12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Post » Czw sie 09, 2012 18:59 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale w Dabrowie Górniczej sterylki dla wolno żyjących kotów są już drugi rok. Od marca. Sterylizację wykonuje przychodnia AGAWET w DG- Strzemieszycach ul. Bursztynowa. Kot po sterylce dostaje 3 kg suchej karmy.

lisek

Od: Pon lip 02, 2007 6:51

Post » Czw sie 09, 2012 22:36 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Hej :) Nie wiecie, czy w Bielsku Białej można u któregoś weta wysterylizować kotki za darmo? Mój sąsiad ma trzy podwórkowe kotki i nie przemawia do niego argument, że topienie kolejnych trzech kocich miotów jest morderstwem, więc z własnej woli ich nie wysterylizuje. Zmobilizowałam się, nie będę patrzeć na to okrucieństwo i już zapowiedziałam, że wezmę kotki i sama się tym zajmę, chociażbym miała wydać na to swoje własne ciężko zarobione pieniądze. Gdyby była taka możliwość, w tym wypadku chętnie bym z niej skorzystała.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie kociary!

z_lasu

Od: Pt sie 03, 2012 22:36

Post » Pt sie 10, 2012 12:09 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Witam
jestem tu nowa i potrzebuję pomocy. Od 3 tygodni stałam się opiekunką 6 bezdomnych kotów. Dokarmiam je, szczotkuję, odrobaczam ale ... No właśnie, wśród tych 6 kotów jest 4 kotki. Dwie małe i dwie dorosłe. Nie wiem czy jedna z nich nie jest kotna. Gdzie mogę szukać pomocy aby je wysterylizować? Mieszkam pod Mińskiem Mazowieckim. Byłam w gminie ale tam mnie zbywają (głównie okresem urlopowym i każą przychodzić w przyszłym tygodniu, a później jeszcze w przyszłym...). Dzoniłam do klinik ale najtaniej za kotkę chcą 120 PLN. Ja wiem że to tanio ale przy 4 kotkach to już pokaźna suma. Do Warszawy też nie mam jak się zabrać z 4 kotami. Może mógłby ktoś powiedzieć mi co mogę zrobić, gdzie iść?
Aneta

(nawet nie wiem czy uda mi się złapać tą kotną kotkę - jest bardzo nieufna)

aposs

Od: Pt sie 10, 2012 11:40

Post » Pt sie 10, 2012 22:34 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Witam, tu jest kontakt do dziewczyn z Mińska, wiem że pomagają kociakom, wożą również koty do Warszawy na sterylizację. https://www.facebook.com/zwierzaki.zminska/info

schiza_bu

Od: Pt sie 10, 2012 22:30

Post » Nie sie 12, 2012 10:15 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Może ktoś ma jakiś pomysł? Dziewczyna spod Krakowa napisała na grupę dyskusyjną... skierowałam ją tu, ale może ktoś jeszcze skorzysta...

Od 20lat sterylizujemy bezdomne koty, od paru lat, gdy gmina sie właczyła pokrywając część zabiegów, sterylizujemy rocznie kilkaset kotów. Dwa dni temu dostałam pismo z gminy, że nie mogą tego więcej robić i koty maja być oddawane do azylu, gdzie mają czekać na adopcje (sic). Poza tym nie mamy już prawa wyłapywac kotów. Przecież to paranoja, co z tym robic?

wszelkie pomysły warto też wysyłać na adres prawa-zwierzeta-zmiana-legislacji@googlegroups.com gdzie ten i podobne przypadki są omawiane. Z góry dziękuję :)

na razie wklejam odpowiedź moderatora - pisownia oryginalna:

Pani Ania przesłała mnie pismo z urzędu w Krakowie, które faktycznie odmawia opłacania kastrowania kotek poza schroniskiem, w powołaniu się na opinię Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uważam że należy do wszystkich gmin, które w powołują się na tę opinię wysłać informację, że stanowisko Ministerstwa nie jest właściwe. Również należałoby wskazać samemu Ministerstwu kłam, gdyż Wiceminister uczestniczył w posiedzeniach podkomisji sejmowej i słyszał stanowisko przewodniczącej, że choć nie wpisują takiej możliwości do obecnych zmian, to jednak gmina z
racji ustawy samorządowej sama od siebie może takową działania dokonywać.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Nie sie 12, 2012 19:20 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

VeganGirl85 pisze:Może ktoś ma jakiś pomysł? Dziewczyna spod Krakowa napisała na grupę dyskusyjną... skierowałam ją tu, ale może ktoś jeszcze skorzysta...
...Pani Ania przesłała mnie pismo z urzędu w Krakowie, które faktycznie odmawia opłacania kastrowania kotek poza schroniskiem, w powołaniu się na opinię Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uważam że należy do wszystkich gmin, które w powołują się na tę opinię wysłać informację, że stanowisko Ministerstwa nie jest właściwe. Również należałoby wskazać samemu Ministerstwu kłam, gdyż Wiceminister uczestniczył w posiedzeniach podkomisji sejmowej i słyszał stanowisko przewodniczącej, że choć nie wpisują takiej możliwości do obecnych zmian, to jednak gmina z racji ustawy samorządowej sama od siebie może takową działania dokonywać.

Nie znam treści pisma z MRiRW, może ktoś je wstawi lub prześle mi za pośrednictwem PW. Nie wiem w czym tkwi problem z tymi sterylkami wolno żyjących skoro w ustawie wpisano jednoznacznie "opieka i dokarmianie kotów wolno żyjących "
Jeśli ktoś z urzędników MRiRW lub urzędników samorządowych chciałby zajmować stanowisko w tej kwestii to powinien nabyć przynajmniej podstawową wiedzę o problemie. Podstawową formą opieki nad kotami wolno żyjącymi to ograniczanie ich nadmiernego rozmnażania. Nie trzeba być ministrem rolnictwa (od lat fachwcy z PSL) aby wiedzieć, że dokarmianie niesterylizowanych kotów to powiększanie populacji, a więc działanie przeciwne intencjom ustawy.
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Wto sie 14, 2012 11:59 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Czy znajde konkretne dane na stronie ktore po wydrukowaniu moga posluzyc za identyfikator tj.uprawnienie w imieniu tej fundacji do zbierania podpisow od innych ludzi?Ja osobiscie nie podpisalabym takim zbieraczom jesli nie mial/aby plakietki albo jakiegos innego dokumentu(nie mam na mysli bieganie z ustawami w reku)

panna_kicia

Od: Wto sie 14, 2012 11:41

Post » Czw sie 16, 2012 17:51 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Witajcie, szukam informacji n/t fundacji działającychw Krakowie. Do kogo można się zwrócić po poradę w sprawie sterylki kotki, którą dokarmiam? Będę wdzięczna za namiary.
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Od: Śro cze 15, 2011 17:35

Post » Sob sie 18, 2012 8:09 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Manasalu pisze:Witajcie, szukam informacji n/t fundacji działającychw Krakowie. Do kogo można się zwrócić po poradę w sprawie sterylki kotki, którą dokarmiam? Będę wdzięczna za namiary.

Witam, na necie znalazłem taką informację, jak realizacja programu przebiega praktycznie sprawdzisz sam :lol:
podziel się z nami na forum swoimi doświadczeniami mam nadzieję, że pozytywnymi :piwa:

http://www.bip.krakow.pl/?news_id=49461
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

miluś

Post » Sob sie 18, 2012 13:44 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

miluś pisze:Witam, na necie znalazłem taką informację, jak realizacja programu przebiega praktycznie sprawdzisz sam :lol:
podziel się z nami na forum swoimi doświadczeniami mam nadzieję, że pozytywnymi :piwa:

http://www.bip.krakow.pl/?news_id=49461

Dzięki wielkie. Na pewno dam znać, jeśli uda mi się z tego programu skorzystać.
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Post » Nie sie 19, 2012 23:22 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Manasalu pisze:Witajcie, szukam informacji n/t fundacji działającychw Krakowie. Do kogo można się zwrócić po poradę w sprawie sterylki kotki, którą dokarmiam? Będę wdzięczna za namiary.

http://www.ktoz.krakow.pl - spróbuj :) :ok: :ok: :ok: :ok:

w razie potrzeby podam namiary na inne fundacje, ważne, aby kotce udało się pomóc.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Pon sie 20, 2012 8:51 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

VeganGirl85 pisze:http://www.ktoz.krakow.pl - spróbuj :) :ok: :ok: :ok: :ok:

w razie potrzeby podam namiary na inne fundacje, ważne, aby kotce udało się pomóc.

Dziękuję bardzo.
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Post » Czw sie 23, 2012 2:57 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

z_lasu pisze:Hej :) Nie wiecie, czy w Bielsku Białej można u któregoś weta wysterylizować kotki za darmo? Mój sąsiad ma trzy podwórkowe kotki i nie przemawia do niego argument, że topienie kolejnych trzech kocich miotów jest morderstwem, więc z własnej woli ich nie wysterylizuje. Zmobilizowałam się, nie będę patrzeć na to okrucieństwo i już zapowiedziałam, że wezmę kotki i sama się tym zajmę, chociażbym miała wydać na to swoje własne ciężko zarobione pieniądze. Gdyby była taka możliwość, w tym wypadku chętnie bym z niej skorzystała.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie kociary!

Wstawiam na wątek jednej z bielskich fundacji, dziewczyny powinny coś wiedzieć. Brawo za wielkie serce i powodzenia! :D

link: viewtopic.php?f=1&t=115798&start=1410
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Czw sie 23, 2012 14:47 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Witam,
Dawno mnie na forum nie było... Ostatnio, gdy szukałam kotka, by go zaadoptować i który swoją drogą ma się świetnie :)

Teraz piszę tego posta ponieważ nie wiem już co mam robić. Wiele razy starałam się interweniować na działce/w warsztacie mojego wujka, gdy rozmnażały się tam koty. Było ich 5, w porywach 7... Teraz jest ich 13! Ludzie je podrzucają, a i same się rozmnażają.

Są tam malutkie koty (ze 2-3) i dorosłe kotki. Kocur jest tylko 1.
Kotki są niewysterylizowane i w każdej chwili mogą urodzić kolejne potomstwo.

Wujkowi nie starcza pieniędzy na to żeby je porządnie wykarmić (staram się pomagać przywożąc karmy), a co dopiero wszystkie wysterylizować.

Stąd moje pytanie: czy jest ktoś kto mógłby mi wskazać gdzie się udać, aby zrobić to bezpłatnie lub za jakąś symboliczną kwotę?

Może też przekazać je do adopcji? Może ktoś zechciałby zaproponować DT?

Będę wdzięczna za informację.
Obrazek

caroole

Od: Śro paź 14, 2009 19:12

Post » Czw sie 23, 2012 17:36 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

caroole pisze:Witam,Dawno mnie na forum nie było... Ostatnio, gdy szukałam kotka, by go zaadoptować i który swoją drogą ma się świetnie :) Teraz piszę tego posta ponieważ nie wiem już co mam robić. Wiele razy starałam się interweniować na działce/w warsztacie mojego wujka, gdy rozmnażały się tam koty. Było ich 5, w porywach 7... Teraz jest ich 13! Ludzie je podrzucają, a i same się rozmnażają. Są tam malutkie koty (ze 2-3) i dorosłe kotki. Kocur jest tylko 1.Kotki są niewysterylizowane i w każdej chwili mogą urodzić kolejne potomstwo. Wujkowi nie starcza pieniędzy na to żeby je porządnie wykarmić (staram się pomagać przywożąc karmy), a co dopiero wszystkie wysterylizować. Stąd moje pytanie: czy jest ktoś kto mógłby mi wskazać gdzie się udać, aby zrobić to bezpłatnie lub za jakąś symboliczną kwotę?Może też przekazać je do adopcji? Może ktoś zechciałby zaproponować DT? Będę wdzięczna za informację.
A gdzie mieszka wujek?
Jeśli w Podkowie Leśnej to tu jest link do programu przeciwdziałania bezdomności zwierząt w Podkowie Leśnej
http://www.bip.podkowalesna.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=5112
"§ 2.Program obejmuje: ...4. Opiekę nad wolno Ŝyjącymi kotami w tym ich dokarmianie przez mieszkańców,
po uprzedniej sterylizacji lub kastracji na koszt Urzędu"
.

Natomiast jeśli w Komorowie to tu masz link
http://www.michalowice.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=72&lang=
" Kastracja, sterylizacja.W ramach umowy z gabinetem weterynaryjnym wykonywane są m. in. zabiegi kastracji/sterylizacji bezdomnych kotów, mające na celu ograniczenie ich niekontrolowanego rozrodu. Więcej szczegółów można uzyskać pod nr 22 350 91 32."

Oczywiście to co podałem wyżej to teoria, sprawdź jak jest w praktyce i opisz na wątku :)
ALE NAJWAŻNIEJSZE, POSPIESZ SIĘ, ABY ZDĄŻYĆ PRZED URODZENIEM KOLEJNYCH NIECHCIANYCH MALUCHÓW!!!

miluś

[poprzednia][następna]