Wiosenna norka u Alienorka - Julinka w DS

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 24, 2012 17:37 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Ciel to imię panicza, natomiast anime z którego pochodzi to Kuroshitsuji (Black Butler). Ciel występuje w pierwszym sezonie, w drugim jest inna para panicz-lokaj.
Byłyśmy i już wiemy - mały Cielito ma niestety prawdopodobnie jakieś uszkodzenie móżdżku - stąd może (dokładniej z niedocukrzenia) wynikać jego poranny atak. On chodzi i zachowuje się jak kociak młodszy o jakieś 2 tygodnie niż ma - to częściowo stąd moja pomyłka w ocenie jego wieku. Nie ma pewnych odruchów, które powinien mieć, lecz ponieważ nie wiemy jakie były jego początki, nie wiemy też jakie są perspektywy. Dlatego trzeba go będzie karmić co 2 h (także w nocy). Teraz dam radę, ale nie wiem co dalej. Ani ja nie będę go mogła wziąć do pracy, ani Ala do szkoły. Został dziś odrobaczony wewnętrznie (zewnętrznie jutro, jednak Fiprexem) i dostał witaminki. Oko zakraplamy na wszelki wypadek. Kotek zabawowy i jedzący ładnie, tylko to odsikiwanie i odkupkowanie... No ale miejmy nadzieję, że mu się poprawi i zacznie sam jeść i wydalać.

A - ostatnio co dzień inny kot się odkłacza - zapoczątkowała to Rukia, rzucając pięknym haftem z kłaczkami na ścianę i koc na którym leżała, po niej rzucała Frania, Koi, Julinka. Na Kotori, Leona i Justina jeszcze czekamy :wink: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro paź 24, 2012 17:43 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Smutno że maluszek okazał się taki chory :(
Miejmy nadzieję że zacznie sam jeść i się załatwiać - trzymam kciuki :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Śro paź 24, 2012 19:50 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

A ta potrzeba odsikiwania i odkupkowywania może wynikać z tej choroby? Bo jeśli on ma wg weta ok 6 tygodni to chyba nie z wieku :? nie? Jest jakby opóźniony w rozwoju, tak?
Biedny kiciok, a właściwie biedny Alienor :( , bo kot sobie sprawy nie zdaje, jeśli go nic nie boli i głodny nie jest.
I jeszcze te nery.. Trzymajcie się..
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro paź 24, 2012 21:00 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

:( Smutne te wieści Alienorku
Ty chora,trzymaj się i zdrowiej Kochana
a Ciel ,współczuję bo ja kompletnie bym nie wiedziała co robić
nie wiem co powiedzieć

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Śro paź 24, 2012 21:05 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

wielkie kciuki za Ciela :ok: :ok: :ok:
Ty to Alienorku nic nie masz łatwo biedna
Cielu mały, zacznij wcinać i uprość sytuację :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Śro paź 24, 2012 21:05 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Wiesz - ja do tych ner to w miarę się przyzwyczaiłam - nawet jak boli jak teraz, ale chodzić nigdzie "na czas" nie muszę i póki nie mam ataku, to daję radę :ok: .
No właśnie to jedzenie i brak samoczynnego wydalania prawdopodobnie spowodowane jest chorobą/uszkodzeniem. Kitek jest delikatniejszy niż normalnie, w celu stymulowania rozwoju mam się z nim bawić w określony sposób (Ala jak jutro pójdzie do lumpka rozejrzy się też za matą edukacyjną) no i wiadomo - trzeba obserwować i szybko reagować. Ot i tyle.
Damy radę jakoś - w sumie ta choroba przyszła w porę - po domu mogę się poruszać, z tym że wolniej niż zwykle - jakby to była grypa z 39C to by był sajgon :wink: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Czw paź 25, 2012 6:47 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Jesteś bardzo dzielnym Alienorem :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw paź 25, 2012 7:54 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Trochę nie mam wyboru, co nie? :wink:

Dziś ataku nie było, bo nie przespałam karmienia. Udało się nam jedną niezbyt dużą kupcię zrobić, ale mały Ciel ma gorączkę - 40 C (w pupie). Na razie się przyglądamy pilnie, jak tylko nakarmię stadko to go fiprexuję, bo bardzo się drapie. Wczoraj dałam mu trochę oliwy z oliwek, żeby ułatwić wyjście kupki - chyba zadziałało.

Leoś troszeczkę mnie martwi - to, że zrobił kupę poza kuwetą (nie sprzątnęłam jeszcze kuwet) to nic, ale wczoraj miał kilka kropel krwi na kupie, mimo że luźna była. Dziś też luźna poleciała, ale na szczęście bez krwi - dlatego tylko trochę się martwię. No i śliczny szarak jest cokolwiek obły w brzuchu - chyba mu dam espumisan. Ale może to po prostu dobre karmienie?
No nic - jakoś to będzie.

Reszta kotów na szczęście w porządku, tylko muszę wymyślić sposób na wypryskanie nerwowego Justina fiprexem - bo moje i tak miały niedługo być pryskane, ale stan Ciela przyspieszył moją decyzję. W sumie prawdopodobieństwo, że na nas przejdą na resztę pchły i co tam ma maluszek, jest spore.

Alienor

Post » Czw paź 25, 2012 8:30 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Pryskasz koty fiprexem? Ja raz spróbowałam i jednak wolę kropelkę na kark :wink:
Kupuję największą psią pipetę i dzielę na 7 kotów - nie wychodzi chyba drożej niż spray.

A kiedy Leoś był odrobaczany?
Kciuki za małego Cielito :ok:
I za Twoje nerki :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw paź 25, 2012 8:37 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

No, nie masz wyjścia :mrgreen: szczególnie biorąc pod uwagę odniesienie imienia malucha do pierwowzoru :mrgreen:
Nie znam tej anime. Ale poczytałam o postaciach. No, Ciel ... :strach: charakterek, bratanie się z siłami nieczystymi... i takie tam :roll:
Dlaczego ???

Kciuki za wszystko i wszystkich na raz :ok:

Znowu nim wysłałam ... pojawiała się Broszka :D :D :D

Obrazek

morelowa

Post » Czw paź 25, 2012 10:08 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Bardzo mi się podobało i anime i manga. A sądzę, że Ala wybrała to imię, bo pierwowzór w beznadziejnej sytuacji (drodzy krewni chcieli go złożyć w ofierze demonowi żeby demon spełnił ich życzenia i żeby zagarnąć rodowy majątek) dał sobie radę - zawalczył o siebie. To twardy zawodnik - jak Cielito, czarno/biały jak kocurek, wykorzystujący maksymalnie to, co jest w zasięgu jego możliwości. Oby i młodziakowi się udało - jeszcze lepiej niż imiennikowi.
Właśnie po fiprexowaniu wyczesywaliśmy robactwo szczoteczką do zębów - 2 pełna miski tego utopiłam.

Ja się spot-onów trochę boję (żeby nie przedawkować), choć też stosowałam. Ale dla malucha fiprex chyba najbezpieczniejszy.

Alienor

Post » Czw paź 25, 2012 20:07 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Dziś wszystkie koty nic tylko by spały - coś niesamowitego. Widać że zima idzie i pogoda się zmienia na gorszą :( . Maluch też śpi więcej niż zwykle ( oczywiście prócz ranka, kiedy ja byłam totalnie KO a jego roznosiła energia i gryzły pchły). Ponieważ jak go odpchlałam, musiałam dopilnować, by się nie wylizał, to wyczesywałam go szczoteczką do zębów, co bardzo mu się spodobało - nawet się zdrzemnął trochę. I dziś po południu je więcej a rzadziej - mam nadzieję, że to oznaka, że odpchlenie pomogło. A teraz zmykam odsiusiać i nakarmić Cielito.

Alienor

Post » Czw paź 25, 2012 20:50 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

A gdzie/jak można tę anime zobaczyć? Jest osiągalna w sieci?

Obrazek

morelowa

Post » Czw paź 25, 2012 21:29 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

http://www.anime-shinden.info/8064-kuro ... nline.html
Ja miałam z angielskimi napisami oryginał od kumpeli.
Online jest po angielsku na mangareaderze http://www.mangareader.net/102/kuroshitsuji.html; jest wydany po polsku do któregoś tomu, ale tłumaczenie z tego co pamiętam boli.

Alienor

Post » Pt paź 26, 2012 6:46 Re: Jesienna norka u Alienorka; Malutki [*]Ciel

Dzięki :D Sobie to przejrzę jak sie ogarnę ze sprawami :wink:

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]