975 pisze:
Na tym wątku znajdziesz instrukcję wklejania zdjęć na forum viewtopic.php?f=5&t=36202 :)

Dzięki :D zaraz przestudiuje i zobaczymy jakie będą efekty końcowe.

Na razie jest ze mną, nie mam odwagi oddać ją do schroniska ale byłam po prostu ciekawa jak działa schronisko w takich sytuacjach!

Największy problem jest taki, że posiadam dwa szczurki i kotka poluje na nie zawzięcie, muszę odganiać ponieważ szczurki są nieźle wystraszone nowym lokatorem. Na dokładkę we wtorek zaczynamy remont więc będzie wesoło ....

Jeżeli chodzi o charakter kotki - jest kochana, uwielbia głaskanie, pieszczoty, łasi się, (trosze niezdarnie), mruczy, myje się (przynajmniej stara się). Reaguje na bodźce zewnętrzne, a z czego jestem najbardziej zadowolona to że ładnie korzysta z kuwety ! to jest duży plus.
Jeżeli ktoś by zaadoptował kociaka na pewno odejdą mu takie zachowania (jak u zdrowego kota): skakanie po meblach,(nie lubi przebywać wyżej niż podłoga), drapanie też odpada -rozciąga się tylko na dywanie...

Iwona_26

Post » Pt lis 16, 2012 20:34 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Przydałoby się więcej zdjęć.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Pt lis 16, 2012 20:53 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

Jak się czuje kicia? Czy masz jakieś telefony w sprawie adopcji?

moniczkaa1975

Post » Sob lis 17, 2012 8:54 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

tomek_k pisze:Przydałoby się więcej zdjęć.

próbowałam wstawić zdjęcia ale coś mi nie wychodzi .... jeszcze raz spróbuje przestudiować instrukcje.Jak tylko mi się uda załączę nowe

Iwona_26

Post » Sob lis 17, 2012 9:04 Re: ODDAM Kotkę w dobre ręce - APEL O POMOC!

moniczkaa1975 pisze:Jak się czuje kicia? Czy masz jakieś telefony w sprawie adopcji?

Kicia czuje się coraz lepiej, już ładnie chodzi, myje się, korzysta z kuwetki, je bez żadnego grymasu, a popołudniami wyleguje się, uwielbia pieszczoty.

Jak na razie nie mam żadnych telefonów. :(

Tylko co mogę się pochwalić to znalazła się jedna osoba z forum miau.pl która wyraziła chęć przyłączenia się do leczenia kotki !
Za co z góry dziękuje i dziękuje każdej osobie która zainteresowała się tą sprawą i pomaga mi :) :kotek:
pozdrawiam

Iwona_26