MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.2012

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw lip 26, 2012 7:24 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

no to trzeba napisac wprost -co obowiązuje a co nie
potem sie człowiek dowiaduje przy bramce
bo odpowiedż jest niejasna- "jak w całej polsce"
to znaczy jak???

kazda wystawa ma swoje warunki
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Czw lip 26, 2012 7:29 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

wiekszosc wystaw
czytam tu teraz -wścieklizna co dwa lata
jedynie bydgoszcz " Zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii nie obowiązuje szczepienie przeciwko wściekliźnie!"
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Czw lip 26, 2012 8:39 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Mój weterynarz koty wystawowe szczepi co rok przeciwko wściekliźnie...
Obrazek

karolcia_nfo

Od: Nie paź 10, 2010 20:33

Post » Czw lip 26, 2012 8:45 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

poznań tez nie wymagał wścieklizny, ja wysłałam maila z pytaniem o szczepienia i do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi, no i ile przed wystawą kot musi być zaszczepiony, na niektórych wystawach sa to 2 tygodnie na innych miesiąc

jagienka

Od: Pt maja 21, 2004 17:12

Post » Czw lip 26, 2012 9:23 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Regulamin Wystawowy FIFe :
"1.8 Warunki zorganizowania wystawy międzynarodowej
c.Koty biorące udział w wystawie muszą być zaszczepione zgodnie z krajowymi
przepisami organizatora wystawy przeciwko panleukopenii i kociemu katarowi, i
muszą mieć szczepienia przypominające, wykonane nie wcześniej niż 15 dni przed
wystawą.
Szczepienie przeciwko wściekliźnie musi być wykonywanie zgodnie z krajowymi
przepisami."

Podstawowe szczepienia - od dobrych kilku lat obowiązuje : nie wcześniej niż dwa lata (730 dni)
O szczepieniach p-ko wściekliźnie zawsze decyduje Powiatowy Lekarz Weterynarii z terenu , na którym jest organizowana wystawa . W Polsce nie ma obowiązku szczepienia kotów przeciw tej chorobie.
Wyjazdy na wystawę zagraniczną - niestety szczepienie obowiązkowe.

karolcia_nfo pisze:Mój weterynarz koty wystawowe szczepi co rok przeciwko wściekliźnie...

:?
"Jeśli nasz mruczek wychodzi na dwór, lepiej ochronić go przed ryzykiem zachorowania. Szczepionka przeciwko wściekliźnie wiąże się jednak z ryzykiem powstania mięsaka poszczepiennego, dlatego lekarz weterynarii powinien wykonać iniekcję ściśle podskórnie w tylną łapkę (gdy powstanie mięsak, będzie możliwość amputacji łapy, co uratuje życie naszemu pupilowi). Przeciw wściekliźnie szczepimy koty po 16 tygodniu życia i powinno być wykonane dopiero w 3 tygodnie po drugim szczepieniu przeciw kociemu katarowi i panleukopenii, a następne powtarzamy je co 2 lata. Kot niewychodzący jest minimalnie zagrożony kontaktem z wścieklizną, jednak zdarzają się przypadki, gdy do mieszkania dostanie się zarażony wścieklizną nietoperz, który pogryzie naszego zwierzaka. Jeśli wiemy, że takie zdarzenie może mieć miejsce w naszym domu, nie ryzykujmy i zabezpieczmy mruczka przeciwko wściekliźnie."

http://www.vetopedia.pl/article123-1-Pr ... _kota.html
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Czw lip 26, 2012 9:40 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Koty białe muszą posiadac atest słuchu -teraz to doczytałam , o co chodzi ???

tala-l

Od: Nie lip 20, 2008 17:52

Post » Czw lip 26, 2012 9:46 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

tala-l pisze:Koty białe muszą posiadac atest słuchu -teraz to doczytałam , o co chodzi ???

Chodzi o atest słuchu czyli certyfikat słuchu (zaświadczenie, że kot słyszy) z kliniki we Wrocławiu lub z Olsztyna.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Czw lip 26, 2012 14:08 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

danunka pisze:
karolcia_nfo pisze:Mój weterynarz koty wystawowe szczepi co rok przeciwko wściekliźnie...

:?
"Jeśli nasz mruczek wychodzi na dwór, lepiej ochronić go przed ryzykiem zachorowania. Szczepionka przeciwko wściekliźnie wiąże się jednak z ryzykiem powstania mięsaka poszczepiennego, dlatego lekarz weterynarii powinien wykonać iniekcję ściśle podskórnie w tylną łapkę (gdy powstanie mięsak, będzie możliwość amputacji łapy, co uratuje życie naszemu pupilowi). Przeciw wściekliźnie szczepimy koty po 16 tygodniu życia i powinno być wykonane dopiero w 3 tygodnie po drugim szczepieniu przeciw kociemu katarowi i panleukopenii, a następne powtarzamy je co 2 lata. Kot niewychodzący jest minimalnie zagrożony kontaktem z wścieklizną, jednak zdarzają się przypadki, gdy do mieszkania dostanie się zarażony wścieklizną nietoperz, który pogryzie naszego zwierzaka. Jeśli wiemy, że takie zdarzenie może mieć miejsce w naszym domu, nie ryzykujmy i zabezpieczmy mruczka przeciwko wściekliźnie."

To będę musiała porozmawiać z swoim weterynarzem ;) Tylko jest mały problem bo termin ważności szczepienia w ksiązeczkę mam wpisany grudzień 2012 r. - koty są już po dwóch szczepieniach a mają niecałe 2 lata ....
Obrazek

karolcia_nfo

Od: Nie paź 10, 2010 20:33

Post » Czw lip 26, 2012 14:19 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Witek Nowak pisze:
tala-l pisze:Koty białe muszą posiadac atest słuchu -teraz to doczytałam , o co chodzi ???

Chodzi o atest słuchu czyli certyfikat słuchu (zaświadczenie, że kot słyszy) z kliniki we Wrocławiu lub z Olsztyna.

w regulaminie jest użyte właśnie słowo "certyfikat".
i nie jest (niestety) wprost sformułowane, czym ten certyfikat jest.
ani tym bardziej, gdzie należy przeprowadzić badanie.
wielu wystawców (zaryzykuję, że może nawet większość) ma w książeczce wpis od weterynarza, że kot słyszy :|
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Czw lip 26, 2012 14:21 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Co innego jest zaświadczenie od weta a co innego certyfikat (atest) słuchu. A informacje na ten temat są ogólnodostępne w internecie.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Czw lip 26, 2012 14:30 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Witek Nowak pisze:Co innego jest zaświadczenie od weta a co innego certyfikat (atest) słuchu. A informacje na ten temat są ogólnodostępne w internecie.

ależ ja wiem, że jest różnica.
wystawiam od 7 lat białe koty, zwracam też baczną uwagę na praktyki ich przyjmowania na wystawach i wiem, jak to wygląda...
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Czw lip 26, 2012 17:28 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Oj tak... Niby jest w przepisach wystawowych, a do tej pory sprawdzono nam atest tylko i wyłącznie w Norwegii.
Za wszelkie treści i posty ojca mego, Witka Nowaka, nie ponoszę odpowiedzialności - to nie czas na odpowiedzialność zbiorową :D

– Chciałem powiedzieć (...) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę.
KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE.

wampisia

Od: Pon lut 14, 2011 15:09

Post » Czw lip 26, 2012 17:37 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Ja się już pogubiłam... :oops:

Mój kot ma rok i 11 miesięcy.

Szczepienia przeciwko kociemu katarowi/grzybicy/panleukopemi/białaczce/zapaleniu nosa i tchawicy

Szczepiony był jeszcze w hodowli raz w październiku raz w listopadzie.

I teraz nie wiem czy szczepienia są jeszcze ważne czy już nie?

Boże, ale się pogubiłam. Tyle na wystawy jeździmy a nie wiem :oops: :twisted: :oops:
IC Avari FaBriCat*PL
ur. 23.08.2010

Julia_Av

Od: Śro mar 14, 2012 18:22

Post » Czw lip 26, 2012 17:50 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Julia_Av pisze:Ja się już pogubiłam... :oops:

Mój kot ma rok i 11 miesięcy.

Szczepienia przeciwko kociemu katarowi/grzybicy/panleukopemi/białaczce/zapaleniu nosa i tchawicy

Szczepiony był jeszcze w hodowli raz w październiku raz w listopadzie.

I teraz nie wiem czy szczepienia są jeszcze ważne czy już nie?

Boże, ale się pogubiłam. Tyle na wystawy jeździmy a nie wiem :oops: :twisted: :oops:

:D Poczytaj i policz :kotek:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pt lip 27, 2012 10:45 Re: MIĘDZYNARODOWA WYSTWA KOTÓW RASOWYCH W SOPOCIE 4-5.08.20

Dzięki Danunka, już wiem :)

A lista zgłoszonych kotów już jest? :)
Ostatnio edytowano Pt lip 27, 2012 12:00 przez Julia_Av, łącznie edytowano 1 raz
IC Avari FaBriCat*PL
ur. 23.08.2010

Julia_Av

Od: Śro mar 14, 2012 18:22

[poprzednia][następna]