monochromatycznie i nie tylko

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro paź 03, 2012 17:49 Re: monochromatycznie i nie tylko

Hannah12 pisze:To oznacza, że pracując i płacą składkę rentowo-emerytalną, można renty nie dostać. To jakaś paranoja,.Jak to się ma do tych wyjaśnień http://www.mpips.gov.pl/ubezpieczenia-s ... -do-pracy/

ano ma się tam wszystko wyjaśnione - liczą się okresy składkowe i nieskładkowe - ja muszę mieć 5 lat - przy czym okresy nieskładkowe oni przeliczają tak, by były 1/3 okresów składkowych
za dużo miałam l4
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Śro paź 03, 2012 17:50 Re: monochromatycznie i nie tylko

klempusia pisze:osz w morde. ten system jest posrany.
jak mozemy jakos pomoc to wołaj.
ps ciągle mam dla Ciebie drobiazg od naDrapaku który muszę Ci jakoś przekazać:))) myślę ze on działa jak kryptonit i naładujesz się od niego energią i zdrowiem:) mogę podrzucić Maćkowi do pracy na przyklad?

możesz, pewnie - Maciek pracuje w Tesco na Widzewie, w Aquael
Obrazek

Magija

Post » Śro paź 03, 2012 18:16 Re: monochromatycznie i nie tylko

Przepisy są posrane. Akurat ten przytoczony przez Ciebie dał i daje mi się dobrze we znaki. Do prezesa ZUS-u pisałam. Odpowiedział. Odmownie.
Na kiedy potrzebna będzie krew? Za tydzień jakoś?
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Śro paź 03, 2012 18:23 Re: monochromatycznie i nie tylko

selene00 pisze:Przepisy są posrane. Akurat ten przytoczony przez Ciebie dał i daje mi się dobrze we znaki. Do prezesa ZUS-u pisałam. Odpowiedział. Odmownie.
Na kiedy potrzebna będzie krew? Za tydzień jakoś?

Iwona, myślę, że za 2 tyg krew
co do prezesa, załamałaś mnie
u nas po prostu będzie bardzo krucho jeśli odpisze odmownie
nie powinno się tak traktować ludzi
teraz zamiast się tym zamartwiać muszę zbierać siły na walkę z czymś innym niż zus
wiem to ale
no właśnie, ciężko się walczy jak jest taka przeszkoda, niby forsa szczęścia nie daje
ale chyba daje poczucie bezpieczeństwa, a na pewno święty spokój
Obrazek

Magija

Post » Śro paź 03, 2012 18:52 Re: monochromatycznie i nie tylko

Super że wyniki OK, ale ta druga wiadomość :(
To jest jakaś paranoja, Ci którym się nie należy, ciągną z ZUS, MOPS jak ta lala, tym którzy naprawdę potrzebują tylko kłody pod nogi, ech.
Miejmy nadzieję że się uda :ok:

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Śro paź 03, 2012 19:25 Re: monochromatycznie i nie tylko

Jak za 2 tygodnie, to Kika może iść do dentysty. :mrgreen:
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Czw paź 04, 2012 5:23 Re: monochromatycznie i nie tylko

A nie da się zrobić jakoś tak, żeby "uzupełnić" ten miesiąc?
Czyli że ktoś Cię zatrudni, na powiedzmy okres próbny, ale będziesz miała opłaconą składkę?
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Czw paź 04, 2012 6:10 Re: monochromatycznie i nie tylko

ariel pisze:A nie da się zrobić jakoś tak, żeby "uzupełnić" ten miesiąc?
Czyli że ktoś Cię zatrudni, na powiedzmy okres próbny, ale będziesz miała opłaconą składkę?

Madzia - dopytaj o to!

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Czw paź 04, 2012 7:37 Re: monochromatycznie i nie tylko

CoolCaty pisze:
ariel pisze:A nie da się zrobić jakoś tak, żeby "uzupełnić" ten miesiąc?

Madzia - dopytaj o to!

już Wam mówię bo od razu nam to przyszło do głowy - nie bo oni liczą 10 lat wstecz od momentu złożenia wniosku - byłoby to na moją niekorzyść bo "obcięłoby" mi 3 miesiące (wniosek o tą rentę składałam w lipcu) z firmy, w której pracowałam w 2002 roku, a to były akurat okresy składkowe

pół nocy nie spałam przez ten temat, dziś pisze zarówno odwołanie jak i podanie do prezesa zus, jutro mam zamiar tam jeszcze raz pojechać i porozmawiać co bardziej mi się opłaci złożyć, bo boję się, że napisze do prezesa a tu mi termin odwołania minie

czuję się bardzo przez skrzywdzona

gdybym miała siłę i możliwości - poszłabym do pracy a nie starała się o to świadczenie, starałam się już w 2007 roku kiedy leczyłam się z innego powodu, nie wyszło - odpuściłam, wróciłam do pracy i miałam w nosie, ale wtedy miałam zaplecze w postaci świadczenia rehabilitacyjnego, teraz nie mam już nawet tego.
Obrazek

Magija

Post » Czw paź 04, 2012 7:50 Re: monochromatycznie i nie tylko

Jednym słowem jak chorujesz, to ZUS ma Cię w dupie. Pisz, odwołuj się ile wlezie, papier cierpliwy, ale jak odpuścisz to im na rękę, bo przepisy :evil: tylko nie widzą, że za przepisami stoi człowiek a każda z życiowych sytuacji jest inna i nie da się jej wpasować w ten cholerny przepis. To przerażające, wychodzi na to, że młodzi ludzie nie mogą chorować, bo zostaną bez środków do życia, bo nie przepracowali tyle ile trzeba, szok!
Obrazek
Lara [*] 28.03.2012 Fibi [*] 19.11.2012 Basia [*] 03.02.2013 TRUSIA [*] 24.07.2013 Miłek [*] 01.08.2013 Romisia [*] 24.04.2014 Lidzia [*] 06.05.2015 Gniewko [*] 03.09.2015r. Agat [*] 30.11.2015 Feliks [*] 27.03.2017r. RUDA ['] 07.03.2018r. Kocia ['] 11.07.2019r. LOLA ['] 24.03.2020r. MILKA ['] 03.04.2020r. za dużo Was tu

dilah

Od: Wto maja 10, 2011 7:39

Post » Czw paź 04, 2012 8:19 Re: monochromatycznie i nie tylko

jezu......
wiem, że z Zusem w sądzie jest dość łatwo wygrać. Tylko trzeba dobrego prawnika.
Madziu, no nie można tego tak zostawić, szok po prostu :evil: :evil: :evil:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw paź 04, 2012 8:20 Re: monochromatycznie i nie tylko

Dilah ma rację. Pisz i to wszędzie, gdzie się da. Składaj odwołania do kolejnych szczebli. Napisz do gazety, radia i telewizji, jak ma to pomóc. Składaj do sądu nawet
Piękny kraj, tylko czemu taki dziki, ja pitolę...
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Czw paź 04, 2012 8:38 Re: monochromatycznie i nie tylko

dziewczyny dobrze piszą! z tymi .... z ZUS-u trzeba do oporu i gdzie się da!

piękny kraj! żulowi, który się nigdy pracą nie zhańbił nie dadzą głodować... a porządny człowiek musi się o swoje bić jak pod Grunwaldem...
****** Atan ['] 21.02.2001 - 21.10.2013 ****** Lideczka ['] 2006 - 21.04.2015 ****** Ares ['] 02.12.2013 - 03.06.2016 ****** SaBunia 2006 - 31.10.2017 pękło mi serce

atla

Od: Wto wrz 29, 2009 8:20

Post » Czw paź 04, 2012 9:31 Re: monochromatycznie i nie tylko

Magija kiedy dostałaś decyzję? Jeżeli masz jeszcze moment (2 tygodnie są na odwołanie) to wstrzymaj się- nie mogę się teraz tym zająć bo mam egzamin ale w weekend postaram się rozgryźć temat i powalczymy w sądzie (bo tak się skończy). Z sądami pracy i ubezpieczeń społecznych mam dobre doświadczenia. Może się uda coś wywalczyć... Chociaż akurat w tym temacie przepisy są dość bezwzględne ale może coś wykombinujemy. Mam koleżanki w tomaszowskim ZUSie- może coś podpowiedzą. Tak czy inaczej trzeba spróbować- do stracenia nie ma nic.

Nie myśl o tym na razie- ja się tym zajmę o ile tylko mamy jeszcze moment. Jeżeli nie mamy to składaj odwołanie jakiekolwiek- ważne, żeby termin nie uciekł- potem uzupełnimy.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw paź 04, 2012 9:54 Re: monochromatycznie i nie tylko

Slonko_Łódź pisze:Magija kiedy dostałaś decyzję? Jeżeli masz jeszcze moment (2 tygodnie są na odwołanie) to wstrzymaj się- nie mogę się teraz tym zająć bo mam egzamin ale w weekend postaram się rozgryźć temat i powalczymy w sądzie (bo tak się skończy). Z sądami pracy i ubezpieczeń społecznych mam dobre doświadczenia. Może się uda coś wywalczyć... Chociaż akurat w tym temacie przepisy są dość bezwzględne ale może coś wykombinujemy. Mam koleżanki w tomaszowskim ZUSie- może coś podpowiedzą. Tak czy inaczej trzeba spróbować- do stracenia nie ma nic.

Nie myśl o tym na razie- ja się tym zajmę o ile tylko mamy jeszcze moment. Jeżeli nie mamy to składaj odwołanie jakiekolwiek- ważne, żeby termin nie uciekł- potem uzupełnimy.

Decyzja odebrana wczoraj - data nadania 28.09. na odwołanie jest miesiąc - w zusie poradzili jednak pisać do prezesa bo przepisy mówią, ze nic z tym nie zrobię - 4lata 11 miesięcy udowodnionych okresów na 5 wymaganych lat - tu nie da się nic wymyślić
Odwołanie do sądu mogę napisać teraz już by mieć z głowy i jutro złożyć - o ile można złożyć i to i do prezesa jednocześnie, a później ew. w razie sprawy w sądzie - będę do Ciebie się zwracać, skoro piszesz, żeby teraz składać a potem najwyżej coś się uzupełni - chcę to zrobić przed szpitalem później nie chcę już zawracać sobie tym głowy - której zresztą moge do tego tematu nie mieć. Musze iść do szpitala z poczuciem zamknięcia sprawy - inaczej będę myśleć, analizować, denerwować się, niepotrzebnie
Obrazek

Magija

[poprzednia][następna]