Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob wrz 15, 2012 8:11 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej dziewczyny,
mały update ode mnie i Bibera.

Od tygodnia podaję mu Levemir 2j rano + 2j wieczorem.
Pre zazwyczaj waha się w okolicach 350-370.
Oba kotony wsuwają Animondę aż im się uszy trzęsą.

Niestety od dwóch dni mam wrażenie, że coś się dzieje z Biberem - wyniki tego nie pokazały dotąd, dziś będę robiła badanie co 3h (o ile pozwoli, bo przy dzisijeszym pre -364 zrobił taką awanturę, że już nie wiedziałam co robić, potem na mnie nafuczał, czego nigdy dotąd nie zrobił i poszedł pod łózko...). Co się dzieje: przede wszystkim płacze w nocy okrutnie. Dziś budził mnie co godzinę. Ja jestem na skraju wyczerpania przez to niespanie już... :( Co ciekawe, zwykle płakał tylko o jedzenie, dziś za którymś razem nie chciał jeść, ale uspokoił się... jak zaczęłam go głaskać i przytulać i rozmruczał się niemożliwie. Sikanie - sika b. dużo, głównie na podłogę w łazience, potrafi zasikać całą... Nie żeby łazienka była duża, ale jest to ładne jezioro. No i chowa się pod łóżko, zrzuca rzeczy, rzuca się na żaluzje... Nie wiem, czy to po prostu gorszy dzień, bo pewnie i człowiek chory miewa gorsze dni, czy może być coś innego.

Macie jakiś pomysł...? Ile j przy takim pre podajecie swoim kotom?
Ja mam momentami wrażenie, że on b. szybko przyswaja tę insulinę i ona po ok. 6h przestaje na niego działać...
Zbadam to dziś, jak zezwoli.

Dzięki i pozdrowienia,
A.

AniaKam

Od: Wto sie 14, 2012 23:04

Post » Sob wrz 15, 2012 9:04 Re: Wątek cukrzycowy VII

Pusiasta to jest nie-cukrzyk. Testy nam odradzono - ponoć mają wąski zakres i bywają zawodne. Odradził nam specjalista-dermatolog. No nie wiem. Ponoć to co można zbadać to "białe mięso" albo "ryby" no a to nam faktycznie nic nie da. Pusiasta np nie może tuńczyka, a łososia i owszem. Póki co mogę ją spróbować potrzymać tydzień na chudym mięsie, zobaczymy, co będzie. No i pojedziemy na badania, ale to już z dwiema dziewczynami, a to jest grubsza operacja logistyczna:)

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Sob wrz 15, 2012 13:49 Re: Wątek cukrzycowy VII

Zmierzylam cukier 6h po - 264, bez szału... (pre 364)
To by mogło wyjasniać, czemu kot w nocy szaleje - jeśli podaję mu 2j o 19:30, to może ok 3:00 ten cukier już znacznie wzrasta po prostu?

Dziewczyny, co myślicie? Czy powinnam zwiększyć dawkę?
A.

AniaKam

Post » Sob wrz 15, 2012 15:00 Re: Wątek cukrzycowy VII

AniuKam, zaczekaj, co Ci poradzi Kociara. Bez Jej zgody nie zwiększaj dawki.

Według mnie zachowanie Twojego kotka jest niepokojące, jakby coś mu dolegało (poza cukrzycą). To siusianie jest podejrzane... Może właśnie potrzebne są jakieś badania?

Ile dajesz Animondy i co ile godzin? (Mój Carreras obecnie dostaje przy PRE 50 g, +3 (czyli za trzy godziny) 50 g i +5,5 znów 50 g. Używam karmnika.)

EDIT; zamiast 50 g napisałam 150 g. Poprawiłam.
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Sob wrz 15, 2012 15:29 Re: Wątek cukrzycowy VII

Właśnie dziś o tym pomyślałam... że może to coś jeszcze poza cukrzycą?
Teraz jest spokojny, leży sobie rozmruczany, pewnie dopiero znów wieczorem/nocą się zacznie.
Biber niegdyś chorował na pęcherz/nerki,ale od lutego tego roku był spokój, ładnie, bez problemów sikał.
Brał amitryptyline też i to mu chyba w miarę pomagało, poza oczywiście doraźnie nospą itp...

Jeśli chodzi o jedzenie, to zazwyczaj rano dostają ok. 200g na dwóch (Pumer dojada raczej suche), potem po moim powrocie z pracy (18-19) znów ok. 200g i tyle samo w nocy jak mnie budzi... Myślę, że wychodzi to 1.5 puszki dziennie, czasem może 2. Planuje również ten karmnik, ale to dopiero po kolejnej wypłacie, z poprzedniej poszły wizyty weta, insulina, jedzenie nowe (jednak niestety 2x droższe), piasek itp, lacznie ok. 800zł... :roll:

Nie zwiększam nic na razie - nie chcę mu zrobić krzywdy, po prostu głośno się zastanawiam.
Mam wrażenie, że weta nie mam co pytać, bo to raczej ja jemu sugeruję rozwiązania, niż on mi :(

A.

AniaKam

Post » Sob wrz 15, 2012 15:42 Re: Wątek cukrzycowy VII

Aniu, u mnie sprawdza się ten karmnik: http://allegro.pl/automatyczny-karmnik- ... 76931.html
Można go nastawić nawet na pół godziny.
Natomiast ten : http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... mate/31458
u mnie się nie sprawdził. Można go nastawić najmniej na 4 godziny.

Tak, ja też odczułam, ile kosztuje leczenie kota cukrzycowego...
Obrazek

Carreras

Post » Sob wrz 15, 2012 19:53 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej Kochane Dziewczyny,

jestem wprawdzie, ale w wątku będę na razie w dalszym ciągu nieobecna. W każdej chwili, gdy mam wolny czas, pracuję nad tekstami dla kotów cukrzycowych. Opracowanie jednego tematu lub jego uzupełnienie trwa czasem 2-3 dni.

Spójrzcie proszę na wstępne rezultaty: viewtopic.php?f=36&t=143958
Na pewno przydałaby się stylistyczna korekta tekstów. Zaczyna mi się wszystko mieszać w głowie :oops: Czasem czytam zdanie i wydaje mi się ono poprawne. Po kolejnym przeczytaniu potykam się o styl, ale nie jestem zawsze pewna, jak to poprawić. Czy ktoś jest chętny, żeby mi pomóc w usuwaniu usterek stylistycznych i interpunkcyjnych?

Cieszę się, że tak dobrze sobie radzicie. Małgosiu, Toffee ma bardzo ładne wyniki. Nie podobają mi się jednak wyniki Carreras. Wskazują prawdopodobnie na typową kontrregulację. Zwiększanie dawki jedynie na podstawie PRE jest poważnym błędem.

Pozrdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob wrz 15, 2012 20:08 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witaj Tinko! :)
Wiesz, ja mierzę wyniki między PRE, ale w ostatnim czasie zbytnio nie różniły się od PRE. Kociara sprawuje nad nami stałą opiekę. Po kilka razy dziennie zasypuję Ją pytaniami, aż dziw, że Ona to wytrzymuje... Jestem Jej bardzo wdzięczna. :)

Zauważyłam dziwną dla mnie rzecz. Gdy 7. sierpnia Kociara zaleciła nam zmianę żywienia, tj. przejście z animondowo-kurczakowej diety na wyłącznie animondową, po raz pierwszy wyniki zaczęły spadać. Potem dieta animondowa przesłała działać, że tak powiem, i wyniki poszybowały do góry. Od dwóch dni podaję Miamora Delikatną Przekąskę i dziś był spadek. Ranne PRE 469, popołudniowe 355. Nie bardzo rozumiem, o co tu chodzi z tym jedzeniem…
Obrazek

Carreras

Post » Sob wrz 15, 2012 20:11 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinka,
ja mogę się podjąć poprawek stylistyczno-językowych, jesli będziesz chciała.

Czy masz jakiś pomysł co może się dziać z moim Biberem? Pisałam 2 posty powyżej, kompletnie nie wiem co robić :-/

A.

AniaKam

Post » Sob wrz 15, 2012 20:15 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witam,

"Kociara", chciałam Ci bardzo podziękować za odpowiedź, wsparcie i wszystkie rady.
Dzisiaj byłam u swojej vetki (tego dra z Gagarina nie znam) z Rufusem i uczyłam się robienia zastrzyków. Rufinek niestety znowu schudł. Waży 4,4 kg.
Koszmarem okazało się szukanie apteki, która posiadałaby na stanie insulinę Lantus. Insulinówki też kupiłam chyba ciut inne niż ta, którą dała mi vetka (różnica polega tylko na długości igły ja dostałam z 13mm, a kupiłam takie z 8mm, reszta jest taka sama na 40U). Mam nadzieję, że to nie jest problem, bo innych w ogóle nie było.

Jutro będzie nasz pierwszy dzień z insuliną. Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam, Mrygotka

mrygotka

Od: Czw lip 06, 2006 23:08

Post » Sob wrz 15, 2012 20:19 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mrygotko, trzymam kciuki.
Ja Lantusa nie znalazłam (takiego w ampułkach), w ostatniej aptece w końcu się rozpłakałam już ze zmęczenia i z bezsilności i farmaceuta... dał mi Levemir bez recepty. Tzn doniosłam ją kilka dni później, ale grunt, że kociak dostał insuline.

Co do strzykawek - do Lantusa cjhyba tak jak i do Levemiru powinny to być U100.
Pozdrowienia,
A.

AniaKam

Post » Sob wrz 15, 2012 20:24 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dzięki Aniu za chęć pomocy. Super!!!

Zrób koniecznie kompleksowe badania moczu, ale sam pasek nie wystrarczy. Koniecznie potrzebne jest sprawdzenie osadu pod mikroskopem i badanie bakteriologiczne. Gdy lab znajdzie w moczu bakterie, to koniecznie musi zrobić antybiogram. Jeśli mocz w domu pobierzesz bardzo sterylnie, to prawdopodobieństwo kontaminacji jest niewielkie.

Pa Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Sob wrz 15, 2012 20:31 Re: Wątek cukrzycowy VII

OK, zrobimy zatem badania moczu na początek. Dzięki Tinka.

A jeśli chodzi o korekty - potrzebowałabym pliki w wordzie, może zgadamy się jakoś na priv, wysłałabyś mi to na maila.

Pozdrowienia,
A.

AniaKam

Post » Sob wrz 15, 2012 20:37 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej mrygotka,

przepraszam z góry za reprymendę, ale używanie insulinówek U 40 do insuliny 100 to przecież istny obłęd. Jak możesz w takim przypadku precyzyjnie odmierzyć dawkę insuliny?

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Tinka07

Post » Sob wrz 15, 2012 20:44 Re: Wątek cukrzycowy VII

Taką mi kazała kupić vetka, więc taką kupiłam. Kociowi mam dawać tylko 1 kreseczkę.
Ja jestem w temacie cukrzycy i insulinówek całkiem jeszcze jak widzisz zielona, więc nie miałam pojęcia, że coś jest nie tak.
Przepraszam, a jak mam zasugerować vetce, że powinny być inne insulinówki? Ja przecież sama nie ustalę ile Rufi powinien dostawać insuliny.

mrygotka

Od: Czw lip 06, 2006 23:08

[poprzednia][następna]