Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sie 31, 2012 21:54 Re: Wątek cukrzycowy VII

Po PoN Toffee ma modelowe kupki. Dopiero po tej mokrej coś nie za bardzo wylazło.

Aniu, nie wiem o chodzi. Obserwuję. Dobrej nocy, dziewczyny.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pt sie 31, 2012 22:20 Re: Wątek cukrzycowy VII

U nas z tych bezzbożowych najlepiej wchodzi Applaws. Właśnie otworzyłam paczkę i Pusiasta zwariowała ze szczęścia. No niestety, nie wytrzymałam tego kocnertu:)

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pt sie 31, 2012 22:57 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej dziewczyny.
No chwile to potrwalo, nim mi sie udalo zmienic insuline i sprawy maja sie tak.

Poprosilam weta pierwszego o zmiane, tzn delikatnie zapytalam, czy mozliwe aby canisulina nie dzialala. Byl raczej poirytowany moja insynuacja, wiec uznalam, ze czas na zmiane :-/ Nowy wet na poczatek zaproponowal jeszcze zwiekszenie canisuliny, ale jako ze nic to nie dalo, przeszlismy na Levemir. Biber dostaje go dopiero trzeci dzień, z czego w środę 1j wieczorem, w czw 1j wieczorem, a dzis 1j rano i 1j wieczorem. Wiem, ze dosc dziwnie te wieczory itd, ale mam akurat fatalny tydzien i jestem prawie non stop poza domem az do niedzieli i wolalam mu dac na noc, zeby widziec co sie ew. dzieje. W pon mam urlop i bede mu badac krew co 2-3h i zobaczymy.

Natomiast mam znow kilka laickich pytan...

1. czy powinnam nadal uzywac strzykawki u-40?
2. czy stezenie jednostki jest takie samo jak w canisulinie?
3. czy levemir tez powinno sie podawac 2x dziennie?
4. jakie dawki podajecie kotom - ile j/kg?

Czy macie jeszcze jakies porady/uwagi...?

Obserwuję go i na razie tak - po 1j na wieczor nie bylo roznicy specjalnej, choc wczoraj rano byl jakby spokojniejszy, rozmruczany. Ale dzis podalam 1j rano i wrocilam do domu o 22 i pierwszy raz od tygodni nie mialam zasikanej calej lazienki, nie bylo tez wymiotow [ostatnio bywaly]. Chlopak b. glodny, no ale ma prawo. Ciekawam, czy bedzie pobudka o 4 dzis.

Z gory dzieki za rady
pozdrowienia,
A

AniaKam

Od: Wto sie 14, 2012 23:04

Post » Sob wrz 01, 2012 9:13 Re: Wątek cukrzycowy VII

AniuKam, dobrze, że jesteś! :)
Przeczytaj, proszę, to, co dziewczyny radziły Set na poprzednich stronach wątku. Tam są wszystkie potrzebne Ci informacje. :)
No i napisz, jakie masz wartości pomiarów cukru.
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Sob wrz 01, 2012 9:38 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witajcie,
Może trochę zaczynam panikować, ale potrzebuję trochę wiedzy. Jak wiecie Filip od końca stycznia jest bez insuliny. Mierzymy cukier raz w tygodniu i jak do tej pory wszystko wyglądało pięknie. Ale ostatni miesiąc mamy tendencję wzrostową. Dzisiaj 128. To nie jest jeszcze zły wynik, chyba.? Ale zastanawiam się jak dalej postępować. Czy zwiększyć częstotliwość pomiarów? Jaki wynik będzie wskazaniem do powrotu do insuliny? Dodam, że po 10-tym września mamy badania kontrolne i pewnie wynik fruktozaminy będzie informacją rzetelniejszą ale czy do końca?
Acha, i jeszcze jedno. Wciąż mam w lodówce insulinę. Data ważności na fiolce- 07.2013. To oczywiście ta sama której używałam. Czy w razie czego ona wciąż będzie się nadawała, czy raczej kupić świeżą.
Mam nadzieję, że to wszystko pytania na wyrost, ale wdzięczna będę za Wasze wskazówki.
Pozdrawiam.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Sob wrz 01, 2012 10:02 Re: Wątek cukrzycowy VII

Nie obrazilam sie, nie mam w zwyczaju 8)

Troche moje pomiary sie zmienily. Okazalo sie, ze nasz glukometr, kiedy ma za mlo krwi, zaniza wyniki. I te bardzo niskie byly niewlasciwe. Na szczescie moze. szkoda mi bylo kota kluc dwa razy, a nie zawsze leci duza kropla. Tak wiec calkowicie poprawne ostatnie pomiary:
31.08.2012
PRE 10.30 - 463 - 1 u
+ 3 h - 96
+6 h - 261
+10 h - 260
+11.5 h - 413
w nocy
PRE 22.00 - 413 - 1u
+ 2,5 - 193
+ 7,5 - 318
+ 11.5 - 453

Wydaje sie, ze kluczowe sa 2 - 3 ostatnie godziny cyklu, w ktorych wartosci mocno rosna. Kot nie dostaje wtedy jedzenia, wiec moze trzeba zwiekszyc dawke? Bo wydaje sie, ze insulina juz wtedy nie dziala.

set

Od: Wto wrz 24, 2002 10:43

Post » Sob wrz 01, 2012 11:15 Re: Wątek cukrzycowy VII

set pisze: Okazalo sie, ze nasz glukometr, kiedy ma za mlo krwi, zaniza wyniki. I te bardzo niskie byly niewlasciwe.

Set, to ci napisałam na początku. Ja się tak samo nabierałam na mój pierwszy glukometr. Jakiego używasz? Ja przerobiłam chyba ze cztery modele i np optium xido ma tak, że nie da odczytu, jeśli ilość krwi nie była wystarczająca. Od razu mi się wydawało, że takie jazdy są po prostu niemożliwe, w ciągu godziny od 40 do 400.

sheridan

Post » Sob wrz 01, 2012 14:12 Re: Wątek cukrzycowy VII

Wiśniak pisze:Ale ostatni miesiąc mamy tendencję wzrostową. Dzisiaj 128. To nie jest jeszcze zły wynik, chyba.? Czy zwiększyć częstotliwość pomiarów? Wciąż mam w lodówce insulinę. Data ważności na fiolce- 07.2013.
Witaj ! Pojedyncze wyniki o niczym nie świadczą. Wynik 128 mg jest do przyjęcia. Badanie fruktozaminy pokaże średni poziom cukru w ostatnich 2 tygodniach. Jeśli obawiasz się, że coś się niedobrego dzieje się, zrób więcej pomiarów w różnych godzinach albo zwyczajnie krzywą cukru.
Insulina nierozpoczęta przechowywana w lodówce jest ważna do terminu ważności podanej na opakowaniu. Ja insulinę Levemir trzymam cały cały czas w lodówce w temp. 2-8 stopni C i wykorzystuję do ostatniej kropelki. Wkład jest poza lodówką tylko na czas nabierania insuliny.Matylda dostaje teraz 0,63-0,75U więc insulina starcza mi na ponad 5-6 m-cy.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Sob wrz 01, 2012 14:37 Re: Wątek cukrzycowy VII

set pisze:Trochę moje pomiary się zmieniły. Okazało się, ze nasz glukometr, kiedy ma za mało krwi, zaniża wyniki.
w nocy
PRE 22.00 - 413 - 1u
+ 2,5 - 193
+ 7,5 - 318
+ 11.5 - 453
Wydaje sie, ze kluczowe sa 2 - 3 ostatnie godziny cyklu, w ktorych wartosci mocno rosna. Kot nie dostaje wtedy jedzenia, wiec moze trzeba zwiekszyc dawke?
Jeśli mogę doradzić.
Dawka początkowa jak i wszelkie zmiany w dawkach muszą mieć czas na zakorzenienie się w organizmie kota. Dawki początkowej nie rusza nawet przez 2 tygodnie. Często wtedy robi się krzywe cukru, a na pewno pomiary PRE.
Teraz podajesz 1U. Spadek z 413 mg na 193 mg w ciągu 2,5 h jest zastanawiający. Tak nie pracuje Lantus. To charakterystyczny wynik dla caninsuline, kiedy jest za mała dawka.
Nie ufam małym glukometrom szczególnie typu paluszki albo zasysającym mało krwi, bo wykazują niedobrą tendencję: im mniejsza kropla krwi tym mniej dokładny wynik. Czy masz możliwość pożyczyć inny glukometr i przekonać jakie będą poziomy. ? Ja używam od początku accu chek active. Kiedy cały pasek nie zostanie pokryty krwią, niestety nakłuwam ucho ponownie i wyniki różnią się aż 50-80 mg.
Set ! Mam prośbę podawaj więcej danych o kocie i Twoich zamierzeniach. No właśnie: jaki masz glukometr ?, czy badasz mocz paskami ? jak często i ile je Twój kot ? Jeszcze tego nie wiem.
Dieta jest bardzo ważna przy cukrzycy nie tylko kociej ale i ludzkiej.
Myślę że Carreras miałby coś do powiedzenia na ten temat.

Dziewczyny ! W dzienniczku Matyldy jest już założony arkusz wyników Toffee"go. Dzienniczek nadesłany mi przez Małgosię jest tak fantastyczny i dokładny, że postanowiłam go nie zmieniać tylko wkleiłam do netu. Naprawdę może służyć jako wzór dzienniczka w WORD"ie. SUPER

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Sob wrz 01, 2012 17:27 Re: Wątek cukrzycowy VII

Glukometr mam chyba w miare ok - iXell. Na razie daje tak, jak mi radzilyscie - po 1 u rano i wieczorem, co 12h. W zalaczonym dzienniczku widzialam wieksze dawki - po 2, po 2 i 1,5, a pozniej dopiero zmniejszenie dawki. Moze tak powinnam zrobic?

Kot je teraz wylacznie puszki miesne i troche miesa kurczaka czy wolowine. Ale ilosci bardzo minimalne. Daje mu po podaniu, po 2,5 - 3 h, po 6 h.

Moczu nie badam - mam w domu 2 inne koty, wszystkie korzystaja z jednej kuwety. Zeby zbadac mu mocz, zamykam go na pol dnia w oddzielnym pomieszczeniu, ale nie chce go teraz dodatkowo stresowac.

Moje glowne zmartwienie teraz, to czy nie daje mu zbyt malej dawki. Boli go nerka, wyniki kreatyniny ma juz poza norma i martwie sie, ze szybko dolacza sie nerki. Zastanawiam sie nad 1,5, moze bedzie dluzej dzialac?

set

Post » Sob wrz 01, 2012 17:48 Re: Wątek cukrzycowy VII

set pisze:Glukometr mam chyba w miare ok - iXell. Na razie daje tak, jak mi radzilyscie - po 1 u rano i wieczorem, co 12h. W zalaczonym dzienniczku widzialam wieksze dawki - po 2, po 2 i 1,5, a pozniej dopiero zmniejszenie dawki. Moze tak powinnam zrobic?

Kot je teraz wylacznie puszki miesne i troche miesa kurczaka czy wolowine. Ale ilosci bardzo minimalne. Daje mu po podaniu, po 2,5 - 3 h, po 6 h.

Moczu nie badam - mam w domu 2 inne koty, wszystkie korzystaja z jednej kuwety. Zeby zbadac mu mocz, zamykam go na pol dnia w oddzielnym pomieszczeniu, ale nie chce go teraz dodatkowo stresowac.

Moje glowne zmartwienie teraz, to czy nie daje mu zbyt malej dawki. Boli go nerka, wyniki kreatyniny ma juz poza norma i martwie sie, ze szybko dolacza sie nerki. Zastanawiam sie nad 1,5, moze bedzie dluzej dzialac?

nie zmieniaj dawki. zmien glukometr. myslenie o zwiekszeniu dawki po to żeby dłużej dzialała nieprawidlowe, czas taki sam a spowoduje katastroficzne spadki. nie rób tego - jesli mozna doradzic...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Sob wrz 01, 2012 17:56 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tak sie tylko zastanawiam, bo w tym dzienniczku widzialam dawki po 2u.

set

Post » Sob wrz 01, 2012 19:46 Re: Wątek cukrzycowy VII

Po długim milczeniu na forum chciałam sie na nowo przywitać, niestety w wątku cukrzycowym. Dzisiaj odebrałem wyniki badań krwi mojej Marysi, no i niestety dostaliśmy jednoznaczna diagnozę - cukrzyca. Badania krwi zrobiłam, bo zauważyłam ze Marys wiecej sika i pije jak smok, więc zbadalysmy siki, wynik: glukoza na trzy plusy (bez podania wartości).
Na razie w temacie cukrzycy jestem zielona jak szczypiorek na wiosnę :oops: ale przebijam sie przez wątek, za który baaaardzo dziękuje, jest kopalnia wiedzy!
Muszę sie jeszcze oswoić z diagnoza, na razie jestem przerażona. Musimy na nowo ustalić porządek dnia mój, Marysi, pozostałych kotow i domowników....

Ale zeby sie tu przedstawić, uzupelnie ankietę:

Kot czy kotka? - kotka
Jak się nazywa?- Marysia
Ile ma lat? - 8-9, mniej wiecej... Ludzie nie pozbywają sie zwierzakow z metryczka
Ile waży?- ok. 6,5kg :oops:
Za gruby /za chudy? - za gruby....
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - dziś
Jak jest kontrolowana choroba? - nie jest, dopiero zaczynamy drogę
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - nie, muszę go najpierw kupić, jak już będę wiedziała jaki polecacie
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? - nie podaje, jeszcze nie wiem ile i jaka, ile razy dziennie itd.
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? - Wynik z wczorajszego pobrania: 384,7 (przy normie: 56-124), zbadana glukometrem z żyły w momencie pobrania: 377
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - suche: Purina ProPlan Delicate, mam w domu alergika na kurczaka i pszenicę; mokre: animonda, almo nature, miamor i in.- bez kurczaka, znów-alergia pokarmowa innego kota
Mniej więcej ile? - lyzeczka, ok 25g. mokrego rano i wieczorem, plus suche bez ograniczeń - dla wszystkich bez ograniczeń
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - jeszcze nie wiem
Inne choroby? - rozwalona wątroba, kotka kiedyś glodowala, nie wiemy ile, ale została uratowana w stanie skrajnego wyczerpania, no i mamy problem z zębami, konsultowalysmy sie już z doktor Jodkowska, mamy na pewno usunąć zlamanego kla do konca roku, to tez nasz spadek po poprzednim "właścicielu", który niestety znecal sie nad Marysia, i przy okazji usunąć kamień. Kolejnym problemem Marysi jest jej psychika, niestety co jakiś czas musimy sie uspokajac (homeopatycznie), bo Marysia nie bardzo radzi sobie z nerwami, jest agresywna, tez autoagresywna, nerwowa i bywa biedna, ale behawiorystka nauczyła nas jak postępować z Marysia i jak rozwiązywać jej konflikty z innymi kotami.
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - teraz homeopatia na uspokojenie i stany lekowe
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - glukoza: 384,7 mg/dl(norma 56-124), fruktozamina 583,9 umol/l (norma poniżej <340), pozostałe wyniki właściwie w normie, odrobine podwyższone erytrocyty: 12,08 mln/mm3 przy normie 5,0-10,0; hemoglobina 15,3g/dl (norma 9,0-15,0); hematokryt 47,4%, przy normie 28-45, MCV, MCH, MCHC, plytki krwi w normie, no i leukocyty odrobine poniżej normy: 5,36 tys/mm3 (norma: 6,0-11,0)
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? Raczej rzadkie i jasne kupy
Opisz swój problem: teraz nasz problem głownie polega na nauczaniu sie choroby, poprawieniu wyników krwi Marysi, no i zorganizowaniu sie tak, zeby Marysia jadła tak jak musi, a zeby reszta Kotow mogła nie zmieniać swoich przyzwyczajeń....

Mam nadzieje, ze szybko sie oswoimy z choroba i nauczymy sie z nią w miarę normalnie funkcjonować.
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Sob wrz 01, 2012 20:02 Re: Wątek cukrzycowy VII

Emanka, poczytaj posty powyżej, dziewczyny właśnie radziły nowej koleżance i informacje z początku wątku.
W największym skrócie:
1. insulina levemir albo lantus i żadna inna, jeżeli vet będzie ci wciskał caninsulinę i nie da się przekonać - niestety będziesz musiała zmienić weta. Tylko te insuliny sprawdzają się u kotów.

2. Glukometr - ja polecam opitium xido, polecony mi na tym wątku. Potrzeba bardzo niewielkiej kropelki, co w przypadku kociego ucha jest bardzo ważne, dwa nie przekłamuje wyników, bo daje odczyt tylko wtedy, kiedy jest wystarczająca ilość krwi (inne glukometry niestety podają wynik, mimo że materiału było za mało, oczywiście wraz z praktyką przychodzi umiejętność rozróżniania wystarczającej ilości). Musisz nauczyć się robić pomary, bo będziesz musiała to robić kilka razy dziennie; zawsze przed pomiarem, ale także w ciągu dnia, żeby wiedzieć, co się dzieje.

3. Kotu cukrzycowy - bez względu na to, co powie ci vet - musi być na diecie wysoko białkowej i możliwie całkowicie bezwęglowodanowej. Większość mokrych karm nawalona jest węglowodanami, dotyczy to także wszystkiego pod nazwą diabetic. Czyli - kot powinien dostawać wyłącznie karmę morką i to specjalnie dobraną (nie każdą) Wymieniłaś dobre marki, ale te marki mają różne linie. Animoda von feinsten albo von carny, miamor delikatna przekąska i wszystko, co się nazywa filety (jest to czyste mięso jakości niemal ludzkiego jedzenia bez żadnych dodatków). Małgorzata cytowała dla set gdzieś tu mój post z linkami do polecanego żarcia.

sheridan

Post » Sob wrz 01, 2012 20:34 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras, dzieki.
Przeczytałam i dostałam zawału po prostu, dobrze, że ja mu dawałam po 1 jednostce na u-40, a nie pokusiłam się o więcej, bo to wychodzi 2.5j w przeliczeniu na u-100!!! Teraz nie będę spała, tylko go będę pilnowała dziś, bo w takim razie w ciągu dnia podałam mu 5j!!!! :cry: :evil: :roll:

Przepraszam, ale cisną mi się na usta niecenzuralne słowa - weterynarze nie wiedzą jak widzę nic, że nie wspomne o tym, że farmaceuta w aptece polecił mi u-40 do levemiru. ....

:-/

A.

AniaKam

Od: Wto sie 14, 2012 23:04

[poprzednia][następna]