Tygodniowe kocię poturbowane przez psa

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon wrz 03, 2012 12:06 Tygodniowe kocię poturbowane przez psa

Witajcie, moja kotka okociła się ponad tydzień temu, małe powoli otwierają oczka i są zdrowe. Dzisiaj wydarzyła się tragedia... Z samego rana mój owczarek niemiecki (suka) otworzył sobie drzwi, wlazł do domu i zabrał jednego kociaka z legowiska. Wszystko działo się kiedy spałam w swoim pokoju, na szczęście sąsiadka szybko zareagowała i zawołała mnie... Zabrałam małego i pobiegłam do weterynarza (na szczęście na mojej ulicy jest gabinet). Myślałam, że mały od razu zostanie uśpiony, ale lekarz powiedział, że na brzuszku (tam gdzie jest pępowina) zrobiła mu się przepuklina. Coś pogrzebał, założył szew na brzuszku i na boku gdzie miał mała rankę i kazał dać go kotce. Tak zrobiłam, ale maleństwo od tamtej pory tylko popłakuje, nie chce jeść kiedy przystawiam go do sutka i robi się coraz zimniejszy... Nie wiem, co mam robić... Tylko chodzę z kąta w kąt i płaczę z tej bezsilności :cry: Czy jest cokolwiek, co mogę zrobić? Czy po prostu zostawić go z mamą i rodzeństwem i czekać, aż się rozstrzygnie...?

Na pewno zapytacie o psa, więc uprzedzę pytania. Taka sytuacja nigdy wcześniej nie miała miejsca. Pies jest wychowywany z kotami, nigdy nie zrobił żadnemu krzywdy... Do domu też nigdy nie wchodzi, nie mówiąc już o otwieraniu sobie drzwi...Nie wiem, co chciał zrobić z kotkiem... Trzymał go tylko w zębach, a jak krzyknęłam od razu położył na ziemi...

lucyw

Od: Pon wrz 03, 2012 11:55

Post » Pon wrz 03, 2012 14:22 Re: Tygodniowe kocię poturbowane przez psa

Odpowiadasz za kocie urodzone w Twoim domu - kotka może czuje zapach lecznicy i nie dba o kocię. Albo ją zastąp albo uśpij kocię, pozwolenie na powolną agonię jest okrutne :( . Czy możesz skonsultować się z innym weterynarzem?

Natomiast pytanie, jakie chcę zadać, to takie, dlaczego w ogóle kocięta urodziły się Twojej domowej kotce? Chcesz je zatrzymać? Kotów jest o wiele za dużo w stosunku do możliwości zapewnienia im domów, więc tutaj wszyscy robią co mogą, żeby narodzin uniknąć, i to u domowych kotek i u wolnożyjących.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon wrz 03, 2012 14:55 Re: Tygodniowe kocię poturbowane przez psa

Kociątko może mieć wewnętrzne problemy myślę że źle wet ocenił sytuację :cry:
a ciepłota jego cialka świadczy o tym że maluch pewnie odchodzi.
pomyśl o eutanazji ,lub konkretnym ratowaniu ,jezeli jeszcze jest szansa :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20