Broszka & Company cz.3

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 06, 2012 20:07 Re: Broszka & Company

Piękne to wszystko, aż się rozmarzyłam... :)
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Pon sie 06, 2012 21:30 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:kolejna porcja fotek :)
Obrazek

Pacz pani, dziupla z kradzionym Mercedesem :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sie 06, 2012 21:49 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:
morelowa pisze:Nie będę powtarzać po poprzednczkach i już. Też tak myślę :D

A poza tym lubię stare domy, niechby prawie rudery.. Najlepiej takie wiejskie... ech.. Miejskie rudery jakoś nie mają uroku :mrgreen:
Jeśli ta wieś to skutek wyporowadzenia sie z miasta to dobrze zrobiłaś :D

Jechałam dziś do Wro i z powrotem, i widziałam po drodze bele. Z siana. I cały czas miałam skojarzenia z Broszkami :D I bociany na polach, i sarenki. Nie lubię wracać do miasta.

No dobra, mam jedno zdjęcie gdzie trochę widać dom :wink:
Urokliwa zima :mrgreen:
Obrazek

Wyprowadzka na wieś była celowym świadomym działaniem - obydwoje jesteśmy mieszczuchami, a raczej byliśmy, bo tu już się zasiedzieliśmy na dobre :P Mieszkaliśmy w Legnicy - domu na wsi szukaliśmy jakieś pół roku i zjechaliśmy kupę km zanim trafiliśmy tu - od razu wiedzieliśmy że to nasze miejsce na ziemi :mrgreen:

Dom bardzo ładny, duży, piętrowy. Z dala od zgiełku. Super wszystkie fotki, koniki, pieski, kotki, morol, i widoki śliczne. :1luvu: :1luvu:
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Wto sie 07, 2012 7:00 Re: Broszka & Company

No, Broszka - nie mów do mnie, że zima może być urokliwa :twisted: Nie może! Zima jest za karę :(

A dom to rezydencja jakaś i nie ruina. Fakt, przydałoby sie jakoś go wykorzystac, chyba, że planujecie zasiedlić go rozbudowaną rodziną czy jakoś.. Kurcze, ale masz miejsca i możliwości urządzania :D
Legnica mi się źle kojarzy :? - dobrze, że wyjechaliście.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto sie 07, 2012 7:19 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:No, Broszka - nie mów do mnie, że zima może być urokliwa :twisted: Nie może! Zima jest za karę :(

Zgadzam się w 100% :ok:
Trufla, Lili i Imbir

Beasia

Post » Wto sie 07, 2012 8:32 Re: Broszka & Company

E, tam - zima jest piękna, choć tu u nas to bardzo ciężki okres :twisted:
Wrzucę Wam potem parę fotek zimowych bo też znalazłam kilka fajnych :wink:

morelowa pisze:A dom to rezydencja jakaś i nie ruina. Fakt, przydałoby sie jakoś go wykorzystac, chyba, że planujecie zasiedlić go rozbudowaną rodziną czy jakoś.. Kurcze, ale masz miejsca i możliwości urządzania :D
Legnica mi się źle kojarzy :? - dobrze, że wyjechaliście.

Dom wielki, pomieszczenia duże - pokoje mają po ok 20-30m2... Tylko co z tego kiedy niestety w ruinie :?
Nie wypaliły nam pomysły z jakimi się tu sprowadziliśmy - nie mamy kasy na kapitalny remont a większa część domu nie nadaje się w ogóle do użytkowania. Pomieszczenia pamiętają jeszcze niemca który dom zbudował: ściany nie malowane chyba nigdy, wszystkie tynki do zbijania i wymiany, podłogi przegniłe że nogi się zapadają, nawet prąd nie jest doprowadzony... Dach i większość więźby dachowej są do wymiany, cała elewacja do zbicia i wymiany a o budynkach gospodarczych to nawet nie wspomnę bo tam też dachy i elewacje do wymiany... :|
Planowaliśmy zrobić pokoje dla gości agroturystycznych na piętrze i poddaszu - piękne, duże pokoje z własną łazienką i aneksem kuchennym, na poddaszu nawet dwupoziomowe z osobną sypialnią i pokojem dziennym, eh niestety nie wyszło nam główne źródło finansowania tego remontu... :|
My używamy tylko malutką część domu - reszta wciąż czeka lepszych czasów i obawiam się że się nie doczeka :?
Na początku września wchodzi do nas ekipa robić remont kapitalny dwóch pokoi w których mieszkamy -reszty domu nadal nie ruszamy bo nie ma sensu zaczynać jak nie ma się za co doprowadzić roboty do końca...

A jakie masz zastrzeżenia do Legnicy? :roll:
Mieszkałam tam kilkanaście lat - nadal mieszkają moi rodzice i rodzina TZta.

felin pisze:Pacz pani, dziupla z kradzionym Mercedesem :mrgreen:

To tył mojego poprzedniego samochodu, forda scorpio sedan. Fakt że ekspkuzywny wózek bo wersja ghia ale kiedy go kupilismy już miał jakieś 15 lat i był baaardzo awaryjny - po prostu studnia bez dna :evil:
Po trzech latach kiedy głównym jego zajęciem było stanie w stodole z powodu kolejnej awarii - sprzedaliśmy go za grosze jako samochodowy złom :evil:
W zamian kupiliśmy terenówkę - również staroć i złom, ale o wiele bardziej przydatny na gospodarstwie :)

jasia0245 pisze:Dom bardzo ładny, duży, piętrowy. Z dala od zgiełku. Super wszystkie fotki, koniki, pieski, kotki, morol, i widoki śliczne. :1luvu: :1luvu:

A co to jest morol? :wink:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Wto sie 07, 2012 8:55 Re: Broszka & Company

To przykre, że plany i marzenia czasem biorą w łeb z tak prozaicznego powodu jakim są pieniądze, ale niestety to bardzo częste w naszych czasach :?
Trufla, Lili i Imbir

Beasia

Post » Wto sie 07, 2012 9:08 Re: Broszka & Company

Beasia pisze:To przykre, że plany i marzenia czasem biorą w łeb z tak prozaicznego powodu jakim są pieniądze, ale niestety to bardzo częste w naszych czasach :?

No i jeszcze jest z roku na rok jest coraz trudniej - wszystko drożeje a dochody realnie spadają :evil:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 07, 2012 10:32 Re: Broszka & Company

Graj w coś albo co... Przeciez nie może tak zostać i się Wam po troche na głowe zawalać. Chyba, że go przerobićie na mały domek :mrgreen:

Tez miała m zapytać co to jest 'morol' ?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto sie 07, 2012 10:59 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Graj w coś albo co... Przeciez nie może tak zostać i się Wam po troche na głowe zawalać. Chyba, że go przerobićie na mały domek :mrgreen:

Tez miała m zapytać co to jest 'morol' ?

Nie, no aż tak źle nie jest żeby nam się na głowę miało zawalić - mury są zdrowe, w przeważającej części z granitowych kamieni, przynajmniej podpiwniczenie i parter :mrgreen: Wprawdzie dachówki się trochę sypią przy większych wiatrach a klimat się zrobił bardzo agresywny :evil: Ale wg TZta krokwie powinny wytrzymać jeszcze kilka lat, nawet te co są do wymiany bo je wzmocnił :)
W 1/4 domu stropy są zawalone od wojny, tzn ich nie ma i jak na parterze spojrzysz do góry to widać dach - mur na rogu jest spięty klamrą i nic się z tym nie dzieje :)
A do wymiany dachu na domu przymierzamy się na przyszłą wiosnę i wtedy podejmiemy ostateczną decyzję co do wykorzystania strychu na agroturystykę bo albo zrobimy izolację jak przy poddaszu mieszkalnym i wstawimy okna i balkony w dachu pod przyszłe pokoje - albo nie i wtedy strych będzie dla agroturystyki stracony bo za naszego życia już nie będziemy przerabiać dachu. Za to pozostanie jeszcze ew. piętro :wink:

Zaczynam dziś obrabiać węgierki - pierwsze wiadro owoców już na mnie czeka :P
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 07, 2012 11:07 Re: Broszka & Company

Zimą bywa tu pięknie i nastrojowo :)
Obrazek
ale ciężko. Czasem podwórze wygląda tak:
Obrazek
a czasem tak :twisted:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 07, 2012 11:10 Re: Broszka & Company

Kopytne lubią śnieg :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 07, 2012 11:12 Re: Broszka & Company

Jeszcze kilka jesiennych fotek kopytnych :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 07, 2012 11:16 Re: Broszka & Company

I na razie ostatnie dwie fotki :)
w tle widać nasze dachy :wink:
Obrazek
i kociołek na ognisku - praktycznie całe lato i jesień pitrasimy w kociołku czy na ruszcie, a pyrki w żarze ogniska :P
Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 07, 2012 11:20 Re: Broszka & Company

Cudne :1luvu: nie mogę się napatrzeć na Twoje koniki :1luvu:
Trufla, Lili i Imbir

Beasia

[poprzednia][następna]