Moderator: Moderatorzy
Witaj Set !set pisze:Plan mam taki: rano jade do weta i prosze o insuline levemir (przeczytalam, ze lantus moze szczypac). Zaczynam od malej dawki, mierze co 2 godziny glukometrem poziomy i po kilku dniach zwiekszam dawke. Mysle, ze lepiej zaczac od mniejszej dawki i zwiekszac?
set pisze:Cukier okolo 500, fruktozamina okolo 700. Waga 7 kg.
Male dawki, zeby nie zaczac od za duzej.
Jeszcze jedno pytanie - jak czesto dawac jedzenie przy mierzeniu krzywej cukrowej?
Wet kaze mi rozcienczac insuline, czy to konieczne?
set pisze: Po 2 godzinach cukier spadla z 477 do 95, no ale to jeszcze nic nie znaczy.
Ten spadek znaczy i to bardzo dużo. ZA DUŻA DAWKA POCZĄTKOWA. Wieczorem będzie znowu kosmicznie albo hipoglikemia jeśli kot nie kontrreguluje. Jeszcze żadnemu kotu nie wyszło na dobre dawkowanie Lantusa 1 x dziennie.set pisze:Dostałam lantus, zaczynamy od 0,5 jed/kg raz dziennie i zobaczymy. Już pierwszy raz podane. Po 2 godzinach cukier spadla z 477 do 95, no ale to jeszcze nic nie znaczy.
Sama się przekonasz jakie to proste, kiedy kot szybko przyzwyczai się do codziennego rytuału i sam będzie przychodził na pomiar i nie będzie mowy o stresie. Wszystkie tu przez to przeszłyśmy.Z pobieraniem krwi na razie nie mam problemu, żadna krew też się nie leje, wychodzi minimalna kropelka, która ledwie starcza. Kot tylko się stresuje, no ale on jest dzikusem po przejściach.
Jakimi strzykawkami teraz robisz zastrzyki, jakie U-....może U-40 czyli przeznaczonymi do insuliny caninsuline ? Czy przeliczasz to na insulinę o stężeniu 100?Strzykawki na razie mamy większe, ale jakoś sobie poradzimy. Zaraz idę do sklepu dla diabetykow po zaopatrzenie. Pani wczoraj mi mowiła, ze igły to biorą teraz tylko do wstrzykiwania botoksu i dla kotow
Ze względu na swoja strukturę insulin nie rozcieńcza się. Owszem zdarzają się sytuacje, kiedy podaje się minimalna dawkę leku małemu szczurkowi i wstrzykuje się rozcieńczony lek, który nie ma już swojej pełnej mocy działania. Vide strona 3set pisze:Wet każe mi rozcieńczać insulinę, czy to konieczne?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości