[Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem s.56

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 17, 2012 9:24 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Witajcie
Czy nikt z Was lub Waszych znajomych nie wybiera się pod koniec października do Gdyni/Trójmiasta? Potrzebuję znaleźć transport dla dwóch kocich maluszków.

Mageda

Od: Pon sty 04, 2010 19:52

Post » Śro paź 17, 2012 10:18 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Uleńko, wszystkiego czego sobie zapragniesz... od nas :birthday: :torte:
ObrazekObrazek

lusesita

Od: Pon wrz 28, 2009 11:56

Post » Śro paź 17, 2012 12:36 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Ech, oprócz kotów zgłoszonych do Tove mamy również (wybrane z 2 ostatnich dni)

Optymistyczny, nie trzeba zabierać:
W ostatni weekend kotka podrzuciła
nam na taras trzy maleńkie kocięta. Nie miałam serca zamknąć przed
nimi drzwi. Były głodne i chore na zapalenie spojówek, robi się
coraz chłodniej.Karmię je i leczę. W jaki sposób możecie pomóc
znaleźć domy dla tych słodkich maleństw?Marta

I już mniej różowo:
Koty w opuszczonym domu- prawie dorosłe i dzikie :(
Koty prawdopodobnie urodziły się w kwietniu, więc mają około 6 miesięcy. Z miotu zostały 4 koty i z tego co zauważyłam (nie mam pewności) prawdopodobnie są 3 kotki i 1 kocur. 2 kotki trochę się oswoiły podchodzą do mnie więc może jakoś by się udało ale nie wiem co z pozostałymi, jak się do tego zabrać. Kiedyś jak próbowałam je złapać to mnie podrapały. A ich matka wyprowadziła się gdzieś do sąsiadów, którzy mieszkają na początku wsi i która w okolicach końca sierpnia-września urodziła po raz kolejny więc w tym momencie jej sterylizacja raczej nie jest możliwa. (...) Mam kotkę, która nie toleruje towarzystwa innych kotów.

I jeszcze mniej różowo
w poniedziałek 8 października w lesie w okolicy Katrynki
znalazłam porzucone w kartonie 4 kociaki. Są małe ale samodzielnie
jedzą. Nie mogę ich dłużej trzymać w domu gdyż u dziecka pojawiły
się ostre objawy alergii.Proszę o informację co powinnam dalej
zrobić i gdzie można je oddać.

Kolejny:
kilka miesięcy temu
ktoś podrzucił mam kotkę .Kotka była w ciąży .Urodził cztery
kociaki.Gdy podrosły chciałam je oddać komuś ,słyszałam ,że jest
giełda w niedziele.Okazało się ,że tak nie można.Można natomiast
podtzucać komuś kotki ,bo do tych czterech dołączył jeszcze dwa
nowe.Nie stać mnie na prowadzenie kociarni .

Ten chociaż odrobinę optymistyczny, widać, że dziewczyna się stara:
Dwa tygodnie temu, w nocy, 30 km za Białymstokiem, znalazłam kota
na szosie. Okazało sie że kot jest potrącony przez samochód.
Zabrałam kotka do Białegostoku, w lecznicy na Wesołej zrobiono mu
zdjęcie - okazało się że ma złamana łapę, ale kot został w
lecznicy, nie wiadomo było czy przeżyje.
Kotek przeżył, następnego dnia odebrałam kota z lecznicy i
zawiozłąm do Pani Rudobielskiej, która zrobiła mu operację. Kotek
ma się dobrze, jest bardzo wesoły i przyjazny. Ma około 4-5
miesięcy.
Niestety nie jestem już w stanie nim się zajmować - hoduję psy
(terriery) i zaczynam mieć problem, ponieważ mam w tej chwili miot
i na dniach bedę miała kolejny miot. Najzwyczjniej w świecie nie
mam miejsca (kotek mieszka ze mną w sypialni która za chwilę będzie
potrzebna dla nowego miotu).

NO i chyba najtrudniejszy:
Piszę, bo zbliża się zima i bezdomnym kotom, które mieszkają w krzakach obok mojego bloku będzie bardzo trudno ją przetrwać. Kotka, porzucona przez lokatorów, którzy wyprowadzili się w ub. roku, urodziła w sierpniu 3 małe. Rodzinka chowa się po okolicznych krzakach (mój blok stoi na osiedlu Dojlidy), staram się ją dokarmiać, ale do mieszkania nie mogę zabrać, bo mam swoją kotkę, która nie toleruje towarzystwa innych zwierzaków na swoim terytorium (mieszkanie). Kocia mama próbuje wejść na klatkę schodową lub do piwnicy, ale jest skutecznie przeganiana przez moich szanownych sąsiadów. Małe nawet nie próbują, są dzikie i nie pozwalają się dotknąć. Współlokatorzy przeganiają koty, bo pamiętają co się działo poprzedniej zimy, gdy stara kotka pomieszkiwała na klatce schodowej i w piwnicy. Swoje potrzeby załatwiała w budynku (drzwi wejściowe do bloku w zimie są automatycznie zamykane) i smród był nie do zniesienia. Słyszałem (jako koci tata) groźby, że jeżeli to dłużej potrwa, to sąsiedzi „pozbędą się” problemu w radykalny sposób. Sprzątałem więc po kotce i tak dotrwaliśmy do wiosny, gdy kotka przestała nocować w bloku, bo zrobiło się ciepło. Teraz robi się coraz zimniej i kotka z dziećmi będzie próbowała wkradać się do ciepłych pomieszczeń, a historia z brudzeniem niechybnie się powtórzy. Sprzątać po 4 (czterech!) kotach nie dam rady, a zresztą sąsiedzi pilnie obserwują kocią rodzinkę i obawiam się, że jeżeli znajdą ją w bloku może dojść do jakiegoś linczu. Oczywiście nie wszyscy lokatorzy są wrogami kotów, ale najczęstsza jest postawa wroga lub obojętna. Słyszałem teksty o podsypaniu kotom „czegoś” lub wywiezieniu ich w nieznane, co rozwiązałoby problem. Nie wiem, co mam teraz robić, bo gdyby chodziłoby tylko o starą (3 lata) kotkę, to jestem gotów pokryć część kosztów sterylizacji, ale co potem? I co z małymi kociakami? Proszę o jakieś wskazówki, adresy, telefony itp. Bo wprawdzie los kotów leży mi na sercu, ale sam z problemem poradzić sobie nie zdołam.

Już trochę wymiękam. Z tym ostatnim budka pewnie sprawy nie załatwi?
Obrazek 
:: Pomóż nam informować o 1% - zamieść w swojej stopce banerek - wklej do podpisu poniższy kod ::
Kod: Zaznacz cały
[url=http://kotkowo.pl/jedenprocent][img]http://kotkowo.pl/jedenprocent/kotkowo_jedenprocent.gif[/img][/url]

aga&2

Od: Sob gru 09, 2006 22:17

Post » Śro paź 17, 2012 18:11 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Lu, Basiu dziękuję. Chociaż to już nie ten wiek, gdy człowiek przyznaje się ile ma lat :)
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro paź 17, 2012 18:56 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Ewa Speichler pisze:Wspaniałe jesteście.

Z okazji Dnia Nauczyciela dużo zdrowia, szczęścia i spełnienia tych najskrytszych marzeń -Jani, Agacie, Kasji, Tove i innym nieznanym

dziekujemy :)
nasz wątek :)http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2443630#2443630
Obrazek

isabella7272

Od: Śro maja 09, 2007 10:35

Post » Śro paź 17, 2012 20:16 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

1969ak pisze:Lu, Basiu dziękuję. Chociaż to już nie ten wiek, gdy człowiek przyznaje się ile ma lat :)

ależ Uleńko.... nikt Cię o wiek nie pyta i ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... :mrgreen:
Obrazek ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Pumeczku kochany... cały dom jest taaaki pusty bez Ciebie (*)

Basica

Od: Czw lis 27, 2008 20:37

Post » Śro paź 17, 2012 20:21 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Dziewczyny
Czy któraś z Was woziła kotka daleko pociągiem. Zdecydowałam sie zawieźć moją Zuzię bengalkę do Krakowa do córki. Zuzia wprost nie znosi innych kotów, jest u mnie już 3 miesiące i cały czas trwa agresje i walka. I mam z tym kolejny problem jak zniesie kot blisko 7 godzin w pociągu. Macie w tej kwestii jakieś doświadczenia, proszę napiszcie.
Obrazek

MalgorzataJ

Od: Czw sty 08, 2009 8:45

Post » Czw paź 18, 2012 11:42 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

MalgorzataJ , moja koleżanka woziła koty 3,5 godziny. Koty najpierw były niespokojne, ale potem spały całą podróż. Jeśli kotek będzie mieć duży transporter, to chyba nie powinno być problemu. Ew. możesz zabrać ze sobą zapas wilgotnych chusteczek, aby sprzątnąć po kotku gdyby zdarzył mu się "wypadek". ;)
Obrazek

Nakasha

Od: Sob lut 19, 2005 19:05

Post » Czw paź 18, 2012 17:20 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

jania

Od: Sob sty 19, 2008 16:28

Post » Pt paź 19, 2012 12:50 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Mam do wynajęcie mieszkanie : dwa umeblowane pokoje, kuchnia itp . - 54m2 -parter - za media i czynsz. Można starać się o obniżkę czynszu i ulgę mieszkaniową. Wtedy będzie mniejszy czynsz.Sprawa raczej pilna.
Obrazek

No może się uda.

Ewa Speichler

Od: Śro mar 04, 2009 18:29

Post » Pt paź 19, 2012 20:40 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Obrazek

O jaka przyjaźń - Cyganek i gołąb :)
Obrazek

No może się uda.

Ewa Speichler

Post » Pt paź 19, 2012 20:44 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Obrazek
Czyż nie śliczna ta moja Malwisia?
Obrazek

No może się uda.

Ewa Speichler

Post » Sob paź 20, 2012 10:41 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Komu 5kg karmy suchej Sanabelle po 10zł za kilogram?Dowiozę gdzie trzeba,
BAMBI I TROLKA
Obrazek
"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,
nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym
dzieli się z innymi."

dorotak97

Od: Wto gru 23, 2008 11:52

Post » Sob paź 20, 2012 11:21 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Ja wezmę, pod warunkiem, że ona jest dla dorosłych.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Sob paź 20, 2012 13:02 Re: [Białystok12]malenstwo bez lapki,czlowiek bywa potworem

Tak dla dorosłych.
BAMBI I TROLKA
Obrazek
"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,
nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym
dzieli się z innymi."

dorotak97

Od: Wto gru 23, 2008 11:52

[poprzednia][następna]