Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob sie 11, 2012 11:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Nie nie, to było do wpychania do buzi. Sam nie zje.

Rookie

Od: Pon maja 14, 2012 14:29

Post » Pt wrz 07, 2012 15:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Witam wszystkich, głaski dla kotów i mam pytanie - czy są tu w wątku osoby z Krakowa?
Bo szukam dobrego labu do zrobienia porządnych badań moczu kota (i krwi przy okazji też) - tu szukam: viewtopic.php?f=22&t=78220&start=105#p9201055
Z góry wielkie dzięki za pomoc :kotek:

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw wrz 13, 2012 8:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących

lotek pisze:Witam,

Mam pytanie, weterynarz zapisał mi URINARY S/O ale cena tego jedzenie znacznie przekracza cenę mojego:) dlatego szukam jakiegoś zamiennika. Czy jest w ogóle jakaś szansa ?

pzd

Napisz, na jakiej podstawie zalecił - wyniki badań (przepisz), diagnoza itp
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt wrz 21, 2012 13:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących

ewar pisze:Proszę już nie pisać o Kubusiu, nie chcę skrzywdzić kota.Zamówiłam mu pakiet ogłoszeń, ma FB, liczę na cud.Dzięki za pomoc i przepraszam za zamieszanie.

Kubuś został dziś rano uśpiony :cry: Czuję się koszmarnie.Nie mogłam mu pomóc :cry:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt wrz 21, 2012 14:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących

ewar pisze:
ewar pisze:Proszę już nie pisać o Kubusiu, nie chcę skrzywdzić kota.Zamówiłam mu pakiet ogłoszeń, ma FB, liczę na cud.Dzięki za pomoc i przepraszam za zamieszanie.

Kubuś został dziś rano uśpiony :cry: Czuję się koszmarnie.Nie mogłam mu pomóc :cry:

:cry:

taizu

Post » Sob wrz 22, 2012 8:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ja już teraz wiem, jak na pewno nie pozwolę postępować, gdyby któryś z moich kotów zachorował na nerki.Na pewno nie dostanie karmy nerkowej.Kubuś ją dostawał i co? W końcu prawie umarł z głodu :cry: Kiedy go ostatni raz widziałam w lipcu był w dobrej formie.Miał ogromny apetyt.Niecałe trzy miesiące później nastąpiło drastyczne pogorszenie.Był na karmie nerkowej, nawadniany, a więc kuracja absolutnie nie skuteczna.Nie było poprawy, a tylko coraz gorzej, po co więc to kontynuować? Nie wiem, jak długo by żył, gdyby dostawał normalną karmę z alusalem, ale byłby szczęśliwszy.Zawsze twierdzę, że nie tylko długość, ale jakość życia też ma znaczenie.Kubusiu, przepraszam, że nie mogłam ci pomóc :cry:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon wrz 24, 2012 16:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Potrzebuje RADY! od Taizu i wszystkich doświadczonych w sprawie!
Jakiś czas temu pisałam, że Morela [ok.12] miała lekko podwyższoną
kreatyninię - 1.818 mg/dl [1.000 - 1.800].
Urea -57.601 mg/dl. [25.000 - 70.000]

ALT - *7.349U L L [20.000-107.000]
AST - 9.736 L [6.000-44.000]
AST/ALT - 1.325

Jonogramu nie było, bo dopiero potem przeczytałam wątek... :?
Inne wyniki mieszczące sie w normach.
Tak było w marcu, a wylądowałyśmy u weta bo kicia miała [i ma] lekki łupież i byle jaką sierść.
Oczywiście renal [jadła bez problemu], ipakitine, które też jadła. Niestety jadł renal z upodobaniem również drugi kot, co pokonało mnie finansowo. Wróciliśmy do normalnego jedzenia - mieszanka RC + surowa wołowina. Żadnych puszek bo koty oba odmówiły jedzenie jakichkolwiek. Czasem w desperacji i z braku czasu usiłowałam dać jakąś, ale wspólnie nie dały rady zjeść jednej dziennie :roll:

Na poprzedni tydzień jest tak:
17/09/2012 14:27: Badania laboratoryjne
Opis badań laboratoryjnych:

Wykonano morfologię krwi.
Laboratorium:
MCV(ŚOK): 51,10
MCH(ŚMH): 15,00
MCHC(ŚSH): 29,40
Erytrocyty: 9,71 mln/mm3
Hematokryt: 49,60 %
Hemoglobina: 14,60 g/dl
Leukocyty: 12,20 tys./mm3
Trombocyty: 44,00 tys./mm3
Eozynofile: 36,40 %
Limfocyty: 57,90 %
Monocyty: 5,70 %

Wykonano biochemię krwi.
Białko całkowite: 7,40 g/dl
Fosfor: 3,78 mg/dl [3.000-6.800]
Glukoza: 178,00 mg/dl
Kreatynina: 2,09 mg/dl [
Mocznik: 83,01 mg/dl
Potas: 2,65 mg/dl [4.100-5.600]
Sód: 408,00 mg/dl [143.000-156.500]

Zakresy takie same, moge wstawić też, ale tak dostałam na kompa, wiec kopiuję. Morfologia w porządku wg wetek i tak też wyglądają wyniki.
Niski potas i podwyższony sód to ponoć nie przyczyna, a skutek uszkodzonych nerek i jako takie nie mają wpływu - czytaj: są obrazem tylko.
Zalecenia - renal + ipakitine ew. chitofos, ktory wychodzi o połowę taniej, ale który musza mi ściągnąć z hurtowni. Że w tej sytuacji, przy niskim fosforze, alusal nie jest potrzebny , wydedukowałam.

Albo zastępczo taka dieta:
Oto dieta:
0.11 kg wątróbki
2 duże jajka gotowane na twardo
2 szklanki gotowanego białego ryżu
łyżeczka oliwy z oliwek
preparat z mikroelementami i tauryną
szczypta sody oczyszczonej

kot o masie 2- 2,5 kg powinien zjadać ok 110g karmy/dzień
3-3,5 kg powinien zjadać ok 220g karmy/dzień
4,5-5 kg powinien zjadać ok 300g karmy/dzień

Wątróbka drobiowa.
Jest to odpowiedź dr Neski na wysłane do niej pytanie moich wetek.
Poszłam dziś dopytać czy koniecznie wątróbka - tak, ma najmniej białka. Czy serca nie? - nie, to mięsień, ma dużo białka. Diata powinna być na stałe.
Właściwie to chciałam się kłócić, że wątroba i do tego z kurczaków faszerowanych antybiotykami,na stałe 8O ?... Ale zamknęłam sie jak sie dowiedziałam, że to zalecenia dr Neski.

Morela nie brała nigdy do buzi wątróbki po obróbce, nawet w puszkach, a już z ryżem ... jajkiem...Obydwa nie tolerują jajek w żadnej postaci. Więc spróbować mogę tylko z wątróbka surową. Ale czy mogę to zamrozić? POza tym jeśli zapach oliwy się przebije to sama będę mogła sobie to zjeść [a nie zjem bo jestem wege..]- nikt inny nie ruszy.

Próbować tej diety??? Czy macie jakieś inne pomysły? Oczywiście przeczytałam wątek, ale nie jestem w stanie zapamiętać co przy jakich parametrach .. :oops: Podobno to nie jest tragedia i przy pilnowaniu diety może sie cofnąć, ale diata musi być potem nadal.
A na dziś kocica wygląda jak wyglądała - je, pije, sika, kupa i zachowuje sie jak zawsze. Podejrzenie - stres spowodowany pojawieniem sie intruza Migdała ok. 1,5 roku temu. Jak intruza traktuje go nadal.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon wrz 24, 2012 19:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Nie jestem ekspertem w kwestii wyników, ale wydaje mi się, że kot jest co najmniej niedopity (wysoki poziom RBC). I zupełnie dziwne są wyniki eozynofili - o ile nie pomyliłaś się o miejsce po przecinku. Taki wysoki poziom eozynofili sugeruje inwazję pasożytów, norma to 2-12%. Jeśli kot jest odwodniony, to oznacza, że inne wyniki są nieco zawyżone
Co do diety, to post przed Tobą jest wpis osoby, która straciła zaprzyjaźnionego kota, bo weci zamorzyli go renalem :(

Jak kot nie chce jeść karmy dietetycznej, to powinien jeść jakąkolwiek i to jest warunek nr 2 przeżycia, przy czym nr 1 to dostarczanie mu płynów. Moje wątróbki surowej w ogóle nie ruszają, a obrobiona termicznie powoduje rozwolnienie - z jajkiem i olejem nie nadążyłabym sprzątać kuwety, o ile w ogóle zechciałyby ruszyć.
Nie wiem, ile w tym zaleceniu dla Ciebie jest dr Neski, a ile Twoich wetek, przepis na karmę jest z podręcznika weterynarii

taizu

Post » Pon wrz 24, 2012 19:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących

A robiłaś jej jakieś badania poza krwią?

Takie minimum to badanie moczu (ciężar właściwy i stosunek białka do kreatyniny dużo mówią o kondycji nerek) oraz porządne USG u specjalisty.
Mój Maurycy przy podwyższonej kreatyninie (2,1 mg/dl) już rok temu miał zalecaną karmę nerkową plus lespewet albo ipakitine (miałam sobie wybrać co chcę mu dawać).
I co? I nic.
Zrobiliśmy badanie moczu - bo nasz były wet na to nie wpadł :roll: (nerki ok, ale za to wyszły kryształy) i USG u doktora Marcińskiego - z nerkami nic się nie dzieje.
Na deser zmieniliśmy weta i regularnie kontrolujemy nerki, robiąc badania krwi i jeszcze częściej badania moczu.
Bo to niestety wygląda tak jakby coś powoli zaczynało sie dziać :(
Ale zamiast panikować, pilnuję, żeby Maurycy dużo pił i żeby jadł głównie mokrą karmę.
Oczywiście je karmę bytową plus surowe mięso.
Cały czas ma kreatyninę w górnej granicy normy, albo przekroczoną (w moim wątku na końcu drugiego postu jest zestawienie wszystkich jego badań krwi).

Karma nerkowa jest dla kotów w zaawansowanej chorobie.
Połączenie ipakitine (wiąże fosfor) i karmy renal (z obniżonym poziomem fosforu) jest chyba jednak przesadą, zwłaszcza, ze Morelka ma ładny fosfor.
Wątróbka mnie zaskoczyła, bo żaden kot nie powinien jej jeść codziennie. Ale się nie znam.
Mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy coś sensownego Ci doradzi.
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Pon wrz 24, 2012 19:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Morelowa, ja się za bardzo nie znam, ale czemu wnioskujesz, że ipakitine/chitofos jest potrzebny a alusal nie? One są wszystkie na to samo (wyłapywanie fosforu), więc albo któryś z nich jest potrzebny albo żaden, tak mi się wydaje.

Rookie

Post » Pon wrz 24, 2012 19:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Czytałam (w ulotce :mrgreen: ) że ipakitine oprócz wchłaniania fosforu jeszcze coś czyni. Ale czy na pewno?

taizu

Post » Pon wrz 24, 2012 20:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Hm, w sumie zajrzałam i rzeczywiście jest napisane w ulotce, że w Ipakitine:
węglan wapnia pomaga wiązać w przewodzie pokarmowym fosfor
chitosan wiąże toksyny mocznicowe produkowane w przez bakterie jelitowe

Wcześniej tego drugiego nie zauważyłam.
W każdym razie chodziło mi o to, żeby dokładnie sprawdzać co ma do czego służyć i czy jest w danej sytuacji potrzebne.

Rookie

Post » Pon wrz 24, 2012 20:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Problem w tym, że mój Ipakitine ani niczego, co z nią miało kontakt - nie ruszał :evil:

taizu

Post » Pon wrz 24, 2012 20:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Moja była wetka też mi mówiła, że oprócz obniżania fosforu ipakitine w jakiś cudowny sposób działa na nerki (chyba jakieś czary mary, bo jak dopytywałam o konkrety to nie bardzo wiedziała co powiedzieć).
Obecna wetka już mówi, że głównym zadaniem ipakitine jest obniżanie fosforu i nie powinno się tego podawać bez sprawdzenia poziomu fosforu we krwi.

taizu pisze:Problem w tym, że mój Ipakitine ani niczego, co z nią miało kontakt - nie ruszał :evil:

A moja kotka jadła wszystko z ipakitine :mrgreen:
Jadła też ze smakiem karmę renal.
I umarła ze świetnymi wynikami nerkowymi :cry:

Przede wszystkim trzeba kota diagnozować.
I nie pozwolić leczyć na przewlekłą niewydolność nerek kota ze zdrowymi nerkami!
Bo dla części wetów podniesiona kreatynina oznacza pnn i zamiast szukać przyczyny podniesionej kreatyniny zalecają renal+ipakitine :twisted:
Obrazek

Revontulet

Post » Pon wrz 24, 2012 20:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Rookie pisze:W każdym razie chodziło mi o to, żeby dokładnie sprawdzać co ma do czego służyć i czy jest w danej sytuacji potrzebne.

I właśnie o to chodzi :ok:
Obrazek

Revontulet

[poprzednia][następna]