Mara S pisze:Filomen pisze:Mara S pisze:Nie trwierdżę, że kasa z 1% ma iść na leczenie ale nie zmienia to faktu, że wypadałoby by tak duże miasto choć w połowie się do kontenera dołożyło albo by skombinowali jakąś inną/tańszą opcję z przeznaczeniem na tę szczeniakarnię i kociarnię. Jestem przekonana, że gdyby chodziło o budynek dla UM to by się dało ale, że chodzi o zwierzaki to niech se stowarzyszenie za swą kasę i na swój koszt ściąga barak z drugiego krańca Polski
Mara - ja od kilku lat walczę o poprawę warunków w schronisku. Sytuacja z roku na rok się zmienia i idzie to w dobrym kierunku przy ogromnym wysiłku stowarzyszenia i niewielkim miasta.
Wiem Ewa i super, że idzie ku lepszemu ale ja po prostu nie pojmuję czemu mamy dokładać się do schroniska miejskiego, skoro to raczej miasto powinno wspierać pożyteczne inicjatywy mieszkańców. Nie dość, że wolontariusze odwalają kupę roboty w schronie (często za pracowników) to jeszcze budynki tam stawiają, boksy robią - jak miasto ma schron gdzieś to niech w całości go wolontariuszom przekaże. Zapewne Ty w tym głębiej siedzisz i rozumiesz te mechanizmy, jakie tam zachodzą ale ja i wiele innych osób nie rozumiemy tych absurdów
Przekazanie schroniska pod opiekę stowarzyszenia byłoby bardzo konstruktywne i z pożytkiem dla wszystkich
na pocieszenie dodam, że Sosnowiec nie jest wyjątkiem a nawet się pozytywnie wyróżnia bo schronisko ma. Inne miasta mają bardziej w d... choć ustawa na nie narzuca obowiązek opieki nad bezdomnymi zwierzetami.