Malutka Sasanka z wrocławskiego schroniska <3

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto paź 02, 2012 10:22 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

dopiero co była odrobaczana cestalem

viris

Od: Nie cze 01, 2008 19:26

Post » Wto paź 02, 2012 10:25 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

viris pisze:dopiero co była odrobaczana cestalem

wiem... Zuza też była kilka razy odrobaczana. Wet sugerował tez bakterie jelitowe jakieś, dlatego dostała antybiotyk, po tym zaczęło się normować powolutku.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto paź 02, 2012 10:48 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

Pochlastam się normalnie.. A tą kupę to do normalnego weta zanosić czy gdzieś indziej?

viris

Post » Wto paź 02, 2012 11:33 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

viris pisze:Pochlastam się normalnie.. A tą kupę to do normalnego weta zanosić czy gdzieś indziej?

Do normalnego, kupę każdy przez mikroskop zbada ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto paź 02, 2012 17:48 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

No i kolejna osoba zrezygnowała z adopcji Małgosi. Wystarczyła informacja, że trzeba zrobić badanie krwi i być może trochę podleczyć jeszcze, że zdarza jej się zrobić poza kuwetą siku..... jeśli dla ludzi to za dużo, to ja wysiadam.............

viris

Post » Wto paź 02, 2012 18:10 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

Viris, niestety oszołomów takich jak my jest garstka (przy czym "oszołom" to taki ludź co traktuje zwierzę jak członka rodziny a nie jak dodatek do kanapy czy coś takiego co sobie gdzieś obok biega i wystarczy walnąć raz dziennie Whiskasa w michę i tyle). Sporo ludzi mogłoby się sprawdzić ale początkowy strach często niweczy decyzję o wzięciu zwierzaka (takiego co trzeba doleczyć). :roll:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto paź 02, 2012 18:18 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

Ehh... szkoda, że się zniechęciła, dużo wysiłku to by nie wymagało. Może Jaśka chociaż poogłaszać na osiedlu? Mogę powiesić ogłoszenia w paru punktach, jeśli je wydrukujesz.

Kasiaufo

Od: Pon wrz 08, 2008 18:57

Post » Wto paź 02, 2012 18:41 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

Najpierw muszę siebie ogarnąć, jutro lekarz i zobaczymy. Jak wykrzesam trochę siły to spłodzę ogłoszenia, tusz kupiłam więc bez problemu nadrukuję.

viris

Post » Wto paź 02, 2012 18:43 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

nie wiem czemu ludzie z takich powodów rezygnują....
To jak im kota za pół roku zachoruje i trzeba będzie badanie zrobić to co??? wyrzucą go czy jak... :?

Edit: Z resztą Małgosia jak będzie w innym domu to sikanie może jej przejść jak ręką odjął - tak jak u mojej Iry która u rodziców sikała na lóżko i dywan a u mnie czy u Gibutkowej nie zdarzyło jej się to ani razu
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Wto paź 02, 2012 18:58 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

jeny, sorry, pomyliłam Twój wąt ze schroniskowym :oops:
Wątek mojego płaskatego Ludwiczka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=131964
Florjanka (*)
ObrazekObrazek

gabi.cezar

Od: Sob gru 19, 2009 18:21

Post » Wto paź 02, 2012 19:41 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

viris pisze:Dobra z innej beczki teraz. Jakie badania zrobić Małgośce, znowu po kilku dniach dobrych ma mocno luźną kupę ze śluzem (oczywiście zrobioną nie do kuwety a na kanapę w kuchni), wymiotowała. Bawi się i jest wesoła, ale niestety zdrowa na pewno nie jest. Na co konkretnie zwrócić uwagę. Jak tylko uda mi się pożyczyć kasę zrobię jej badania :(

Moje chłopaki zaraz robią takie kupy jak im się tasiemiec odnawia:/ juz były w sumie u mnie 5x odrobaczane - mam nadzieję, że teraz już się skończy problem z robalami. A wyłaziły z nich człony tasiemca, więc to potwierdzone.

A jeśli chodzi o ilość odrobaczeń - to Mój osobisty Bąbel mnóstwo razy był odrobaczany od czasu złapania go, czyli od ok 12 tygodnia życia, a dopiero jak miał pół roku to się cholerstwo od niego odczepiło - dostał profendera na kark.
Także niestety może to być dłuższy problem...
Obrazek

sroka7

Od: Pon maja 02, 2011 11:04

Post » Wto paź 02, 2012 21:14 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

Wiecie, ja nie potępiam że ktoś rezygnuje - lepiej przed niż po prawda? Tylko po prostu jestem rozczarowana, że na dosyć spory odzew mam tylko jedną panią, ale taką jeszcze nie wybadaną - więc też nic pewnego - czy domek będzie czy nie. Tak czy siak jutro najpierw idę ze sobą do lekarza a potem z Małgośką.

Czy przy zarobaczeniu kot mija kuwetę?? Aha i mocz też trzeba zbadać (każdy wet pobierze z pęcherza??) - bo wg mnie jest za gęsty i za intensywny. Ale może ten mały dziadyga w anielskim ciałku zwany Jaśkiem aż tak skutecznie odgania Gośkę od wody? i stąt takie siśki?? szlag mnie trafia, nie wiem co zrobić aby było dobrze :(((

viris

Post » Wto paź 02, 2012 21:21 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

viris pisze:Wiecie, ja nie potępiam że ktoś rezygnuje - lepiej przed niż po prawda? Tylko po prostu jestem rozczarowana, że na dosyć spory odzew mam tylko jedną panią, ale taką jeszcze nie wybadaną - więc też nic pewnego - czy domek będzie czy nie. Tak czy siak jutro najpierw idę ze sobą do lekarza a potem z Małgośką.

Czy przy zarobaczeniu kot mija kuwetę?? Aha i mocz też trzeba zbadać (każdy wet pobierze z pęcherza??) - bo wg mnie jest za gęsty i za intensywny. Ale może ten mały dziadyga w anielskim ciałku zwany Jaśkiem aż tak skutecznie odgania Gośkę od wody? i stąt takie siśki?? szlag mnie trafia, nie wiem co zrobić aby było dobrze :(((

Może nawet nie tyle mijać kuwetę, co nie nadążać z rzadka kupą do kuwety... i wtedy robi tu gdzie akurat jest, albo tu gdzie ma najbliżej itp - tak robił u mnie Łobuzio (mój pierwszy tymczas, był u mnie na TDT - od poczatku pięknie kuwetkował , ale w pewnym momencie nie nadążał jak miał rzadkie kupska i robił gdzie popadnie, najchętniej w kąciku, a Pusia która początkowo nie trafiała do kuwety jak byli w pokoju zamknięci, po wypuszczeniu na całe mieszkanie pięknie trafiała gdzie trzeba i chodziła głównie do kuwety "małych kotków")
Tak samo może omijać kuwetę, bo ją dupsko najzwyczajniej boli od "sikania" tyłkiem i kuwetę kojarzy jako miejsce kaźni i niedoli :wink:

Aha, a co do sikania, to właśnie Pusia też miała z tym problem, tzn u mnie kociaki uczyły się kuwetkować, miałam je 2 tygodni i po 3 dniach juz kuwetkowały (pomijając rzadkie kupy Łobuza), gdy kotki poszły na DT do koleżanki, która miała wtedy 2 swoje koty, to Pusia zaczęła posikiwać po kątach i nie tylko, ale jak znalazła DS jako jedynaczka, to ani razu nie zdarzyła jej się wpadka. Turkawka potwierdzi, bo ona kierowała adopcją i miewa wieści od Państwa.

EDIT: ja miałam wtedy swoje 3 koty , z czego jeden był może ze 2-3 miesiące starszy od kociaczków, więc idealnie się dogadywały i nie było stresów żadnych, natomiast w DT czynnik był czynnik stresujący w postaci rudego kocura i przestraszonego drugiego kotka - do maluchów rudy miał dystans, a przestraszony kot był b przyjazny.
Obrazek

sroka7

Od: Pon maja 02, 2011 11:04

Post » Śro paź 03, 2012 10:55 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

sroka7 pisze:
viris pisze:Wiecie, ja nie potępiam że ktoś rezygnuje - lepiej przed niż po prawda? Tylko po prostu jestem rozczarowana, że na dosyć spory odzew mam tylko jedną panią, ale taką jeszcze nie wybadaną - więc też nic pewnego - czy domek będzie czy nie. Tak czy siak jutro najpierw idę ze sobą do lekarza a potem z Małgośką.

Może nawet nie tyle mijać kuwetę, co nie nadążać z rzadka kupą do kuwety... i wtedy robi tu gdzie akurat jest, albo tu gdzie ma najbliżej itp - tak robił u mnie Łobuzio (mój pierwszy tymczas, był u mnie na TDT - od poczatku pięknie kuwetkował , ale w pewnym momencie nie nadążał jak miał rzadkie kupska i robił gdzie popadnie, najchętniej w kąciku, a Pusia która początkowo nie trafiała do kuwety jak byli w pokoju zamknięci, po wypuszczeniu na całe mieszkanie pięknie trafiała gdzie trzeba i chodziła głównie do kuwety "małych kotków")
Tak samo może omijać kuwetę, bo ją dupsko najzwyczajniej boli od "sikania" tyłkiem i kuwetę kojarzy jako miejsce kaźni i niedoli :wink:

Aha, a co do sikania, to właśnie Pusia też miała z tym problem, tzn u mnie kociaki uczyły się kuwetkować, miałam je 2 tygodni i po 3 dniach juz kuwetkowały (pomijając rzadkie kupy Łobuza), gdy kotki poszły na DT do koleżanki, która miała wtedy 2 swoje koty, to Pusia zaczęła posikiwać po kątach i nie tylko, ale jak znalazła DS jako jedynaczka, to ani razu nie zdarzyła jej się wpadka. Turkawka potwierdzi, bo ona kierowała adopcją i miewa wieści od Państwa.

EDIT: ja miałam wtedy swoje 3 koty , z czego jeden był może ze 2-3 miesiące starszy od kociaczków, więc idealnie się dogadywały i nie było stresów żadnych, natomiast w DT czynnik był czynnik stresujący w postaci rudego kocura i przestraszonego drugiego kotka - do maluchów rudy miał dystans, a przestraszony kot był b przyjazny.
Oj nie, to absolutnie nie chodzi o taką biegunkę żeby nie wyrabiała - kupa jest luźniejsza i ze śluzem, a nie biegunka że robi po ścianach... - z resztą sikanie jest większym problemem - jak tylko ma pod łapami coś co da się "zagarnąć" tam leje. Ostatnio na woreczek strunowy po kolczykach nasikała.

viris

Post » Śro paź 03, 2012 11:51 Re: Nowe nabytki w DT - Wąski [*] oraz Jaś i Małgosia.

Nie każdy wet pobierze i nie każdy umiejętnie. Tu bym radziła iść do Gruszki (Ewelina zapytaj kiedy przyjmuje). Leon miał gesty mocz, bo za rzadko ze strachu chodził do kuwety (tylko w nocy) - miał bakterie w moczu przez to właśnie, że był zbyt gęsty, za rzadko wypróżniany, trzymany za długo w pęcherzu. Tez wtedy sikał po całej chałupie tylko nie do kuwety. Dopiero po antybiotyku się uspokoiło. Jak ma gesty mocz (Gruszka ma taki aparacik co to sprawdza ciężar moczu) to na 99% ma w nim bakterie.

tam jestem łapalna

Gibutkowa

[poprzednia][następna]