Broszka & Company cz.3

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 01, 2012 18:25 Re: Broszka & Company

Węgierkowe... mmm

W okolicach Twoich okoliczności przyrody mam przyjaciół. A trochę dalej - no , trochę , za te wszystkie Kamienice, jeździłam do niedawna na warsztaty jogowe :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro sie 01, 2012 22:59 Re: Broszka & Company

A ja prywatę urządzę i zaproszę na bazar viewtopic.php?f=20&t=144601

trzymam kciuki za zwierzaki :ok:
I myself think that to have a cat is more important than to have a Bible.— R. H. Blyth
A ja jestem tu- viewtopic.php?f=1&t=126453 Obrazek
Obrazek

urwiniu

Od: Nie lut 20, 2011 16:37

Post » Czw sie 02, 2012 7:08 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Węgierkowe... mmm

W okolicach Twoich okoliczności przyrody mam przyjaciół. A trochę dalej - no , trochę , za te wszystkie Kamienice, jeździłam do niedawna na warsztaty jogowe :D

Węgierkowe konfitury planuję zacząć robić w weekend, ale nie wiem czy dam radę stać przy garach bo zapowiadają 35 stopni :evil:
Myślałam żeby zrobić część jak zawsze z cukrem a część ze stewią i cukrem, a może z samą stewią?
Czy bez cukru a ze stewią to będą konfitury czy powidła? 8)
Mogę machnąć parę słoiczków tradycyjnych powideł - zapisujesz się? :wink:

Co to za warsztaty jogowe? :)

morelowa pisze:Nie moge sobie zrobić bo mam wszystko w domu na prąd

A ja też mam kuchenkę na prąd :wink:
W takie upały nie palę pod kuchnią, jednak elektryczna kuchenka nie daje aż takiego gorąca jak kuchnia kaflowa.
Ale mamy dwie taryfy i staram się pitrasić na tej sporo tańszej :wink:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw sie 02, 2012 7:08 Re: Broszka & Company

urwiniu pisze:A ja prywatę urządzę i zaproszę na bazar viewtopic.php?f=20&t=144601

trzymam kciuki za zwierzaki :ok:

:ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw sie 02, 2012 7:29 Re: Broszka & Company

http://www.candra.pl/
joga wg koleżanki :D
a tu bywały:
http://www.bialydom1.home.pl/o_nas.html

Piszę sie na parę bez cukru + jeden ze stewią, jakby co - czyli jak Ci sie za dużo zrobi :mrgreen:
A właściwie to nie wiem czym się różna powidła od konfitur jeśli jedno i drugie jest z cukrem np.? Konsystencją?
Ale ja mam na prąd także ogrzewanie, wodę .. Musze bardzo oszczędzać mimo taryfy tzw weekendowej.
Kuchenka elektryczna nie tylko nie daje takiego ciepła, ale jest trudniejsza w obsłudze i duuuużo mniej 'zdrowa'. Gotowanie na ogniu, w ostateczności gazie jest o wiele zdrowsze.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw sie 02, 2012 9:26 Re: Broszka & Company

Właściwie całe lato pichcimy na dworze na ruszcie albo w kociołku na ognisku a w zimie na płycie lub w piekarniku kuchni kaflowej opalanej drewnem - to chyba najzdrowsze :mrgreen:
Ale pieczywo, ciasto itp piekę latem w piekarniku elektrycznym i przetwory też...
Marzy mi się od lat kuchnia letnia z piecem chlebowym itd ale raczej się jej nie doczekam :twisted:

Powidła moim zdaniem są zawsze bez cukru :)
A konfitura to takie krócej trochę robione powidła z cukrem :wink:
A marmolada to konfitura ale przecierana zupełnie na gładko bez kawałeczków owoców
A dżem to z kawałkami, z cukrem ale najkrócej robione i z pektyną (żelatyną)
Ale to wszystko chyba taki umowny podział bo np nie wiem gdzie zakwalifikować z samą stewią - to roślina, więc raczej przyprawa a nie cukier. Wychodziłoby więc że to są powidła? :mrgreen:

Macie może jakieś przepisy na powidła z węgierek?
Poszukam potem w necie i zobaczę czy proces bardzo się różni od smażenia konfitur, poza cukrem oczywiście :P

morelowa pisze: http://www.candra.pl/
joga wg koleżanki
a tu bywały:
http://www.bialydom1.home.pl/o_nas.html

Biały Dom to super miejsce, słyszałam same zachwyty na temat pobytu tam :)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw sie 02, 2012 13:38 Re: Broszka & Company

Dołącz mnie do zachwytów nad Białym Domem :D Byłam wielokrotnie w różnych porach roku - warunki super. Tyle,że my mieliśmy na ogół swojego zaprzyjaźnionego kucharza wege-po hindusku :dance:
Ale panie na miejscu też dobrze gotują :mrgreen:

Podział masz chyba prawidłowy :ok:

Powidła:
wrzuca sie węgierki [WĘGIERKI!] do gara i... się smaży. Mieszając. Najlepiej kilka dni. Z przerwami oczywiście :roll: Aż będą gęste i słodkie . I tyle :D

Obrazek

morelowa

Post » Czw sie 02, 2012 18:48 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Powidła:
wrzuca sie węgierki [WĘGIERKI!] do gara i... się smaży. Mieszając. Najlepiej kilka dni. Z przerwami oczywiście :roll: Aż będą gęste i słodkie . I tyle :D

Ja dodaję jeszcze kapkę octu wtedy zachowują ładniejszy kolor ;)
Ale do węgierek można jeszcze dodawać różne przyprawy i dodatki np cynamon, płatki migdałowe, goździki itd.
A widziałam również przepisy z dodatkiem kako i/lub czekolady - podobno wychodzi taka śliwkowa nutella -ale musi być fuj w smaku :lol:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw sie 02, 2012 19:05 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:
morelowa pisze:Powidła:

Ja dodaję jeszcze kapkę octu wtedy zachowują ładniejszy kolor ;)
Ale do węgierek można jeszcze dodawać różne przyprawy i dodatki np cynamon, płatki migdałowe, goździki itd.
A widziałam również przepisy z dodatkiem kako i/lub czekolady - podobno wychodzi taka śliwkowa nutella -ale musi być fuj w smaku :lol:

Z tą końcówka ostatniego zdania bym się zgodziła.. :roll: Te z cynamonem i goździkami mi się pdobają :D
Ty to jakas strasznie zdolna jesteś , no, widać to ten innym wymiar czasu też na to ma wpływ..

Obrazek

morelowa

Post » Pt sie 03, 2012 9:50 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Ty to jakas strasznie zdolna jesteś , no, widać to ten innym wymiar czasu też na to ma wpływ..

No ależ skąd :spin2:
Robienie konfitur to bardzo prosta sprawa, choć upierdliwie czasochłonna - gdyby nie to że mamy własne drzewka i żal patrzeć jak owoce się marnują to zdecydowanie nie szukałabym innego źródła surowca żeby tylko mieć z czego robić słoiki :mrgreen:
Warzyw w tym roku wcale nie mam bo odpuściłam sobie ogródek i raczej nie będę robić przetworów - no chyba że mama mnie zarzuci swoimi działkowymi płodami :lol:

Ale dzisiaj u nas paskudna pogoda 8O
W nocy i od rana burze które przeszły w taką ulewę jakiej dawno nie widziałam - dwie godziny lało jak z oberwanej chmury :roll:
Teraz nadal pada ale trochę słabiej na szczęście...

Wczoraj napstrykałam zdjęć naszych okoliczności przyrody
Zgrałam je i muszę powiedzieć że to okropne ale nie umiem robić zdjęć - na kilkadziesiąt wyszły może ze trzy :roll: :evil:
Chyba lepiej będzie jak poszukam w starych, robionych jeszcze poprzednim aparatem bo z tym co mamy teraz w ogóle nie umiem się dogadać :|
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt sie 03, 2012 10:27 Re: Broszka & Company

My robimy powidła bez cukru w piekarniku. Z goździkami, cynamonem i kardamonem. Jak śliwki bardzo kwaśne, to można ciut stewii, zdarzała się fruktoza.
Same się robią zasadniczo. To najlepsza, najłatwiejsza metoda, jaką znam.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Pt sie 03, 2012 10:36 Re: Broszka & Company

Conchita pisze:My robimy powidła bez cukru w piekarniku. Z goździkami, cynamonem i kardamonem. Jak śliwki bardzo kwaśne, to można ciut stewii, zdarzała się fruktoza.

Dodajesz jednocześnie goździki cynamon i kardamon?
Bo ja do konfitury dodawałam osobno tzn do części cynamom a do części goździki. No i ponieważ dodawałam cukier to robiłam tradycyjnie w garze bo trzeba mieszać żeby się nie przypaliło.
Ale z powidłami chętnie spróbuję w piekarniku :ok: napisz proszę w jakiej temp pieczesz i ile czasu? Nie przypala się bez mieszania?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt sie 03, 2012 10:40 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:No właśnie dlatego piszę że robię konfitury bo dodaję cukru - wprawdzie są niskosłodzone ale jednak są :wink:
A jakie powidła lubisz?

zwabił łasucha zapach Obrazek
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Pt sie 03, 2012 11:20 Re: Broszka & Company

Conchita pisze:My robimy powidła bez cukru w piekarniku. Z goździkami, cynamonem i kardamonem. Jak śliwki bardzo kwaśne, to można ciut stewii, zdarzała się fruktoza.

Oooo!! tak - ta wersja mi się zdecydowanie podoba :D

Obrazek

morelowa

Post » Pt sie 03, 2012 13:27 Re: Broszka & Company

Jezusie, jak Wy możecie jeść dżemy czy powidla z goździkami i jeszcze cynamonem? 8O 8O 8O Przecież to już nic wspólnego z owocami nie ma :roll:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

[poprzednia][następna]