Gdynia - Aspen z pp - bryka za TM :( [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 29, 2012 11:39 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

fajnie ze Aspen znalazł dom u Ciebie.Szkoda ze nie chcesz wziac jeszcze jednego dla towarzystwa dla maluszka, bo to maluszek i duzo czasu mu trzeba poswięcać.
To nie jest problem że jak kot był wychodzacy, to nie przyzwyczai się do niewychodzenia.
W wielu przypadkach takiego kota w ogóle nie ciagnie na dwór.
A Aspen był odrobaczany?Moze przez robaki wymiotuje.Jak długo był w DT?

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Nie lip 29, 2012 12:42 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Zwymiotował z robakami. Długie i białe... W DT był od 22 lipca wg informacji na stronie fundacji. A urodził się 5 kwietnia. Był jeden raz odrobaczany, więc chce go dziś najlepiej zabrać do weterynarza. Dostałem od nich wszystkie informacje jak był leczony i co mu podawano, więc pokażę to lekarzowi. Nic nie chce jeść nadal i śpi. Wolę mieć pewność, że nic poważnego.

W ogóle jestem zszokowany tym, że kociak chcąc zwymiotować biegnie do kuwety i tam zwraca. Głośno przy tym to komunikując miauknięciem przed startem. Raczej rzadko koty przejmują się tym, gdzie zwrócą, a ten dba o czystość podłogi. ;)

grzesiek.

Od: Wto lis 21, 2006 14:30

Post » Nie lip 29, 2012 13:40 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Biedny koteczek, musi być bardzo zarobaczony :( :(
Musisz uważac z odrobaczaniem, bo nieostrozne i radykalne odrobaczenie może tragicznie sie dla takiego małego kociaka skończyc.Dobry wet konieczny!
Trzeba pilnowac żeby po odrobaczenie kupke koniecznie zrobił, bo moze się zatruc niestrawionymi robalami.
Za zdrowie koteczka :ok:

gisha

Post » Nie lip 29, 2012 14:04 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

KONIECZNIE godzinę po podaniu preparatu na robaki powoli podaj strzykawką z boku pysia parafinę.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie lip 29, 2012 14:36 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

grzesiek. , czy Aspen był szczepiony na wirusówki? takie wymioty, połączone z niechęcią do jedzenia i osowiałość to oznaki panleukopenii. To nic, że wymiotował robakami, po prostu czymś musiał. Ja bym nie odrobaczała go zanim nie będzie pewne, że to nie pp.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Nie lip 29, 2012 15:47 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Z tego co wiem nie był, ale zaraz się upewnię. Byłem z nim właśnie u weterynarza, bo bardzo wymiotował i krztusił się. Dostał kroplówkę i coś do smarowania, ale od powrotu cały czas śpi i co chwilę sprawdzam czy na pewno oddycha, bo prawie się nie rusza. Może kroplówka go tak osłabiła. Pani weterynarz powiedziała, że jest podtruty robakami, które w nim się rozkładają i dla małych jeszcze kociaków jest to groźne. Temperatury nie ma. Nadal nie je.

Jeśli do jutra nie zje nic i się nie załatwi, to mam z nim koniecznie przyjechać do niej.

Byłem z nim na Karwinach na Korzennej. Bardzo porządna przychodnia. Jestem pozytywnie zaskoczony, bo nic mi nie policzono za wizytę, tylko za lek zapłaciłem. Być może kociaki z adopcji mają taryfę ulgową.

grzesiek.

Post » Nie lip 29, 2012 16:31 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Tez bym się martwiła ze to moze być panleukopenia, zwłaszcza że ona rozwija się w ciągu 10 dni , o ile pamiętam, a kotek w DT niedługo był.
Czy Weronika wie , jak wcześniej się zachowywał?
Możesz do niej zadzwonic i się dowiedziec czy w miejscu,gdzie przebywał nie było przypadku pp, bo śmiertelna choroba , zwłaszcza dla takich maluchów?

gisha

Post » Nie lip 29, 2012 17:14 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

grzesiek. pisze:Olciak84 ja jeszcze popytam znajomych czy nie chcieliby.

Czy możecie mi polecić dobrego weterynarza w Gdyni? Bo kociak dość często wymiotuje, a od wczoraj nic nie chce jeść, tylko pije wodę.

Widzę, że już byłeś ale może się przyda - http://www.vetgdynia.pl/ państwo Łukuciowe są na prawdę w porządku.

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Nie lip 29, 2012 17:32 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Grzesiek, rozmawiałeś z Weroniką?

gisha

Post » Nie lip 29, 2012 17:50 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Jeśli to pp, to jutro może być za późno na ratowanie. Jeśli nie byl szczepiony, to powinno się mu podać surowicę.

Szenila

Post » Nie lip 29, 2012 17:56 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Tak, kontaktowałem się z nią. Nie miał żadnych szczepień jeszcze. Temperatury nie ma, ale znów zwracał. Nadal nie je nic i siedzi w miejscu skulony. Czy mam mu podać tę parafinę? Co powinienem zrobić?

grzesiek.

Post » Nie lip 29, 2012 17:59 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Powinieneś poszukac surowicy i podać mu ją.
robaki nie dają aż takich efektów, tak ot, z dnia na dzień. Zwłaszcza, że kociak nie jest już taki malutki.
przy panleukopenii temperatura nie jest podwyższona. potem zazwyczaj spada.

Szenila

Post » Nie lip 29, 2012 18:01 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Ale co powiedziała Weronika na temat jego zdrowia i zachowania w DT, i czy nie było tam przypadku panleukopenii?Czy nie miał biegunki ?Spróbuj moze dac mu kawałeczek jakiegos mięska , a w ogóle co mu dawałeś do jedzenia?Może rosołku z kurczaka by pochlipał?
Kiedy kupkę ostatnio robił?

gisha

Post » Nie lip 29, 2012 20:44 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Właśnie wróciłem z całodobowej lecznicy. Dostał kroplówkę i chyba trzy zastrzyki oraz coś podane doustnie. Rozmawiałem z Weroniką i nie mieli tam takiego przypadku, weterynarz też twierdzi, że jest bardzo mocno zarobaczony i trują go toksyny. Pomimo, że podobno nie odrobacza się osłabionych i chorych kotów, to musiał też to zrobić i mam nadzieję, że wytrzyma. Nie ma i nie miał w ogóle biegunki i temperatury. Został nawodniony, a teraz podałem mu 1 ml oleju parafinowego i aktualnie śpi. Po powrocie sam wyszedł z kojca i poszedł się napić, a potem wrócił spać i sam dał radę wskoczyć. Wcześniej nie był w stanie wskoczyć na kanapę.

grzesiek.

Post » Nie lip 29, 2012 21:10 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Kciuki za Aspena!
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

[poprzednia][następna]