Kot sika poza kuwete

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 25, 2012 6:30 Kot sika poza kuwete

Witam, mam pewien problem. Otoz mojej rocznej kotce zdarza sie raz na jakis czas wysikac poza kuwete. Kotka wchodzi do kuwety, zaczyna sikac i stopniowo podnosi tylek do gory, co czasem skutkuje tym, ze troche moczu wylatuje poza kuwete na kafelki. Nie wiem, czym jest to spowodowane. Czy kuweta jest za mala, czy kotka ma moze jakis problem? Prosze o pomoc

Oto zdjecie kuwety:

Obrazek

Zajcik

Od: Wto paź 04, 2011 19:56

Post » Śro lip 25, 2012 9:39 Re: Kot sika poza kuwete

Zajcik pisze:Czy kuweta jest za mala, czy kotka ma moze jakis problem?

Raczej nie jest to problem kotki. W końcu świadomie załatwia się w kuwecie.
Najprostszym rozwiązaniem dla kotów sikających "wysoko" jest kryta kuweta, najlepiej z wysokim spodem, np taka:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... yte/295239
lub taka:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... yte/300743
Osobiście polecam pierwszą (Bill), mam taką, jest starannie wykonana, spina się w czterech punktach, mam ją trzy lata i nic się z nią nie dzieje.

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Śro lip 25, 2012 11:26 Re: Kot sika poza kuwete

To nie jest problem kotki. Po prostu w tej pozycji jej wygodniej. Część kotów tak sika. Potrzebują kuwety o wysokich ściankach.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Śro lip 25, 2012 11:28 Re: Kot sika poza kuwete

Mój Anakin robi dokładnie tak samo, dlatego mam krytą kuwetę.
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Śro lip 25, 2012 11:48 Re: Kot sika poza kuwete

Moja Lilka też tak ma. :twisted:
Zdecydowanie kryta kuweta poprawi sytuację, choć moja Blondie potrafi podsikać i krytą, idealnie trafiając w punkt łączenia. :twisted:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Śro lip 25, 2012 12:17 Re: Kot sika poza kuwete

Ponadto kryte kuwety dają kotom lepszą sferę prywatności, bo koty czują się bezpieczniej w ciasnych lub małych i zabudowanych miejscach (kryta kuweta, transporter, karton, itp.). Szczerze polecam krytą, ponieważ moja kotka też czasem siknie wysoko :P Będziesz tylko musiał kotkę przyzwyczaić, co nie powinno być problemem. Na początek nie montuj lub zdemontuj drzwiczki oraz wsyp trochę żwiru świeżego oraz "pachnącego" odchodami lub moczem, aby kotka wiedziała, że tu jest toaleta. W zależności od możliwości adaptacyjnych twojej kotki możesz je nazajutrz zamontować (jeżeli chcesz) i umieścić kotkę w kuwecie (niekoniecznie wbrew woli, ale zwykle trzeba). Będzie chciała wyjść, więc uchyl lekko drzwiczki na zewnątrz. Kotka powinna przytrzymać je łapą lub wsunąć pyszczek w powstałą szczelinę. Zachęcaj ją, wołając i chwaląc.
Oczywiście nagrodź ją smakołykiem, gdy tylko wyjdzie. Próbuj ponownie co kilka godzin, dopóki delikwentka się nie nauczy :wink: Ja tak samo uczyłem swoją Perełkę nauki korzystania z krytej kuwety, opanowała to w 2 dni.
Powodzenia! :ok:
Ostatnio edytowano Śro lip 25, 2012 13:02 przez Sojuz, łącznie edytowano 1 raz

Sojuz

Od: Nie lip 01, 2012 20:00

Post » Śro lip 25, 2012 12:54 Re: Kot sika poza kuwete

Sojuz pisze: Będziesz tylko musiał kotkę przyzwyczaić, co nie powinno być problemem. Na początek nie montuj lub zdemontuj drzwiczki oraz wsyp trochę żwiru świeżego oraz "pachnącego" odchodami lub moczem, aby kotka wiedziała, że tu jest toaleta.

(wytłuszczenie moje)
Amber, moja starsza kotka stanowczo nie życzy sobie drzwiczek, więc po kilku próbach zrezygnowałam. Ale i tak ilość rozsypanego wokół kuwety żwirku spadła niemal do zera - to dodatkowy plus krytej kuwety :mrgreen: .

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08