Gdynia - Aspen z pp - bryka za TM :( [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 29, 2012 23:00 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Mocne kciuki za zdrówko Aspena, walcz koteczku :ok: :ok: :ok:
Grzesiek,fajnie ze pojechałeś jeszcze raz do lecznicy :D

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon lip 30, 2012 9:47 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Nadal cały czas śpi, ale może sen mu pomoże. Wstał tylko trzy razy od wczoraj, poszedł do miseczek, popatrzył i zawrócił. Był w kuwecie i próbował się wysikać, ale bezskutecznie. Nie załatwiał się też, pomimo podania oleju parafinowego. Subiektywnie dość patrząc, to wygląda na przytomniejszego, ale chyba kręci mu się w głowie. Za to nie wymiotował od wieczornej kroplówki. Za chwilę wiozę go znów do lecznicy, bo kazali przyjść na zastrzyk.

grzesiek.

Od: Wto lis 21, 2006 14:30

Post » Pon lip 30, 2012 10:46 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

:( Bardzo to zle wyglada, nie zrobił siusiu, ani kupki, nic nie jadł :(
A próbowałes mu pod nosek podać cos smakowitego?Troche szyneczki czy nawet twarozku?Co on ma w tych miseczkach?
Tak bym chciala ,żeby mu sie udało :ok:

gisha

Post » Pon lip 30, 2012 13:08 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Byłem z nim dziś u weterynarza. Dostał kroplówkę i zastrzyk. Mam wieczorem przywieźć go jeszcze na kolejną dawkę antybiotyku, bo teraz za mały odstęp od wczorajszego wieczora. Kociak strasznie piszczy jak tylko się go próbuje wziąć na ręce, bo go boli. Nadal jest zupełnie bez życia.

W miseczkach ma Whiskas różne smaki próbowałem. Jest też sucha karma. Sticks i pasta witaminowa. Nic nie chce z tego. Próbuję właśnie z szynką.

grzesiek.

Post » Pon lip 30, 2012 13:17 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

spróbuj z ugotowanym kurakiem.

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

Post » Pon lip 30, 2012 13:49 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Nie idzie. Nic nie chce zjeść. Znów wymiotował. Teraz siedzi ledwie przytomny i oparty noskiem o kocyk. Ma strasznie wzdęty brzuszek. Co jeszcze mogę zrobić? Dlaczego nie dają mu nic na przeczyszczenie skoro zalegaja w nim robaki?

grzesiek.

Post » Pon lip 30, 2012 13:56 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

mi kazała robic masaz brzuszka jak Pysia nie wypróżniała sie, i oklady moczone w cieplej wodzie na brzuszek - probuj probuj. Musi być dobrze

olciak84

Post » Pon lip 30, 2012 14:10 RATUNKU!!! Chory, słabnący kociak!!!

Od 3 dni jest u mnie w domu mały kociak - ma ze 2-3 miesiące. Jest bardzo zarobaczony. Byłem z nim u weta już kilka razy, nawet dziś z rana pojechałem. Wieczorem mam jeszcze raz iść po antybiotyk. Dostawał już 3 razy kroplówkę, zastrzyki i parafinę doustnie.
Mimo to, wciąż nawet ani razu nie korzystał z kuwety. Co prawda próbował, trochę wysikał, ale tak mało, że nawet nie było co sprzątać. Do tego nic nie zjadł. Czasem podchodzi do misek, powącha i odchodzi.
Co jakiś czas chodzi do kuwety wymiotować, ale już nie wymiotuje robakami, tylko samą śliną.
Ma bardzo spuchnięty brzuszek, szczególnie po prawej stronie i cały czas śpi. Nie ma siły nawet wstawać.
Jak mogę mu pomóc???

angrybird

Od: Nie lip 29, 2012 20:52

Post » Pon lip 30, 2012 14:34 Re: RATUNKU!!! Chory, słabnący kociak!!!

Zatkane jelita, skret jelit, martwica... zatrucie toksynami z robali..
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Pon lip 30, 2012 14:53 Re: RATUNKU!!! Chory, słabnący kociak!!!

To jest weterynarz, który był mi polecony, podobno najlepszy. To jest już trzeci. Dostał dziś kroplówkę z glukozy i zastrzyk - jakiś żółty, podobno piekący. Nie wiem teraz co to za lek, bo nie mam przy sobie książeczki.
Odrobaczony być musiał. Weterynarz powiedział, że generalnie chorych kotów się nie odrobacza, ale on musiał być odrobaczony, bo inaczej nie dałoby rady.
Teraz kot wstał, trochę sobie chodzi, ale widać, że jest bardzo słabiutki :(
Następna dawka antybiotyku o 20. Kot jest wzięty z fundacji - dziewczyna mówiła, że nic innego nie można mu teraz podać i trzeba być dobrej myśli, bo kociak jest silny.
Ale czy są jakieś domowe sposoby, żeby mu jakoś pomóc? Może pomasować brzuch, żeby mu to ruszyło? Jakieś ziółka?
A może zasugerować jakiś lek na przeczyszczenie dla kociaka? Bo on jest po prostu zakorkowany...

Mam starą kocicę, ma już jakieś 6-7lat. Ona też była zarobaczona, jak była mała, ale nie przeżywała tego aż tak okropnie.

angrybird

Post » Pon lip 30, 2012 15:13 Re: RATUNKU!!! Chory, słabnący kociak!!!

:?: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=144539&start=45 :?:

A czy przed odrobaczaniem kociak też wymiotował i źle się czuł?
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Pon lip 30, 2012 19:01 Re: RATUNKU!!! Chory, słabnący kociak!!!

Szenila pisze::?: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=144539&start=45 :?:

A czy przed odrobaczaniem kociak też wymiotował i źle się czuł?

Tu chodzi o tego samego kota, tamten temat założył mój brat, ale nie miałem czasu, żeby go szukać na forum i od nowa czytać, bo z kociakiem było źle.
Byłem u weterynarza. Dostał drugą dawkę antybiotyku, zastrzyk i kroplówkę. W domu mam sam robić kroplówki z soli fizjologicznej co kilka godzin i masować brzuszek.
Masowałem go około godziny i chyba trochę ruszyło, bo kociak aż nie zdążył do kuwety dobiec, trochę pobrudził narzutę na sofie - widać, że ma biegunkę. Wcześniej też się załątwił do kuwety - też lekka biegunka.
Co do antybiotyku, to Linco-Spectin. Dodatkowo dostał jeszcze sól fizjologiczną w kroplówce, Metaclophamid (chyba, bo niewyraźnie napisane), Catosal i No-Spę. Przy wcześniejszych wizytach dostawał dodatkowo jeszcze Intravit, Tolfine i Lydium.
Chciałem mu podawać do pyszczka glukozę, ale stara raszpla w aptece nie chciała sprzedać, BO NIE... Brak słów.

angrybird

Post » Pon lip 30, 2012 19:43 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Matko, co to weci?Kotek bardzo cierpi i nikt nie moze mu pomóc? :( :( :(
A dr Kasprzyk, który z powodzeniem leczy wszystkie znajdki
z pkdt, zresztą tez są jegonamiary na stronie Bezbronnych zwierząt.
Nie mozna pozwolic mu tak cierpiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!On chyba umiera.........................
grzesiu, tak mi strasznie przykro i ogromnie współczuję,że tak traumatycznie zaczęła się adopcja :cry:

gisha

Post » Pon lip 30, 2012 20:02 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Idź do apteki i kup Lakulozę. Podaj kociakowi kilka mililitrów ostrożnie strzykawką do mordki. Podawaj mu po trochę i po każdej porcji odczekaj około 20 minut. Laktuloza to ludzki lek na przeczyszczenie, ale kotom się go również podaje.

Nie wierzę, że to robaki. Czemu nie chciałeś podać mu surowicy? teraz jest już za późno.

Kociaka KONIECZNIE dogrzewaj. Posadź go na termoforze owiniętym w ręcznik. To nic, że jest ciepło. On teraz-przy takich objawach-na pewno jest wychłodzony.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Pon lip 30, 2012 20:04 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

a co to surowica?? jesli mozna zapytac poza tematem??

Jakby co to mam w domu taki idealny termoforek dla kotka - gdzie kotka mozna nim owinac - kupilam dla swojej znajdy ale nie jest chwilowo mi potrzebny - moge pożyczyć w razie czego. Takie zwierzątko - łapki zamykane, że pieknie by opatuliło Mlodzieńca.

olciak84

[poprzednia][następna]