Mam Ds dla kocura, lat ok.10 na Urinary ! str.94

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 27, 2012 22:08 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

dzięki za zaproszenie :D
właśnie prąd włączyli, zrobiłam sobie frytki czwarty dzień pod rząd :oops: (z ziemniaków frytkowych Białuty-pycha ! ) z jajkiem sadzonym, spożywam winko ku zdrowotnosci, koty mnie oblazły na kanapie i ... od razu czuję się lepiej :D

Charlie piekli się aby wyjść ale jestem nieugięta :evil:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Sob paź 27, 2012 22:17 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

O tej godzinie frytki? Włącz sobie jedynkę za parę minut to stracisz apetyt raz dwa.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Od: Pt sty 14, 2011 18:58

Post » Sob paź 27, 2012 22:48 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

smarti pisze:ale mam pytanie z innej beczki-czy ktoś może mi udzielić konstruktywnej rady?

Dwaj bracia urodzeni na przełomie marca i kwietnia, jeden z nich wykastrowany,drugi jeszcze nie.
Niemal od początku życia u mnie i załatwiający się pięknie do kuwetki.
od ok 3 miesięcy w 2 pokojach o pow łącznej ok 50 m.kw. z innymi trzema chłopakami w wieku do półtora roku-wspólnie wariują, nie ma między nimi konfliktów.
zadnych zmian w otoczeniu,codzienny ustalony rytm.
ilość kuwet w pomieszczeniu-8 sztuk, odpowiedniej wielkości,porozstawiane w trzech miejscach, codziennie wybierane, ok 2x w tyg wymieniane i myte, większość z peletem ale 1 z benkiem i 1 z silikonem oraz 1 z gazetą.

ok kilkunastu dni prawie codziennie kupa ląduje w pustym czystym zlewozmywaku-dziś były razem 4 :roll: (dwie rano sprzątnęłam,dwie teraz)-kupy te są z zlewie mimo że kilka kuwet jest w tym samym czasie do dyspozycji czystych,bez kupy.

no bo pytam się ( retorycznie ) -kto zechce dać domek takim obfajdańcom ??... nawet jeśli nieprzeciętnej urody.. :(

czy ktoś mi pomoże?...bo zaczynam mieć zabójcze myśli :evil:

Przecież to proste - nie chcą sobie brudzić żwirku :)
Moja nieżyjąca już Schzia tylko raz w życiu walnęła kupę do kuwety - przez roztargnienie. Patrzyła potem do środka z takim wyrazem pyszczka "rany, co ja najlepszego zrobiłam, ja głupia!". Nie zagrzebała - rozwrzeszczała się natychmiast pod kuwetą, jakby chciała mi dać znać, że stała sie straszna awaria. Dla mnie to było bardzo wygodne, bo klocki stawiała przy kuwecie - nie musiałam sie grzebać w piasku, wystarczyła gumowa rękawica i papier toaletowy. Piasek wytrzymywał dłuzej, niż przy standardowym kocie, zimą przy ogrzewaniu podłogowym klocek wysychał, zanim sie zdążył porządnie rozśmierdzieć.

Taki kociak to złoto. A przy walącym do umywalki jest jeszcze fajniej, bo przynajmniej facet nie będzie właził w g... Mój przez pół roku nie mógł się przyzwyczaić, a rano z wadą -5.... no cóż :) ale w końcu przywykł :)

I&S

Od: Śro paź 12, 2011 10:57

Post » Sob paź 27, 2012 23:30 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Joluś-każda pora jest dobra na frytki :ok:

Marzenia-toć właśnie się zaszyłam :lol:

a Charlie zmienił taktykę,cwaniaczek :mrgreen: udaje że śpi a łypie okiem który kot wchodzi przez klapkę żeby skorzystać z okazji i wyskoczyć ...myśli że mnie przecwani :P

a ja muszę teraz iść odciągnąć ogromną gałąż bo spadła mi na linię alarmu i wyje..
mój TŻ, pierwszy raz od 25-ciu lat poszedł wreszcie sam na imprezę ( do starszego brata-same nudy ale pyszne żarełko :D ), miał wrócić za dwie godziny-od razu wiedziałam że wróci as rano :ryk: ... i mocuj się tu kobito sama z życiem .. zawsze ma farta-jak coś trzeba zrobić to akuret go nie ma :mrgreen:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Sob paź 27, 2012 23:31 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

I&S -jesteś niesamowita :ryk: :ryk: :ryk:

smarti

Post » Nie paź 28, 2012 9:44 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Jak nocka minęła? Alarm ucichł, TŻ wrócił? Charlie przestał wyć?
U nas nawaliło tyle śniegu, że szok 8O

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie paź 28, 2012 12:19 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Heloł-

prąd jest, TŻ jest i zaraz idziemy na ogród sprawdzać straty bo u nas też masa ogromnych gałęzi pospadała (będę miała do przykrywania róż :ok: )
Charlie obrażony :roll: wyprowadzimy go na spacer to może będzie łaskawszy :mrgreen:

smarti

Post » Nie paź 28, 2012 15:44 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Hej ho!

Pragnę obwieścić, że dokonał się wielki przełom, świat się kończy i nic już nigdy nie będzie takie samo. Sznycello zaspokoił łaknienie. Tak, zjada groszki przewidziane na jego wagę i nie dostaje kociokwiku jak tylko ktoś pojawi się w kuchni lub je cokolwiek, co zawiera białko. Do tej pory był studnią bez dna :) Jakbyśmy mu nasypali kilogram Rc to tyle by zjadł a potem padł. Od 3 dni jest na Taste of the Wild i jego łaknienie zostało opanowane. Smakuje obu kociejom bardzo choć martwiliśmy się, że będą fochy i protesty głodowe. Nic z tych rzeczy. Pałaszują ochocza, chrupią i nie łykają w całości (o czym też czytałam, że zdarza się przy przestawieniu na TotW). No i qoopy są mniej "aromatyczne" :) Dietetyczny sukces.

Pozdrawiamy wszystkich bezzbożowo :)
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego cos widzi.

Botwinka

Od: Pt lis 02, 2007 2:26

Post » Nie paź 28, 2012 18:17 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

super ! kochany Sznitzelek :D
Totw jest zdaje się uważany za o wiele lepszy niż Royal ale ja bym już całkiem zbankrutowała gdybym się przestawiła..

smarti

Post » Nie paź 28, 2012 18:26 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

A wiesz smarti, że wyszło nam taniej? Normalnie kupowaliśmy 10 kg za 180-200 zł a dwie torby TotW po 6,8kg wyniosły nas 207 zł w krakVecie. Dzięki temu chłopaki dostają jeszcze teraz Felvital z lecytyną i Biotyna Cat (dzięki tej oszczędności). Inna sprawa jeśli masz jakieś dojścia i kupujesz pewnie orbitalne ilości RC wtedy pewnie nie płacisz tyle co my więc i TotW Ci nie wychodzi taniej. W każdym razie plan jest taki, że teraz chłopaki dostają Taste przez rok i jeśli ich stan zdrowia będzie bez zarzutów to spróbujemy z Barfem :)

Kosmate buziaki :)

Botwinka

Post » Nie paź 28, 2012 19:01 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Botwinka pisze:W każdym razie plan jest taki, że teraz chłopaki dostają Taste przez rok i jeśli ich stan zdrowia będzie bez zarzutów to spróbujemy z Barfem :)

Super, że zdecydowałaś się na karmę bezzbożową, ale ŻADNA sucha karma nie jest zbilansowana, więc nie czekaj aż rok, żeby spróbować z BARFem :ok:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Nie paź 28, 2012 19:18 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Hej Bianka :)

Może faktycznie rok to niepotrzebna zwłoka. Teraz będzie czas szczepień i wizyt kontrolnych i na pewno do końca tego papu co mamy w zapasie a więc jedynych 14kg :) nie przeskoczymy jeszcze. Ale jak już proces będzie w toku i będę miała wątpliwości co i jak, których nie znajdę na Waszym barfowym forum, to się zgłoszę do Ciebie :)

I teraz taka sprawa do Ciebie smarti. Sznyckowi pod koniec września "skończył" się termin szczepienia. Miał jednak jak wiesz koci katar i dostał antybiotyk dlatego dopiero teraz pojedziemy z nim na szczepienie. Naczytałam się niestety niefajnych historii o nie do końca w porządku wetach, którzy czasami bagatelizują a czasami naciągają albo coś. Dlatego jadąc teraz z chłopakami chciałabym dokładnie powiedzieć wetowi, jakie szczepienia chcę itp. I powiedz mi znając Sznycka co byłoby dla niego optymalne? Jego stan zdrowia odkąd przyjechał od Ciebie jest właściwie constans prócz tego wydarzenia z katarem. I czy robić jakieś dodatkowe badania na zaś?

Botwinka

Post » Nie paź 28, 2012 20:20 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

zapytam mądrej wetki które szczepienia poleca, zapytam Alareipan która zna go najlepiej, lepiej niż ja ( bo ja byłam tylko dt a to Ona go wyrwała śmierci).

nie wiem czy wiesz-przy okazji Mr.Bigunia dowiedziałam się od Alareipan że Sznycek był w tak samo opłakanym stanie-na szczęście dla niego wtedy co do jego leczenia nie było żadnych ograniczeń-można było reagowac natychmiast (u Bigunia trzeba było czekać na koniec cholernej kwarantanny :evil: )
Ja go wtedy jeszcze wtedy nie znałam -jak do mnie przyszedł to najgorsze miał już za sobą, ale faktycznie miał chłopak nieziemskie szczęście. Ma też wielki chart ducha skoro przeżył nieudaną adopcję i doczekał się na swoje wielkie szczęście jakie mu dajecie !

jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów ani zachowań (jest zgrabny, wesoły, siusia normalnie, je ładnie, kupka ładnie) to nie trzeba nic robić,natomiast oczywiście jeśli chcesz, to zawsze możesz zbadać krew wraz z parametrami nerkowymi i wątrobowymi aby mieć pewność.
Pamiętam że Kamil zdejmował Sznyckowi kamień-także ząbki powinien mieć na razie jeszcze ładne , bez nalotu.
Jednak o ile pamiętam to oceniono go na 6 lat-czy tak? doszedł ok rok,czyli w tym wieku można mu już zbadać krew ale biorąc pod uwage że u mnie był badany to jeśli nie widzisz konkretnych powodów, możesz poczekać jeszcze z rok, półtora .

Ja,bez wyrażnej przyczyny nie badałam swoich własnych kotów które mam od beta (zawsze badałam je gruntownie jak je znajdowałam aby z czystym sumieniem móc dołączyć je do stada)-dopiero od ok 8-go roku życia zaczynam badać je regularnie co rok,półtora.

Ja biorę RC od Jus-mam specjalne ceny bo Jus kocha pomagać kotkom zwłaszcza z miau, ale biorę też absolutnie "specjalne" ilości-powiem tylko że przed urlopem wzięłam razem z 70-80 kg suchego i kilkaset -ponad 500 saszetek,tacek i puszek, część jeszcze mam ale od tego czasu wzięłam już z 20 kg suchego i nową megaporcję saszek,puszek i tacek- u nas ilości jedzenia idą straszne ale my też dokarmiamy koty uliczne no i stado jeży :D - razem żywi się u nas z 35 kotów i staram się aby miały dobrą karmę. I tak jestem z siebie i z Jus dumna bo jak zaczynałam 2,5 roku temu to na utrzymanie (czyli jedzenie+żwirek+sprzątanie ale bez leczenia) 1 tymczaska wydawałam 112zł/mies a teraz wydaję 62 zł/mies-(oczyw.rezydenci wychodzą mi troszkę drożej a goście dużo taniej ) to głównie zasługa tego że kupuję bardziej mięsne jedzenie (z mokrych głównie Animondę w puchach 800g.) które jest bardziej treściwe no i mam je w lepszych cenach, chociaz moim kotom nie wytłumaczysz że jest coś lepszego niż saszki felixa.
Nasz Durny od bebisia jadł yams,potem całe życie suche rc a mokrego feliksa i gurmeta , ma 9 lat i wyniki badań idealne, no a poza tym młodo wygląda :kotek: to samo Plastuś-8 lat, więc ten RC nie jest chyba znowu taki zły-nie ma co go demonizować.
Koleżanki brat pracuje w RC i mówi że czego tam nie przyjmą bo "nie trzyma norm" to jedzie to Gerberka a więc nie ma co przesadzać, skoro dobre dla niemowlaków co nie dobre dla kotów.
ale zaraz zapytam o cenę totw bo jutro mam mieć kolejną dostawę. Cy ja dobrze zrozumiałam że totw jest bardziej treściwe?

smarti

Post » Nie paź 28, 2012 21:29 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Botwinka - myślę że podstawowe szczepionki: versifel, bądź nobivac tricat wystarczą.
Zastanawiałabym się nad koniecznością szczepienia go w tym roku (czyli po roku od ostatniego szczepienia ) to dorosły kot i jest wielce prawdopodobne, ze był w swoim dsie szczepiony, a wtedy wystarczy szczepic raz na 3 lata. Szczepionki nie są wbrew pozorom obojętne dla organizmu kota.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie paź 28, 2012 21:36 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka..Mr.Big[']..Tekisia[']...

Z historią karmienia było dokładnie tak:

Ryś trafił do nas w opłakanym stanie i na czas choroby i dochodzenia do siebie dostawał tyle przeróżnego papu i mokrego i suchego (kupowaliśmy mu w lokalnym zoologu na wagę RC różne) ile tylko chciał. Kiedy już po jakichś dwóch miesiącach weterynarz orzekł, że jest zdrów i może jeść normalnie wg. diety to okazało się, że nam się Ryszarad zaokrąglił z 3 kg do 6. Wet stwierdziła, że tak nie może być i dostał dietę 60g Young Male Sterilised. Było ok, miał cały czas groszki w misce, podjadał i wagowo stanęło na 5kg.

Potem pojawił się Sznycello i jego pięć żołądków :D Według rozpiski powinien dostawać ok 80,90g na dzień i tak było. A było dokładnie tak, że jak tylko było poranne karmienie, to Sznycek jadł na wyścigi żeby jak najszybciej skończyć i wpychał się do miski Rysia. Początkowo go przesuwałam itp, nic z tego :) musiałabym patrzeć cały czas, jak jedzą, bo Sznyc to cwana bestia i jak tylko wychodziłam z kuchni, to widziałam po sekundzie wychodzącego z niej Ryszarda. No bo po co ma tam siedzieć, jak Pimpuś Sznicliwko już działa w jego misce :) Nie chcąc żeby Rychu nam nie dojadał zwiększyliśmy dawkę i tak dostawały rano po 50g wieczorem 50g. Jako, że Sznycello konsekwentnie działał na dwie michy to pewnie im średnio wychodziło tak, że Ryś jadł te swoje 70g a Sznycek wciągał 130 :oops: no i tył. Pojechaliśmy z nimi do weta żeby pogadać o tym jedzeniu (wtedy też kupowaliśmy Veterinary u weta, droga impreza, głupia ja :ryk: ) i bach! Ryszard 6kg Sznyc 9kg. :pig: :pig: W tym samym czasie jakoś była sprawa z Pasztecikiem, którą śledziłam i obiecałam sobie, że chłopaki tej historii nie powtórzą. Dlatego dostały dietę po 60g dziennie i koniec. Schudli obaj po kilogramie i od tego czasu jadły różne zamawiane z netu RC albo sterilised albo orala albo indoor zawsze ok 80g na łebka i trzymają się tych swoich 5 i 8 kg.

Ryszardowi to odpowiadało jednak Sznycek był niekończącym się apetytem. Dostawali zawsze część mięsną z naszych obiadów. Wcinamy mięso na parze i kocieje też zawsze dostają parę kawałków. A to kurczak a to rybka a to indyk. Ryszard skubnie i zrobi łachę, Sznyc by jadł i jadł. Trzymał wagę, był zdrowy, wet też mówił, że akurat ten kastrat tak ma. No i cóż pogodziliśmy się ze Sznyckiem "zjem całe mięsko na kuli ziemskiej" :)

Aż w końcu dojechał w ostatnich dniach TotW. No i cud nad Wisłą. Dostają oboje po 70g. Rano 40 wieczorem 30. Ryszardowi zostaje, Sznyc pełna satysfakcja i luz. Nawet nie kręci ich już ich obiadowa gaża. To co po Ryszardzie zostanie Sznycello ociągając się doje, ale nie zawsze. Nie chcą mokrego (rzadko bo rzadko ale dawaliśmy im w ramach smakołyku Vom Fensteina albo Gourmeta).
Więc patrząc na moje kocieje stwierdzam, że tak: Taste jest bardziej treściwy i bardziej ekonomiczny.

Ale wiesz smarti, dyskusja czy lepszy RC czy TotW to chyba jak roztrząsanie czy lepszy Mercedes czy BMW. Na pewno obie karmy są super i z pełną odpowiedzialnością można karmić tym koty. Także nie popadajmy teraz w tak, jak mówisz, demonizację RC, bo to przecież super karma i utopią byłoby gdyby każdy karmił tak swoje futra :)

Botwinka

[poprzednia][następna]