» Czw lis 08, 2012 19:19
Re: Mój kocio-psi świat. Potrzebny DT-zachodniopomorskie
Ja mam koty wychodzace wiec szczepie co roku. To czy co roku czy co dwa lata to sie odnosi do tego na co koty szczepione.
Moje sa szczepione na koci katar i kocia dzume i cos jeszcze to jest w jednym zastrzyku i sie nazywa-Nobivac Tricat Novum vet., nastepnego roku dostaja Nobivac Ducat vet i nastepnego roku znowu Nobivac Tricat Novum. Jak to mi vetka tlumaczyla to koci katar musi byc co roku, a reszta raz na 2 lata. Ona sama tego pilnuje co daje podwojna czy potrojna i to wpisuje w ksiazeczki kotow. Jak ktoregos roku za rada sasiadki, ze to nowe szczepionki sa na 2 lata, nie zaszczepilam kotow to musialam ten koci katar szczepic od poczatku 1 szczepienie i drugie za 3-4 tyg. potem co rok. Wszystkie moje koty tak szczepilam no i sa zdrowe. Jezeli sie cos przydarzy to nie te choroby przeciwko, ktorym koty szczepie, a rany z ugryzienia, podrapania, nawet byla borelia po ugryzieniu kleszcza. Dodam, ze u nas jest zalecane aby szczepic koty niewychodzace ze wzgledu na to, ze mozna przyniesc jakas "zaraze" na butach, ubraniu itp.