Szukałam, szukałam.. i znalazłam :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw sie 30, 2012 12:37 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

lena89 pisze:
dorcia44 pisze:lena89 a jakie ty chcesz mieć konkrety ze schronu?a kto tam ma czas zająć się tym jednym jedynym biedakiem?
konkrety będa jak pojedziesz ,zobaczysz ...ew. weźmiesz do domu.

Na pochodzenie informacje, na co jest chory i jakie są szanse na jego wyleczenie. Wydaje mi sie, ze to kluczowe wiadomości, które chciałoby sie uzyskać przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji.
Pojadę na pewno, nawet jesteśmy już umówione, tylko chciałam wcześniej zasięgnąć jeszcze opinii innych osób na temat takich maleństw.

No i bardzo dobrze :ok:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt sie 31, 2012 7:12 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Jeszcze czysto techniczne pytanie do osób z Warszawy :)
Możecie polecić jakiś stacjonarny sklep zoologiczny, najlepiej ile okolicy Śródmieścia ew na linii metra?
Pomału chciałabym myśleć nad kompletowabiem nowej wyprawki, a ze stacjonarnych sklepów Nam tylko Kakadu, w którym wybór jest niezbyt duży, a ceny chyba całkiem wysokie.. A są rzeczy (np. transporterek), które chciałabym dokładnie obejrzeć przed zakupem (czy ewentualnym zamówieniem online)

lena89

Od: Nie sie 26, 2012 8:50

Post » Pt sie 31, 2012 9:07 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Jeżeli nie masz samochodu, lepsza od transporterka jest torba transportowa.Transporterek trzymam w piwnicy, oczywiście używam go, kiedy koty jadą samochodem do swojego domku.Mogę Ci jeszcze coś doradzić z własnego doświadczenia.Sprawdza się kuweta przesiewowa, używam grubego żwirku drewnianego( rozsypującego się).Zużyty żwirek przelatuje przez dziury,zdejmuję sitko, to, co na spodzie wysypuję do WC, spłukuję wodą i nakładam sito z czystym żwirkiem.Oszczędność czasu.Kupę niestety trzeba wyjąć łopatką.
http://animalia.pl/produkt,5914,savic-k ... 10-cm.html
Dobrze byłoby kupić drapak.Z tym jest problem, bo często koty nie chcą z niego korzystać.Bohun dostał taki i wszystkie koty go lubią, nie drapią mi już mebli.Żałuję, że nie pojawił się wcześniej zanim zdążyły mi poszarpać kanapę.Taki sam był w lecznicy i też koty z niego korzystały.Nie jest strasznie drogi, warto wydać na niego pieniądze.
http://animalia.pl/produkt,3609,52,trix ... 65-cm.html
Zawsze miałam koszyk jako legowisko, koty lubią wiklinę, też polecam.Miseczki radzę wybierać takie dość płaskie i szerokie, kotom przeszkadza, kiedy zahaczają wibryskami o brzegi misek.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt sie 31, 2012 10:45 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Z wyprawa jako taka powinnam dobie poradzić, bardziej chodzi mi o to, czy zna ktoś dobrze zaopatrzony sklep stacjonarny w Warszawie ;)

lena89

Post » Pt sie 31, 2012 11:48 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Tutaj wszyscy już dawno się przekonali, że duuużo taniej jest zamawiać wszystko w sklepach internetowych, serio ;)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pt sie 31, 2012 16:03 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Lena,
Do Kakadu warto iść na rekonesans z miarką i notesem, a potem kupić to, co Ci się spodobało, np w Animalii.
Co do kota - jedynaka, popieram w przypadku kota o zdefiniowanej osobowości, a więc raczej dorosłego, który na tymczasie ujawnił takie predyspozycje.
Jakiś czas temu koleżanka zaadoptowała kocie maleństwo ze schroniska i po trzech dniach niańczenia i wysłuchiwania żałosnego pomiaukiwania wróciła do tegoż schroniska po drugą sierotkę z tego samego miotu. Wykarmiła obie sierotki (na początku pipetką co dwie godziny przez całą dobę) w poczuciu dobrze spełnianej powinności niani, nie niepokojona między karmieniami miauczeniem. Teraz ma dwa cudowne, bardzo zżyte ze sobą i wszystkimi domownikami zwierzaki...
Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Bargata

Od: Pt maja 15, 2009 15:21

Post » Pt sie 31, 2012 20:34 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Pewnie macie rację :) Liczyłam, że są jakieś niesieciowe sklepy zoologiczne, które może mają bardziej atrakcyjne ceny ;)

lena89

Post » Pt sie 31, 2012 20:48 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

a ja przypominam BEZO...
Obrazek

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pt sie 31, 2012 21:18 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

J.D. pisze:a ja przypominam BEZO...
Obrazek

Piękny jest :kotek:
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Pt sie 31, 2012 21:34 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

horacy 7 pisze:
Obrazek

Piękny jest :kotek:

fakt....tylko nie przepada za innymi kotami...tzn.niektóre toleruje a niektóre wywołują u niego złość :roll: dlatego często siedzi w łazience bo tylko tam może być sam...
generalnie nie potrzebuje kociego towarzystwa do zabawy...lubi wyglądać przez okno,lubi jeść dobre jedzonko i lubi towarzystwo człowieka....choc rozlazłą kluchą nie jest 8) całkiem sprawnie i szybko porusza się na kalekiej łapeczce...ma też swoje zdanie na "tematy różne" czyli ma swoje humorki :wink:

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pt sie 31, 2012 22:18 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Obrazek

Dziękuję, pamiętam o nim, chociaż póki co skłaniam się chyba ku adopcji trochę mniejszego kotka.. ale zobaczymy, co z tego wyjdzie, być może okaże się, że przy konfrontacji z maluchami nie mam szans ;)

lena89

Post » Sob wrz 01, 2012 12:25 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Ach, to jeszcze nie wybrany? Nie zaglądałam przez kilka dni, więc straciłam wątek. Ale jakoś tak byłam przekonana, że jednak weźmiesz tego od Never.

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Sob wrz 01, 2012 12:34 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

A co do sklepów zoologicznych - mam wrażenie, że w Warszawie KAKADU opanowały rynek i są też najlepiej ze stacjonarnych zaopatrzone. Tak w zasadzie to nie za bardzo widziałam jakieś inne, poza takimi zupełnie małymi i z ograniczonym asortymentem. Też kupuję na animalii (mają duży wybór i jest z nimi łatwy kontakt mailowy) albo w zooplusie (ale to już konkretne rzeczy trzeba chcieć i mieć sporo cierpliwości).
Np. żwirek Best Cat fioletowe opakowanie (duże granulki) w Kakadu 10 l kosztuje 58 zł, w animalii 37 zł, a w zooplusie teraz jest promocja i 20 l za 59 zł (normalnie 69 zł). Duże przebicie jest też na karmach puszkowych i saszetkowych.

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Sob wrz 01, 2012 14:20 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

ja też mam na wydaniu kawalerów ,ale uważam że pierwszeństwo ma maluch ze schronu ,tam ma nikłe szanse na życie :cry:
a naszym domowym krzywda się nie dzieje :wink:
:ok:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob wrz 01, 2012 15:55 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Dzisiaj widziałam tego maluszka ze schroniska.. Wydaje się, że jest jeszcze mniejszy niż 1,5 miesiąca :(
Strasznie trudna decyzja, bo to maleństwo, które mieści się człowiekowi w dłoni. Jak sobie z takim szkrabem poradzić?

lena89

[poprzednia][następna]