Po długim milczeniu na forum chciałam sie na nowo przywitać, niestety w wątku cukrzycowym. Dzisiaj odebrałem wyniki badań krwi mojej Marysi, no i niestety dostaliśmy jednoznaczna diagnozę - cukrzyca. Badania krwi zrobiłam, bo zauważyłam ze Marys wiecej sika i pije jak smok, więc zbadalysmy siki, wynik: glukoza na trzy plusy (bez podania wartości).
Na razie w temacie cukrzycy jestem zielona jak szczypiorek na wiosnę

ale przebijam sie przez wątek, za który baaaardzo dziękuje, jest kopalnia wiedzy!
Muszę sie jeszcze oswoić z diagnoza, na razie jestem przerażona. Musimy na nowo ustalić porządek dnia mój, Marysi, pozostałych kotow i domowników....
Ale zeby sie tu przedstawić, uzupelnie ankietę:
Kot czy kotka? - kotka
Jak się nazywa?- Marysia
Ile ma lat? - 8-9, mniej wiecej... Ludzie nie pozbywają sie zwierzakow z metryczka
Ile waży?- ok. 6,5kg
Za gruby /za chudy? - za gruby....
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - dziś
Jak jest kontrolowana choroba? - nie jest, dopiero zaczynamy drogę
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - nie, muszę go najpierw kupić, jak już będę wiedziała jaki polecacie
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? - nie podaje, jeszcze nie wiem ile i jaka, ile razy dziennie itd.
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? - Wynik z wczorajszego pobrania: 384,7 (przy normie: 56-124), zbadana glukometrem z żyły w momencie pobrania: 377
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - suche: Purina ProPlan Delicate, mam w domu alergika na kurczaka i pszenicę; mokre: animonda, almo nature, miamor i in.- bez kurczaka, znów-alergia pokarmowa innego kota
Mniej więcej ile? - lyzeczka, ok 25g. mokrego rano i wieczorem, plus suche bez ograniczeń - dla wszystkich bez ograniczeń
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - jeszcze nie wiem
Inne choroby? - rozwalona wątroba, kotka kiedyś glodowala, nie wiemy ile, ale została uratowana w stanie skrajnego wyczerpania, no i mamy problem z zębami, konsultowalysmy sie już z doktor Jodkowska, mamy na pewno usunąć zlamanego kla do konca roku, to tez nasz spadek po poprzednim "właścicielu", który niestety znecal sie nad Marysia, i przy okazji usunąć kamień. Kolejnym problemem Marysi jest jej psychika, niestety co jakiś czas musimy sie uspokajac (homeopatycznie), bo Marysia nie bardzo radzi sobie z nerwami, jest agresywna, tez autoagresywna, nerwowa i bywa biedna, ale behawiorystka nauczyła nas jak postępować z Marysia i jak rozwiązywać jej konflikty z innymi kotami.
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - teraz homeopatia na uspokojenie i stany lekowe
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - glukoza: 384,7 mg/dl(norma 56-124), fruktozamina 583,9 umol/l (norma poniżej <340), pozostałe wyniki właściwie w normie, odrobine podwyższone erytrocyty: 12,08 mln/mm3 przy normie 5,0-10,0; hemoglobina 15,3g/dl (norma 9,0-15,0); hematokryt 47,4%, przy normie 28-45, MCV, MCH, MCHC, plytki krwi w normie, no i leukocyty odrobine poniżej normy: 5,36 tys/mm3 (norma: 6,0-11,0)
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? Raczej rzadkie i jasne kupy
Opisz swój problem: teraz nasz problem głownie polega na nauczaniu sie choroby, poprawieniu wyników krwi Marysi, no i zorganizowaniu sie tak, zeby Marysia jadła tak jak musi, a zeby reszta Kotow mogła nie zmieniać swoich przyzwyczajeń....
Mam nadzieje, ze szybko sie oswoimy z choroba i nauczymy sie z nią w miarę normalnie funkcjonować.