Potrzebuje RADY! od Taizu i wszystkich doświadczonych w sprawie!
Jakiś czas temu pisałam, że Morela [ok.12] miała lekko podwyższoną
kreatyninię - 1.818 mg/dl [1.000 - 1.800].
Urea -57.601 mg/dl. [25.000 - 70.000] ALT - *7.349U L L [20.000-107.000]
AST - 9.736 L [6.000-44.000]
AST/ALT - 1.325
Jonogramu nie było, bo dopiero potem przeczytałam wątek...
Inne wyniki mieszczące sie w normach.
Tak było w marcu, a wylądowałyśmy u weta bo kicia miała [i ma] lekki łupież i byle jaką sierść.
Oczywiście renal [jadła bez problemu], ipakitine, które też jadła. Niestety jadł renal z upodobaniem również drugi kot, co pokonało mnie finansowo. Wróciliśmy do normalnego jedzenia - mieszanka RC + surowa wołowina. Żadnych puszek bo koty oba odmówiły jedzenie jakichkolwiek. Czasem w desperacji i z braku czasu usiłowałam dać jakąś, ale wspólnie nie dały rady zjeść jednej dziennie
Na poprzedni tydzień jest tak:
17/09/2012 14:27: Badania laboratoryjne
Opis badań laboratoryjnych:
Wykonano morfologię krwi.
Laboratorium:
MCV(ŚOK): 51,10
MCH(ŚMH): 15,00
MCHC(ŚSH): 29,40
Erytrocyty: 9,71 mln/mm3
Hematokryt: 49,60 %
Hemoglobina: 14,60 g/dl
Leukocyty: 12,20 tys./mm3
Trombocyty: 44,00 tys./mm3
Eozynofile: 36,40 %
Limfocyty: 57,90 %
Monocyty: 5,70 %
Wykonano biochemię krwi.
Białko całkowite: 7,40 g/dl
Fosfor: 3,78 mg/dl [3.000-6.800]
Glukoza: 178,00 mg/dl
Kreatynina: 2,09 mg/dl [
Mocznik: 83,01 mg/dl
Potas: 2,65 mg/dl [4.100-5.600]
Sód: 408,00 mg/dl [143.000-156.500]
Zakresy takie same, moge wstawić też, ale tak dostałam na kompa, wiec kopiuję. Morfologia w porządku wg wetek i tak też wyglądają wyniki.
Niski potas i podwyższony sód to ponoć nie przyczyna, a skutek uszkodzonych nerek i jako takie nie mają wpływu - czytaj: są obrazem tylko.
Zalecenia - renal + ipakitine ew. chitofos, ktory wychodzi o połowę taniej, ale który musza mi ściągnąć z hurtowni. Że w tej sytuacji, przy niskim fosforze, alusal nie jest potrzebny , wydedukowałam.
Albo zastępczo taka dieta:
Oto dieta:
0.11 kg wątróbki
2 duże jajka gotowane na twardo
2 szklanki gotowanego białego ryżu
łyżeczka oliwy z oliwek
preparat z mikroelementami i tauryną
szczypta sody oczyszczonej
kot o masie 2- 2,5 kg powinien zjadać ok 110g karmy/dzień
3-3,5 kg powinien zjadać ok 220g karmy/dzień
4,5-5 kg powinien zjadać ok 300g karmy/dzień Wątróbka drobiowa.
Jest to odpowiedź dr Neski na wysłane do niej pytanie moich wetek.
Poszłam dziś dopytać czy koniecznie wątróbka - tak, ma najmniej białka. Czy serca nie? - nie, to mięsień, ma dużo białka. Diata powinna być na stałe.
Właściwie to chciałam się kłócić, że wątroba i do tego z kurczaków faszerowanych antybiotykami,na stałe

?... Ale zamknęłam sie jak sie dowiedziałam, że to zalecenia dr Neski.
Morela nie brała nigdy do buzi wątróbki po obróbce, nawet w puszkach, a już z ryżem ... jajkiem...Obydwa nie tolerują jajek w żadnej postaci. Więc spróbować mogę tylko z wątróbka surową. Ale czy mogę to zamrozić? POza tym jeśli zapach oliwy się przebije to sama będę mogła sobie to zjeść [a nie zjem bo jestem wege..]- nikt inny nie ruszy.
Próbować tej diety??? Czy macie jakieś inne pomysły? Oczywiście przeczytałam wątek, ale nie jestem w stanie zapamiętać co przy jakich parametrach ..

Podobno to nie jest tragedia i przy pilnowaniu diety może sie cofnąć, ale diata musi być potem nadal.
A na dziś kocica wygląda jak wyglądała - je, pije, sika, kupa i zachowuje sie jak zawsze. Podejrzenie - stres spowodowany pojawieniem sie intruza Migdała ok. 1,5 roku temu. Jak intruza traktuje go nadal.