Broszka & Company cz.4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 01, 2012 23:28 Re: Broszka & Company

Hej, przypomnialo mi się, że kiedyś pytalaś o Thrive z zoo+. No więc zamówilam ostatnio i koty mówią, że jest bleee :roll: Ale fakt, że ten kurak dziwnie wygląda: jak gotowane mięso kurze w jakiejś ciemno zielonej czy niebieskiej polewie 8O

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto paź 02, 2012 7:51 Re: Broszka & Company

Podczytuję, ale nie piszę, bo czasu ciut brak :oops: . A grzyby są na Śląsku i Zagłębiu - nawet u mnie na trawniku mamy dorodne sromotniki.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto paź 02, 2012 9:19 Re: Broszka & Company

Alienor pisze:Podczytuję, ale nie piszę, bo czasu ciut brak :oops: . A grzyby są na Śląsku i Zagłębiu - nawet u mnie na trawniku mamy dorodne sromotniki.

Też cierpię na braki czasowe i często nie mam kiedy doczytywać wątków :|
U nas takich grzybów rzeczywiście też jest sporo :)

felin pisze:Hej, przypomnialo mi się, że kiedyś pytalaś o Thrive z zoo+. No więc zamówilam ostatnio i koty mówią, że jest bleee :roll: Ale fakt, że ten kurak dziwnie wygląda: jak gotowane mięso kurze w jakiejś ciemno zielonej czy niebieskiej polewie 8O

O, dzięki bo właśnie zastanawiałam się czy zamówić na próbę i dobrze że tego nie zrobiłam :twisted:

fumcia pisze:jakby tak mieć swoje kury np.Stefanie,Albertyne,Florentyne(takie kurze imiona mi sie skojarzyły) to przeciez nie można dziewczyn zjeść. Kwintesencja końskich kup owsianych,jajo kurzęce jest godne każdego wykwintnego podniebienia.

Kuraki mojego sąsiada są zarobaczone na maksa - widziałam zawartość żołądka i jelit kwoki rozszarpanej przez pustułkę... No nie zjadłabym ani mięsa ani jajek od nich :twisted:
Gdybym miała swoje kuraki to miałyby swój wybieg i dostawałyby jedzenie, więc żerowanie na końskich kupach i myszach nie byłoby podstawą ich wyżywienia ;) Tylko że swoich kur nie potrafiłabym zabić i zjeść :roll: :?
Jajka kupuję od gospodarza którego kury są szczęśliwe, wolnowybiegowe - ale nie wałęsają się po okolicy i nie żywią czym popadnie. A i tak nie zdecydowałabym się używać takich jajek surowych bo jednak zagrożenie salmonellą jest wyższe w takim chowie :|
No dobra, kończę ten temat. Trzeba rzeczywiście widzieć to na co dzień żeby zdawać sobie sprawę z różnych aspektów i konsekwencji szczęśliwego życia kury :lol:

A futra wygrzewają się na słoneczku :P
Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Wto paź 02, 2012 14:19 Re: Broszka & Company

Futerka szczęśliwe, korzystają z każdych promieni słonka. :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Wto paź 02, 2012 16:58 Re: Broszka & Company

Bleee obrzydziłaś mi wiejskie kury i jajka :mrgreen: Kicie fajnie wyglądają w słonku :ok: a powiedz Broszka czy Twoje kicie są wychodzące?
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Wto paź 02, 2012 17:17 Re: Broszka & Company

Ja mam koleżankę, która mieszka też na wsi ale ma super posiadłość, pięknie zagospodarowany ogród, bardzo duży basen w ogóle tam bardzo ładnie nowy dom itp rzeczy. Ma też kurki, jajka jedzą nawet sprzedają ale kurki mają u nich dożywocie. Ma też kaczkę która chodzi ale jej nigdy nie zabiją. Mieli tak dla fantazji dwa kucyki ale już je sprzedali bo za dużo problemów z nimi było. Mam gdzieś zdjęcia z jej obejścia. :lol:
Obrazek

jasia0245

Post » Wto paź 02, 2012 17:50 Re: Broszka & Company

ewan pisze:Bleee obrzydziłaś mi wiejskie kury i jajka :mrgreen: Kicie fajnie wyglądają w słonku :ok: a powiedz Broszka czy Twoje kicie są wychodzące?

Ale wiejskie kury a kuraki mojego sąsiada to nie to samo :twisted:
Nasze koty przez wiele lat były wychodzące za dnia, w nocy zawsze spały w domu. Od ok dwóch lat już ich nie wypuszczam bo to za duże ryzyko ze względu na choroby np padaczkowa seniorka czy Broszka z niewydolnością oddechowo-krążeniową. Niestety nie udało mi się przekonać żadnej seniorki ani Broszki do wychodzenia w szelkach na smyczy :(
Ale przyroda nie lubi pustki i całe "zewnętrze" jest zakocone w porywach kilkunastoma kotami wolnożyjącymi :twisted:

jasia0245 pisze:Ja mam koleżankę, która mieszka też na wsi ale ma super posiadłość, pięknie zagospodarowany ogród, bardzo duży basen w ogóle tam bardzo ładnie nowy dom itp rzeczy. Ma też kurki, jajka jedzą nawet sprzedają ale kurki mają u nich dożywocie. Ma też kaczkę która chodzi ale jej nigdy nie zabiją. Mieli tak dla fantazji dwa kucyki ale już je sprzedali bo za dużo problemów z nimi było. Mam gdzieś zdjęcia z jej obejścia. :lol:

Ale pewnie kurki mają wolierę lub wybieg - nie latają samopas po wsi i nie śpią i znoszą jajka po krzakach ;)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto paź 02, 2012 17:58 Re: Broszka & Company

Mają kurnik, swój wybieg, teren ogrodzony, dostają zboże i to co kurka jeść powinna i co najważniejsze u nich mają dożywocie. :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

jasia0245

Post » Wto paź 02, 2012 18:00 Re: Broszka & Company

jasia0245 pisze:Mają kurnik, swój wybieg, teren ogrodzony, dostają zboże i to co kurka jeść powinna i co najważniejsze u nich mają dożywocie. :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

No i właśnie tego wszystkiego nasze kury sąsiadowe nie mają :evil:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto paź 02, 2012 19:52 Re: Broszka & Company

Głównie tego dożywocia nie mają :(
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro paź 03, 2012 7:16 Re: Broszka & Company

A tak odchodząc od kuraków naszego sąsiada...
Nasi przyjaciele prowadzą warsztaty tresowania kur :mrgreen:
Tutaj można o tym przeczytać: http://kliker.rancho-stokrotka.com/warsztaty.php

Poskarżę się trochę... znów kregosłup mi nawalił :evil:
Skoro świt zwoziliśmy z TZtem słupki z rozebranego ogrodzenia i chciałam mu pomóc ładować je na przyczepę bo spieszył się do pracy - oczywiście przeciążyłam się i teraz nie mogę się ruszać :(
A miałam dzisiaj zaczynać pakowanie i przenoszenie gratów bo za tydzień wchodzi w końcu ekipa robić remont... Zła jestem na siebie strasznie :evil:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Śro paź 03, 2012 8:00 Re: Broszka & Company

Broszka życzę szybkiego powrotu do zdrowia. 8)
Jak wynika z tego filmiku to kurki można dużo nauczyć. :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

jasia0245

Post » Śro paź 03, 2012 8:09 Re: Broszka & Company

Broszeczko, współczuję bólu kręgosłupa :? Uważaj na siebie!
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Śro paź 03, 2012 9:41 Re: Broszka & Company

Obrazek
Oj ja wiem co to ból kręgosłupa....a z moją tuszą to straszne przeklenstwo...trzymaj sie

Lilka Mrau

Od: Pon sie 20, 2012 16:15

Post » Śro paź 03, 2012 10:48 Re: Broszka & Company

Gdyby to coś miało pomóc to skarż się dowolnie długo :mrgreen: My będziemy trzymać te tak popularne kciuki - może Ci pomoże??
A poza tym wykaż się rozsądkiem, mądrością i dobrym sercem dla siebie - I UWAŻAJ NA SIEBIE!
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

[poprzednia][następna]