Nie tylko dla VIP-ów, cz.6...

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro sie 22, 2012 21:56 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Johaśka, błagam napisz mi jak robisz przecier pomidorowy (a może robisz też sok pomidorowy i sok z malin?)
Jak miło wiedzieć, że nie jest się osamotnionym w swoich kulinarnych preferencjach :mrgreen: Ja też myślę o WIELKIEJ zamrażarce - teraz mam 3 szuflady zintegrowane z lodówką i dwie szuflady osobno - ale to stanowczo za mało. Większość zajęta przez psie i kocie jedzonko - moje zwierzaki są karmione BARFem.
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Avatar użytkownika
 
Posty: 4795
Od: Wto sie 10, 2010 21:35
Lokalizacja: Warszawa - Mokotów

Post » Śro sie 22, 2012 22:01 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Ja przecier robię tak.
Myję pomidorki (najlepsze są te podłużne, dobrze dojrzałe), kroję na 4-6 części, wlewam do garnka troszkę wody na dno, doprowadzam do wrzenia, wrzucam pomidory, solę, gotuję aż się zacznie oddzielać skórka, lekko schłodzone na sitko, przecieram mikserem tak, że na sitku zostają suchutkie skórki i pestki, z powrotem do gara, gotuję, wrzątek wlewam do słoików i zakręcam.
Potem używam do pomidorówki, ale też jako sok, gęsty sok.
Ostatnio edytowano Śro sie 22, 2012 22:03 przez gosiaa, łącznie edytowano 1 raz

gosiaa

 
Posty: 22354
Od: Sob lut 10, 2007 18:59
Lokalizacja: Łódź

Post » Śro sie 22, 2012 22:03 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

A wiecie jak takie domowe przetwory pięknie idą na bazarkach. Jest kilka osób na Dogo, które się w tym specjalizują i zbierają na bidy nawet po 1000 zł. A jaki ruch na tych bazarkach 8O
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Avatar użytkownika
 
Posty: 7549
Od: Pt lip 27, 2007 13:47
Lokalizacja: Warszawa

Post » Śro sie 22, 2012 22:17 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Ewuniu, mogę sobie wyobrazić - bo to co robione w domu, bez żadnych ulepszaczy jest warte każde pieniądze.
Dzięki Gosiaa :ok:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Avatar użytkownika
 
Posty: 4795
Od: Wto sie 10, 2010 21:35
Lokalizacja: Warszawa - Mokotów

Post » Śro sie 22, 2012 22:19 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Czy któraś suszyła pomidory i odniosła sukces?
W zeszłym roku wyschły mi na wiór.
W tym spleśniały.
Za każdym razem suszone tak samo, w suszarce do grzybów.
A ja tak uwielbiam suszone pomidorki...

Eva, to jest niezły pomysł. Jak nie lubię gotować, to przetwory robić lubię. Ten sezon mi uciekł, ale za rok kto wie.

Megana

Avatar użytkownika
 
Posty: 8251
Od: Śro gru 31, 2008 1:14
Lokalizacja: Warszawa

Post » Śro sie 22, 2012 22:46 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Meganko, jeszcze możesz zrobić ogóreczki, papryczkę, grzybki, różne sałatki warzywne, powidełka ze śliwek, śliweczki w occie, gruszeczki w occie.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Avatar użytkownika
 
Posty: 7549
Od: Pt lip 27, 2007 13:47
Lokalizacja: Warszawa

Post » Śro sie 22, 2012 23:26 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Meg, też chciałabym wiedzieć jak ususzyć pomidory... nic ich nie zastąpi... no może poza ogórkami kwaszonymi z dużą ilością czosnku, chrzanu, liści dębu, czarnej porzeczki i wiśni... :roll:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Avatar użytkownika
 
Posty: 4795
Od: Wto sie 10, 2010 21:35
Lokalizacja: Warszawa - Mokotów

Post » Śro sie 22, 2012 23:42 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

EVA2406 pisze:A wiecie jak takie domowe przetwory pięknie idą na bazarkach. Jest kilka osób na Dogo, które się w tym specjalizują i zbierają na bidy nawet po 1000 zł. A jaki ruch na tych bazarkach 8O

prawda, prawda :lol: ja sama na dogo kupowałam naleśniki i muffinki :D bardzo smaczne :D
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Avatar użytkownika
 
Posty: 26628
Od: Pon sie 03, 2009 23:03
Lokalizacja: Ślůnsk

Post » Czw sie 23, 2012 6:32 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

gosiaa pisze:Ja przecier robię tak.
Myję pomidorki (najlepsze są te podłużne, dobrze dojrzałe), kroję na 4-6 części, wlewam do garnka troszkę wody na dno, doprowadzam do wrzenia, wrzucam pomidory, solę, gotuję aż się zacznie oddzielać skórka, lekko schłodzone na sitko, przecieram mikserem tak, że na sitku zostają suchutkie skórki i pestki, z powrotem do gara, gotuję, wrzątek wlewam do słoików i zakręcam.
Potem używam do pomidorówki, ale też jako sok, gęsty sok.


własnie :)
robie dokładnie w ten sam sposób tylko bez soli... same pomidory :)
kiedyś miałam końcówkę do miksera taka do przecierania ale się zuzyła :(

EVA2406 pisze:Meganko, jeszcze możesz zrobić ogóreczki, papryczkę, grzybki, różne sałatki warzywne, powidełka ze śliwek, śliweczki w occie, gruszeczki w occie.

no takie rzeczy to tylko ja zjadam więc nie robię tego dużo...
natomiast mrożę śliwki i potem są super do knedli :)
gruszki i jabłka duszę z trochę cukru i cynamonu do momentu aż się rozpadaja, miksuję i gorące do słoików.... pasteryzuję i mam super mus do nalesników czy gofrów :)

to może ja zacznę piec domowe ciasta :ryk:
Obrazek Obrazek

johaśka

 
Posty: 5001
Od: Nie mar 14, 2010 22:25
Lokalizacja: czestochowa

Post » Czw sie 23, 2012 10:33 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Dobeek Vipkowo!
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Czw sie 23, 2012 11:14 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Soli to wsypuję tyle, ze w zasadzie mogła bym nawet o tym nie pisać.
Płaska łyżka na jakieś 3 kg pomidorów :)
Co do miksera, w domu mam takiego w miarę nowego Zelmera i ta końcówka do przecierania jest kompletnie do kitu.
U babci jest mikser który ma ponad 30 lat 8O i tamta końcówka jest po prostu rewelacyjna, moment się przeciera.

gosiaa

 
Posty: 22354
Od: Sob lut 10, 2007 18:59
Lokalizacja: Łódź

Post » Czw sie 23, 2012 11:51 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

no właśnie miałam pytać czym przecierasz?
ja miałam kiedyś zelmera który miałby dzisiaj tyle lat co i ja.... ale niestety się zestarzał i poszedł precz :)
ale ja w nowym zelmerze nie mam takiej do przecierania końcówki... mam tylko te mieszadełka normalne i świderkowe....
ciekawe czy można taką końcówke do przecierania dokupić bo nie widziałam nigdy.....
Obrazek Obrazek

johaśka

 
Posty: 5001
Od: Nie mar 14, 2010 22:25
Lokalizacja: czestochowa

Post » Czw sie 23, 2012 11:59 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Oczywiście, że można. Kosztuje grosze.
Obrazek
AGA [*] (1997 - 1.11-27.11.2011) - tak bardzo mi przykro, że nie potrafiłam Tobie pomóc
LESIA [*] (1997 - 21.01-07.03.2012 - Kochanie, nie udało nam się. Przepraszam
LUSIA [*] (1993 - 21.01-16.12.2012 - Cichutko żyła, cicho odeszła.Myszeńko, pusto jest bez ciebie.

moena

 
Posty: 192
Od: Pon wrz 26, 2011 21:34
Lokalizacja: Warszawa Ursynów

Post » Czw sie 23, 2012 12:35 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

W tych nowych zelmerach nie ma typowej końcówki do przecierania, pytałam w kilku specjalistycznych sklepach, jest tylko nakładka na o mieszadełko (nazywa się to tarcza przecierająca), ale jej prowadnice są strasznie płytkie i w związku z tym słabo przeciera.

http://czesciagd.pl/zelmer-tarcza-przec ... 04710.html

gosiaa

 
Posty: 22354
Od: Sob lut 10, 2007 18:59
Lokalizacja: Łódź

Post » Czw sie 23, 2012 13:08 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

No ja o tym mówię. To fakt, przy dużej ilości pomidorów trzeba się namęczy-.
Obrazek
AGA [*] (1997 - 1.11-27.11.2011) - tak bardzo mi przykro, że nie potrafiłam Tobie pomóc
LESIA [*] (1997 - 21.01-07.03.2012 - Kochanie, nie udało nam się. Przepraszam
LUSIA [*] (1993 - 21.01-16.12.2012 - Cichutko żyła, cicho odeszła.Myszeńko, pusto jest bez ciebie.

moena

 
Posty: 192
Od: Pon wrz 26, 2011 21:34
Lokalizacja: Warszawa Ursynów

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 578 gości