Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 20, 2012 13:55 Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

Czy ktoś, kto ma doświadczenie z kocimi porodami mógłby mi na priv odpowiedzieć na kilka pytań i udzielić rad?
Będę bardzo wdzięczny!

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Czw wrz 20, 2012 15:55 Re: Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

Idź na podforum hodowlane - tutaj rzadko mamy do czynienia z porodami. Na szczęście, bo i tak za dużo kociego nieszczęścia na ulicach polskich miast i wiosek.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw wrz 20, 2012 16:14 Re: Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

rzadko mamy do czynienia z porodami. Na szczęście, bo i tak za dużo kociego nieszczęścia na ulicach polskich miast i wiosek

Wiem o tym.

Na forum jestem nowy, ale sporo już tutaj przeczytałem i dowiedziałem się.
Niemniej jednak potrzebuję teraz pomocy w konkretnej sytuacji, która ma miejsce.

Dla jasności - ciąża kotki nie była planowana i nie ja jestem jej sprawcą.
I przede wszystkim: kotka zostanie wysterylizowana, ale o to też chciałbym się dopytać.

mapi_

Post » Czw wrz 20, 2012 16:17 Re: Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

Chodzi o to, że o ile ze sterylizacją (nawet aborcyjną) możemy pomóc/doradzić, to niestety nie mamy - w odróżnieniu od hodowców praktyki w odbieraniu porodów etc.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw wrz 20, 2012 16:19 Re: Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

Rozumiem.

Myślę jednak, że i tutaj jest ktoś, komu zdarzyło się przygarnąć ciężarną kotkę i nie zdążyć ze sterylką.

mapi_

Post » Czw wrz 20, 2012 17:05 Re: Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

mapi skoro kotka jeszcze nie urodzila to warto zrobic aborcje sterylizacyjna. Wiem, ze nie jest to fajna decyzja ale jak juz "biegasz" po forum to wiesz jak wiele jest kociakow, ktore nie maja domow, jak trudno znalezc domy tym ,ktore juz sa na swiecie...

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Czw wrz 20, 2012 17:32 Re: Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

Ja te argumenty znam i podzielam.
Jednakże na sterylkę aborcyjną jest już raczej za późno.

Dlatego bardzo proszę, aby ktoś, kto ma już doświadczenie z rodzącą kotką (najlepiej półdziką), odezwał się do mnie na priv.
Nie chciałbym tutaj roztrząsać publicznie moich problemów i wątpliwości, ponieważ zauważyłem, że często wywołuje to zbyt duże emocje na forum.
A jako nowy forumowicz nie chciałbym zaczynać od kłótni albo zbyt mocnych słów.

mapi_

Post » Czw wrz 20, 2012 17:56 Re: Poród "ogrodowej" kotki - prośba o radę.

mapi_ pisze:Ja te argumenty znam i podzielam.
Jednakże na sterylkę aborcyjną jest już raczej za późno.

na sterylke aborcyjna jest za pozno tylko wtedy jak kotka urodzi.

ponad 20 lat temu, gdy nie bylo swiadomosci bezdomnosci kotow, a o sterylizacji nie mowil nikt mialam kotke, troche dzika. Rodzila dwa razy za kazdym razem mimo zrobienie jej "gniazda" rodzila u mnie w lozku pod koldra ... Bezproblemowo. Generalnie kotki same radzą sobie swietnie z porodem.
Przy pierwszym porodzie udalo mi sie znalezc domy choc bylo to bardzo rozciagniete w czasie. Drugi miot oprocz jednego koteczka zostal uspiony :( pamietam to do dzisiaj ....

Dzisiaj nie zastanawialbym sie, w Twojej sytuacji oddalabym kotke na sterylizacje aborcyjne bo wiem, ze jest mniejsze zlo. Poprostu.

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06