Ośrodek KOTERIA. Jesteśmy na wystawie kotów na Bielanach

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sie 23, 2012 14:57 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

gaota pisze:U koleżanki na klatce schodowej śpi kot. Wygląda na chorego, spuchnięte, zaczerwienione oczy, ogólnie osowiały.
Na parterze podobno mieszka karmicielka, a przez jej mieszkanie i podwórko kamienicy przewija się ok. 30 kotów, może więcej.
Ten chory prawdopodobnie pochodzi z tego stada, ale od wczoraj przeniósł się na ostatnie piętro.
Moje pytanie brzmi - czy można go zawieźć do koterii na sterylizację/kastrację i ew. podleczenie? Nie wiem czy kot tam jeszcze jest, dlatego nie dzwoniłam do samej koterii, żeby nie zawracać głowy. Jeśli nie do koterii, to gdzie? Wiem, że na Paluch, ale stamtąd trudno będzie mu wyjść.
Może tu ktoś mi coś podpowie. :roll:

Zadzwoń do Koterii i poproś doktor Iwonę (niestety, nie wiem, czy akurat w tym tygodniu jeszcze będzie - trzeba sprawdzić; jeśli nie, poproś doktor Izę). Opowiedz, jak sprawa wygląda i czy można kota przywieźć. To, czy będą mogli przyjąć zależy od tego czy w ogóle miejsce będzie, a jeśli kot jest chory, to muszą być wolne specjalne miejsca - w izolatce.

Ale musisz popytać – nie jestem pewien, czy w ogóle możemy przyjmować koty chore (to znaczy takie, które mogłyby zarazić inne koty).

No i namawiaj karmicielkę, by wysterylizowała resztę stada, jeśli koty nie są ciachnięte.

Trzymam kciuki! :ok:
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Czw sie 23, 2012 15:21 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

Dzięki za info. Zadzwonię.
Sama niestety go tam nie przewiozę, a koleżanka taka średnio kociolubna.
Co do karmicielki, to raczej nie da się z nią rozmawiać. Ja w tej chwili nie mam czasu tam sie wybrać.
Obrazek

gaota

Od: Pt cze 19, 2009 9:10

Post » Czw sie 23, 2012 17:36 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

Dzwoniłam. Nie było dr Iwony ani dr Izy. Nie przyjmują chorych kotów. A kastracje/sterylizacje na koszt miasta wstrzymane, bo nie ma funduszy :(
Obrazek

gaota

Post » Czw sie 23, 2012 17:43 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

gaota pisze:Dzwoniłam. Nie było dr Iwony ani dr Izy. Nie przyjmują chorych kotów. A kastracje/sterylizacje na koszt miasta wstrzymane, bo nie ma funduszy :(

:(
Bo wpływy z 1% były w tym roku takie same, jak w zeszłym, a dotacja z miasta obcięta o połowę - o prawie 100 tys. zł.
Teraz Koteria będzie musiała przyjmować także pacjentów komercyjnych. Inaczej trzeba by zamknąć ośrodek aż do następnej dotacji.
Władze Warszawy powinny się wstydzić. A mogły się chwalić jedynym takim ośrodkiem. :(
ObrazekObrazek

VVu

Post » Czw sie 23, 2012 17:44 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

VVu pisze:
gaota pisze:Dzwoniłam. Nie było dr Iwony ani dr Izy. Nie przyjmują chorych kotów. A kastracje/sterylizacje na koszt miasta wstrzymane, bo nie ma funduszy :(

:(
Bo wpływy z 1% były w tym roku takie same, jak w zeszłym, a dotacja z miasta obcięta o połowę - o prawie 100 tys. zł.
Teraz Koteria będzie musiała przyjmować także pacjentów komercyjnych. Inaczej trzeba by zamknąć ośrodek aż do następnej dotacji.
Władze Warszawy powinny się wstydzić. A mogły się chwalić jedynym takim ośrodkiem. :(

uuuu, niefajnie :cry:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw sie 23, 2012 17:50 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

Koty wolno żyjące wciąż będą ciachane, ale nie wiem jeszcze na jakich warunkach i ile. Może tylko z naszych łapanek? Choć to akurat i tak jest klikaset kotów rocznie.
ObrazekObrazek

VVu

Post » Czw sie 23, 2012 18:37 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

Patrząc na cennik to zabiegi są dość atrakcyjnie skalkulowane w stosunku do innych stołecznych lecznic. Warto polecać te usługi i w ten sposób wspomagać Koterię :ok:
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Czw sie 23, 2012 18:42 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

Uważam,że to wielki wstyd dla miasta zamknięcie lub ograniczenie działalności Koterii.Dawała wielkie możliwości karmicielom.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Czw sie 23, 2012 19:10 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. 1% na sterylki!!!

ASK@ pisze:Uważam,że to wielki wstyd dla miasta zamknięcie lub ograniczenie działalności Koterii.Dawała wielkie możliwości karmicielom.

No, niestety - w tej chwili będą mieli tylko taniej niż w zwykłych lecznicach.
Cóż, aby tylko dotrwać do następnego dofinansowania. W tej chwili cała dotacja starczyłaby na nieco ponad trzy miesiące działania ośrodka. Jeden procent to kolejne 2 miesiące.
Miesięczny koszt funkcjonowania ośrodka, przy samych bezpłatnych zabiegach, to było ok. 30 tys. złotych.
ObrazekObrazek

VVu

Post » Czw sie 23, 2012 19:38 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. Kryzys finansowy

Od 15 sierpnia 2012 usługi "Koterii" będą odpłatne, w wysokości ok. połowy naszych realnych kosztów. Typowa kastracja kotki kosztować będzie 100 zł, kastracja kocura: 60 zł. Po zabiegu przetrzymujemy koty w cenie 10 zł za dobę.

Ofertę rozszerzamy także na zabiegi kastracji kotów i psów mających już właścicieli, którzy jednak nie są w stanie płacić cen komercyjnych. W ten sposób chcemy propagować kastracje zwierząt i dalej zapobiegać ich bezdomności.

Bezpłatne, całoroczne i bezpośrednio dostępne usługi dla opiekunów kotów miejskich dalej są naszym celem, ale niestety, nie mamy innego wyjścia. Alternatywą jest definitywne zamknięcie Ośrodka jeszcze w tym roku.
Dlaczego tak się stało?

Ośrodek uruchomiliśmy w lutym 2009 r. bo był to - naszym zdaniem - sposób działania konieczny dla skutecznego ograniczenia populacji. Przez 3,5 roku wykonaliśmy 6.250 bezpłatnych zabiegów kastracji kotów miejskich z Warszawy i okolic. Z dotacji miejskiej sfinansowano 1876 zabiegów - resztę 4374 zabiegów sfinansowaliśmy ze środków własnych. Część kotów była u nas leczona gdy wymagał tego stan kota.

Niestety, w bieżącym roku Urząd Miasta postanowił raczej dotować organizacje społeczne niż Ośrodek działający bezpośrednio dla mieszkańców i ograniczył swój wkład o połowę. Te pieniądze wydaliśmy już do końca lipca i wiemy, że dalej nie udźwigniemy sami kosztów prowadzenia Ośrodka. Stąd taka nasza decyzja.

Opiekunów, którzy w żadnym razie nie są w stanie płacić za sterylizację podopiecznych, zmuszeni jesteśmy odesłać po pomoc do organizacji społecznych i do dzielnicowych Wydziałów Ochrony Środowiska (wykaz dzielnic: http://bip.warszawa.pl/strony_dzielnic.htm), które dysponują talonami do lecznic.
Ostatnio edytowano Czw sie 23, 2012 19:59 przez *koteria*, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek KRS 0000286138
KOTERIA na facebooku

*koteria*

Od: Wto lis 25, 2008 19:35

Post » Czw sie 23, 2012 19:43 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. Kryzys finansowy

JAK NAS WESPRZEĆ?
Jeśli chcesz nam pomóc, rozważ przeprowadzenie operacji swojego pupila u nas. Odpłatnie oferujemy zabiegi kastracji/sterylizacji zwierząt domowych. Kastrując/sterylizując swojego zwierzaka w Koterii nie tylko zmniejszysz ryzyko jego zachorowania (m.in. na śmiertelne choroby takie jak ropomacicze, nowotwory gruczołu mlekowego, czy nowotwory jąder), ale także będziesz miał pewność, że jest on otoczony najlepszą możliwą opieką, jaką zapewniają doświadczeni lekarze weterynarii i oddani wolontariusze. Pieniądze uzyskane w ten sposób będą w całości przeznaczone na walkę z bezdomnością i cierpieniem zwierząt.

CENNIK
przetrzymanie kota - 10 zł/doba

Zabiegi kastracji/sterylizacji:
kotka - 100 zł
kocur - 60 zł
pies/suka 5-10 kg - 120 zł
pies/suka 10-20 kg - 160 zł
pies/suka 20-40 kg - 210 zł
pies/suka 40-60 kg - 250 zł
W cenę zabiegu wchodzą leki i materiały medyczne użyte podczas zabiegu, praca lekarza, antybiotyk i leki przeciwbólowe

Dodatkowo płatne są np. badania krwi, kubraczek pooperacyjny lub kołnierz ochronny.

http://www.koteria.org.pl/koteria/odplatna.htm
Ostatnio edytowano Czw sie 23, 2012 19:59 przez *koteria*, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek KRS 0000286138
KOTERIA na facebooku

*koteria*

Post » Czw sie 23, 2012 19:58 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. Kryzys finansowy

Obecnie każda forma wsparcia jest dla Koterii szalenie ważna. Jeśli ktoś chce pomóc, ma wiele możliwości: http://koteria.org.pl/pomoc/chcesz_pomoc.htm

Szczególnie zachęcamy do akcji Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://koteria.org.pl/pomoc/zamiast-na-espresso.htm][img]http://koteria.org.pl/pliki/baner_espresso13.gif[/img][/url]

Nawet tak niewielkie wpłaty, jeśli jest ich wiele, mogą umożliwić Koterii przetrwanie kryzysu finansowego.

Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://koteria.org.pl/pomoc/dotacja-on-line.php][img]http://koteria.org.pl/img/dotacja_online_banner220.png[/img][/url]

Obrazek
Obrazek KRS 0000286138
KOTERIA na facebooku

*koteria*

Post » Czw sie 23, 2012 20:33 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. Kryzys finansowy

Smutne, ale tak to bywa z władzami miejskimi. Łaska pańska na pstrym koniu jeździ.
Myślę, że szansą na przetrwanie byłoby zwrócenie się o pomoc do ludzi dobrej woli poprzez zamieszczenie apelu w przyjaznych mediach.

gaota, w Warszawie są lecznice (chyba że coś się zmieniło), w których można leczyć koty bezdomne na koszt miasta.To kosztuje sporo zachodu, ale żal przecież kota. A może mogłaby pomóc któraś z fundacji? Niektóre dostały naprawdę spore dotacje na leczenie bezdomniaków. Po wyleczeniu kot wróciłby przecież na swoje miejsce.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Czw sie 23, 2012 21:14 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. Kryzys finansowy

to jest naprawdę masakra :( Warszawo, ty taka i owaka! :(

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Pt sie 24, 2012 8:10 Re: Ośrodek dla kotów miejskich KOTERIA. Kryzys finansowy

Amico, a kojarzysz które to są obecnie? Ja wiem tylko o tej na Książęcej.
Edit: Na stronie UM znalazłam takie info http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... efault.htm, ale nigdzie nie są wymienione lecznice, chyba że coś przeoczyłam :roll:
Obrazek

gaota

[poprzednia][następna]