Nie tylko dla VIP-ów, część 7...Antoś zachorował !!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 04, 2012 9:10 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Morelowa, a gdzie konkretnie mozna spróbować potraw Twojego znajomego Tybetańczyka?
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw paź 04, 2012 11:58 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Gosiu??
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw paź 04, 2012 12:08 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Bożenko.... Gosia w pracy :roll:
jak wróci i nie padnie tak jak wczoraj to sie odezwie.....
Obrazek Obrazek

johaśka

Od: Nie mar 14, 2010 22:25

Post » Czw paź 04, 2012 12:26 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

morelowa - to naprawdę jest nieeuropeizowana kuchnia - szefowa tego przybytku zawsze wie co komu polecić ( w sensie ostrości etc.), podróżowała po świecie i smakowała curry w całej Azji :ok: .

johaśka - garam masale to ja kupuję, bo o ile tych mieszanek z Knorra etc. nie trawię, to w garam masala lub tandoori masala jest taka ilość nieosiągalnych niemal przypraw, że pasuję. Na szczęście mam w Katowicach sklep, który z Indii i krajów arabskich sprowadza przyprawy, kosmetyki etc. więc mam się gdzie zaopatrywać.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw paź 04, 2012 12:39 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Alienor a co to są te garam masala lub tandoori masala

ja przyprawy kupuję jak sa jakieś dożynki czy inne cuda i stragany w Czwie ;) wtedy przyjeżdża dwóch panów z Gdyni i oni mają różniaste cuda... nazywają się przyprawy świata.... mają tez sprzedaż internetową ale jakoś tak się układa ze są u nas koło 3-4razy w roku
ostatnio sobie zakupiłam czosnek niedźwiedzi i uzywam do sałatek :)

edit:
znalazłam te garam masala i tandoori masala właśnie u tych z Gdyni :lol:
Obrazek Obrazek

johaśka

Post » Czw paź 04, 2012 12:42 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

johaśka pisze:Bożenko.... Gosia w pracy :roll:
jak wróci i nie padnie tak jak wczoraj to sie odezwie.....

No na odpoczynek też musi mieć czas, nie ma siły :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw paź 04, 2012 14:25 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Garam masala. Jakby kto jechał do Indii, poproś niech kupi.
Tu fragment maila mojego syna jak był tam, a ja we Wro. Garam masala wg Vijaji [ taka pani co robiła wszystko w domu i gotowała] i znajomych indyjskich:
Najpierw przyprawy. Ty już masz odpowiednią przyprawę, bo przywiozłem Ci garam masala. A tu napiszę jak to zrobić samemu - może kiedyś się przyda:
Składniki: 20 goździków, 1 laska cynamonu, 2 łyżeczki ziarenek jeera (wym. dżira, taka przyprawa), 7 ziaren kardamonu (tzn. tych łupin, z których trzeba wybrać takie drobne ziarenka), 25 ziaren pieprzu czarnego.
To wszystko uprażyć na suchej patelni, wystudzić i zemleć na proszek. I tak się robi garam masala. Można ją potem długo przechowywać.
Inny przepis na garam masala: wziąć równe miary kardamonu, cynamonu, goździków i pieprzu, podsmażyć na małej ilości ghee aż ziarna zbrązowieją, wystudzić, zemleć.

jeera, dżira = kmin indyjski
Proste? proste :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw paź 04, 2012 15:13 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Proste. tyle, że pomijasz fakt, że niemal każda gospodyni w Indiach robią trochę inaczej garam masalę, dodaje innych dodatkowych składników. Dzięki Tobie jest baza - resztę trzeba próbować wysmakować samemu :wink: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw paź 04, 2012 17:15 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

boshe...to tak trochę jak z vinegretem... baza ta sama a potem dodatki wedle uznania ;)

słuchajcie poprzeglądalam trochę te dwie stronki i stwierdzilam ze wcale źle te przepisy nie wyglądają....
może powoli wprowadzę niektóre do domowej kuchni ;)
Obrazek Obrazek

johaśka

Post » Czw paź 04, 2012 17:24 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Gosiu, jak Alik, był dzisiaj na kontroli i zdjęciu szwów?

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Czw paź 04, 2012 18:31 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

http://wegedzieciak.pl/index.php?c=10
tu to dopiero jest przepisów :mrgreen:

Bianka, napisałam do Kamala, bo nie widzę na stronach sklepu reklamy momo. A sklep nepalsko-tyb. jest na Pańskiej 75 w Warszawie.

I chciałam przy okazji zdjecie z mieszkania Vijayi, pomyślałam, że nie będę tu sie panoszyć, zrobię to na swoim wątku, ale czekam ,żeby u kamari sie wyrównało. :ok:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw paź 04, 2012 18:38 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

No już jestem i witam cioteczki :D .
Wczoraj nad ranem rozpętała się burza, błyskało się, grzmiało i lało straszliwie.
No a ja musiałam wyjść.
Paryzol mi połamało w drobiazgi, zmokłam, zmarzłam, w związku z czym po powrocie nafaszerowałam sie rozmaitymi prochami, i poszłam się na chwilę położyć. Chwila trwała do 1 w nocy :oops: .
Dziś już troche lepiej, ale trochę. Wieczorem następna porcja prochów, herbatka z sokiem pokrzywowym, i jutro bedzie już całkiem dobrze :ok: .
W związku z powyższym napisałam do pani doktor i zapytałam, czy jeden dzien różnicy źle zrobi Alikowi. Nie zrobi, pani doktor poradziła przyjechac jutro.
Mówiła, że powinien przyjechać samochodem, bo pogody nienajlepsze, a on jest jeszcze bardzo słaby.
No to pewnie będę Kasię molestować, a jak nie bedzie mogła, to potaszczymy się środkami komunikacji miejskiej i podmiejskiej. No trudno, ja nie mobilna :mrgreen: .

W temacie jedzenia się nie wypowiadam, bo jest to temat prawie całkowicie mi obcy :oops: .
Ale absolutnie nie mam nic przeciwko temu, żebyście sobie pisały, cioteczki kochane :ok: , z tasakami ganiać nie będę, najwyżej z siekierą :ryk: . O, jeszcze kosę posiadam :mrgreen: .

Morelowa, aniele, panosz się do woli, też chętnie zobaczę :D .
" There are people who have an extraordinary, spiritual connection with animals. And when such a man dies, it happens, that he connects with the animal that he was closest to and loved most. "

vip

Od: Pon maja 23, 2011 10:55

Post » Czw paź 04, 2012 18:45 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Dziewczyny czy możecie zagłosować na Malutką? http://tinyurl.com/98fnynm
Karma będzie dla schronu w Szczytnie :ok:
Ostatnio edytowano Czw paź 04, 2012 19:01 przez alab108, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Czw paź 04, 2012 18:46 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Gosiula..to kuruj się ekspresowo... :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kocurzyca41

Od: Pon gru 07, 2009 22:34

Post » Czw paź 04, 2012 18:47 Re: Nie tylko dla VIP-ów, część 7...z Alikiem lepiej !!!!!!

Alu, zaraz wejdę :ok: .

Renia, no staram się, staram...niedługo juz zacznę sikać tabletami :( .
No i wrzodzisko sie buntuje przeciwko takiej ilości chemii :evil: .
" There are people who have an extraordinary, spiritual connection with animals. And when such a man dies, it happens, that he connects with the animal that he was closest to and loved most. "

vip

Od: Pon maja 23, 2011 10:55

[poprzednia][następna]