Część XI Kocia Przystań Sosnowiec.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 25, 2012 7:38 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Obrazek Obrazek
Nikt nie jest nam dany na zawsze...
Hotel dla kotów: https://www.facebook.com/kitawmiescie

KITA - RZESZÓW

Od: Sob gru 17, 2011 19:07

Post » Czw paź 25, 2012 9:01 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Tak samo interwencyjnie szczepi się dzieci, które miały potencjalny kontakt z wirusem ospy wietrznej. Możesz potwierdzić w centrum szczepień. Mój maluch był tak szczepiony, po zabawie z kolegą, którego wysypało. Nie zachorował ;)

W punkcie szczepień to się możesz dowiedzieć, że należy szczepić wszystkich i na wszystko, bez względu na stan zdrowia, z gorączką itp. Dla mnie to nie jest miarodajne w ogóle. A to, że się nie zachorowało na ospę wietrzną, niekoniecznie jest dobrą wiadomością, wirus może przetrwać w organizmie i spowodować półpaśca.
U ludzi podaje się immunoglobuliny i/lub antybiotyki, jeśli było narażenie, wczoraj specjalnie szukałam informacji na ten temat.
Więc myślenie, że szczepienie po narażeniu może mijać się z celem, może wcale nie być błędne. Co innego, jeśli narażenie być może było, a może nie. Ale jeśli było na pewno, to organizm już wytwarza przeciwciała i podanie szczepionki co ma zrobić? Moim zdaniem zmusi organizm do dalszego wytwarzania przeciwciał, a nie zablokuje dostęp wirusa. To nie jest inny wirus, tylko wirus martwy lub jego części.
Nie mam dostępu do podręczników weterynaryjnych, żeby się dowiedzieć, jak to wygląda w tym konkretnym przypadku.
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Czw paź 25, 2012 9:01 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

KITA, nie dopisałaś mojego bazarku :P
Obrazek

Axa76

Post » Czw paź 25, 2012 9:19 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Axa76 pisze:KITA, nie dopisałaś mojego bazarku :P

Obiecuję się poprawić. :( :oops:
Obrazek Obrazek
Nikt nie jest nam dany na zawsze...
Hotel dla kotów: https://www.facebook.com/kitawmiescie

KITA - RZESZÓW

Od: Sob gru 17, 2011 19:07

Post » Czw paź 25, 2012 9:36 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Axa76 pisze:
Tak samo interwencyjnie szczepi się dzieci, które miały potencjalny kontakt z wirusem ospy wietrznej. Możesz potwierdzić w centrum szczepień. Mój maluch był tak szczepiony, po zabawie z kolegą, którego wysypało. Nie zachorował ;)

W punkcie szczepień to się możesz dowiedzieć, że należy szczepić wszystkich i na wszystko, bez względu na stan zdrowia, z gorączką itp. Dla mnie to nie jest miarodajne w ogóle. A to, że się nie zachorowało na ospę wietrzną, niekoniecznie jest dobrą wiadomością, wirus może przetrwać w organizmie i spowodować półpaśca.
U ludzi podaje się immunoglobuliny i/lub antybiotyki, jeśli było narażenie, wczoraj specjalnie szukałam informacji na ten temat.
Więc myślenie, że szczepienie po narażeniu może mijać się z celem, może wcale nie być błędne. Co innego, jeśli narażenie być może było, a może nie. Ale jeśli było na pewno, to organizm już wytwarza przeciwciała i podanie szczepionki co ma zrobić? Moim zdaniem zmusi organizm do dalszego wytwarzania przeciwciał, a nie zablokuje dostęp wirusa. To nie jest inny wirus, tylko wirus martwy lub jego części.
Nie mam dostępu do podręczników weterynaryjnych, żeby się dowiedzieć, jak to wygląda w tym konkretnym przypadku.

To wiedza sprzed jakiś 15 lat. Troszkę się pozmieniało, choć nie przeczę, niektórzy weterynarze nie lubią się uczyć nowych rzeczy.
U ludzi w przypadku ospy nie podaje się immunoglobulin ani antybiotyków. Odchodzi się już od kilku lat od stosowania antybiotyków na wszelakie infekcje, bo więcej z tego szkody niż pożytku.

Jedna uwaga - naprawdę, skontaktuj się z centrum szczepień, bo brednie, że szczepią jak leci, są mocno dla tamtejszych lekarzy krzywdzące.

Wiesz, według schematu, który znam, udaje się ograniczyć zachorowania, a nawet wszystkie chore koty przeżywają.
A u Was? Może czas coś zmienić i spróbować czegoś innego?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Czw paź 25, 2012 10:28 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Kociaki dostaną dziś pierwszą dawkę zylexisu. Dziekujemy sponsorom- Axa :1luvu: :1luvu: i Marta G. od Kebaba i Spinki :1luvu: :1luvu:

Nie wiemy, czy to pomoże. Na pewno nie zaszkodzi... konsultowane z wetami.

Zbieramy fundusze na kolejne dawki- za dwa dni musza miec podana kolejna.

a Marzenie nalezy sie pomnik :1luvu:

hidi

Od: Pon lis 03, 2008 7:04

Post » Czw paź 25, 2012 10:35 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

hidi pisze:Kociaki dostaną dziś pierwszą dawkę zylexisu. Dziekujemy sponsorom- Axa :1luvu: :1luvu: i Marta G. od Kebaba i Spinki :1luvu: :1luvu:

Nie wiemy, czy to pomoże. Na pewno nie zaszkodzi... konsultowane z wetami.

Zbieramy fundusze na kolejne dawki- za dwa dni musza miec podana kolejna.

a Marzenie nalezy sie pomnik :1luvu:

SUPER!!!!!!!!!!
dla Marzeny poszukamy fajnej pracy....dobro raz dane wraca do nas z mocniejsza siłą :1luvu: :1luvu: :1luvu:
agula76

Post » Czw paź 25, 2012 10:38 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

hidi ja dodam że jedna dawka dla jednego kota to koszt 50 zł ...musi miec minimum 3....czyli 150 zł za 1 kota....a kotów do podania minimum 6...sam zylexis 900 zeta...a gdzie dalsze leczenie
agula76

Post » Czw paź 25, 2012 11:07 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Witam! Postanowiłam się zarejestrować i przywitać skoro i tak podglądam :lol: ja jestem Pimpusia karmicielką teraz. Dagmara mi pisała,że pani,która go znalazła zastanawia się co i niego, więc odpowiadam, wszystko w jak najlepszym porządku:-D trochę go musimy odchudzić jedynie.. Co miesiąc dostaje zylexis i nie ma żadnych objawów. podziwiam Was bardzo, mam nadzieję, že już żadnego kotka nie stracicie :kotek:

Koraliina

Od: Czw paź 25, 2012 10:50

Post » Czw paź 25, 2012 11:13 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

za mało mnie tu i muszę potem czytać po 5 i więcej stron na raz :lol:
Przede wszystkim bazarki są Wspaniałe :1luvu:
Trąbeczko, trzymam kciuki o TAAAAAAK mocno za szybciutki powrót do zdrowia

a właśnie ! Marzenka za moją mamuśkę przepraszam :mrgreen: gada co jej ślina na język i wkurza na maxa :ryk:

Brunhilda

Od: Pon paź 08, 2012 7:34

Post » Czw paź 25, 2012 11:27 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Koraliina pisze:Witam! Postanowiłam się zarejestrować i przywitać skoro i tak podglądam :lol: ja jestem Pimpusia karmicielką teraz. Dagmara mi pisała,że pani,która go znalazła zastanawia się co i niego, więc odpowiadam, wszystko w jak najlepszym porządku:-D trochę go musimy odchudzić jedynie.. Co miesiąc dostaje zylexis i nie ma żadnych objawów. podziwiam Was bardzo, mam nadzieję, že już żadnego kotka nie stracicie :kotek:

O cześć Karolino! Pytała o Pimpusia iwoo :) Czekamy na foteczki :)
Obrazek Obrazek Nefi - moje serduszko <3 Obrazek

LadyStardust

Od: Pon cze 25, 2012 21:02

Post » Czw paź 25, 2012 11:59 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Koraliina pisze:Witam! Postanowiłam się zarejestrować i przywitać skoro i tak podglądam :lol: ja jestem Pimpusia karmicielką teraz. Dagmara mi pisała,że pani,która go znalazła zastanawia się co i niego, więc odpowiadam, wszystko w jak najlepszym porządku:-D trochę go musimy odchudzić jedynie.. Co miesiąc dostaje zylexis i nie ma żadnych objawów. podziwiam Was bardzo, mam nadzieję, že już żadnego kotka nie stracicie :kotek:

Jak miło to słyszeć, Pimpuś bardzo zapadł mi do serca, bo to kocio z mojej piwnicy, który był w tragicznym stanie.
Chłopak chyba zdaje sobie sprawę, jakie go szczęście spotkało :D Dziękuję bardzo za wspaniały domek :1luvu:

iwoo1

Od: Pt sty 11, 2008 18:37

Post » Czw paź 25, 2012 19:08 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Następny bazarek - wystawiłam drobiazgi, ale może pójdzie parę złotych do skarbonki, nie?
viewtopic.php?f=20&t=147468&p=9330178#p9330178

Nie mogę tutaj zmniejszyć zdjęć... Kto może mi pomóc? Proszę, brzydko to wygląda takie wielkie
Koty wrocławskie polecają się do adopcji: http://www.kocizakatek.pl
Zapraszam na wątek Kociego Zakątka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=154740

wiiwii

Od: Pt sty 13, 2012 17:33

Post » Czw paź 25, 2012 19:11 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Wiiwii, może wgraj na http://www.fotosik.pl/ i wybierz kod "miniaturka, po kliknięciu otworzy się duże zdjęcie" czy jakoś tak? Ja tak robię, na forum wygląda zgrabnie, a można powiększyć.
Obrazek

Axa76

Post » Czw paź 25, 2012 19:18 Re: Część IX Kocia Przystań Sosnowiec.

Ja wrzucam na imageshack.us i wybieram rozmiar 320x240. Jak to wygląda, to widzisz na bazarku moim :)
Obrazek Obrazek Nefi - moje serduszko <3 Obrazek

LadyStardust

Od: Pon cze 25, 2012 21:02

[poprzednia][następna]