Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor chuligan :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 19, 2012 21:57 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Po przeczytaniu takiego artykułu wszędzie widzę robaki :strach:
W Stanach dirofilarioza jest chyba często spotykana. Kiedyś regularnie oglądałam na animal planet policję dla zwierząt- większość psów, która trafia do lekarza z interwencji jest tam testowana na robaczycę serca. Robiony jest test płytkowy. Pasożyty widoczne są też we krwi oglądanej pod mikroskopem (ale to chyba tylko w zaawansownej chorobie). Leczenie jest bardzo toksyczne- zaawansowanej dirofilariozy w przypadku psów słabych zazwyczaj nawet nie próbują leczyć, bo psa moga zabić leki.
Nigdy nie widziałam, żeby testowali też koty.

dorota13 pisze:Nicienie tłucze się dłużej niż zwykłe pasożyty. 3 dni mogły nie wystarczyć aby wytłuc robale.
Ja u Lalusia miałam 2 tury z powtórkami po 14 dniach.

Badanie jest konkretnie na pasożyty płucne.
Ogólne na pasożyty robi większość lecznic.
Ogólne robiliśmy w Warszawie na Białobrzeskiej, próbki na pasożyty płucne lecznica wysyłała do Ideexu.

I myślę, że to badanie warto zrobić :D
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Czw wrz 20, 2012 6:57 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Mało pradopodobne żeby Maurycy był zarażony nicieniem dirofilaria immitis.
Moje koty które identycznie kaszlały jak w filmikach wstawionych przez Revontulet miały toxocarozę, nasze rodzime nicienie które wędrują po organach wewnętrznych.
Dobrze skrótowo opisane są w tym artykule: http://www.zoonozy.pl/choroby-odzwierzece/6-toksokaroza

Revontulet pisze:Napisz proszę jakimi wg Ciebie środkami powinien być odrobaczony Maurycy?

Jeśli Maurycy ma wędrujących gości to odrobaczanie co miesiąc strongholdem jest zupełnie nieskuteczne bo preparat bije wyłącznie dorosłe osobniki w przewodzie pokarmowym. Panacur również jest za słaby.

Tak jak pisała dorota13
dorota13 pisze:Nicienie tłucze się dłużej niż zwykłe pasożyty. 3 dni mogły nie wystarczyć aby wytłuc robale.
Ja u Lalusia miałam 2 tury z powtórkami po 14 dniach.

U nas podawanie dwukrotne było niewystarczające...
Dopiero trzykrotne w odstępach co 2,5 tyg oczywiście połączone z dezynfekcją całego mieszkania ze szczególnym naciskiem na kuwety, legowiska, miski, zabawki itd.
Pierwsza seria: aniprazol (trzy dni), aniprazol (trzy dni), milbemax, druga seria: milbemax
i teraz nas czeka trzecia seria, chyba zrobimy milbemaxem lub znów aniprazolem i milbemaxem.
Wcześniejsze odrobaczanie Broszki różnymi innymi preparatami (m.in. profenderem) było zupełnie nieskuteczne mimo powtórki po 2 tyg.
Niestety niezbędne jest jednoczesne odrobaczenie wszystkich kotów i innych zwierząt w domu - najlepiej również ludzi.

W ogóle zaciekawilo mnie to że u wszystkich opisanych tu kotów z astmą diagnozę postawił ten sam wet :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw wrz 20, 2012 7:14 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Revontulet pisze:O właśnie, zaskakujące dla mnie było to, że kaszel nie ma żadnego związku z wysiłkiem fizycznym.
Atak pojawia się tylko i wyłącznie podczas wypoczynku, drzemki czy po przebudzeniu.

napisze odnosnie człowieka bo moja mama ma astme i tak jak piszesz - ataki duszności ma zazwyczaj dopiero jak się położy, odpocznie-wtedy jest najgorzej. Nadczynność oskrzeli moich dzieci też wychodzi jak juz się położą do łóżek.

Lila84

Od: Pon lip 02, 2012 14:52

Post » Czw wrz 20, 2012 7:23 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Broszka pisze:W ogóle zaciekawilo mnie to że u wszystkich opisanych tu kotów z astmą diagnozę postawił ten sam wet :roll:

Być może dlatego, że specjalizuje się w kardiologii i chorobach dróg oddechowych, i głównie tego rodzaju pacjenci do niego trafiają, zwykle na konsultacje.
W przypadku Klakiera diagnozę postawiła nasza "codzienna" wetka, a ten wet jedynie ją potwierdził.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Czw wrz 20, 2012 10:24 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Dowiadywałam się o to badanie na pasożyty płucne.
Ponoć jest wiarygodne, zatem zbieram teraz kupy i dla świętego spokoju
zrobimy to badanie. Mam nadzieję, że wyjdą robaki :oops: Bo jednak wolę
pasożyty od astmy...
Eh, gdyby Maurycy zwymiotował robakami byłoby łatwiej.
A tak w tej chwili absolutnie nie zdecyduję się na kolejne odrobaczanie kota
bez pewności, że rzeczywiście jest zarobaczony :roll:

A tymczasem Maurycy ma kontynuowane leczenie pod kątem astmy i w 100%
stosujemy się do zaleceń specjalisty od serca i dróg odechowych.

Bazyliszkowa pisze:
Broszka pisze:W ogóle zaciekawilo mnie to że u wszystkich opisanych tu kotów z astmą diagnozę postawił ten sam wet :roll:

Być może dlatego, że specjalizuje się w kardiologii i chorobach dróg oddechowych, i głównie tego rodzaju pacjenci do niego trafiają, zwykle na konsultacje.
W przypadku Klakiera diagnozę postawiła nasza "codzienna" wetka, a ten wet jedynie ją potwierdził.

My do doktora Niziołka też poszliśmy na konsultację- bo jak nie do niego to do kogo?
To chyba najlepszy specjalista w tej dziedzinie.
I chyba każdy (nie tylko z warszawy) w takiej sytuacji właśnie u niego szuka pomocy :?
Obrazek

Revontulet

Post » Czw wrz 20, 2012 10:30 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Revontulet pisze:Dowiadywałam się o to badanie na pasożyty płucne.
Ponoć jest wiarygodne, zatem zbieram teraz kupy i dla świętego spokoju
zrobimy to badanie. Mam nadzieję, że wyjdą robaki :oops: Bo jednak wolę
pasożyty od astmy...

No to życzę wam robali :twisted:
Gdzie będziesz robić badanie? W ideexie?

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Czw wrz 20, 2012 10:43 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Próbkę zawiozę do Vetcardii, a oni wysyłają do Ideexu.
Dziękujemy za miłe życzenia :mrgreen:
Obrazek

Revontulet

Post » Czw wrz 20, 2012 11:29 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

A ja nie życzę robali - mogły poczynić b.duże spustoszenia w organach wewn. a pozbycie się ich jest też bardzo trudne i obciążające.
I tak źle i tak niedobrze :(

ale kciuki za Maurycego potrzymam :ok: :ok: :ok: :mrgreen:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw wrz 20, 2012 17:04 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Broszka pisze:...
W ogóle zaciekawilo mnie to że u wszystkich opisanych tu kotów z astmą diagnozę postawił ten sam wet :roll:

U mnie była postawiona już wcześniej tu, w Poznaniu.
Gluś po ataku wylądował w szpitalu. Oprócz kaszlu miał powiększone węzły i wodę w płucach (wszystko to poszło błyskiem).Robale ostatecznie wykluczono, za to pojawiły się podejrzenia o serce na podstawie EKG). I było na dwoje babka wróżyła: albo kardiomiopatia przerostowa,albo astma. Potem jeszcze (też w Poznaniu) miał robione echo serca.
W rezultacie (historię pomijam) zdiagnozowano astmę.
Do Niziołka trafiłam już pełną dokumentacją, 3 zdjęciami, ekg, echem, badaniem krwi, moczu i takimi tam.
nie miał co robić z Glusiem. Tylko potwierdził poprzednią diagnozę.
A trafiłam tam dlatego, że (sam lekarz mi doradził) być może uda się nie pakować w kota piguł/zastrzyków sterydowych. Tu "we wziewach" nikt nie "siedzi".
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw wrz 20, 2012 20:54 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Broszka pisze:A ja nie życzę robali - mogły poczynić b.duże spustoszenia w organach wewn. a pozbycie się ich jest też bardzo trudne i obciążające.
I tak źle i tak niedobrze :(

ale kciuki za Maurycego potrzymam :ok: :ok: :ok: :mrgreen:

Eh, w sumie faktycznie nie wiadomo co gorsze :(
Liczę po prostu na trafną diagnozę i prawidłowe leczenie.

Maurycy w tej chwili pięknie łyka zalecone tabletki.
Jak na razie miał jeden raz kaszel. Tak naprawdę to nie można tego kaszlem nazwać:
spał w transporterze i nagle z niego wyskoczył, jak zwykle wyciagnął szyję do przodu i wykonał jeden bardzo gwałtowny wydech. Nie było nawet żadnej chrypki.

zabers z Glusiem byłaś u Niziołka w Poznaniu, czy na odległość go konsultowałaś?
Nawet nie potrafię sobie wyobrazić ile nerwów Cię kosztował atak zakończony wizytą w szpitalu. Biedny Gluś i biedny zabers.
Dużo zdrówka dla Glusia :ok:

Hmm, Maurycjusz też często ma powiększone węzły chłonne :roll:

Maurycy dziękuje za kciuki i pozdrawia wszystkie kotki kaszlące i te nie kaszlące oraz wszystkie ciocie :

Obrazek
Obrazek

Revontulet

Post » Czw wrz 20, 2012 22:27 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Revontulet pisze:...

zabers z Glusiem byłaś u Niziołka w Poznaniu, czy na odległość go konsultowałaś?
...

W Poznaniu.
Teraz chodzę do niego na kontrolę jak jest w Poznaniu.

(równolegle Gluś jest pod opieką poznańskiego weta)
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pt wrz 21, 2012 7:06 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Oj.. Maurycy się popisuje? Ja nie umiem zrobić zdjeć Migdałowi jak na najwyższej półce drapaka goni swój ogon, bo zwykle jest zbyt ciemno w tym miejscu.
A w sumie Maurycy jakoś inaczej sie zachowuje, czy tylko jak kaszle - tzn widać, że choruje tak na codzien?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt wrz 21, 2012 17:08 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

morelowa pisze:A w sumie Maurycy jakoś inaczej sie zachowuje, czy tylko jak kaszle - tzn widać, że choruje tak na codzien?

Maurcy dosyć często siada skulony z pochyloną głową. Wygląda jakby coś go bolało i kiedyś troche panikowałam z tego powodu :oops:
Ale wetka kiedyś tam wymacała go i stwierdziła, że wszytko ok- widocznie ten typ tak ma :mrgreen:
Poza chwilowym kaszlem nie widać po nim, że jest chory. To normalny wesoły kot, ładnie siusia i kupka, ma apetyt (DUŻY apetyt :twisted: ) i błyszczącą miękką sierść. Czasem oko mu łzawi- może to pozostałość po kocim katarze, a może na tle alergicznym...ale ogólnie to okaz zdrowia :mrgreen:
Obrazek

Revontulet

Post » Nie wrz 23, 2012 8:15 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Już nikt do nas nie zagląda :(
Nikt nie ma doświadczenia z astmą? Albo z robakami?

Niedzielnie pozdrawiamy :D
Obrazek
Obrazek

Revontulet

Post » Nie wrz 23, 2012 9:45 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy ma astmę czy może jednak robale?

Ładnie wyglądacie :D

Zaglądają, zaglądają, tylko średnio, tzn wcale, się nie znają na kociej medycynie :oops: I na szczęście, jak na razie [tfu, tfu..] doświadczenia nie mają takoż.
Ciepłymi myślami się dzielą natomiast :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

[poprzednia][następna]