Grażynka w nowym domku wieści z niego ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 12, 2012 20:43 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

lidka02 może warto zapytać weta czy podać convenię - antybiotyk o szeroki spektrum działania, bardzo dobry na takie problemy ( jeśli kotka nie jest uczulona na leki).
Kosztuje ok. 50zł- 60zł, sporo ale podajesz go raz na 2 tygodnie tylko i może 1 lub 2 dawki wystarczą
Ja mam alergika, który uczulony jest na wszelkie prawie leki, środki odrobaczające, antybiotyki, nawet kroplówkę. Każdą narkozę odchorowuje strasznie, teraz też.
Rany takie np
Obrazek Obrazek

Przemywam to rywanolem, potem maścią peruwiańską - Balsolan (2-3 razy dziennie), bez recepty http://www.i-apteka.pl/product-pol-1522 ... c-30g.html
a potem 1 dziennie solcoseryl http://www.doz.pl/apteka/p3025-Solcoser ... eszow_20_g
Karmy alergiczne również uczulają, kotka może mieć alergię na wiele rzeczy, na jakiś składnik w karmie, zboża
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Nie sie 12, 2012 20:51 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

Duszek faktyznie najczesciej dostawał convenie
z tym, ze nie miała ona jakiegos wieszego wplywu na jego rany :roll:
przez pewnien czas bardzo mu pomagal spray Dexapolcort N, ale w pewnym momencie przestał dzialać
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Nie sie 12, 2012 22:33 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

Ja wetowi mówiłam ostatnio że karma hypoalergiczna może tez uczulac a on ze nie .....powiedział ze może ona tak reaguje na inne koty :x Nie wiem co robic nie moge patrzeć na te jej rany z jednej strony aż się wszystko ciągnie teraz jest na zastrzykach co trzy dni i nie ma efektu ma tabletki ENKORTOLON 1/2 dziennie i nic ...Jak będe miała kse zrobie jej testy te rany ją na pewno bolą bo sa duże okropne .Nawet nie mam jak tego jej zakryć bo to szyja ... :( .

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Nie sie 12, 2012 22:44 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

mnie na szyje sprawdzil sie caban, ten elastyczny bandaż, ktorego weci uzywają do zabzpieczenia wenflonu. Duszek nie był w stanie tego pokonać, niestety dosyc szybko na granicy opatrunku zaczęly powstawac nowe rany i musialam go zdjąć :evil:
Wyprobowałam tez opatrunki w areozolu, ale te zupełnie nie zdały egzaminu.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Nie sie 12, 2012 22:46 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

tangerine1 pisze:mnie na szyje sprawdzil sie caban, ten elastyczny bandaż, ktorego weci uzywają do zabzpieczenia wenflonu. Duszek nie był w stanie tego pokonać, niestety dosyc szybko na granicy opatrunku zaczęly powstawac nowe rany i musialam go zdjąć :evil:
Wyprobowałam tez opatrunki w areozolu, ale te zupełnie nie zdały egzaminu.

Własnie i to wszystko potem przysycha masakra :( tak bym chciała żeby jej nic nie było...A tak nie wiem czy ją tylko nie męcze , jest taka podkasana , mało waży ...źle wygląda.

lidka02

Post » Wto sie 14, 2012 22:36 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

zaznaczam
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Śro sie 15, 2012 21:02 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

Mój Asher ma alegię pokarmową. Nie wiem na co (poza kurakiem, wołowiną, rybami i kilkoma innymi rzeczami). Nie muszę wiedzieć, wiem na co nie ma i tym go kamię (a nie ma na królika, koninę, jagnięcinę i krewetki). Wybieranie karm to koszmar, tym bardziej, że Teoś (mój drugi kot) jest wrażliwcem.... Nie ma lekko... :(
Mój wet twierdzi, że testy alergiczne (śródskórne) nie są do końca wiarygodne, za to są dość inwazyjne - nie robiłam.
Po 1,5 roku wiem tyle:
- karmy dla alergików? na niewiele się zdadzą, bo mogą uczulać (u mnie co prawda sprawdził się Krattowit Gastro, ale z kolei Teoś na to reaguje biegunką)
- to nie musi być alergia pokarmowa, może być na coś "środowiskowego" a to jest już poważny problem, bo kota nie odczulisz

Napiszę Ci jak u mnie wyglądała skomponowana przeze mnie "dieta eliminacyjna" - u mnie się udało. Ale u mnie to alergia pokarmowa, a jak pisałam może być to coś innego (na przykład plastikowe miseczki mogą ponoć uczulać :? ).
1. Trzeba wybrać jedno żródło białka i przez miesiąc karmić tylko tym (najlepiej surowe mięso i tylko to, z pełną świadomością, że kot będzie miał niedobory). Takie żródło białka, którego kot nigdy wcześniej nie jadł, najlepiej sprawdza się królik, dziczyzna lub konina (w zooplusie są takie wielgachne puchy Herrmanns z koniną, nie wychodzi drogo).
2. Jeśli po miesiącu nastąpi poprawa, to bardzo dobrze, bo wiesz co kot jeść może (jeśli nie, zaczynasz od początku, z innym mięchem). Po miesiącu, jeśli jest lepiej, możesz zacząć dawać jakiś suplement (u mnie Felini, żeby zniwelować niedobory), ale uwaga - suplement też może uczulić, trzeba pilnować. Ten początkowy etap, na monodiecie, musi trwać min dwa miesiące (!).
3. Po tym okresie ja kupiłam małe opakowanie poprzedniej karmy i podałam po trochu - zaczął się drapać, co potwierdziło alergię pokarmową, ale nie było to konieczne, po prostu chciałam mieć pewność, że powrót do poprzedniej karmy da drapanie, co potwierdzi alergię pokarmową.
4.Pewność miałam, więc wróciłam do mięsa z suplementami, poczekałam, aż się drapać przestanie i zaczęłam krok nr 3 - wybór źródła węglowodanów. Dodawałam do mięcha gotowany ryż (można też ziemniaki). Dodawałam w małej ilości, po to żeby wiedzieć, czy potem będzie mógł jeść karmę z ryżem lub ziemniakami, karmy ze zbożami z miejsca przestałam brać pod uwagę, bo alergia zaczęła się na RC.
5. Jak już miałam gotowy zestaw, który był sprawdzony, to znalazłam karmę, która ma tylko to w składzie (ja jechałam na króliku i ryżu, więc Krattowit Gastro), ale można też używać takiego mięcha z ryżem bądź ziemniakami + suplement jako podstawę diety.
6. I potem powolutku wprowadzałam inne rodzaje karmy na zasadzie - jak się drapie to karma do odstawki (i wracamy do tego, co jeść może, aż się drapać przestanie) - jak się nie drapie, to nową karmę podajemy przez dwa miesiące, żeby mieć pewność, że to nie uczula (te dwa miesiące to ponoć minimum dla uzyskania pewności, że nie nastąpi reakcja alergiczna, wyczytane w jakimś "hamerykanckim" artykule). A potem kolejną karmę i kolejną (najlepiej wybierać karmy z prostym składem)....
I tak się bujamy 1,5 roku...

Nie wiem, czy to się na coś przyda - jedno powiem, współczuję... I trzyman kciuki...
Ja osobiście bardzo nie lubię tych (na szczęście już nieczęstych poranków), kiedy Ash przychodzi do łóżka rano się przywitać - przebrany za zakrwawionego sphinksa....

EDIT:
Doczytałam, że kotka lubi tylko suche :( To jest problem, fakt.
Z popularnych suchych dla alergików u mnie nie sprawdziło się nic, dopiero Trovet i Krattowit Gastro (kiedy już widziałam, że królik i ryż mogą być... bo ryż też może uczulać, serio....).

asher@amber

Od: Pon maja 02, 2011 18:28

Post » Śro sie 15, 2012 22:53 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

O rany a twój kocio miał też takie rany jak Grażyna...na szyi ..

lidka02

Post » Śro sie 15, 2012 23:07 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

lidka02 pisze:O rany a twój kocio miał też takie rany jak Grażyna...na szyi ..

Aż takie - nie. Miał pół roku, kiedy zdiagnozowano alergię... Było kiepsko, bo był, jeśli chodzi o jedzonko, bardzo rozpieszczony. Na początku diety eliminacyjnej miksowałam mięsko i karmiłam strzykawką. :(
Jak dostawał coś, co go uczulało, to po trzech dniach miał dosłownie zero sierści pod brodą i za uszkami... I krew się lała...

Ale nie aż tak jak u Twojej kici...
On tylko raz dostał steryd + niesterydowe na dwa tygodnie (kaczka go uczuliła)...
Teraz jest, odpukać, dobrze....

asher@amber

Post » Śro sie 15, 2012 23:15 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

Moja się tylko drapie na szyi do krwi , wet rozkłada ręce .Nie ma jeszcze wyniku pobranej skóry jutro jestem u weta to się zapytam .Nie rozumiem tylko dlaczego ostatnio prawie cztery miesiące było dobrze az byłam zdziwiona , sierść ładnie odrosła ona miała humorek zaczepiała koty do zabawy jadła to co inne koty i tak z dnia na dzień zacznie się drapać i nie możemy tego zaleczyc ...Nie wiem co robić czy ją oddać jakieś fundacji co moze wyleczy a może nie...Karma alergiczna guzik daje mówie wetowi że może też uczulać a on że ta karma nie ...

lidka02

Post » Śro sie 15, 2012 23:23 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

lidka02 pisze:Moja się tylko drapie na szyi do krwi , wet rozkłada ręce .Nie ma jeszcze wyniku pobranej skóry jutro jestem u weta to się zapytam .Nie rozumiem tylko dlaczego ostatnio prawie cztery miesiące było dobrze az byłam zdziwiona , sierść ładnie odrosła ona miała humorek zaczepiała koty do zabawy jadła to co inne koty i tak z dnia na dzień zacznie się drapać i nie możemy tego zaleczyc ...Nie wiem co robić czy ją oddać jakieś fundacji co moze wyleczy a może nie...Karma alergiczna guzik daje mówie wetowi że może też uczulać a on że ta karma nie ...

Hmmmm...
Karma dla alergików może uczulać.
Alergia pokarmowa jest "modna" - a chorób skóry dających takie/podobne objawy jest kilka.
Pewnie przydałaby się konsultacja z dermatologiem...

asher@amber

Post » Śro sie 15, 2012 23:24 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

Miała u weta pobierany wymaz i nic nie wyszło...

lidka02

Post » Czw sie 16, 2012 1:11 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

sama mam alergię skórną i staram się radzić sobie z nią - kiedy można - bezlekowo. może podpytaj weta o zastosowanie oleju z wiesiołka? w miarę łatwo to podać do środka /wylać zawartość z kapsułki elastycznej/. a i może z zewnątrz mógłby zadziałać? koszt opakowania ok. 18-25 zł
aha! i podczas ostatniej mojej wizyty laryngolożka ostrzegła, że zaraz koło zmian alergicznych w okolicach uszu lubi umiejscawiać się gronkowiec. może warto i o to podpytać weta..
kciuki za Kicię :ok: :ok:
tanie książki, ubrania damskie, męskie, dziecięce, małe butki, drobiazgi: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=144206
a tu buty damskie: viewtopic.php?f=27&t=127481 - tanio tanio!

turkusowa

Od: Wto lip 13, 2010 19:34

Post » Sob sie 18, 2012 20:36 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

Grażyna pojedzie na leczenie i będzie miała nowy domek z mniejszą ilością kotów .Może to ją też wyciszy bo ona taka delikatna .Strasznie mi ciężko ale to dla jej dobra bo sama sobie nie poradze byłyśmy razem trzy lata , starałam sie robić jak najlepiej ale z nia mi nie wychodzi ...Mam nadzieje ze będzie szczęśliwa..

lidka02

Post » Sob sie 18, 2012 20:47 Re: Grażyna biały pers szukam DS.ma ALERGIE pokarmową .

Lidka robisz to dla jej dobra :ok: na pewno będziesz miała bieżące wieści z nowego domku :lol: :lol: choć wiem, że serce Cię boli .....................
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

[poprzednia][następna]