Operacja i po operacji Kruszyny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 21, 2002 10:16

Małgosiu , mam wątpliwości , czy przy chorobach nowotworowych podaje się wit z grupy B , podobno nie wolno , ale bez paniki , niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie .
ObrazekObrazekObrazek

Bomba

Od: Czw sty 31, 2002 23:09

Post » Pon paź 21, 2002 10:22

Cały czas trzymam kciuki. Musi być dobrze!!!!!!!
Australia jest jak otwarte drzwi, za którymi majaczy błękit. Wychodzimy ze świata i wkraczamy w Australię.(D.H.L.)

Keti

Od: Pt wrz 13, 2002 11:44

Post » Pon paź 21, 2002 10:23

O witaminach z grupy B mówiła też dr Lewicka. Dlatego nie chciała podać konkretnego leku bez wcześniejszych wyników badania krwi. Jednak po analizie wyników zdecydował, że mam podawać calo-pet, którty zawieera vit. z grupy B. Rozumiem, że wolno, poza tym dr Kulpecka podobno uzgadniała z dr Lewicka co ma podać.

Zapomniłam napisać, że wczoraj pytając o diagnozę po wyschnieciu zdjęć, usłyszałam potwierdzenie że jest obrzek płuc, ale guzów nie widać. Hurra!!!Obrazek

Oby tak dalej, żeby teraz wyniki krwi nic złego nie wykazały, a erytrocyty wzrosły.........

Małgorzata

Od: Pt sie 02, 2002 8:29

Post » Pon paź 21, 2002 10:25

No to super! :lol:
Australia jest jak otwarte drzwi, za którymi majaczy błękit. Wychodzimy ze świata i wkraczamy w Australię.(D.H.L.)

Keti

Post » Pon paź 21, 2002 10:36

dzwoniła mama. Kruszynka jest smutna, leży i nie chce spać. Żałośnie pomiałkiwała. Mama bardzo się, bała, że coś się stało, ale chyba to było tylko żalenie się (potem kazała się głaskać i mruczała). Skarżyła się, że dostała rano tabletki, ale jestem niedobra. :oops:
Później znów mama ma dzwonić, mam nadzieję, że będzie dobrze. szkoda tylko, że nadal nie chce jeść. Dostała dzisiaj na zamówienie wątróbkę (to najbardziej lubi), ale zjadła tylko ociupinkę, może póżniej dokończy.........

Keti dzięki za kciuki, jeszcze raz wielkie dzięki Wszystkim, którzy trzymali kciuki :P :P :P .,ale proszę trzymajcie dalej, to jeszcze nie koniec.........

Małgorzata

Post » Pon paź 21, 2002 10:45

Tak , wiemy , we wszystkich czterech łapkach , dobrze , że nie ma przerzutów !!!!!!!!!!!
ObrazekObrazekObrazek

Bomba

Post » Pon paź 21, 2002 10:46

Wklejam opis działania wit. B12 przyznam się że nie słyszałam o tym co Bomba mówi. Zapytam mamę jak przyjdzie, ona ma wieloletnie doświadczenie w pracy w słyżbie zdrowia.

Polfa-Warszawa, Polska.
Forma leku: iniekcje 20 ľg/ml; iniekcje 50 ľg/ml; iniekcje 100 ľg/ml, iniekcje 500 ľg/ml.
Zawartość substancja czynna - cyanocobalamin.
Sposób działania Witamina B12 jest bardzo istotną witaminą potrzebną w procesie podziału komórek, w procesie wytwarzania krwinek oraz w prawidłowej funkcji systemu nerwowego. W wyniku niedoboru cyanocobalaminy następują zaburzenia syntezy krwinek czerwonych. We krwi pojawiają się niedojrzałe postacie krwinek czerwonych tzw. megaloblasty - stąd nazwa anemii - megaloblastyczna. W braku witaminy B12 pojawiają się również zaburzenia w systemie nerwowym. Witamina ta jest też niezbędna do prawidłowego wykorzystania kwasu foliowego.
Zazwyczaj witaminę B12 organizm przyswaja w wystarczającej ilości z pożywieniem. Niezbędnym czynnikiem w przyswajaniu witaminy jest proteina wytwarzana przez błonę śluzową żołądka, tzw. intrinsic factor. Brak tego faktora utrudnia lub uniemożliwia przyswajanie witaminy.
Zastosowanie Witaminę B12 stosuje się w podejrzewanym lub stwierdzonym niedoborze tej witaminy. Niedobór cyjanokobalaminy może się pojawić w związku z niemożnością pobierania tej witaminy z przewodu pokarmowego, np. na tle choroby przewodu pokarmowego, braku czynnika intrinsic, w związku z operacją na przewodzie pokarmowym lub w wyniku długotrwałego stosowania leków przeciw stanom zapalnym przewodu pokarmowego; w alkoholizmie. W celu szybkiego zlikwidowania niedoboru rozpoczyna się zazwyczaj leczenie preparatem w zastrzykach.
Ostrzeżenie Witaminy B12 nie wolno podawać pacjentom z dziedzicznym zanikiem nerwu wzrokowego. Jeśli niedobór wynika z niemożności przyswajania witaminy leczenie musi trwać całe życie. Istotne jest zatem ciągłe stosowanie leku, nawet jeśli pacjent czuje się całkowicie zdrowy w przeciwnym wypadku może na nowo pojawić się niedobór B12 oraz anemia megaloblastyczna jako bezpośredni skutek niedoboru. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli witaminę stosuje się jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych leków w trakcie kuracji preparatem należy omówić z lekarzem.
Działania niepożądane <1/1000- Reakcje alergiczne, gorączka, wysypka, nasilenie objawów łuszczycy.
Dawkowanie Dawkę ustala lekarz.
Ciąża i karmienie Ograniczone doświadczenia ze stosowaniem leku w okresie ciąży, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania preparatu podczas ciąży.
Nie wiadomo czy lek przenika do mleka matki, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania leku w okresie karmienia dziecka piersią.
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Pon paź 21, 2002 11:00

Słuchajcie!!!!!!!!
Zdjęcia moich kociaków są do obejrzenia w Koterii, zapraszam do ogladania. :lol:
Na pierwszych jest Kruszynka, póżniej Pusio, a na ostatnim Kruszynka w wygibasach. :P :P :P

Małgorzata

Post » Pon paź 21, 2002 11:05

Narazie Małgosiu kotka B nie czuje sie na siłach . Wreszcie coś Ci dziś po pracy podeslę na leczenie Kruszynki .
ObrazekObrazekObrazek

Bomba

Post » Pon paź 21, 2002 11:05

Gosiu cudne piękne fantastyczne :D:D:D :oops:
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Pon paź 21, 2002 11:40

Gosia! Śliczności wszystkie trzy! A Kruszyna jaka modelka :D

Keti

Post » Pon paź 21, 2002 12:55

Ale numer. Nie wiem co mam o tym myśleć .Przed chwilą dzwoniła mama i powiedziała, że Kruszynka sie bawiła............ tak bawiła. A wiecie z kim?..... chyba z Pusiem. Wiem, że Pusio stale jest z nami, bo widzimy go, albo czujemy jak wskakuje na kanapę.
Ale zabawa......... mówiła mama, że Kruszynka zaczęła się strasznie wpatrywać w ścianę, a potem zaczepiać łapką, czyżby Ona widziała, wiecej niż my???????
Potem zaczęla bawić się ogonem...... szok........ nie wiem co to mogło być. Ona nie należy do kotów, które często się bawią, a zresztą teraz.........
Mam nadzieje, że to nie jakiś zły objaw. Pewnie znów panikuję, ale to dziwne.
Teraz śpi już od jakiegoś dłuższego czasu. Nareszcie mocno zasnęła, bo do tej pory (dzisiaj)) leżała tylko , a nie spała.
Co to było?????????

Małgorzata

Post » Pon paź 21, 2002 12:59

Ciekawe zatem, z kim się bawi Mara? Bo się bawi wlaśnie tak - najpierw dlugo się wpatruje w jakiś punkt, potem zaczepia łapką, wibrysami na łokciu... Cienie? Muchy? Nie wiadomo - ale objawy dokładnie te same. U nas w domu nigdy wcześniej kota nie było...
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Pon paź 21, 2002 13:03

Padme pisze:Ciekawe zatem, z kim się bawi Mara?

IE

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon paź 21, 2002 13:04

To znaczy? IP rozumiem, ale IE?
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

[poprzednia][następna]