Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Bonkreta pisze:Z Herbatką dyskutowałam w innym wątku, a oprócz tego do dwóch osób z forum posłałam "maila - gotowca" BARFowegoI mogę wysłać jeszcze, jeśli ktoś chce
Bonkreta pisze:Z Herbatką dyskutowałam w innym wątku, a oprócz tego do dwóch osób z forum posłałam "maila - gotowca" BARFowegoI mogę wysłać jeszcze, jeśli ktoś chce
moni_citroni pisze:Znalazlam troche fajnych informacji o BARFie i przepisow na forum niemieckim
Przetlumacze to, co najwazniejsze![]()
A jak ktos zna jezyk naszych zachodnich bracito zapraszam do watku :
http://forum.zooplus.de/forum/showthrea ... adid=25749
Bonkreta pisze:Polska grupa BARFowa http://groups.yahoo.com/group/barf-pl/
- Skorupki jajek (Ema)
Biore zamiast maczki kostnej zmielone skorupki jajek (musza byc bardzo drobno zmielone, inaczej nie beda przyswojone a odlamek moze spowodowac uszkodzenia wewnetrzne). Na 100g miesa idzie 0,5g skorupek.
Loulou
-glowne zrodlo miesa - to z miesni
-plus podroby - serce, watroba
- zrodlo mineralow, ktore zastapi kosci (albo podawac prawdziwe kosci)
- odrobina soli (zwierzeta rzezne, w przeciwienstwie do tych upolowanych przez koty, sa wykrwawione a wiele soli mineralnych i elementow sladowych "ucieka" razem z krwia.
- troche "zawartosc zoladka" (tak jak u upolowanych zwierzat)
Jesli chodzi o szyjki kurze lub skrzydelka, trzeba sprawdzic czy kot je polubi. Moja "pantera" wcina tylko mieso ze skrzydelek i chrupie chrzastki ze stawow.
Wiekszosc kotow nie przepada za koscmi tak bardzo jak psy, po zjedzeniu miesa kosci juz nie sa tak interesujace.
Mozne sprobowac korpusy kurze, ktore starcza na kilka porcji.
Ema:
Dla mnie osobiscie 11g watrobki dziennie to za duzo przez dluzszy czas, balabym sie tak podawac. Moje koty dostaja 15 g watrobki w tygodniu !
Suse:
Decyzja : maszynka do miesa czy nie - musisz sama sie zorientowac.
Wiele osob uzywa jej nawet do kosci, ja przy moich kotach nie potrzebuje zadnej.
Ucieram kurczaka/indyka/wolowine w mikserze, plus warzywa i zboze. To daje 50 % posilku, reszte stanowia duze kawalki, ktore sa chetnie chrupane.
Kosci tez daje cale.
Jesli twoje beda wolaly utarte, to maszynka do mielenia bedzie bardzo pomocna.
Czlowiek powinien wszystko przetestowac, ja jeszcze nie znam wszystkiego i wiem ze niektore rzeczy nigdy nie beda uznane przez moje koty.
80% miesa, 10% zboza, i 10% warzyw jest ok , ale nie trzeba sie tego scisle trzymac.
W wielu przepisach jest podana zbyt duza ilosc zboza, dlatego zdecydowalam sie na 10 %.
Co Twoje koty lubia i dobrze trawia musisz sama zaobserwowac.
Dobrze przyswajany jest ryz - ale nie wszystkie koty go lubia i po prostu wypluwaja ziarenka.
Moje 2 kochaja ziemniaki, a jako warzywa bralam na poczatku sloiki Gerbera i to na nich staneloMoje koty nie znosza surowych warzyw.
Sprobuj wszystko robic jak najprosciej, a na poczatku dawac czysta, drobno pokrojona wolowine. Jesli ja polubia, to idziesz krok dalej
I kupuj drob, np piersi, ze skora. Wtedy jest tam wiecej naturalnych witamin i jest bardziej tluste. Tak samo przy wolowinie, wez dobra porcje rosolowa.
Mieso na zupe nie bylo wieszane (???) i przez to jest w nim wiecej krwi a w krwi sa zawarte wazne sole.
Kupuj tez mieso z udzca itp Jako zdrowy dodatek proponuje serca wolowe.
Staramy sie dawac jak najwiecej naturalnych witamin i zwiazkow mineralnych. To mozna osiagnac przez rozmaitosc podawanego miesa.
Glownym celem jest tak zroznicowane karmienie kota, zeby nie potrzebowal juz zadnych dodatkowych "sztucznych" witamin.
- Skorupki jajek (Ema)
Biore zamiast maczki kostnej zmielone skorupki jajek (musza byc bardzo drobno zmielone, inaczej nie beda przyswojone a odlamek moze spowodowac uszkodzenia wewnetrzne). Na 100g miesa idzie 0,5g skorupek.
Suse:
Decyzja : maszynka do miesa czy nie - musisz sama sie zorientowac.
Wiele osob uzywa jej nawet do kosci, ja przy moich kotach nie potrzebuje zadnej.
Ucieram kurczaka/indyka/wolowine w mikserze, plus warzywa i zboze. To daje 50 % posilku, reszte stanowia duze kawalki, ktore sa chetnie chrupane.
Kosci tez daje cale.
Jesli twoje beda wolaly utarte, to maszynka do mielenia bedzie bardzo pomocna.
Czlowiek powinien wszystko przetestowac, ja jeszcze nie znam wszystkiego i wiem ze niektore rzeczy nigdy nie beda uznane przez moje koty.
80% miesa, 10% zboza, i 10% warzyw jest ok , ale nie trzeba sie tego scisle trzymac.
W wielu przepisach jest podana zbyt duza ilosc zboza, dlatego zdecydowalam sie na 10 %.
Co Twoje koty lubia i dobrze trawia musisz sama zaobserwowac.
Dobrze przyswajany jest ryz - ale nie wszystkie koty go lubia i po prostu wypluwaja ziarenka.
Moje 2 kochaja ziemniaki, a jako warzywa bralam na poczatku sloiki Gerbera i to na nich staneloMoje koty nie znosza surowych warzyw.
Sprobuj wszystko robic jak najprosciej, a na poczatku dawac czysta, drobno pokrojona wolowine. Jesli ja polubia, to idziesz krok dalej
I kupuj drob, np piersi, ze skora. Wtedy jest tam wiecej naturalnych witamin i jest bardziej tluste. Tak samo przy wolowinie, wez dobra porcje rosolowa.
Mieso na zupe nie bylo wieszane (???) i przez to jest w nim wiecej krwi a w krwi sa zawarte wazne sole.
Kupuj tez mieso z udzca itp Jako zdrowy dodatek proponuje serca wolowe.
Staramy sie dawac jak najwiecej naturalnych witamin i zwiazkow mineralnych. To mozna osiagnac przez rozmaitosc podawanego miesa.
Glownym celem jest tak zroznicowane karmienie kota, zeby nie potrzebowal juz zadnych dodatkowych "sztucznych" witamin.
moni_citroni pisze:Maczke kostna robi firma Grau (bardzo dobra) tylko w Polsce pewnie jeszcze jej nie ma.
Cena tez jest sliczna![]()
400g 6,50 euro
900g 9,70 euro
2,500g 18,80 euro (czyli najtaniej wychodzi)
A jeszcze tansze bedzie zbieranie skoropek od znajomych
moni_citroni pisze:Moje koty jedza puszki, suche i 1 x dziennie mieso.
Ale wlasnie postanowilam ograniczyc puszki do 1 posilku i zastapic je kolejnym posilkiem miesnym. Bedzie taniej i zdrowiej
Za puszeczke Miamor place 70 centow, czyli 7 euro za kg.
Za ta cene kupie piekny kawal dobrej wolowiny, albo ponad kilogram piersi indyczej
Bonkreta pisze:Skorupki są bardzo wydajne, myślę. że z sześciu jajek proszku wystarczy Ci na miesiąc
Bonkreta pisze:A mączka kostna jest nieideologiczna - jest przygotowywana przy zastosowaniu wysokich temperatur, z użyciem tych samych składników i procesów, ze względu na które odrzuca się suche karmy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 77 gości