» Czw wrz 13, 2012 18:23
Wątek cukrzycowy VII
Witam Was serdecznie i chciałam poprosić o pomoc.
Nie wiem, czy powinnam otworzyć nowy wątek, czy pisać dalej tutaj, więc jeśli nieprawidłowo utworzyłam temat, to wybaczcie.
Niedawno dowiedziałam się, że mój Rufus ma cukrzycę. Prawdę mówiąc jestem przerażona i nie wiem co powinnam robić. Weterynarz definitywnie twierdzi, że powinien dostawać insulinę. Ja boję się, że to tylko pogorszy sprawę. Może stwierdzicie, że nie jestem zbyt mądra, że tak mówię, ale może nie ma konieczności podawania insuliny. Czytałam, że nie zawsze jest konieczna, a oprócz tego, że mocno schudł (zawsze był tłuściutki) i zaczął dużo pić i siusiać (teraz już trochę lepiej odkąd jest na diecie) oraz jest lekko osłabiony. Proszę poradźcie mi co mam robić. Niestety, nie ma zaufania ani do lekarzy, ani do weterynarzy. Poniżej wypełniłam przygotowaną przez Was ankietę.
Kot czy kotka? - KOT
Jak się nazywa?- RUFUS
Ile ma lat? - 11 LAT
Ile waży - 4,9 KG
Za gruby /za chudy? - TERAZ CHYBA AKURAT
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - POD KONIEC LIPCA BR.
Jak jest kontrolowana choroba? - PÓKI CO - SAMA DIETA
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - DZISIAJ MIERZYŁAM PO RAZ PIERWSZY - 259 MG/DL
Jeśli tak, to jakim? - ACCU-CHEK ACTIVE
Jaką podajesz insulinę? - NA RAZIE NIE PODAJĘ
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - MA BYĆ PODAWANA EW. LUDZKA, RAZ DZIENNIE,
Aktualny poziom glukozy we krwi? - PIERWSZE BADANIE CUKRU LABORATORYJNE - 360,9 MG/DL
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - DOSTAWAŁ KILKA RAZY KILKA MIESIĘCY TEMU
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - NIE
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - LEKKA, ALE NA DIECIE CHYBA SIĘ ZMNIEJSZYŁA
Jaką podajesz karmę? - ANIMONDA INTEGRA PROTECT DIABETES
Mniej więcej ile? - OK. 2-3 TACKI DZIENNIE
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? -
Inne choroby? - KAMIEŃ NAZĘBNY, OK. ROK WCZEŚNIEJ JEDEN ZĄB MU SAM WYPADŁ; WYLIZYWANIE BRZUSZKA (TERAZ BRZUSZEK JEST CAŁKIEM GOŁY) I NÓŻEK, DRAPANIE OKOLIC USZU I OCZU
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - NIE
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - WYNIKI SPRZED ROZPOCZĘCIA DIETY: KREW:AST - 191,6 U/L (NORMA <55); ALT - 224,2 U/L (NORMA<90); GLUKOZA 360,9 MG/DL (NORMA 56-124); FRUKTOZAMINA - 537,2 UMOL/L (NORMA<340); ERYTROCYTY - 11,85 MLN/MM3 (NORMA 5-10); MCV - 34,9 FL (NORMA 40-55); MCH - 11,8 PG (NORMA 13-17); LEUKOCYTY - 5,13 TYS/MM3 (NORMA 6-11); MOCZ: GLUKOZA - >2000 MG/DL (NORMA NEG.); KETONY - 40 MG/DL (NORMA NEG.); POZOSTAŁE PARAMETRY W NORMIE
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? CIEMNY, BARDZIEJ TWARDY NIŻ MIĘKKI
Opisz swój problem:
CZY KONIECZNE JEST PODAWANIE INSULINY, MOŻE TRZUSTKA DOJDZIE DO SIEBIE NA SAMEJ DIECIE, MOŻE TO WINA SAMYCH STERYDÓW I MINIE CUKRZYCA SAMA, A JEŚLI ZACZNĘ PODAWAĆ INSULINĘ, TO JUŻ ZAWSZE BĘDĘ MUSIAŁA MU JĄ PODAWAĆ, RUFUS TO STRASZNY NERWUS, MARTWIĘ SIĘ, ŻE SAMO PODAWANIE MU ZASTRZYKÓW I SPRAWDZANIE MU CUKRU, WIZYTY U LEKARZA BARDZIEJ GO WYKOŃCZĄ NIŻ CUKRZYCA STABILIZOWANA PRZEZ DIETĘ.
Serdecznie proszę o poradę od osób, które mają w tym temacie jakieś doświadczenie. Pozdrawiam, Mrygotka