Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy
karolcia_nfo pisze:Mój weterynarz koty wystawowe szczepi co rok przeciwko wściekliźnie...
tala-l pisze:Koty białe muszą posiadac atest słuchu -teraz to doczytałam , o co chodzi ???
danunka pisze:karolcia_nfo pisze:Mój weterynarz koty wystawowe szczepi co rok przeciwko wściekliźnie...
![]()
"Jeśli nasz mruczek wychodzi na dwór, lepiej ochronić go przed ryzykiem zachorowania. Szczepionka przeciwko wściekliźnie wiąże się jednak z ryzykiem powstania mięsaka poszczepiennego, dlatego lekarz weterynarii powinien wykonać iniekcję ściśle podskórnie w tylną łapkę (gdy powstanie mięsak, będzie możliwość amputacji łapy, co uratuje życie naszemu pupilowi). Przeciw wściekliźnie szczepimy koty po 16 tygodniu życia i powinno być wykonane dopiero w 3 tygodnie po drugim szczepieniu przeciw kociemu katarowi i panleukopenii, a następne powtarzamy je co 2 lata. Kot niewychodzący jest minimalnie zagrożony kontaktem z wścieklizną, jednak zdarzają się przypadki, gdy do mieszkania dostanie się zarażony wścieklizną nietoperz, który pogryzie naszego zwierzaka. Jeśli wiemy, że takie zdarzenie może mieć miejsce w naszym domu, nie ryzykujmy i zabezpieczmy mruczka przeciwko wściekliźnie."
http://www.vetopedia.pl/article123-1-Pr ... _kota.html
Witek Nowak pisze:tala-l pisze:Koty białe muszą posiadac atest słuchu -teraz to doczytałam , o co chodzi ???
Chodzi o atest słuchu czyli certyfikat słuchu (zaświadczenie, że kot słyszy) z kliniki we Wrocławiu lub z Olsztyna.
Witek Nowak pisze:Co innego jest zaświadczenie od weta a co innego certyfikat (atest) słuchu. A informacje na ten temat są ogólnodostępne w internecie.
Julia_Av pisze:Ja się już pogubiłam...![]()
Mój kot ma rok i 11 miesięcy.
Szczepienia przeciwko kociemu katarowi/grzybicy/panleukopemi/białaczce/zapaleniu nosa i tchawicy
Szczepiony był jeszcze w hodowli raz w październiku raz w listopadzie.
I teraz nie wiem czy szczepienia są jeszcze ważne czy już nie?
Boże, ale się pogubiłam. Tyle na wystawy jeździmy a nie wiem![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości